Hoe spaar je voor een sabbatical? Een 3-stappenplan

Sabbatical camino de Santiago
Naar Santiago de Compostella? Een goede reden voor een sabbatical!

De afgelopen maanden heb ik een sabbatical genomen. De voornaamste reden was om te gaan reizen, maar daarnaast heb ik ook mijn onderneming FinancElle verder uitgebouwd en doe ik dat nu fulltime, een droom die uitkomt!

Al twee redenen dus, om een sabbatical te nemen, maar er zijn er nog veel meer. Denk aan het schrijven van een boek of thuisblijven met de kinderen. Hoe spaar je daarvoor? Dat lees je hieronder.

Een sabbatical nemen kan om vele redenen

Je kunt, zoals ik, een sabbatical nemen om te gaan reizen. Even helemaal weg van alles en iedereen en nieuwe landen en culturen ontdekken. Geweldig! Toch zijn er nog genoeg andere redenen om te kiezen voor een onderbreking van je werkende leven.

Reden voor een sabbatical kunnen zijn:

  • reizen
  • het starten van een onderneming
  • een boek schrijven
  • een huis (ver)bouwen
  • voor je partners werk
  • (geboorte) kind
  • verzorging van een vriend of familielid

Het opzetten van een onderneming kan een hele goede reden zijn om een tijdje te stoppen met werken. Hopelijk gaat de onderneming op een gegeven moment genoeg opleveren om van te leven, maar houd altijd rekening met een opstartfase van ten minste één jaar (afhankelijk van het soort onderneming).

Het schrijven van een boek of (ver)bouwen van een huis is voor veel mensen een droom. Als jij het financieel goed regelt, kan het heel goed mogelijk zijn hier een paar maanden vrij voor te nemen.

Krijgt je partner de kans om een tijdje voor werk naar het buitenland te gaan en wil je graag mee, maar kun jij daar niet aan de slag? Ook dan kan een sabbatical het overwegen waard zijn.

Onbetaald verlof is geen recht

Onbetaald verlof van je werk is overigens geen recht. Het kan in goed overleg met de werkgever worden afgesproken. En anders is ontslag nemen een optie (dat hebben wij gedaan).

Hoe betaal je dat?

Voordat je besluit een sabbatical te nemen, is het belangrijk de financiën goed op een rijtje te zetten. Hoeveel heb jij maandelijks nodig hebt om van te leven?

De beste manier om dit te doen is het maken van een maandelijkse financiële planning. Vergeet niet rekening om te houden met jaarlijkse kosten die voorbij komen.

Vervolgens heb je verschillende opties: leven van één salaris, sparen of geld verdienen tijdens je sabbatical.

Leven van één salaris

Kunnen jij een je partner (tijdelijk) leven van één salaris? Vooral als je voor werk naar het buitenland gaat of thuis blijft om voor het gezin te zorgen of een huis te (ver)bouwen kan dit een goede optie zijn.

Maak een financiële planning om te zien of jullie kunnen leven van één salaris. Als jullie tekort komen, kun je de rest sparen.

Samen leven van één salaris kan alleen in goed overleg met je partner.

Sparen: een 3-stappenplan

Is leven van één salaris geen optie (misschien heb je geen partner of stoppen jullie allebei tijdelijk met werken), dan is sparen een goede optie.

Sparen voor een sabbatical is één van de meest motiverende dingen die je kunt doen. Je hebt namelijk zo duidelijk voor ogen waarvoor je het doet!

1. Verlaag je vaste en flexibele kosten

Lage vaste lasten is altijd een aanrader, maar zeker als je extra probeert te sparen. Loop al je vaste lasten langs en kijk waarop je kunt besparen.

Ga je op reis? Probeer je huis dan te verhuren, dat is vaak de hoogste last.

Voor wat betreft de flexibele kosten geldt dat je (tijdelijk) kunt minderen. Beter opletten bij de boodschappen en even wat minder uit eten bijvoorbeeld.

2. Reken uit hoeveel je nodig hebt en hoelang je moet sparen

Blijf je thuis gedurende de sabbatical? Dan heb je in principe je maandelijkse uitgaven (vaste en flexibele lasten) nodig. Dit kun je makkelijk aflezen uit je maandelijkse uitgavenoverzicht.

Wil je een sabbatical van 3 maanden nemen? Dan vermenigvuldig je je maandelijkse uitgaven met 3 en dit is het bedrag dat je nodig hebt (verhoog eventueel met een bedrag voor onvoorziene uitgaven). Check hoeveel je maandelijks kunt sparen en je weet hoe lang je erover doet!

Ga je op reis? Dan is het van groot belang een budget te maken. In mijn reisblogs vind je een paar voorbeelden, maar check vooral ook andere blogs voor specifieke landen!

3. Sparen maar!

Nu kun je echt beginnen. Maak een aparte spaarrekening puur voor dit doel, zodat het duidelijk is dat dit potje voor jouw sabbatical is.

Wil je het potje extra aanvullen? Verkoop je spullen of probeer je inkomen te verhogen. Zorg dat je manieren vindt om gemotiveerd te blijven.

Inkomen creëren tijdens sabbatical

Bij sommige werkgever is het mogelijk plaatsonafhankelijk te werken. Dan ben je een zogenaamde ‘digital nomad’ (helemaal hip). Als ondernemer kan dit soms ook goed werken.

Wil je even niet aan je ‘gewone’ baan denken? Dan kun je overwegen eens iets heel anders te gaan doen. In veel landen is het mogelijk om te werken (check de visa).

Deel jouw dromen hieronder!

Heb jij weleens een sabbatical genomen (hoe was dat?) of droom je van een sabbatical (waarvoor?)? Deel het hieronder in de comments, zodat we allemaal mee kunnen dromen!

Leave a Reply

This Post Has 2 Comments

  1. Geldfilosoof

    Wat leuk! Heeft het je voorkeur om dit vaker te gaan doen, of toch liever doorwerken, sparen en investeren om dan eerder financieel onafhankelijk te zijn?

    1. FinancElle

      Leuke vraag!

      Nee voor ons was dit een soort van avontuur voordat we ons gaan settelen (huis kopen etc.). Dus voorlopig de focus op werken, sparen en investeren!

      Maar wie weet op langere termijn nog ooit… Jij?