Hoe kun je binnen 10 jaar FIRE zijn?

FIRE vrijheid dag van de bevrijdingsdag

Ons plan is altijd geweest om rond ons 50e te stoppen met werken (inmiddels over ongeveer 17 jaar). Eerlijk gezegd ben ik dit plan weleens aan het heroverwegen. Er zijn dan verschillende opties die door mijn hoofd gaan:

 • HOT: moeten we niet gaan voor HOT? Nu minder werken en meer tijd met ons gezin?
 • Barista FIRE: kunnen we ervoor zorgen dat we binnen een paar jaar geen ‘vaste banen’ meer hoeven hebben?
 • Eerder FIRE: zou het lukken om eerder FIRE te zijn; binnen 10 jaar?

Over het laatste punt gaat het in deze blog: hoe kun je binnen 10 jaar FIRE zijn?

FIRE: Financial Independence Retire Early

Financiële onafhankelijkheid betekent: je hoeft niet meer te werken als je dat niet zou willen. Je kunt leven van je (belegde) vermogen. In het Engels ook wel FIRE: financial independence retire early. Gezien de toevoeging van ‘retire early’ in de Engelse term stop je in deze beweging wel degelijk met werken (vroegpensioen).

Hoeveel geld heb je daarvoor nodig? Kort gezegd 25 keer je jaaruitgaven. Lees daarover meer in mijn blogs:  hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken en de 4%-regel.

Wil je weten hoe snel jij financieel onafhankelijk kunt zijn? Dan is de ‘savings rate’ een handige tool. 

Savings rate

Een handige manier om in te schatten over hoe lang jij financieel onafhankelijk kunt zijn, is het uitrekenen van je savings rate ofwel spaarpercentage.

Als jij nu op 0 begint (geen (belegd) vermogen) dan moet je spaarpercentage 67% zijn om binnen 10 jaar FIRE te zijn. Misschien begin je niet op 0, maar heb je al een aardig potje opgebouwd, dan kan de savings rate lager zijn.

Zelf uitrekenen

In mijn blog specifiek over de savings rate vind je onder Stap 2 en dan kopje ‘Zelf uitrekenen’ een link naar een handige tool. Daar kun je ook je ‘Current portfolio value’ invullen, zodat je rekening houdt met het belegde vermogen dat je al hebt.

Hoe dan ook: hoe hoger je savings rate, hoe sneller je FIRE bent. Je savings rate omhoog brengen kan op twee manieren: je uitgaven omlaag brengen en je inkomen omhoog brengen.

Beleggen

Je savings rate is het verschil tussen je inkomen en uitgaven. Wat doe je daarmee? Dat beleg je, zodat het geld voor je kan groeien. Ik schrijf op deze website veel over beleggen. Wil jij er meer over lezen? Check deze blogs:

Let op: beleggen doe je alleen met geld dat je kunt missen voor de lange termijn! Een buffer is noodzakelijk.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen.

Je doel? 25 keer je jaaruitgaven bij elkaar krijgen. 

25 keer je jaaruitgaven: de 4%-regel

Uiteindelijk wil je jouw belegde vermogen naar 25 keer je (te verwachten) jaaruitgaven brengen. Dit bedrag geldt als je ‘onbeperkt’ FIRE wil zijn. Het belegde vermogen gaat dan in principe nooit ‘op’. Dit is gebaseerd op de 4%-regel.

Heb je een stuk minder dan 25 jaren te overbruggen naar je pensioendatum én heb je voldoende pensioen opgebouwd? Dan kun je eventueel met minder af.

Bijvoorbeeld: over 10 jaar weet je dat je voldoende pensioenuitkeringen krijgt om van te leven, dan is het voor jou misschien voldoende om 11 keer je jaaruitgaven aan belegd vermogen te hebben.

65%+ sparen? Hoe?

Hoe is het mogelijk om meer dan 65% van je netto inkomen te sparen? 

Bijvoorbeeld: een modaal inkomen bedraagt €38.000 per jaar oftewel €2.923 per maand. Dit is netto ongeveer €2.350 per maand. Als je allebei fulltime werkt is dit €4.700 per maand. Als je allebei 4 dagen per week werkt, is dit ongeveer €4.000 per maand. Verdien je allebei bovenmodaal? Dan zit je misschien wel op €6.000 netto per maand.

Hieronder zie je een rekenvoorbeeld hoeveel je uit kunt geven om 65% je inkomen te sparen (65% savings rate).

savings rate 65% binnen 10 jaar FIRE

Is dit mogelijk? Dat hangt denk ik heel erg van af je persoonlijke situatie. Waar woon je? Heb je kinderen? Kun je (fulltime) werken? Hoeveel ziektekosten heb je? Het is zeker niet voor iedereen mogelijk.

Zelf vind ik het inspirerend om te weten dat het wel kan. Je kunt over 10 jaar FIRE zijn ongeacht je huidige leeftijd. Waarschijnlijk moet je daarvoor zowel je uitgaven omlaag brengen als je inkomen omhoog brengen. De vraag is altijd of je jouw uitgaven ook zo laag wil houden als je FIRE bent. 

Ben ik over 10 jaar FIRE?

Ikzelf vind 10 jaar te lang om drastische veranderingen door te voeren in mijn uitgavenpatroon. Meer besparen is niet iets waar ik op dagelijkse basis mee bezig ben. Ik heb al een situatie gecreëerd waarin ik alles kan doen en kopen waar ik gelukkig van word (en niet meer dan dat!).

Dus of ik over 10 jaar FIRE ben zal meer afhangen van mijn inkomen en de aandelenmarkt dan van mijn vermindering in uitgaven. Ik hoop overigens dan wel mijn hypotheek te hebben afgelost, maar andere uitgaven (met name kinderen) gaan omhoog.

En jij? Zou dit voor jou realistisch zijn? Of heb je een langere termijn doel? Laat je het weten in de comments?

Leave a Reply

This Post Has 12 Comments

 1. mark

  Ik zou als ik een gezin was gaan voor minder werken en nu meer vanelkaar genieten deze tijd komt nooit meer terug. lees dit maar eens https://assertief.nl/had-ik-maar/
  Ik zelf heb het geluk gehad na allerlei baantjes een leuke baan te hebben gekregen daar heb ik 27 jaar gewerkt waarvan de laatste 8 jaar parttime eerst 4 toen 3 en uiteindelijk 2 dagen.
  ik ben in 1998 al begonnen met een bijspijker pensioen in 2000 met staatsobligaties en in 2002 met groenrentecertificaten en later met 10 jaarsdeposito’s en in 2012 met crowdfunding en beleggen in 2014.

  1. FinancElle

   Hi Mark,

   Dat is inderdaad een prachtig artikel. Heel erg bijzonder en inspirerend. Dank voor het delen. Wij zijn inderdaad ook gezegend met werk dat we heel erg leuk vinden. Dat maakt de keuze eigenlijk nog lastiger!

   Fijn dat jij deze situatie voor jezelf hebt gecreëerd. Geniet ervan!

 2. Angela

  In theorie zou het me best kunnen lukken om over 10 jaar de FIRE status te kunnen bereiken. Maar ik vind 10 jaar wel een erg lange periode om op een houtje te bijten.. Dan doe ik er liever wat langer over. 😉

  1. FinancElle

   Hi Angela,

   Ja dat snap ik helemaal hoor! Zo sta ik er zelf ook in 🙂

 3. Kaspar

  FIRE in 10 jaar? Volstrekt niet reëel voor mij…. Met één inkomen en kinderen is FIRE überhaupt nagenoeg onmogelijk helaas. Dus daar streef ik al lang niet meer naar, dat levert enkel frustratie op. Minder werken lukt hopelijk wel ooit een keer. Sterker nog: het zal moeten! Want het huidige fulltime werken plus vele extra uren, dat ga ik niet tot mijn pensioen volhouden verwacht ik!

  En dan nog het pensioen zelf he…. dat is ook niet bepaald een vetpot nog. Heb nog flink wat werk te verzetten. Maar er wordt aan gewerkt! Bouw eindelijk wel wat op, maar hij het wel graag realistisch.

 4. Meer door minder

  Bij velen hoor en lees ik dat het ze in de eerste plaats gaat om de afhankelijkheid te verminderen. Verder wil men een goede balans tussen vrije tijd en werk. Niet alles oppotten maar ook niet alles over de balk gooien. Een goede vorm vinden tussen nu en later. Persoonlijk denk ik dat zaken op al die manieren combineren er voor zorgt dat er een weg (jou weg) ontstaat die je wilt volgen. Wat voor naampje je vervolgen aan jou persoonlijk specifiek alleen op jou gericht pad knoopt boeit dan waarschijnlijk wat minder.

  1. FinancElle

   Hi!

   Je hebt helemaal gelijk hoor, het is maar welke naam je erop plakt. Maar ik zit toch momenteel in een situatie waarin ik een beetje zoekende ben. De juiste balans is zeker HET doel, hoe dan ook!

   Heb jij de juiste balans gevonden?

   1. Meer door minder

    Ja zeker!

 5. dejongebelegger

  10 jaar is voor mij ook wel heel vlot, gelukkig ben ook nog maar 25!

  Ik denk wel tegen die tijd dat ik binnen 10 jaar zelfstandig voor mijzelf kan werken en dat is eigenlijk mijn ultieme doel!

 6. Lauren

  In 10 jaar compleet financieel onafhankelijk is voor ons niet heel realistisch, maar we hebben er dan ook bewust voor gekozen om beiden parttime te werken (resp. 0,8 en 0,6 fte). Samen verdienen we nu ong. 1,5x modaal maar hebben wel het voordeel veel tijd met elkaar en onze 3 kleine kinderen door te brengen. Mijn zus is juist recent meer gaan werken om een kast van een huis te kopen, wil eigenlijk weer een stap terug zetten omdat ze veel werkdruk ervaart, maar dat lukt niet vanwege de hoge vaste lasten.
  Uiteindelijk is ons 10-jaars doel om genoeg te sparen/overwaarde op te bouwen om een woning te kopen zonder hypotheek. Daarna zien we wel weer verder.

  1. FinancElle

   Hi Lauren,

   Heel herkenbaar, die verschillende keuzes om je heen. Wel erg vervelend als je merkt dat iemand zich dan daarheen heeft ‘vastgezet’.

   Mooi dat jullie een goede balans hebben gevonden. Ik ben daar zelf nog wel naar op zoek sinds we een kind hebben.

   Jullie doel is prachtig! ‘gratis’ wonen geeft enorm veel financiële vrijheid.

 7. M

  Ik mis de voor ons ivm werk essentiële auto’s (incl. onderhoud en benzine) in het rijtje.