Het beste moment om te starten met beleggen

beleggen geluksmoment of niet geluksbandje india

Als ik een euro zou krijgen voor elke keer dat ik een vraag krijg over ‘het beste instapmoment’. Nou ja…. Dan was ik al financieel onafhankelijk geweest, bij wijze van.

Wat is nu het beste moment om te starten met beleggen? Het allerbeste was geweest als je in februari 2009 was ingestapt. Toen stonden de aandelenkoersen op hun laagste punt in de afgelopen jaren. Maar dat is achteraf. Dat had je op dat moment nooit kunnen weten.

En dat is dus het hele punt. Als je blijft wachten, mis je waarschijnlijk het laagste punt, maar ook groei. Daarom is het beste moment gewoon nu. Maar… wel alleen met geld dat je kunt missen én voor de lange termijn.

De aandelenkoersen

Aandelenkoersen schommelen dagelijks/wekelijks/maandelijks hevig. Maar over het algemeen – op basis van het verleden – gaan de aandelenkoersen omhoog. 

Op de kortere termijn gebeuren er dingen waardoor de aandelenkoersen dalen, bijvoorbeeld een crisis. Dan dalen de koersen enorm snel. Het punt is… Niemand weet wanneer dit gebeurt. Je kunt het niet aan zien komen. Zelfs professionele beleggers zitten ernaast. Daarbij komt nog het punt dat mensen tijdens een crisis het vertrouwen in de markt verliezen. Je denkt dat het nooit meer goedkomt. 

Daarom is wachten op het juiste instapmoment (het laagste punt?) onbegonnen werk. Je weet simpelweg niet wanneer het dieptepunt is bereikt en dan durf je misschien ook weer niet in te stappen. Als je lang genoeg blijft wachten, mis je het dieptepunt en is de groei alweer ingezet.

Maandelijks beleggen voor de lange termijn

Dit is de reden dat ik maandelijks inleg en alleen geld dat ik een lange termijn kan missen. Denk aan 15 tot 20 jaar. Dan is het risico dat ik aan het einde van de rit in de min sta bijna nihil

Beginnen ís gewoon eng

Uiteindelijk komt het heel vaak neer op de angst om te beginnen en je geld te verliezen. Dus dan doe je het (nog maar even) niet. Want je weet niet of dit het juiste moment is. Dat heb ik zelf ook super lang gedaan.

Ik weet nog heel goed dat ik in 2014 voor het eerst een fulltime baan had en dus kon sparen. Toen dacht ik er weleens over na om te starten met beleggen. Maar ik dacht het niks voor mij was. Niet het juiste moment. Ik was bang om mijn geld te verliezen. Terwijl… Als ik in 2014 geld had ingelegd in een breed gespreid fonds, was het nu bijna het dubbele waard geweest!

Mijn advies om je angst te overwinnen is: begin klein en simpel, maar begin wel. Let op: alleen als je al een buffer voor noodgevallen hebt en het geld dat je wil inleggen voor de lange termijn kunt missen.

Kies dan een broker en leg maandelijks een bedrag in. Je kunt later altijd nog overstappen en je inleg verhogen. 

Het enige juiste instapmoment? Nu.

Je weet niet of er (nog) een crisis aankomt. Je weet niet wat het perfecte moment is of wordt. Je weet niet of de aandelen voorlopig gaan groeien of dalen. Wat je wel weet is dat je geld zonder doel op een spaarrekening hebben staan niets oplevert. 

Hoe beleg ikzelf?

Door de jaren heen heb ik op verschillende manieren belegt. Hieronder vind je wat ik ‘allemaal’ heb geprobeerd en hoe het beviel.

Lees in mijn andere blog over de beste broker om zelf te beleggen.

  • Binck Forward: ik ben ooit begonnen bij een voorloper van Binck Forward, Pritle. Dit was een vorm van automatisch beleggen, zoals Peaks. Ik vond uiteindelijk de kosten te hoog. Ik ben uitgestapt en heb er wel geld aan overgehouden. 
  • Mintos en Funding Circle: crowdfunding of peer-to-peer lending, dit doe ik nu nog steeds maar aflopend (Funding Circle is gestopt). Ik heb er goede ervaringen mee, maar ik weet dat het risico hoger is dan bij indexbeleggen.
  • DEGIRO: toen ik me zeker voelde over beleggen heb ik een gratis account geopend bij DEGIRO. Eerst heb ik ‘de fout’ gemaakt om aandelen te kopen, maar uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat het beter bij me past om één ETF aan te kopen: VWRL. KISS: keep it stupid simple.
  • ABN Zelf Beleggen Basis: doordat DEGIRO negatief in het nieuws is geweest, ben ik al een tijd aan het overwegen om ook een andere beleggingsrekening te openen. Dit is een ABN Zelf Beleggen Basis rekening geworden waarbij ik in 3 fondsen van Northern Trust beleg. Het geeft me een prettig gevoel mijn beleggingen te spreiden over twee brokers en 2 verschillende aanbieders.
  • Meesman: voor onze dochter hebben we een beleggingsrekening bij Meesman geopend. Bij DEGIRO is het niet mogelijk om een rekening op haar eigen naam te openen en ik vind Meesman een super prettige manier van beleggen (alles geheel automatisch). 
 

Hoe beleg jij?

Wanneer ben jij begonnen met beleggen? En hoe ben jij op je huidige beleggingsstrategie gekomen?  Deel het hieronder in de comments.

De links naar Binck en DEGIRO zijn een affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 48 Comments

  1. Kaspar

    Ik ben wel in 2014 begonnen! In een breed gespreid fonds. Grappig genoeg. Maar de stelling dat dan nu je geld verdubbeld was? Nee… niet echt hoor. Het had gekund. Ikzelf ben dit jaar uitgestapt (had het geld nu nodig om een huis te kopen) en de eindstand was 200 euro verlies…. niet bepaald een verdubbeling dus! (En dan reken ik mijn mislukte gokje met bitcoin niet mee, want dat zag ik ook niet als beleggen, maar puur gokken). Op het dieptepunt stond ik zelfs bijna 700 euro in de min! Ik geloof nog steeds wel in beleggen, en zodra ik weer wat geld over heb stap ik gewoon weer in met maandelijks een bedragje. Maar het blijft risicovol! En stellingen dat je zoveel verdiend had als je toen en toen ingestapt was? Daar kan ik bar weinig mee…. Want ook dat weet je dus niet! Hooguit als je verwijst naar een bepaalde specifieke portefeuille/fonds.

    1. FinancElle

      Wat balen Kaspar, waren er erg hoge kosten? Dat is super belangrijk om rekening mee te houden, maar dat weet je nu waarschijnlijk 🙂

      Goed punt over de specifieke portefeuille: het gaat dan (bijvoorbeeld) om de
      S&P500: die stond in februari 2014 op 2.062 en nu op 3.509
      MSCI world index: 1.571, nu 2.470
      AEX: 398, nu 572
      Dow Jones 16.321, nu 28.318

      Dit is gewoon een greep uit verschillende indexen.

      1. Kaspar

        Nee hoor. Niet balen, gewoon jammer. Maar ook dat hoort bij beleggen. Waren geen heel hoge kosten, gewoon verkeerde periode en op de verkeerde momenten (gedeeltelijk) in en uitgestapt (achteraf bezien, al was het geheel uitstappen nu uiteraard een bewuste keuze waarvan ik wist dat ik het verlies dan zou pakken). Maar ja, niks aan te doen.

        Was bij diverse Robeco One fondsen. Op zich erg goed bevallen, dus heb de rekening daar gewoon laten lopen (maar nu zonder inleg), goede kans dat ik daar over een jaartje ofzo weer in ga stappen

  2. Iris

    Beste Elle,
    Ik wil graag beginnen met beleggen en DEGIRO lijkt me een prettig platvorm om te starten. Ook spreekt het beleggen in ETF’s me aan. Je geeft aan dat je, omdat DEGIRO slecht in het nieuws is gekomen, uitkijkt naar een andere broker om te beleggen. Blijf je wel nog steeds inleggen bij DEGIRO en laat je daar alles staan?
    Het slechte nieuws brengt me aan het twijfelen. Via jouw blogs en andere informatie op het internet ben ik erg enthousiast geworden over DEGIRO, maar doe ik hier wel goed aan?

    1. FinancElle

      Hi Iris,

      Super goed dat je wil starten met beleggen bij DEGIRO! Op het moment dat ik daadwerkelijk de keuze heb gemaakt om bij een andere broker te starten zou ik niet langer bij DEGIRO inleggen. Ik zou daar dan tot maximaal 20.000 euro willen beleggen. Dan kan je in principe niet zo veel gebeuren vanwege het compensatiestelsel. Het ‘normale’ beleggingsrisico blijft natuurlijk wel bestaan.

  3. Kim

    Je merkt op dat jijzelf overweegt bij ABN te gaan beleggen, echter heb je voor je dochter een rekening bij Meesman geopend. Mag ik vragen waarom jij zelf niet ook bij Meesman instapt? En is het misschien raadzaam om zelf bij meerdere partijen, bv Meesman én ABN, te beleggen om zo nog meer spreiding de creëren?

    1. FinancElle

      Hi Kim,

      Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste de kostenstructuur. Vanaf een bepaald bedrag is het voordeliger om bij ABN te zitten. Zie eventueel ook deze blog van Mr. FOB: https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/de-beste-etf/#De_beste_ETF_vergelijk_kosten

      Daarnaast zou een eventuele ‘overstap’ gedreven zijn vanuit een risicoperspectief. Om dan weer bij een relatief kleine ‘nieuwe’ broker te gaan zitten…. Dan ga ik denk ik liever voor een bank. Wel zou het een optie zijn om inderdaad spreiding te creëren, maar dan zou ik zelf eerder overwegen max. 20k DEGIRO, max. 20k Meesman en de rest bij ABN (bijvoorbeeld).

      1. Kim

        Duidelijk, hartelijk dank voor je uitgebreide reply! Je hebt een erg informatieve site waar ik veel informatie uit kan halen, mijn complimenten!

  4. Henk

    Ik startte in januari 2018 bij de ING met € 65.000,- en sta na bijna drie jaar nu op € 112,000,-
    Een tip voor iedere beginnende belegger: Analyseer de markt en focus je op aandelen waar je een beetje affiniteit mee hebt. Lees veel daarover, verspreid je vermogen over een stuk of vijf bedrijven en koop gewoon. Wacht niet op een lage koers, want dan komt er niets van terecht, niet twijfelen. En nu het belangrijkste….. ‘heb toch eens geduld’ en pak niet gelijk je winst als je aandelen een forse sprong maken, of verkoop niet als ze ineens een diep dal ingaan. Vertrouw op je eigen beslissing en laat het los. Alles komt dan goed. Neem nooit een beslissing op advies van je beste vrienden of zelfs ook specialisten. Vertrouw alleen op jezelf. En let op….. je eigen gevoel is vaak ook een slechte raadgever. Ook ik heb mij laten verleiden om in maart te verkopen. Een veel te emotionele beslissing, dommer kon gewoon niet, maar het kwam weer goed. Dat is het leuke van beleggen. Handelen is iets anders en moet je dagelijks alert zijn. Het is maar wat het beste bij je karakter past. Succes allen.

    1. FinancElle

      Hi Henk,

      Moet ik nu wel of niet op mijn gevoel afgaan 😉 haha nee ik begrijp je punt. Dichtbij jezelf blijven. Voor mij is dat dus juist mijn gevoel zoveel mogelijk uitschakelen. Ik doe niet aan stock picking of timing. Gewoon lekker simpel eens per maand inleggen en verder geen omkijken naar. Mooi dat het voor jou gewerkt heeft. Jij ook succes!

  5. Dennis

    Beleggen vond ik al langer interessant, maar ik ben afgelopen juli pas echt begonnen. Ik las in het nieuws dat de markt was gecrasht en heb me zo’n drie maanden verdiept in verschillende strategieën. Uiteindelijk besloot ik in juli te beleggen in Amerikaanse aandelen bij DEGIRO. Hoewel ik begon met gevestigde bedrijven die me over 10 jaar een mooi rendement zouden moeten opleveren, ben ik de laatste tijd ook gaan beleggen in minder gevestigde bedrijven waarvan ik verwacht dat ik een veel hoger rendement kan halen. Ook ben ik recent begonnen met beleggen bij Trading 212, omdat ik daar delen van aandelen kan aanschaffen en automatisch mijn geld kan laten beleggen in verschillende aandelen. Daarbij wordt de verhouding tussen de aandelen aangepast naar mijn instellingen (bedrijf A blijft 25% van mijn portfolio, bedrijf B blijft 4%,etc.).

    Momenteel heb ik na zo’n 5 maanden geleden een rendement behaald van 16%. Ik ben van plan om 10 jaar lang maandelijks een paar honderd euro (gemiddeld) te beleggen.

    Ik kan me goed vinden in wat Henk hierboven gaf als tips, zo heb ik het zelf ook aangepakt. Een andere tip die ik zou willen geven is: probeer niet te vaak naar de koers van je aandelen te kijken. 😉 Als je je geld voor langere tijd wil beleggen, kan een wisselende koers voor een onnodige hoeveelheid zenuwen zorgen. Vertrouw op de strategie die je bepaalt hebt en blijf daarbij. Dat kreeg ik zelf na een paar rode dagen pas door… Ik ben zelf niet van het kopen en verkopen van aandelen omdat ik dat zelf een te risicovolle strategie vindt.

    Beleggen is voor mij erg een leuke manier om nóg meer geld opzij te willen zetten en het voelt goed om langzaam de waarde van mijn inleg te zien groeien. Voorheen voelde sparen meer iets ‘dat ik maar moest doen’ en dat gevoel heb ik nou echt niet meer. Zolang je een manier van sparen/beleggen vindt die bij jouw risicotolerantie past, kan het een leuke verrijking zijn.

    Ps.
    Wat een leuke site, zeg!

    1. Kaspar

      Toch altijd wel weer een klein beetje jaloers als ik mensen hoor met geweldige rendementen in soms maar korte tijd… ik bedoel 16% in 5 maanden? Of een bijna verdubbeling in 2 jaar…. wow!
      Dan word ik toch wel een klein beetje verdrietig als ik terugkijk op mijn beleggen avontuur waar ik in circa 8 jaar enkel zo’n 1000 euro verloren heb (als ik het bitcoin gokje wél mee reken, dat was alleen al 800 euro de prullenbak in, in nog geen 2 maanden tijd…). Op een inleg van op het hoogste zo’n 6000 euro is dat niet echt een beste score. Geen spijt van hoor, beleggen is geen gratis geld, je kunt simpelweg ook geld kwijtraken en dat weet je tevoren (als het goed is!). Maar toch…

      Ik vind het daarom wel ook erg belangrijk dat mensen dat wel blijven beseffen, want ik zie toch heel vaak beginners die er vanuit (lijken te) gaan dat je met beleggen ALTIJD rendement behaald… maar dat is dus echt niet het geval!

      1. FinancElle

        Kaspar, vergeet niet dat mensen meer geneigd zijn hun positieve verhalen te delen! Iemand die 16% verlies heeft geleden zal dit niet zo snel openlijk delen. Die zijn er genoeg, waarschijnlijk zelfs meer! Je hebt helemaal gelijk. Beleggen kent risico’s en al helemaal met strategieën zoals hier in de comments genoemd (stock picking).

        1. Kaspar

          Haha, ik deel juist altijd met liefde mijn verlies in de beleggingswereld! (En zonder wrok, puur als wake-up call richting potentiële beginners). Zegt wellicht iets over mij. Maar desalination, klein, klein beetje jaloezie (geen afgunst) mijnerzijds richting die succesverhalen die mensen zo graag delen ?

    2. FinancElle

      Hi Dennis,

      Afgelopen juli stonden de koersen redelijk laag ten opzichte van nu inderdaad, maar nog niets vergeleken met maart 2020. Het is een geweldig rendement op zo’n korte termijn, nu afwachten hoe dit zich ontwikkelt. Zelf zou ik me niet zo prettig voelen met maar een aantal bedrijven in mijn portefeuille, maar het gaat om hoe jij je daarbij voelt!

      Niet te vaak naar de koersen kijken en de motivatie die beleggen geeft, daar herken ik mij helemaal in 🙂 Succes!

      1. Dennis

        Hoi beiden, dank voor de reacties! Allereerst Kaspar, mijn rendement gaat hoe dan ook een (aantal) keer flink omlaag, hoor. Het moeilijke is dan om de komende jaren alsnog niet te verkopen. Om wat nuance aan te brengen en aanstormende beleggers die mijn verhaal lezen wat context te geven (het is inderdaad erg lastig om te bepalen of bepaalde aandelen winstgevend zijn of niet) zal ik iets meer vertellen over hoe ik te werk ben gegaan. Na de crash heb ik zo’n 3 maanden zo goed als al mijn vrije tijd aan informatie over beleggen besteed. Hieronder volgt een samenvatting van mijn bevindingen. Disclaimer vooraf: ik ben helemaal geen beleggingsadviseur. Aan het eind van de dag doe ik ook maar wat! Mijn strategie neemt veel risico, maar omdat ik daarvan hou en er een hele hoop tijd en moeite voor over heb ben ik het gaan doen. Dat wil niet zeggen dat iedereen dit even fijn vindt, of dat resultaten hetzelfde zijn voor anderen die dit ook proberen. Ik kan nog altijd keihard falen. 🙂

        Maar goed, mijn strategie, dus. Het eerste dat ik wilde weten was: wat zijn de meest gemaakte fouten bij lange termijn beleggen? Het kwam erop neer dat veel mensen zichzelf overschatten, met allerlei psychologische argumenten die dat ondersteunden. Daarnaast stoppen veel mensen met regelmatig geld investeren, of nemen ze geld op omdat ze het nodig hebben. Tot slot verkopen mensen vaak hun aandelen als ze merken dat de koers omlaag gaat. Conclusie: als ik mijn geld ergens beleg en er 10 jaar niet aan kom, is het waarschijnlijk dat mijn vermogen dan met de markt (8 tot 11 procent per jaar, geloof ik?) mee groeit als ik goede bedrijven heb uitgekozen. Oftewel: ‘time in the market, beats timing the market.’

        Maar hoe bepaal ik in welke bedrijven ik investeer? Na verschillende methodes te hebben bekeken, kreeg ik de indruk dat ik het beste zelf kon bepalen of een bedrijf gezond was of niet. Dat kon ik het beste doen door de jaar- en kwartaalcijfers te bestuderen. Hoeveel schuld hebben ze en gaat die jaarlijks omhoog? Blijft er onderaan de streep geld over? Hoeveel geld investeren ze in het bedrijf en wat is daar de opbrengst van? Wat voor strategische managementkeuzes zijn er gemaakt en hoe pakten die tot nu toe uit? Wat zijn de kosten van de bedrijfsvoering? Kunnen ze ook overleven zonder investeringen van buiten? Keren ze dividend uit, kopen ze aandelen terug of investeren ze de winst op een slimme manier (in het bedrijf)? Hebben ze zelf andere investeringen en renderen die?
        Dit zijn een paar van de vragen die ik voor elk bedrijf in mijn portfolio heb beantwoord. Het kost soms wel een aantal uur om dingen te dubbel checken (soms boeken ze hun schuld ergens anders af onder een andere naam waardoor het lijkt alsof ze meer geld hebben), maar na afloop weet ik zeker of ik genoeg vertrouwen in het bedrijf heb om mijn geld daar jaren lang te beleggen. Ik zoek dan een bedrijf met weinig schuld, dat zijn schuld ‘zelf’ (zonder hulp van buiten) zou kunnen afbetalen binnen enkele jaren. Bovendien zoek ik bedrijven die een deel van de winst opnieuw investeren om zo meer winst te maken, waarbij de bedrijfsvoering naar verhouding meer geld oplevert dan dat het kost. Tot slot kijk ik naar hoe het bedrijf de afgelopen 10 jaar heeft gepresteerd en hoe ze bij de crash van 2008 uit de crisis zijn gekomen.

        Dan bekijk ik of het aandeel naar verhouding ‘te duur’ of ‘goedkoop’ is, door de waarde van het bedrijf te delen door het aantal aandelen dat ze uit hebben staan. En daarná bepaal ik of ik op basis van hun huishoudboekje, CEO en bedrijfsvoering in het bedrijf wil investeren.

        De afgelopen maanden ben ik meer gaan kijken naar groeiende bedrijven. Hoewel die vaak nog een hoge schuld hebben, kijk ik bij deze bedrijven eerder of de schuld jaarlijks afneemt en met hoeveel. Ook bekijk ik in welk jaar het bedrijf winstgevend wordt en welke ‘mogelijke garanties’ ik daarvoor zie. Hebben ze belangrijke partners? Is de CEO er al meer dan 5 jaar? Kunnen ze ook zonder hun aandeelhouders overleven? Hebben ze een unieke positie ten opzichte van de concurrentie? Als ik het idee heb dat de cijfers, het management en de omstandigheden goed zijn, bepaal ik of ik een ‘huwelijk’ met dat bedrijf voor me zie.

        Omdat ik zoveel tijd steek in mijn onderzoek vooraf, is het iets makkelijker om erop te vertrouwen dat mijn aandelen over een langere periode zullen groeien. Ook heb ik van tevoren geprobeerd te achterhalen wat zo’n bedrijf in zwaar weer ongeveer gaat doen. De afspraak die ik met mezelf heb gemaakt is dat ik me al-tijd aan mijn strategie moet houden. En als ik daarvan dreig af te wijken, zal mijn vriendin me herinneren aan de keuzes achter mijn strategie. En ja, dit is ondertussen al een aantal keer voorgekomen. 🙂

        Hopelijk biedt dit iets meer inzage in het proces achter mijn voorbereiding. De winst die ik heb behaald komt maar van een handjevol bedrijven die ik toevallig op een bepaald moment al in mijn portefeuille had. Aan het einde van de dag heb ik ook geen kristallen bol en probeer ik er gewoon wat van te maken. Ik weet dat er vast betere manieren zijn om te bepalen hoe je wil beleggen, maar voor mij bleek dit het meest passend te zijn.

        1. FinancElle

          Dank voor je uitgebreide uiteenzetting! Leuk om te horen. Klinkt een beetje zoals de strategie van Warren Buffet. Hij is er op zijn zachts gezegd aardig rijk mee geworden. Super gaaf. Ik denk voor de meeste mensen teveel werk is en te inhoudelijk, vandaar de KISS: keep it stupid simple. We spreken elkaar over 10 jaar 😉 Keep us posted!

        2. Kaspar

          Tof om te horen, Dennis!! En volstrekt niet geschikt voor mij ?
          Ik heb helemaal geen interesse in welk bedrijf ook… althans, niet meer dan eens wat in de media tegenkomen ergens over. Dus mij zo verdiepen in allerlei bedrijven zou voor mij echt een dodelijk saaie klus zijn. Nu geeft dat op zich niet, mijn werk is bijvoorbeeld ook lang niet altijd leuk, maar je doet het toch om er je brood mee te verdienen! Maar dan is er gewoon het praktische probleem van tijd. Ik heb écht de tijd niet om me in al die bedrijven te gaan inlezen…. en als je dan nog enige garantie had op succes zou je eens wat vrije dagen kunnen kopen om te investeren in zoiets, maar ja: zoals je al zegt, garanties zijn er niet!
          Dus ik laat het (zodra ik weer voor langere tijd wat geld over heb) mooi aan de professionals over en neem voor lief dat het geen heel hoge rendementen zullen zijn waarschijnlijk… (of dus geen rendement of verlies als ik pech heb, zoals de afgelopen periode).

  6. Louise

    Hoi Elle,

    Mijn man en ik zijn net begonnen met beleggen in een ETF (dank voor je blogs!) en we willen ook graag voor onze dochter beleggen, wel op onze naam. Is het nou verstandig om het startbedrag hiervoor bij het bedrag van onze ‘eigen’ inleg te voegen, zodat we meer rendement halen? We willen ons geld 30 jaar vasthouden en van onze dochter ongeveer 20 jaar. Dit lijkt me wel, maar misschien zie ik iets over het hoofd. Of is het verstandiger om deze zaken toch te scheiden?

    1. FinancElle

      Hallo Louise,

      Op zich zou het niets uit moeten maken voor het rendement of het op hetzelfde of een aparte account staat, ervan uitgaande dat jullie producten aankopen uit de kernselectie en een basic account hebben. Misschien kun je hier nog input op geven?

      Zelf vind ik het prettiger om het toch op een aparte account te hebben, gewoon voor mijn eigen overzicht. Jullie houden wel rekening met eventuele schenkbelasting over 30 jaar?

      1. Louise

        Hmmm, ik heb inderdaad een verkeerde aanname gedaan. Ik heb het nagerekend en het maakt inderdaad niets uit. Misschien wel nog voor de transactiekosten? Wij hebben de Vanguard World Wide uit de kernselectie, inderdaad met een basic account. En ja, die schenkbelasting kennen we! Helaas ;).

        1. FinancElle

          Dan zou het denk ik niets moeten uitmaken. Let natuurlijk wel op de ‘regels’ voor de kernselectie aankoop zonder transactiekosten. De schenkbelasting kun je tzt overigens ook redelijk inperken door het in verschillende jaren te geven (afhankelijk van de hoogte van het bedrag natuurlijk).

  7. Ludo Rijnders

    Het minst verstandig is het kopen van een fonds bij de bank. Instapkosten en beheerskosten drukken het rendement, als het er überhaupt al is. Individuele aandelen houden altijd risico’s in. Kan je daar moeilijk mee om, ga dan inderdaad voor ETF’s of holdings. Wil je het avontuurlijker ga dan voor opties of turbo’s, maar dan zit je meer in het casino.

    1. FinancElle

      Hi Ludo, tegenwoordig hebben veel banken geen instapkosten meer en zijn de beheerskosten zeer concurrent te noemen. Eventueel kun je meer lezen in mijn blog over brokers voor zelf beleggen.

      Hoe beleg jij?

      1. Ludo Rijnders

        Ik heb tegen mijn visie in nog altijd fondsen bij de bank. Daarnaast pensioensparen, enkele ETF, ‘s en individuele aandelen en holdings. Verder durf ik wel eens te daytraden in turbo’ s. Ik ben klant bij KBC en beleg via hun Bolero platform. Ben echt geen grootkapitalist, ben 60 jaar, eigen huis en dochters staan op eigen benen. Dus mijn horizon is eerder beperkt, maar ”t is een hobby, en je wil je kinderen toch in de mate van het mogelijke iets nalaten.

        1. Kaspar

          M’n kinderen wat nalaten ben ik dus echt niet mee bezig! Het is (hopelijk!) voorlopig ook nog niet aan de orde, maar daarnaast is het vooralsnog ook weinig reëel… ik zal allereerst al héél blij zijn als ik een financieel redelijk zorgeloos pensioen in het vooruitzicht heb. Dat is al een groot genoege uitdaging! Want mn huidige stand van pensioen opbouw is best diep triest… en vermogen heb ik nog nauwelijks (ook niet in bakstenen). Met nog een jaar of 30 (??) te gaan tot het pensioen vind ik dat toch tamelijk spannend moet ik zeggen! En dat maakt toch ook wel dat ik echt minder risico’s durf te nemen wat beleggen betreft. Ik ga het geld echt ergens nog een keer héél hard nodig hebben, verwacht ik… dus eens flink de mist in gaan met beleggingen is gewoon geen optie voor mij.

  8. Bas

    Hoi Elle,

    Ik ben inmiddels al een tijdje aan het beleggen bij DeGiro (met een basic account). Beleg voornamelijk in ETF’s en voor op de lange termijn (25-30 jaar). Maak maandelijks gebruik van de voordelen van de kernselectie met als inleg ca. 1.000,- tot 1.500,- euro. Dit betekent wel dat de totale waarde op een gegeven moment ver boven de 20k komt. Dit geeft wel een bepaald risico mbt het compensatiestelsel. Is het in dit geval verstandig om te spreiden bij verschillende brokers? Ben benieuwd hoe jij dit zou doen 🙂

    1. FinancElle

      Hi Bas,

      Dit is heel persoonlijk. Sommige mensen hebben geen vertrouwen meer in DEGIRO, anderen denken dat ze zich nu voorbeeldig gaan gedragen omdat ze in de schijnwerpers staan. Zelf ben ik wel van plan om te gaan spreiden (zoals ik hierboven ook heb omschreven). Je kunt meer lezen in mijn blog over de beste broker voor zelf beleggen (link).

  9. Eline

    Hi Elle,
    Allereerst dank voor je leuke en informatieve blog!
    Ik ben ongeveer een half jaar geleden (als late master-student op m’n 32e) eindelijk begonnen met beleggen in etf’s en vul tegelijkertijd verder m’n buffer aan. Het gaat om niet veel beleggingsgeld (150-250/m) maar het is een begin..
    Nou vroeg ik me af.. Er wordt natuurlijk ontzettend veel belegd in trackers, en het klinkt als heel veilig om hier maandelijks in te investeren. Maar nou vroeg ik mij af.. Als zoveel mensen dit weten en doen, creëren we dan ook niet een soort bubbel met elkaar door blind in dezelfde bedrijven te investeren? (in mijn geval VWRL, dus Microsoft, Apple..). Ik weet dat ze jaarlijks opnieuw gewogen worden maar toch.. Als iedereen in trackers gaat zitten en er minder losse aandelen verkocht worden, brengt dit de markt dan niet uit evenwicht?
    Tot zover mijn misschien domme beginnersvraag. Ik vraag dit omdat ik het interessant vind om de komende decennia maandelijks wat te investeren in etf’s, maar nog niet helemaal snap hoe zoiets bijna te aantrekkelijks niet gevaarlijk kan zijn :-).
    Misschien kan jij me hier iets meer over vertellen. In elk geval heel erg bedankt alvast voor al je eerdere info!
    Groetjes, Eline

    1. Arjen

      Eline, de vraag die jij stelt mbt trackers vind ik ook interessant. Het is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid/volume dat hier relatief in gaat. Is het een druppel op een gloeiende plaat of een slok op een borrel? Ik ben benieuwd of iemand het antwoord hier op weet.

    2. FinancElle

      Hi Eline,

      Leuk dat je bent begonnen met beleggen! Je vraag is een super goede vraag. Helaas heeft niemand er echt antwoord op. Ik kan nu heel hard gaan roepen nee dat kan niet, maar ja… dat riepen mensen voor de kredietcrisis ook. Mijn mening: het is een risico, maar op dit moment zie ik het persoonlijk het (nog) niet als een bubbel.

      Tim van Langzaam Rijker heeft hier een goede blog over geschreven: https://langzaamrijker.nl/beleggen/etf-indexfonds-bubbel-wat-is-het-en-bestaat-het-echt/ dus lees die zeker eens!

      1. Arjen

        Ik heb het artikel gelezen en de waarheid ligt volgens mij in het midden. Er bubbelt wel wat maar van een bubbel kan je niet spreken. 15% is niet niks maar ik zou me er bij het dubbele er pas druk over maken.

  10. Arjen

    Eline, de vraag die jij stelt mbt trackers vind ik ook interessant. Het is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid/volume dat hier relatief in gaat. Is het een druppel op een gloeiende plaat of een slok op een borrel? Ik ben benieuwd of iemand het antwoord hier op weet.

  11. Arjen

    Elle, je zegt: Eerst heb ik ‘de fout’ gemaakt om aandelen te kopen. Was dat voor jou puur fout omdat het niet bij jou past?

    Ik kan me dat goed voorstellen, met getallen werken moet je leuk vinden en zelfs op mijn laboratoriumtechniek opleiding had bijna iedereen een hekel aan wiskunde. Objectief genoeg en zonder teveel emoties iets doen is voor weinigen weggelegd heb ik de indruk.

    Ik heb gisteren besloten dat ik aandelen die ik ooit weer hoog ga zien komen terug bij de rabo onder breng omdat ik daar een tijdje vanaf wil blijven. Dan heb ik zo’n 10-15k de ruimte om op de giro te ‘spelen’/aan day- of weektraden te doen.

    Mijn mening zegt misschien niet veel maar op zich vertrouw ik de giro genoeg, maar over jaren weet je nooit wat er gaat gebeuren en ik heb geen zin om dat in de gaten te houden.

    Mijn ‘luie’ strategie ik wel wil delen is voornamelijk aandelen kopen die all time/over een paar jaar laag staan en waar ik geen angst bij heb dat ze een domper niet te boven kunnen komen, zoals de meeste in de AEX. En verdeeld bijkopen wanneer ze 6-10% zakken.

    Groeten en veel succes iedereen!

    1. FinancElle

      Hi Arjan,

      Het was inderdaad gewoon iets van niet bij mij past. Ik geloof dat je je dan eerst – zonder emotie – moet verdiepen in het bedrijf, de cijfers en verwachtingen en daar heb ik geen zin in. Dat kost namelijk erg veel tijd. Ik ben gek op getallen, dus ik weet niet of het daarmee te maken heeft.

      Zelf doe ik ook niet aan day- of weektrading. Te veel werk en te veel risico voor mijn smaak. Maar ieder zijn ding! Het klinkt alsof jij er wel plezier uithaalt 🙂

      Jij ook veel succes!

  12. Buitenhuis

    Dankje Elle voor de reactie en de interessante link. Ik heb het artikel gelezen, en ga de komende jaren rustig aan door met maandelijks wat investeren in VWRL 🙂

  13. Wietske

    Vind dat je het heel goed en duidelijk uitlegt allemaal! Super leuk om je blogs te lezen, ben hierdoor begonnen met beleggen in ETF’s bij de GIRO 🙂

  14. Stijn

    Beste Elle,
    Bedankt voor je blog. Ik overweeg om te starten met beleggen via ETF’s. Maar een vraag die bij mij blijft hangen is: de aex heeft recent een all time high aangetikt, dus we zitten in hoogconjunctuur (los van corona). Het kan dan toch niet zo zijn dat er jaar in jaar uit nog weer 8/10% bij gaat komen op zo’n index? Als ik bijv nu een tracker op de AEX zou pakken, en die staat over 10 jaar weer op 700 punten, omdat er ook weer eens tegenvallers komen, dan heb ik toch geen rendement behaald? (In een andere blog las ik van het voorbeeld van Jack die op zn 15e 5000 per jaar inlegde tot zn 25e, maar zoiets lijkt me lastig om in het hier en nu te zien gebeuren met de huidige economische situatie.) Hoe zie jij dit? Je zegt namelijk dat instappen nooit verkeerd kan zijn. Hoe werkt het als we (na mogelijke groei ook weer terugzakken) als we op een piek zitten?

    1. FinancElle

      Hi Stijn,

      Lang verhaal kort; als je maandelijks voor een vast bedrag aankoop pak je op de lange termijn de hoge en lage punten mee.

      Over ineens een groot bedrag inleggen en de kansen op winst en verlies op de lange termijn heb ik deze blog geschreven: http://www.financelle.nl/bedrag-in-een-keer-beleggen-of-spreiden/

      Punt is en blijft… We weten niet hoe veel het nog kan groeien. Of dalen.

  15. Stijn

    Nog ter verduidelijking: in dat voorbeeld had Jack na 10 jaar 5000 per jaar inleggen (50k totaal) na 10 jaar 100k door compound interest. Als de aex zo hoog staat (en ik vermoed andere indexen ook) dan zal zo’n verdubbeling van de inleg over 10 jaar niet heel aannemelijk zijn vermoed ik, tenzij de index ook jaarlijks met 10 procent stijgt, of is het niet nodig dat daarvoor de aex zegmaar naar 1100 /1200/1300 punten stijgt?

  16. Venkat

    very helpful blog. ABN also has guided investing platform. Any merits or demirts compared with ABN self-investing platform? i see the returns are quite comparable. Thanks and keep up the good blogging.

    1. FinancElle

      Thank you Venkat.

      The main differences are in the costs.
      – the costs for a ‘profielfonds’ (the ‘pre-made’ funds at guided investing): up to 0,95% per year (!) + transactions costs around 0,23% per year while the costs for Northern trust funds is 0,22% in total
      – service costs 0,25% per year while zelf beleggen is 0,2% per year

      Have you been able to read this blog: de beste broker voor zelf beleggen (link)?

      Hope this helps!

      1. Venkat

        that helps a lot !! Thank you.

  17. Puravida81

    Super informatieve blog met goede tips (dank daarvoor!). Ik ben pas gisteren begonnen met een voorzichtige (langetermijn) strategie. Voor nu nog maar enkel wat aandelen in ETF – VWRL. Nu nog zoekende naar een 2e ETF in bijvoorbeeld 30 procent obligaties om meer te spreiden. Gezocht op de site maar heb je daar ook tips over? Ik hoor het zeker graag!

    1. FinancElle

      Hi! Dank voor je compliment.

      Zelf koop ik geen obligaties aan, maar als ik dat wel zou doen zou ik DBZB aankopen (ISIN LU0378818131). Deze zit sinds kort in de kernselectie van DEGIRO, maar let op: genoteerd aan Xetra dus als je deze beurs nog niet ‘gebruikt’ betaal je 2,50 per jaar aansluitkosten (bij een pensioenrekening is dit 1 euro per maand).

      1. Puravida8125

        Dank voor je tip! Mag ik vragen waarom je deze spreiding niet hanteert in je strategie?

        1. FinancElle

          Hi,

          In mijn blog over obligaties (link) leg ik dat verder uit. De hoofdreden is dat ik mezelf er te jong voor vind. Ik beleg voor het rendement en heb voldoende buffer / financiële zekerheid.