Het jaar afsluiten: een 5-stappenplan

Eindejaar kerstmis kerstboom lampjes afronden

Aan het einde van het jaar doorloop ik altijd een aantal stappen om het jaar financieel af te sluiten. Hieronder vind je het 5-stappenplan!

Stap 1. Zorgverzekering

Tot en met 31 december kun je overstappen van zorgverzekeraar. Check of je bij je huidige verzekeraar wil blijven en of je iets wil wijzigen aan je huidige verzekering.

Het kan overigens ook een goed moment zijn om na te gaan of en wanneer je kunt overstappen van andere leveranciers en verzekeraars. Denk aan energie, tv en internet, woonverzekeringen en mobiele telefonie. Dit kan heel veel voordeel opleveren.

Stap 2. Pensioen – jaarruimte

Op basis van je inkomsten van vorig jaar kun je bepalen hoeveel ‘jaarruimte‘ je hebt. Dit is het bedrag dat je belastingvrij mag inleggen in je pensioenpot.

Check of jij jouw volledige jaarruimte hebt benut, want de deadline voor inleg is 31 december.

Stap 3. Financieel jaaroverzicht

In de laatste weken van het jaar maak ik mijn financiële jaaroverzicht. Hoeveel heb ik verdiend, uitgegeven, gespaard (inclusief savings rate), extra afgelost op mijn hypotheek en belegd

In deze blog lees je hoe je zo’n jaaroverzicht maakt. 

Vervolgens maak ik een financieel jaarplan voor het aankomende jaar.

Stap 4. Box 3-vermogen

In box 3 vallen je ‘inkomsten uit sparen en beleggen’. Denk hierbij aan je spaargeld, beleggingen en tweede woning. Deze belasting wordt ook wel de vermogensbelasting genoemd. In 2021 geldt er een vrijstelling van €50.000, voor fiscale partners geldt dat zij €100.000 vrij kunnen verdelen.

De peildatum voor de vermogensbelasting is 1 januari. Check of jij op 1 januari 2021 onder de vrijstelling blijft zodat jij over 2021 geen box 3-belasting hoeft te betalen.

Zit jij over de vrijstelling? Check dan deze blog met tips om te besparen op je box 3-belasting.

Stap 5. FIRE voortgang

Mijn doel is financieel onafhankelijk worden om zo eerder te kunnen stoppen met werken. Is dit ook jouw doel? Dan kun je aan het einde van het jaar de balans opmaken: wat is je FO-nummer en op welk percentage zit je nu?

Andere punten

Wil jij elk jaar (maximaal) extra aflossen op je hypotheek? Check het maximale boetevrije bedrag. Heb je in dit kalenderjaar nog ruimte? Dan kun je overwegen om uiterlijk 31 december nog een extra aflossing te doen.

Heb jij een zilvervlootrekening voor je kind? Hier kun je elk kalenderjaar een bepaald maximumbedrag op storten (€600). Eventueel kun je daar vanaf 1 januari weer gebruik van maken.

Wat doe jij?

Om het jaar financieel goed af te sluiten? Deel je tips hieronder in de comments!

Leave a Reply

This Post Has 3 Comments

 1. Peter van Asseldonk

  Hi,
  Vwb stap 5 FIRE voortgang, als je ook nog pensioen hebt opgebouwd (zoals ik) is de independer site wel handig gebleken (https://www.independer.nl/pensioen/inzicht). Je kan hier al je spaargeld, pensioen, inkomsten/salaris componenten e.d. inzetten en kijken hoe je FO er uitziet (ook in een mooi grafisch plaatje!).

  1. FinancElle

   Hi Peter,

   Leuke tool, maar wel jammer dat er weinig opties zijn met betrekking tot uitgaven. Nu kan ik alleen aangeven hoeveel ik nu verdien en hoe hoog de hypotheek is. De tool houdt dus totaal geen rekening met hoeveel ik de komende 20 jaar nog ga sparen en beleggen.

 2. sabinehoeweetjedatallemaal

  Vergeet ook niet nog een (gunstiger) energielabel te kopen voor weinig aangezien het komend jaar fors duurder wordt en hij nu 10 jaar geldig is.