Hoe kun je het beste sparen voor je kinderen?

Kind sparen voor je kind baby met taart

Sparen voor je (klein)kinderen, het hoeft niet, maar veel mensen vinden het wel een prettig idee om een spaarpotje voor hun kinderen te hebben. Bijvoorbeeld voor als ze gaan studeren.

Hoe spaar je eigenlijk voor je kinderen? Open je een aparte rekening op het kind zijn/haar naam of spaar je op een spaarrekening op je eigen naam? Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties?

Dat lees je allemaal hieronder.

De rentepercentages zijn van 30 mei 2020.

Optie 1: sparen op naam van kind

Sparen op een bankrekening op de naam van je kind staat heeft verschillende juridische en belastinggevolgen. 

Juridische gevolgen

Als je een bankrekening op naam van je kind opent, is het geld op deze rekening juridisch gezien van je kind. Als je kind 18 jaar wordt, heeft hij/zij de vrije beschikking over dit geld en kan hiermee doet wat hij/zij wil. Dit is voor veel mensen het grootste nadeel van sparen op naam van het kind.

Totdat het kind 18 wordt, ‘beheren’ de ouders het geld. Toch mogen de ouders het geld niet opmaken of overboeken naar hun eigen rekening. Indien ze dit wel doen zou het kind een vordering kunnen instellen en het geld (met rente) kunnen terugeisen. 

Schenkbelasting

Elke keer dat je geld overmaakt naar de bankrekening van je (klein)kind, is er sprake van een schenking. Als dit bedrag boven de schenkvrijstelling uitkomt, is daarover schenkbelasting verschuldigd door degene die de schenking ontvangt, in dit geval het kind.

Het tarief van de schenkbelasting is 10% voor kinderen en 18% voor (achter)kleinkinderen tot een bedrag van €126.723 (2020). Daarboven gelden tarieven van 20% en 36%.

Schenkvrijstelling

Per kalenderjaar is een bedrag vrijgesteld van schenkbelasting. De volgende bedragen gelden voor 2020:

 • Kind: €5.515
 • Anderen (inclusief kleinkinderen): €2.208

Voor kinderen tussen de 18-40 jaar gelden in sommige situaties verruimde vrijstellingen (website belastingdienst). 

Vermogensbelasting

Voor box 3 wordt het vermogen van een kind (totdat hij/zij 18 wordt) bij het vermogen van de ouders opgeteld. Als het totale vermogen van de ouders boven de box 3-vrijstelling uitkomt, betalen zij hierover vermogensbelasting.

Het maakt géén verschil dat het geld op een rekening op naam van het kind staat.

Optie 2: sparen op je eigen naam (ouder)

Je kunt ook sparen voor je kind op een spaarrekening op je eigen naam. Een optie is een aparte spaarrekening openen of je kunt gebruik maken van een ‘spaarpotje’ binnen een bestaande spaarrekening.

Juridische gevolgen

Als het geld op je eigen naam blijft staan, houd jij hier zelf de regie over. Je kunt het geld aan je kind geven wanneer jij wil (of niet geven als je niet wil). Het geld blijft juridisch van jou totdat je het overmaakt naar je kind.

Schenkbelasting

Als je het geld overmaakt naar een rekening op naam van je kind, wordt dit (op dat moment) gezien als een schenking.

Als je een groter bedrag in één keer schenkt (bijvoorbeeld op het moment dat je kind 18 wordt), zit je veel sneller aan het bedrag van de schenkvrijstelling dan dat je bijvoorbeeld elk jaar een kleiner bedrag overmaakt naar de rekening van je kind. Dat wordt vaak gezien als grootste nadeel van sparen op je eigen naam. 

Vermogensbelasting

Voor box 3 maakt het geen verschil of je op je eigen naam of op naam van je kind spaart. In beide gevallen wordt het tot 18-jarige leeftijd bij het belastbaar vermogen van de ouders opgeteld.

Overlijden, scheiding en faillissement

In het geval van overlijden geldt bij sparen op naam van je kind dat het geld al van het kind is. Het valt dan niet in de nalatenschap. Dit heeft als gevolg dat het geld niet naar iemand anders zou kunnen vererven en er geen erfbelasting verschuldigd is. Bij sparen op je eigen naam valt het geld in de nalatenschap.

Bij scheiding of faillissement valt geld op rekening van het kind niet in de boedel. Het geld wordt dan niet meegenomen bij de verdeling of vereffening. Bij sparen op je eigen naam valt het geld wel in de boedel.

Optie 3: schenken onder bewind

Bij sparen onder bewind open je een (gratis) spaarrekening op naam van het kind en stel je jezelf aan als bewindvoerder. Jij kunt het geld dan ‘onder bewind stellen’ tot een bepaalde datum, bijvoorbeeld totdat het kind 23 jaar is of is afgestudeerd.

Deze regels leg je vooraf vast bij de bank (er komt geen notaris aan te pas). Zonder toestemming van de bewindvoerder of rechter kan het kind niet bij het geld. Je bouwt een stukje extra bescherming in terwijl je wel op naam van je kind spaart.

Een voorbeeld van een dergelijke spaarrekening is Rabo GeneratieSparenPlus. De rente op deze rekening is momenteel 0,25%.

De hoogste spaarrente

Hieronder zie je een kort overzicht van de spaarrentes die verschillende banken geven. Deze spaarrentes zijn variabel en worden hoger of lager door de jaren heen. De rentepercentages zijn van mei 2020. Alle onderstaande rekeningen zijn gratis tot het kind 18 jaar wordt.

 • ABN AMRO (KinderToekomst spaarrekening): 0,15% rente
 • ASN Bank (Jeugdsparen): 0,55% rente. Geld opnemen is niet mogelijk tot de 18e verjaardag van het kind, behalve als je het geld gebruikt voor ‘aantoonbare studiekosten vanaf het voortgezet onderwijs’
 • Rabobank (RegenboogRekening): 0,2% rente (GeneratieSparenPlus – zie hierboven – geeft 0,25% rente)
 • SNS Bank (Zilvervloot Sparen): 0,2% rente, daarbovenop een bonusrente van 1% voor elk afgerond spaarjaar (maximum bonusrente is 10%). Deze bonus wordt uitgekeerd op de 18de verjaardag van je kind. Je kunt maximaal €600 per jaar sparen. Jeugd Sparen Flexibel (gratis en onbeperkt sparen) geeft 0,2% rente
 • Triodos Bank (Kinder Toekomst Plan): 0,3% rente. Als je geld opneemt voor de 18e verjaardag van het kind, betaal je 3% opnamekosten, behalve als het kind 12 jaar of ouder is én het geld wordt gebruikt voor studiekosten

Deposito of spaarverzekering

Eventueel kun je elk jaar een bedrag vastzetten op een langlopend spaardeposito. Je rente staat dan voor een bepaalde periode vast (in tegenstelling tot de variabele rentebedragen die hierboven worden genoemd).

Momenteel geeft Centraal Beheer 0,7% rente als je het geld 20 jaar vastzet.

Een andere optie is een spaarverzekering. De DELA spaarverzekering geeft bijvoorbeeld 2% vaste rente. De verzekering loopt minimaal 10 jaar. Let op: Het DELA CoöperatiespaarPlan valt niet onder het depositogarantiestelsel. 

De link van DELA is een affiliate link. Het zou super fijn zijn als je deze link gebruikt als je een spaarverzekering gaat afsluiten bij DELA naar aanleiding van deze blog. Ik krijg dan een klein bedrag en daarmee help je mij en mijn blog enorm!

Beleggen

Een andere optie kan zijn om (op naam je van kind) te gaan beleggen.

Je kunt bijvoorbeeld een extra account op je eigen naam openen bij DEGIRO (een van mijn favoriete brokers). Dit account gebruik je dan voor je kind. Later wordt het waarschijnlijk mogelijk een account op naam van je minderjarige kind te openen.

Een account openen op naam van een minderjarig kind is momenteel wel al mogelijk bij bijvoorbeeld ABN AMROBrand New Day en Meesman.

Wij hebben zelf een beleggingsrekening voor onze dochter bij Meesman. ABN is vooral interessant als je daar zelf een betaalrekening hebt.

Lees hier verder meer over indexbeleggen voor de lange termijn met de buy & hold strategie.

De links naar DEGIRO, ABN AMRO, Brand New Day en Meesman zijn affiliate links. Het zou super fijn zijn als je de link gebruikt als je een rekening gaat openen naar aanleiding van deze blog. Ik krijg dan een klein bedrag en daarmee help je mij en mijn blog enorm! 

Let op: er zijn risico’s verbonden aan beleggen. Je kunt de inleg verliezen. 

Toeslagen en financiële planning

Ga altijd na of er gevolgen zijn voor de toeslagen. Het vermogen op naam van je kind wordt bij jouw box 3-vermogen opgeteld. Een hoger box 3-vermogen kan gevolgen hebben voor toeslagen.

Hoeveel kun je missen om te sparen voor je kind(eren)? Dat kun je berekenen aan de hand van een maandelijks financieel plan

Conclusie

Sparen op jouw eigen naam: je kunt zelf beslissen wanneer en of je het geld aan je kind geeft. Als je het geeft is er sprake van een schenking (schenkbelasting van toepassing indien je boven de vrijstelling uitkomt). Mocht je overlijden, valt het geld in de nalatenschap en is er eventueel erfbelasting van toepassing. Als je failliet gaat of gaat scheiden, valt het geld in de boedel. Totdat het kind 18 wordt, valt het vermogen bij de ouders in box 3 en betaal je vermogensbelasting als je boven de vrijstelling uitkomt.

Sparen op naam van kind: als je kind 18 wordt, kan hij/zij doen met het geld wat hij/zij wil. Er vindt een schenking plaats elke keer dat je geld overmaakt naar de rekening. Aangezien dit vaker kleinere bedragen zullen zijn, heb je meer kans om onder de schenkvrijstelling te blijven. Bij overlijden, scheiding of faillissement valt het geld niet in de nalatenschap of boedel. Totdat het kind 18 wordt, valt het vermogen bij de ouders in box 3 en betaal je vermogensbelasting als je boven de vrijstelling uitkomt.

Leave a Reply

This Post Has 20 Comments

 1. Veertigermerkids

  Kijk ook eens naar de DELA spaarverzekering. Hier krijg je 2% rente, maar valt niet onder de depositogarantieregeling.

  1. FinancElle

   Dank voor je toevoeging, ik heb hem aan de blog toegevoegd!

 2. Audrey

  Ik vind optie 3 eigenlijk wel heel interessant, die kende ik nog niet! Bijvoorbeeld dan voor een bepaalde leeftijd alleen mogen gebruiken voor studie of de aankoop van een huis.

  1. FinancElle

   Het is inderdaad een iets minder bekende optie, die heel praktisch kan zijn!

 3. Kaspar

  Wij sparen al sinds de geboorte iedere maand een bedrag op rekeningen van de kinderen. Deze staan dus op naam van de kinderen en het geld komt vrij als ze 18 zijn. Na 18 jaar sparen is het een mooie head-start voor ze. Ongeacht of ze dan gaan studeren of een ander pad kiezen. En wij hebben het nauwelijks gemerkt – gewoon onderdeel van onze vaste lasten.

  1. FinancElle

   Fijn dat het zo ongemerkt gaat en natuurlijk super voor de kinderen dat ze straks een goede financiële start hebben! Goed bezig!

 4. GVS

  Ik heb destijds voor mijn kids een beleggingsverzekering gesloten met een uitkering op hun 18e en een overlijdensdekking op mijn leven. Inmiddels hebben beide verzekeringen de einddatum bereikt en is er het collegegeld van de universiteit en een rijbewijs mee betaald. Het overblijvende saldo staat op een spaarrekening voor als ze uitvliegen. Dit was met een maandelijkse automatische incasso. Het is een fijne gedachte dat je je kind kunt laten studeren zonder studielening. Natuurlijk kun je zelf sparen voor ze maar op deze manier is er geen discipline vereist, het bedrag gaat mee in je vaste lasten. Achteraf ben ik zeer tevreden dat we dit op deze manier geregeld hebben.

  1. FinancElle

   Fijn dat het allemaal zo goed gelopen is en je er met een tevreden gevoel op terugkijkt. Zelf ben ik ook dolblij dat ik heb kunnen studeren zonder lening. Dit is mogelijk gemaakt door hard werken in bijbaantjes en mijn ouders.

   Leuk dat je het punt over discipline opmerkt. Dit is een heel gewoon voordeel van maandelijks automatisch sparen. Geniet ervan!

  2. Christian

   Hi GVS, could you please let us know which insurance did you took ?

   1. FinancElle

    Just as a warning, these products are very complex and mostly extremely expensive. Make sure you have a good – independent – advisor!

 5. Peter

  Wat een leuk en inspirerend blog Elle..!
  Ik lees ze allemaal er heb er al veel van geleerd, ontzettend veel dank daarvoor!

  Zelf beleg ik al geruime tijd bij DEGIRO in VWRL en maak er ook gebruik van pensioenbeleggen en dat bevalt me prima.
  Voor onze 3 kinderen sparen we maandelijks al vanaf de geboorte op een aparte spaarrekening op naam van het kind zelf bij ING.
  Om voor de lange termijn wat vermogen op te bouwen voor de kinderen (voor studie en huis), willen we een gedeelte van het spaarsaldo op hun rekening, maandelijks gaan inleggen bij de DEGIRO in onze favoriete ETF.
  Kortom ik wilde afgelopen week voor het eerste een account gaan openen bij DEGIRO voor onze oudste zoon (hij is pas 9 jaar).
  Ons idee is om dit account voor hem te beheren en hem in de komende jaren wat kennis en kunde bij te brengen hoe dit allemaal in zijn werk gaat.
  Nu komt het (!!), bij het aanmaken van het nieuwe account op zijn naam kwamen wij erachter dat het alleen mogelijk is voor personen vanaf 18 jaar (!!), helaas dus niet voor minderjarigen…
  Heb je voor ons nog tips, want ik dacht serieus dat een account openen ook mogelijk was voor minderjarigen?
  Is het bijvoorbeeld mogelijk om op mijn eigen naam meerdere account te openen, zodat ik hierop namens de kinderen kan beleggen?

  1. FinancElle

   Hi Peter,

   Dank voor je compliment, leuk om te horen! Mijn excuses voor de late reactie. Ik wilde de input van DEGIRO zelf ook nog even afwachten.

   Je kunt inderdaad geen account op naam van het minderjarige kind zelf openen. Wel kun je een extra account op jouw naam openen en dat gebruiken. Dat valt het dus onder optie 2: sparen op je eigen naam.

   Over de mogelijkheid om een rekening op naam van het kind te openen stuurde DEGIRO mij dat ze in afwachting zijn van de implementatie van een nieuw online registratieproces. Dit is complex. Ze hebben geen indicatie gegeven van wanneer ze dit verwachten te implementeren.

   Eventueel zou je wel bij Brand New Day een kinderrekening op naam van het kind kunnen openen.

 6. Peter

  Elle,
  hartelijk dank voor de antwoorden en de mogelijkheden die er zijn!
  Erg fijn en attent dat je de moeite hebt genomen om zelf ook input van DEGIRO te vragen!
  Zelf heb ik ook schriftelijk contact gezocht met DEGIRO over het openen van een account op naam van een minderjarige.
  Zij geven inderdaad aan dat het implementeren van het registratieproces complex is.
  Wel konden ze aangeven dat het openen van een account op naam van een minderjarige mogelijkerwijs in het eerste kwartaal van 2020 (weer) mogelijk wordt…
  Maar hier is geen garantie op…

  Zodra het mogelijk is, wordt het in de webtrader kenbaar gemaakt middels een nieuwsbericht.
  Er is dan overigens geen leeftijdsgrens meer van toepassing, alleen moet het kind wel een eigen rekeningnummer hebben én een geldig identiteitsbewijs.

  Ik heb gekozen om tot die tijd maar gebruik te maken van een extra account op mijn eigen naam.

  Bedankt Elle en ga vooral alsjeblieft door met alle inspirerende en leerzame blogs!

 7. Kiki Hermus

  Bedankt voor dit blog. Wij hebben 3 kinderen met elk een spaarrekening op eigen naam. Ik had er eerlijk gezegd nooit bij stilgestaan dat als ze 18 zijn ze dat geld direct vrij te besteden hebben. We hebben gewoon bij de geboorte een spaarrekening voor kind geopend en daarna automatisch maandelijks belegd. Dit was wel een eye-opener want ik vind 18 nog wel jong om opeens beschikking over een bak geld te krijgen.
  Mijn man en ik zijn nu aan het overwegen om het spaargeld van de kinderen op onze beleggingsrekening te storten en dan per kind een bedrag te reserveren wat op een bepaald moment voor hen is.
  Ik ben me pas sinds een paar jaar aan het verdiepen in persoonlijke financiën en jouw blog is echt een super nuttige bron van informatie! Dank hiervoor.

  1. FinancElle

   Hi Kiki, dank voor je compliment! Dat is echt zo fijn om te horen.

   Goed dat je je hier nu bewust van bent geworden. Sparen op je eigen naam heeft zo zijn voordelen, houdt wel rekening met de gevolgen voor de schenkbelasting (als je later een groter bedrag ineens wil schenken) en eventueel vermogensbelasting nadat de kinderen 18 zijn.

 8. Ruud Claassen

  Hi FinancElle,
  Interessante blog. Ik denk er zelf over om een kinderbeleggingsrekening op naam van mijn zoon (1 jaar oud nu) te openen (bij BND) en daar maandelijks een bedrag op te storten. In principe komt het geld dan op zijn 18e vrijelijk ter beschikking aan mijn zoon.

  Weet jij of ik vlak voor zijn 18e verjaardag, als ik vind dat hij er nog niet aan toe is om een groot bedrag te krijgen, of ik het geld dan nog bijvoorbeeld een paar jaar kan vastzetten in een termijndeposito of iets dergelijks (ook op zijn naam natuurlijk).

  Uiteraard probeer ik hem zo op te voeden dat hij er dan aan toe is, maar je weet nooit. Een paar jaar extra kan veel verschil maken.

  Dankjewel!

  1. FinancElle

   Hi Ruud,

   Op zijn 18e wordt het geld juridisch van hem. Voor zover ik begrijp mag je het geld op zijn rekening er niet zomaar afhalen, ook niet voor zijn 18e. Hij zou dan theoretisch gezien een rechtszaak kunnen aanspannen om het geld op te eisen. Het is immers ‘zijn geld’. Eens gegeven altijd gegeven geloof ik. Ik heb er geen ervaring mee!

   Als je het op een deposito zet kan hij het er ook gewoon afhalen toch? Tegen betaling van een boete. Dat zal hem dan weinig interesseren. Mij lijkt gewoon niet vertellen dat het geld er is altijd een goede optie. Geen idee wat er gebeurd als hij 18 wordt? Krijgt hij dan een brief van alle instanties waar hij een rekening heeft?

   Succes met de opvoeding dan maar 😉

   1. Ruud

    Dankjewel voor je reactie.

    Ik redeneer als volgt: het geld staat tot zijn 18e op de kinderbeleggingsrekening op zijn naam, en vlak voor zijn 18e zou ik het (als beheerder van zijn beleggingsrekening) op een termijndeposito, ook op zijn naam, zetten. Dus het is van hem en blijft van hem. Ik zou alleen als bewindvoerder zijn geld beheren tot zijn 18e. Dus tot hij 18 is neem ik ook beslissingen over hoeveel risico te nemen bij het beleggen. En ik zou dan dus ook beslissen om tegen weinig risico met iets meer rendement het op een termijndeposito te zetten. Het nadeel is dan dat je er niet bij kunt (maar dat was stiekem ook mijn doel ;-)).

    Anyway, we zullen wel zien. Ik ga denk ik gewoon de beleggingsrekening op zijn naam openen en dan heb ik nog 16 jaar om ervoor te zorgen dat hij goed met het geld om kan gaan….

    1. FinancElle

     Heb je een bevestiging van de rechtbank dat je inderdaad met zijn geld mag beleggen? Dat is al niet vanzelfsprekend!

     Maar elke deposito kun je toch openen als je een boete betaald?

     Nogmaals denk ik niet dat het zo werkt als jij denkt maar zoals ook gezegd 1 hoe komt hij erachter 2 hoe groot is de kans dat hij een rechtszaak gaat beginnen

 9. Gianluigi

  Een interessante oplossing om effectief te sparen, is met een online spaarrekening op basis van goud. Het is voor velen een interessante manier (kleine bedragen sparen). Het voordeel is dat goud in de loop van de tijd zijn waarde behoudt, wat belangrijk is in relatie tot het gebruik in de toekomst. Kijk eens op https://voimagold.com