Hoe verdien ik mijn geld met bloggen?

Blogger hoe verdien ik mijn geld met bloggen laptop bibliotheek

Follow my blog with Bloglovin 

Sinds september 2019 ben ik fulltime blogger en coach. Voordat ik dit fulltime deed, was het bijna 1,5 jaar een ‘side business’ naast mijn werk of reizen.

Dat ik op deze manier mijn geld kan verdienen, is voor mij een droom die uitkomt. Ik weet dat veel mensen een soortgelijke droom hebben, daarom deel ik nu mijn verhaal!

In deze blog: hoe ben ik blogger geworden en hoe kun je als blogger je geld verdienen?

De start

Het bloggen begon voor mij als hobby vanuit mijn passie voor persoonlijke financiën. Ik wilde er iets mee doen! Dus zette ik een website op, terwijl ik fulltime werkte als belastingadviseur bij een groot accountantskantoor.

Domeinnaam, serverruimte en website

De eerste stap was een domeinnaam en serverruimte ‘huren’. Zelf gebruik ik hiervoor naar volle tevredenheid SiteGround (goed en relatief goedkoop). Deze eerste stap zette ik al in december 2017! Toen kwam de tweede stap: een website opzetten…

Mijn website heb ik gemaakt met WordPress. Dit is gratis. Met de website ben ik weken (lees: maanden) bezig geweest, totdat mijn vriend begon te vragen (lees: pushen) wanneer nu eens eindelijk de eerste blog online kwam.

In juli 2018 was het zover, nu bijna 1,5 jaar geleden. Wat is er inmiddels veel gebeurd.

Views

De eerste paar maanden lazen vooral vrienden, familieleden en collega’s mijn blogs. Dat resulteerde in 1.300 views in juli en 2.000 in augustus. Het was al meer dan ik had verwacht en ik vond het leuk om te doen. Ik stak er veel tijd in en kreeg veel leuke reacties!

In november 2018 werden mijn vriend en ik geïnterviewd door AD Magazine over onze financiële doelen en dromen.

Op de zaterdagochtend dat het magazine uitkwam konden we onze ogen niet geloven. Zoveel views, er moest iets mis zijn met de statistieken! Totdat we ons realiseerden dat het het magazine was uitgekomen.

November 2019 was lang het hoogtepunt met 16.000 views en vele ‘subsribers‘ rijker. Inmiddels staat het record op 90.000 views in september 2019.

Samenwerkingen (blogs schrijven voor bedrijven)

Vanuit hier begonnen ook de eerste samenwerkingen vorm te krijgen. Ik benaderde zelf mijn favoriete bedrijven voor een samenwerking en kreeg daar ook positieve reacties op. Bedrijven betaalden mij een bedrag om een blog over hun te schrijven, geweldig!

Vanaf moment één nam ik me voor alleen samenwerkingen aan te gaan met bedrijven die bij me passen en als we elkaar kunnen versterken. Regelmatig krijg ik verzoeken een blog te schrijven voor bijvoorbeeld kredietverstrekkers. Dit past niet bij mij en mijn gedachtegoed, dus daar zeg ik altijd nee tegen.

Het werd toen ook tijd om FinancElle in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Zo geschiedde in oktober 2018.

In november en december schreef ik verschillende blogs voor bedrijven en ging ik mijn eerste lange termijn samenwerking aan (voor één jaar). 

Reizen

Vanaf december gingen mijn vriend en ik op ‘wereldreis‘ en had ik ineens veel meer tijd voor mijn blog. Ik werd een soort van digital nomad.

Dit was niet altijd makkelijk te combineren. Ik heb veel blogs geschreven in bibliotheken, maar ook in hostels, parken, onze camper en nog veel meer plekken. Wat ben ik de bibliotheken van Nieuw-Zeeland en Australië dankbaar!

Tijdens deze maanden groeide mijn blog langzaam maar zeker. Het hoogtepunt was 42.000 views in juli 2019. Ik verdiende nog maar heel weinig met mijn blog. Het eerste jaar draaide vooral om heel veel tijd investeren en heel weinig verdienen.

Ondertussen ontdekte ik mijn volgende bron van inkomen, affiliate marketing.

Affiliate marketing

Wat? Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar ik werd in januari 2019 benaderd door FinanceAds. Dit is een affiliate marketing bedrijf in de financiële sector en zij hadden opgemerkt dat ik schreef over bedrijven die zij vertegenwoordigen, bijvoorbeeld mijn favoriete broker, namelijk DEGIRO.

Affiliate marketing houdt in dat ik in plaats van een ‘gewone link’ naar de website van het bedrijf een ‘affiliate link’ kan plaatsen. Als mensen via die link naar de website gaan en zich bijvoorbeeld registreren, krijg ik daarvoor een klein bedrag.

Hier geldt ook weer: ik maak alleen gebruik van affiliate links als ik tóch al over dat bedrijf schrijf of wil gaan schrijven omdat ik het een goed product of  goede dienst vind. Lang niet al mijn links zijn affiliate links (ik schrijf het er altijd bij als ze dat wél zijn).

Mijn favoriete bedrijven mét affiliate campagne

Een greep uit mijn favoriete bedrijven die een affiliate campagne hebben:

De bovenstaande links zijn affiliate links. Ga jij iets bestellen of wil jij je registreren? Dan zou het geweldig zijn als je deze links gebruikt. Ik krijg hiervoor een kleine vergoeding.

Financiële coaching en workshops

Steeds vaker kreeg ik vragen van van mensen of ik hun kon helpen of begeleiden met hun persoonlijke financiën. ‘Hoe moet ik starten met beleggen?’ ‘Ik wil graag meer rust en overzicht op financieel vlak, ik houd altijd een week over aan het einde van mijn geld, kun jij helpen?’ ‘Ik wil ook eerder stoppen met werken.’

Mensen helpen door op een persoonlijke en positieve manier kennis over te dragen. Een mooiere combinatie bestaat voor mij niet. Ik wist dat ik op deze manier meer mensen kon helpen een financieel gelukkig leven te leiden en ging aan de slag als financieel coach.

Inmiddels ben ik vele sessies verder en kan ik zeggen: wat een positieve energie van beide kanten komt hieruit voort!

Workshops voor bedrijven

Voor bedrijven verzorg ik ook workshops op het gebied van persoonlijke financiën, bijvoorbeeld de basis van beleggen.

Thuis met onmisbare support

Sinds augustus 2019 ben ik weer terug in Nederland en werk ik fulltime aan mijn eigen onderneming. Eén ding is hierbij onmisbaar: de support van mijn vriend.

Op mentaal en financieel level zitten wij helemaal op een lijn. De onzekerheid van het ondernemen is niet altijd makkelijk. Ik doe alles alleen en leer op heel veel verschillende vlakken. De ene maand verdien ik meer dan de andere.

Eén gevoel overheerst: als ik terugkijk naar 1,5 jaar geleden kan ik bijna niet geloven waar ik nu sta. Ik krijg ongelofelijk veel energie van en haal heel veel voldoening uit de reactie’s op mijn blogs, bedank e-mails en coachingssessies. Als iemand mijn affiliate links gebruikt, betekent dit dat hij/zij me vertrouwt en dat betekent heel veel voor me.

Freelance consultant

Eenmaal gesetteld in Nederland heb ik de mogelijkheid gekregen als freelance consultant aan de slag te gaan. Het heeft niet direct met persoonlijke financiën te maken, maar meer met mijn oude baan als belastingadviseur voor expats.

Ik ga als freelance consultant expats opvangen en begeleiden bij hun aankomst in Nederland. Iets wat ik ontzettend leuk vind om te doen en het zorgt voor een andere bron van inkomsten.

Investeren

Naast mijn actieve bronnen van inkomsten heb ik ook passieve bronnen van inkomsten.

Dit zijn mijn beleggingen. Vanuit mijn peer-to-peer leningen krijg ik elke maand bedragen binnen. Daarnaast ontvang ik dividenden op aandelen. Deze bedragen tel ik niet mee bij mijn maandelijkse inkomsten, aangezien dit voor de lange termijn is bedoeld en ik dit weer herinvesteer.

Meer lezen over beleggen? Check mijn kennisbank. Wil je ook starten met beleggen, maar weet je niet hoe? Misschien is een financiële coachingssessie iets voor jou.

Mijn 4 bronnen van inkomen

Zoals je ziet heb ik verschillende bronnen van inkomen. Soms grap ik weleens dat ik ‘mijn inkomen bij elkaar schraap’, maar het is eigenlijk de waarheid. Het is geen riant inkomen, maar ik kan er van rondkomen en heb veel vrijheid. Natuurlijk hoop ik dat het blijft groeien zodat ik dit fulltime kan blijven doen!

Dit zijn mijn huidige 4 bronnen van inkomen:

 • Samenwerkingen: ik schrijf blogs voor bedrijven zodat zij hun expertise nog beter kunnen delen.
 • Affiliate marketing: ik schrijf over bedrijven en producten die ik goed vind. Naar deze bedrijven link ik dan en soms is dit een ‘affiliate link’. Ik krijg dan een klein bedrag als iemand via deze link iets bestelt of een account opent. Ik vermeld het altijd in de blog als het om een affiliate link gaat.
 • Coaching en workshops: ik geef financiële coachingssessies en workshops om mensen te helpen een financieel gelukkig leven te (gaan) leiden.
 • Freelance consultant: vanaf volgend jaar zal een deel van mijn inkomen vanuit de freelance consulting komen.

In de toekomst hoop ik nog meer bronnen van inkomen te creëren, zoals door middel van het schrijven van een (e-)boek.

Wist jij van het bestaan van deze vormen om inkomen te verdienen als blogger? Heeft het je nieuwe inzichten gegeven?

Leave a Reply

This Post Has 7 Comments

 1. Richard

  Dankjewel voor deze blog!

  Zou het mogelijk zijn om iets meer detail te geven, wellicht in een aantal volgende blogs? Bijvoorbeeld
  * Benader je prospect sponsors zelf of wacht je op hen? Hoe kies je hen en zorg je dat je merk consistent blijft en dat je niet als een reclame site wordt gezien? Ter verduidelijking: dat is nu absoluut niet het geval, ik krijg vaak nieuwe inzichten van je blogs.
  * Zijn er sponsors die de content of onderwerpen willen beïnvloeden? Bijvoorbeeld, een sponsor bank die niet wil dat je gedurende 6 maanden over een andere bank schrijft?
  * wanneer wordt de vergoeding betaald: per click of per conversion of één ander mechanisme?
  * Hoe hoog is de vergoeding? Is het cash of zijn het credits die je bij de sponsor moet besteden?
  * Zou het mogelijk zijn om de boeken die je recenseert gratis te krijgen, of tijdelijk gratis te krijgen (bv via Kindle) of wil je 100% neutraal blijven?

  Daarnaast, heb je gedacht om lezers te interviewen en blogs over hun werkwijze/ervaringen/tips te schrijven? Content genereren is tijdrovend en deze interactie en feedback is wellicht interessant.

  Met vriendelijke groet,

  Richard

  1. FinancElle

   Hi Richard,

   Dank voor je extra vragen! Ik zal nu alvast korte antwoorden geven en wie weet krijg ik inspiratie voor een aparte blog :)
   * De bedrijven die ik ‘op mijn lijstje heb staan’ voor een samenwerking benader ik zelf. Ik ga niet zitten wachten totdat ze mij benaderen als ik iets in mijn hoofd heb. Wel word ik regelmatig door bedrijven benaderd maar hier zeg ik vaker nee op omdat deze bedrijven lang niet altijd bij me passen. Ik voel dat eigenlijk meteen aan en zal ook niet zo snel een voor mij compleet onbekend product gaan ‘promoten’.
   * Tot nu toe zijn alle bedrijven waarmee ik werk heel flexibel, maar ik kan me voorstellen dat er bij langdurige samenwerkingen bepaalde ‘voorwaarden’ worden afgesproken. Ik weet nog niet hoe ik daarmee om zou gaan.
   * De vergoeding wordt alleen betaald bij een conversie. Dus simpelweg clicks hebben voor mij geen financiële gevolgen. Iemand moet mij dus echt vertrouwen en het mij gunnen om iets aan te kopen of zich te registreren via mijn link. Daar ben ik dan ook heel dankbaar voor!
   * Het gaat altijd om cash. Soms is het een vast bedrag per registratie (dit varieert ongeveer van 1 euro tot 50 euro) of soms is het een percentage, bijvoorbeeld bij Bol (tussen 1-6%).
   * Ook al krijg ik een boek gratis, geef ik daar nog steeds gewoon mijn eerlijk mening over. Ik koop de boeken meestal, maar er is één uitgever die mij eens twee boeken heeft gegeven voor een weggeefactie.
   * Zelf vind ik interviews ook altijd leuk om te lezen moet ik zeggen. Wie weet een idee voor de toekomst!

   Hopelijk heb je hier iets aan!

 2. Maris | Moneyzz.nl

  Leuk om te lezen hoe je je inkomsten bij elkaar verzamelt! En wat goed dat je blog door dat interview zo’n boost gekregen heeft! Hoe kom jij op de bedrijven waarmee je wilt samenwerken? Is dat echt als je ze tegen komt in je dagelijkse leven, of ga je bewust op zoek online naar bedrijven door b.v. te googlen?

  1. FinancElle

   Dank je Maris. Ja, het interview met het AD was echt een soort van eerste stap. Die blog over eerder stoppen met werken is en blijft overigens één van mijn best gelezen blogs.

   Ik kom de bedrijven echt tegen in mijn dagelijkse leven. Ik ga niet snel een samenwerking aan met een bedrijf waarmee ik geen persoonlijke en positieve ervaring heb, dus vandaar. Als ik een bedrijf in mijn hoofd heb, stuur ik ze gewoon een e-mail met waarom ik denk dat wij een goede match zijn en wat ik kan bijdragen aan hun bedrijf / marketing. Ik krijg ook ‘nee’ te horen hoor!

   1. Maris | Moneyzz.nl

    Thanks voor je reactie, leuk om te lezen dat je het op deze manier aanpakt! Kan ik me voorstellen, nog lang niet elk bedrijf staat open voor bloggers helaas! Maar elke ja is een mooie winst ;)

 3. Kiki Hermus

  Wat een fijne eerlijke en inzichtelijke post, je maakt het niet mooier dan het is. Bedankt voor het delen van je verhaal!