
De grootste voordelen van een gezamenlijke rekening (ook wel ‘en/of rekening’ genoemd) zijn inzicht en gemak. Het grootste nadeel? De extra bankkosten, als je naast de gezamenlijke rekening nog een persoonlijke rekening aanhoudt.
Hieronder lees je meer over de gevolgen en voor- en nadelen van een gezamenlijke rekening én bij welke bank je de goedkoopste gezamenlijke rekening kunt aanhouden.
Gevolgen gezamenlijke rekening
Een gezamenlijke rekening houdt in dat je met meerdere mensen (meestal een koppel) een bankrekening aanhoudt. Deze personen kunnen zonder toestemming van de ander(en):
- geld opnemen
- betalingen doen
- geld storten
Als tussen de betrokken personen geen regeling is overeengekomen (er is geen overeenkomst, huwelijk of geregistreerd partnerschap) heeft ieder recht op het (gedeelte van het) geld dat hij of zij op de rekening heeft gestort.
Dat betekent dat het geld dus niet zomaar van de ander wordt door het op een gezamenlijke rekening te storten.
Persoonlijke (spaar)rekening aanhouden of niet?
Als jullie ervoor kiezen om binnen jullie relatie een gezamenlijke rekening te gebruiken, heb je twee opties:
- een persoonlijke bankrekening aanhouden naast de gezamenlijke rekening
- alleen de gezamenlijke rekening aanhouden
Optie 1. Persoonlijke rekening aanhouden naast de gezamenlijke rekening
Veel partners vinden het prettig om hun eigen bankrekening aan te houden naast de gezamenlijke rekening. Van de gezamenlijke rekening worden dan de gezamenlijke kosten betaald en eventueel gespaard. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de gezamenlijke kosten eerlijk worden verdeeld en allebei de partners inzicht hebben in de uitgaven.
In dit geval kun je ervoor kiezen om:
- jullie salaris binnen te laten komen op jullie persoonlijke rekeningen en allebei een bepaald bedrag over te maken naar de gezamenlijke rekening
- jullie salaris binnen te laten komen op de gezamenlijke rekening en eventueel een bepaald bedrag over te maken naar jullie persoonlijke rekeningen (vooral geschikt als jullie in principe alles willen delen maar toch nog een bepaald bedrag per maand beschikbaar willen hebben voor eigen gebruik)
Uiteindelijk gaat het erom dat jullie onderling bespreken welke kosten jullie willen betalen van de gezamenlijke rekening en of jullie vanuit hier ook willen sparen of beleggen of dit zelf willen doen.
Welke kosten betalen van de gezamenlijke rekening?
Als jullie een gezamenlijke rekening openen naast jullie persoonlijke bankrekeningen is het belangrijk te bepalen welke kosten jullie gaan betalen van de gezamenlijke rekening.
Alleen huur en boodschappen of ook etentjes en dagjes uit? Eventueel kun je er zelfs voor kiezen een gezamenlijke spaarrekening aan de rekening te koppelen, waarop jullie kunnen sparen voor bijvoorbeeld vakanties of een huis.
Maak duidelijke afspraken over welke kosten jullie betalen van jullie gezamenlijke rekening en hoe hoog het bedrag moet zijn dat elke maand op de rekening wordt gestort. Vervolgens is het tijd om het te hebben over de verdeling van de kosten.
Verdeling van de kosten
Hoe verdeel je de kosten? Met andere woorden: hoeveel storten jullie op de gezamenlijke rekening?
Ieder de helft (50/50) is een mogelijkheid, maar dit kan oneerlijk aan voelen als het salaris van één persoon hoger is. In overleg kunnen jullie er dan voor kiezen om naar rato in te leggen.
Meer lezen over het verdelen van geld binnen je relatie? In deze blog vind je de 4 manieren waarop je geld kunt verdelen binnen je relatie.
Optie 2. Alleen een gezamenlijke rekening
Als je als koppel al je financiën deelt, kun je ervoor kiezen om alleen een gezamenlijke rekening aan te houden. Dit is met name een optie als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen (dit kan ook een partnerschap zijn of geregeld zijn in een samenlevingsovereenkomst).
In dit geval worden jullie inkomsten op de gezamenlijke rekening gestort en vanuit hier kunnen jullie alle betalingen doen, sparen en eventueel beleggen.
Als jullie ervoor kiezen alles samen te delen is het belangrijk een financieel gezonde relatie te hebben!
De goedkoopste gezamenlijke rekening
Een betaalrekening in Nederland hebben kost geld. Eerder schreef ik een complete blog over de goedkoopste betaalrekening van Nederland.
Een betaalrekening met twee betaalpassen is het goedkoopst bij de ING Bank en SNS Bank.
Belastingaangifte
Indien jullie geen fiscale partners zijn, geven jullie in de aangifte inkomstenbelasting voor de vermogensbelasting (box 3) allebei jullie eigen gedeelte van de gezamenlijke rekening aan. Dus het gedeelte dat jij op de gezamenlijke rekening hebt gestort.
Als jullie fiscale partners zijn, mogen jullie de box 3-vrijstelling aan elkaar overdragen en het vermogen vrij aan elkaar toerekenen.
Conclusie: voor- en nadelen
De voordelen van een gezamenlijke rekening zijn gemak en inzicht in de gezamenlijke financiën, je weet dat ieder zijn of haar deel betaalt. Het is vaak de eerlijkste methode om financiën te verdelen binnen een relatie.
Eigenlijk is er maar één nadeel en dat zijn de extra kosten als je ook nog een persoonlijke rekening aanhoudt. Gelukkig zijn deze kosten te overzien.
Tip: zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over de kosten die worden betaald van de gezamenlijke rekening en wie hoeveel op de rekening stort.

1 betaalpas bij ING bij een en/of rekening kan niet (meer).
Hartelijk dank voor je reactie. Ik zie inderdaad dat ik het verkeerd heb overgenomen uit mijn bankkosten blog. SNS Bank en ING Bank zijn de goedkoopste (met twee betaalpassen). Ik heb het aangepast!
Hoe zit dat bij overlijden van 1 van de partners met een en/of rekening.
Heb wel eens verhalen gehoord dat de nabestaande partner dan niet zomaar geld van de en/of rekening kan halen of afschrijven. Was nogal gedoe toen.
Maar misschien weet jij dat (of is inmiddels veranderd)?
Beste Pasja, dank voor je reactie! Het kan inderdaad gebeuren dat de rekening wordt geblokkeerd. In eerste instantie zal dat alleen in uitzonderlijke situaties gebeuren, maar het is afhankelijk van de bank en de erfgenamen. Stel voor dat jij en jouw vriend of vriendin samenwonen, maar jij niet zijn of haar erfgenaam bent, zou het kunnen gebeuren dat de erfgenamen de bank vragen de rekening te blokkeren. De consumentenbond heeft er meer over geschreven, eventueel kun je ook met jouw bank checken.
Goed uitgelegd!
Grappig dat ik en mijn man ons hier eigenlijk nooit mee bezig hebben gehouden.
Wij wonen 20 jaar samen en hebben vanaf het begin alles op 1 hoop gegooid.
Sinds een aantal jaar hebben we wel onze eigen rekening, mét zakgeld, waar de ander zich níet mee mag bemoeien (soms erg lastig 😉
Maar is altijd prima geweest zo.
Mijn man zijn salaris is gewoon voor het gezin en ieder hebben we 100 euro voor onszelf.
De kosten van een betaalrekening vind ik trouwens te verwaarlozen; 1,55 per maand (Rabo) en dat dan keer 3.
Hi Manon, dank voor je reactie en wat grappig, eigenlijk een soort van de omgekeerde wereld! Na 20 jaar toch besloten dat het wel lekker is om wat geld ‘helemaal voor jezelf’ te hebben. Leuk dat je dit deelt! De kosten van een betaalrekening vallen inderdaad mee, afhankelijk van hoe ‘zuinig’ je leeft. Sommige mensen vinden een paar euro per maand toch zonde 🙂
Bij leven van beide ouders heeft moeder aantal keren geld opgenomen met goedkeuring van vader. Ze wilden deze rekening leeg hebben.
Na overlijden van vader moest van notaris na een jaar de helft weer teruggestort worden
Kan/mag dit
Hallo Jaap,
Gecondoleerd.
Ik heb hier zo geen antwoord op en het is ook afhankelijk van hoe dingen tussen jouw ouders waren geregeld. Ik zou een second opinion bij een andere notaris vragen.
Ze waren getrouwd in gemeenschap van goederen /Ze hadden een gezamelijke rekening /en/of in dit geval .Pas nadat de rest van het bedrag wat er was na het overleden van partner is hierover successie belasting betaald aantal maanden werd er gemaand het opgenomen bedrag opgenomen voor het overlijden alsnog afgedwongen werd door de notaris om dit bedrag terug te betalen .Ongeveer de helft werd uit onwetendheid terug betaald/voor de rest moest er een schuldbekentenis getekend worden .Nogmaals werd er opnieuw een successie aanslag gemaakt .Gevolg ,er werd een bedrag wat over was toegevoegd aan het eerste bedrag wat terug gevorderd werd /Hierover werd vrucht gebruik uit betaald / Op een veel latere datum werd middels een pb gezegd dat er een foutje “was gemaakt door te veel uitbetaalde vruchtgebruik Het overgebleven bedrag had hier niet bij mogen staan
Aanvulling
Na successiebelasting na overleden partner werd aantal maanden hierna alsnog weer een berekening gemaakt .Gevolg opnieuw een successie Toevoeging voor bovenstaande