Hoe verhoog je je inkomen?

verhogen inkomen extra inkomsten

Op mijn blog schrijf ik vaak over het verlagen van je uitgaven. Maar er is nog een andere manier om meer financiële ruimte te creëren, namelijk het verhogen van je inkomen of creëren van extra inkomen.

Meestal gaat dit niet vanzelf, dus als jij de beslissing neemt om hieraan te gaan werken, here we go!

1. Loonsverhoging

Afhankelijk van je beroep of het bedrijf waar je werkt, is het mogelijk om jaarlijks flinke loonverhogingen te krijgen. 

Hoe beter jij presteert op je werk, hoe hoger je mogelijke loonsverhoging. Stap 1: neem jezelf vanaf vandaag voor om elke dag je allerbeste zelf te zijn op je werk. Je ‘moet’ toch die 8 uur per dag daar doorbrengen, dus dan kun je maar net zo goed je keiharde best doen. Stap 2: het beoordelingsgesprek.

Beoordelingsgesprek

De meesten van ons hebben jaarlijks een beoordelingsgesprek. Daar wordt – onder anderen – jouw jaarlijkse loonsverhoging vastgesteld. 

Bereid je voor op het gesprek. Kijk naar jouw functieomschrijving en heb duidelijk voor ogen hoe jij bijdraagt aan jouw team en het bedrijf waarvoor je werkt. Wat waren jouw doelen en heb je deze bereikt?

Zorg ervoor dat je voor het komende jaar duidelijke doelen stelt – zwart op wit. Je kunt hiervoor de feedback die je tijdens het beoordelingsgesprek hebt ontvangen gebruiken. Je maakt een duidelijk plan hoe jij deze doelen gaat bereiken. Vraag regelmatig feedback door het jaar heen. 

Als je deze stappen doorloopt, kan het tijdens het volgende beoordelingsgesprek bijna niet misgaan. Jij weet waar je staat en kunt duidelijk onderbouwen wat je het bijgedragen.

Last but not least: vraag om loonsverhoging. Weet wat je waard bent. Laat je niet zomaar wegsturen met 1%. Ga voor 5%. 

Werkt het echt allemaal niet? Overweeg dan een overstap te maken naar een ander bedrijf.

Overstappen naar een ander bedrijf

Overweeg eventueel over te stappen naar een ander bedrijf als je daar een hoger salaris kunt krijgen én je het daar net zo leuk / uitdagend kunt hebben.

Als jij het nu super erg naar je zin hebt op je werk ook al kun je geen loonsverhoging (of maar beperkt) krijgen, is dat natuurlijk helemaal goed. Dan zijn optie 2 en 3 misschien iets voor jou?

2. Side job

De makkelijkste en snelste manier om extra geld te verdienen is aan het werk gaan als ZZP’er of freelancer (naast je vaste baan).

Let altijd op de risico’s die komen kijken bij ondernemen.

ZZP’er

Als je erover nadenkt om iets voor jezelf te beginnen, go for it. Het kan een mooie aanvulling vormen op je vast inkomen.

Maar wat kun je dan doen? Dat is geheel afhankelijk van het vak waarin je werkt en jouw vaardigheden en passies.

Werk je in de zorg? Je kunt één dag per week aan de slag als ZZP’er via een bemiddelingsbureau in de zorg. In deze ene dag verdien je misschien wel net zo veel als de rest van de week bij je vaste baan, aangezien je uurtarief veel hoger ligt.

Ben je leraar? Ga voor het geven van bijles.

Heb je een passie? Schrijven? Het verhuren van een deel van je woning als bed en breakfast? Creatief bezig zijn? Klussen? Dingen kopen en verkopen via Marktplaats? Fotografie? Doe daar iets mee! Ga ervoor. Gewoon doen.

Stop met plannen, twijfelen, jezelf omlaag praten, start met doen. Ik weet hoe moeilijk het is, maar het is totally worth it!

Extra baan

Een andere manier om extra geld te verdienen is het nemen van een extra baan. Werken in een lunchcafé, schoonmaken, etc.

Let altijd op wat er in je arbeidsvoorwaarden staat (bijvoorbeeld een concurrentiebeding of verbod op nevenwerkzaamheden), zodat je geen problemen met je werkgever krijgt. Bespreek je ‘side job’ altijd met je werkgever, om problemen achteraf te voorkomen.

3. Investeren

Investeren zorgt ervoor dat je geld snel kan groeien, maar je neemt daarvoor ook risico’s. Je kunt hierbij denken aan beleggen in obligaties, aandelen of vastgoed.

Vastgoed is vaak een wat moeilijkere optie, aangezien je er kennis en redelijk veel geld voor nodig hebt. Beleggen in aandelen, daar kan tegenwoordig iedereen mee beginnen.

Lees de volgende blogs voor meer informatie:

Leave a Reply