Hoeveel kost een kind van 1 tot 2 jaar (dreumes)?

dreumes kosten kinderbijslag

Onze dochter is inmiddels geen baby meer, maar een dreumes (= een kind van 1 tot 2 jaar). Hoeveel kost een kind van 1 tot 2 jaar per maand? Is dit duurder of goedkoper dan een baby?

Een dreumes is aan de ene kant duurder dan een baby want; ze eten (best veel!), kleding slijt door kruipen, lopen en vallen en het speelgoed wordt iets uitdagender. Aan de andere kant… Er vallen ook kosten weg: vooral melkpoeder, als je dat gebruikte.

Ik kan voor mezelf wel de conclusie trekken: ons kind is in de afgelopen maanden een stuk duurder geworden en dat gaat vanaf nu nog meer van toepassing zijn want Rosa gaat sinds ze 15 maanden is naar de kinderopvang. De opvangkosten zijn net zo hoog als alle andere kosten bij elkaar (!)

Hoe hoog zijn de kosten voor een dreumes? En kun je deze betalen vanuit de kinderbijslag?

Hoogte van de kinderbijslag

In 2021 bedraagt de kinderbijslag voor een kind van:

 • 0 t/m 5 jaar: €223,37 per kwartaal oftewel €74,46 per maand
 • 6 t/m 11 jaar: €271,24 per kwartaal oftewel €90,41 per maand
 • 12 t/m 17 jaar: €319,10 per kwartaal oftewel €106,37 per maand

Kosten van een dreumes – eten en luiers

In principe heeft een dreumes geen melkpoeder meer nodig (zeggen ze) maar kan die gewone melk drinken of hoe je dat zelf wil invullen. Dat is een flinke besparing, maar… Inmiddels eten ze ook vrij veel normaal voedsel.

Ik denk dat onze dreumes maar net iets minder eet dan ik. Het is lastig om te zeggen hoeveel we per maand specifiek aan eten voor haar uitgeven, maar ik denk rond de €100 (ons budget voor 3 personen is €390 per maand) ten opzichte van €37 per maand in de eerste 6 maanden.

Dit betekent dat wij aan eten alleen al meer kwijt zijn dan het bedrag aan kinderbijslag! Waar ik dacht dat het met een baby’tje nog wel eventueel zou moeten lukken om rond te komen van de kinderbijslag, lijkt me dat bij een dreumes bijna onmogelijk. Zeker aangezien je ook nog luiers nodig hebt.

Luiers kopen wij altijd in de aanbieding. Een beetje vooruit plannen doet wonderen en dreumesen zitten toch maandenlang in maat 4. Wij vinden regelmatig goede aanbiedingen bij Bol.com en Kruidvat. Wil je het goedkoopste van het goedkoopste? Wacht dan tot Lidl 2+1 gratis heeft.

Wij zijn aan luiers ongeveer €18 per maand kwijt (ten opzichte van €21 euro per maand de eerste 6 maanden).

Mijn uitgaven: melk, eten en luiers 

Hieronder een overzicht van onze uitgaven van maand 6 tot maand 15 (in totaal 9 maanden).

Uitgaven eten en luiers maand 6 tot maand 15

Kosten van een dreumes – kleding en rest

Dan het leuke gedeelte… Kleding! Dit kocht ik op het begin vooral via Marktplaats, maar ik merk dat dit toch iets lastiger wordt nu Rosa ouder wordt. De kleding slijt meer omdat ze het langer dragen en er de hele dag in rondkruipen/rennen.

Onze kosten voor kleding vallen toch nog steeds mee omdat we veel krijgen: tweedehands kleding van vrienden en cadeaus van mijn schoonouders. Dit scheelt enorm!

Aan kleding hebben we in de afgelopen maanden ongeveer €45 per maand uitgegeven ten opzichte van €26 per maand in de eerste 6 maanden.

Dan de rest. Dit is het grootste verschil: €122 per maand ten opzichte van €64 in de eerste 6 maanden. Een nieuwe kinderwagen, tafel en stoeltjes en leertoren waren de grootste uitgaven. Stuk voor stuk goede aankopen waar we erg veel gebruik van maken.

Mijn uitgaven: kleding en rest

Hieronder een overzicht van onze uitgaven van maand 6 tot maand 15 (in totaal 9 maanden).
dreumes kosten kleding en rest
Uitgaven kleding en rest maand 6 tot maand 15

Hoeveel kost een dreumes per maand?

Aan de meest noodzakelijke dingen (eten en luiers) hebben wij van maand 6 tot maand 15 ongeveer €129 per maand uitgegeven. 

Aan kleding en rest ongeveer €167 per maand.

In totaal komt dit neer op bijna €296 per maand. 

Eerlijk gezegd schrik ik best van dit bedrag. Aangezien de kinderbijslag ongeveer €75 per maand bedraagt, blijft er nog €220 per maand over en dit bedrag is exclusief kinderopvang, verzekeringen (de aansprakelijkheidsverzekering is bijvoorbeeld duurder) en g/w/l, uitjes en benzine.

En dan sparen en beleggen we ook nog voor haar!

Wat vind jij?

Is dit bedrag hoger of lager dan je had verwacht? En heb je weleens bekeken hoeveel je elke maand aan je kind uitgeeft?

Leave a Reply

This Post Has 21 Comments

 1. GeldHamster

  Heeft het inzicht in deze kosten nog invloed op het totaal aantal kinderen dat je hoopt te krijgen in de toekomst in relatie tot FIRE?

  1. FinancElle

   Hi! Tot nu toe niet echt. Het zal duurder worden maar aan de andere kant wordt onze hypotheek steeds lager!

 2. Paul

  > Eerlijk gezegd schrik ik best van dit bedrag. Aangezien de kinderbijslag ongeveer €75 per maand bedraagt, blijft er nog €220 per maand over.

  Waarom schrik je hiervan?
  Zelf vind ik het onwenselijk dat anderen voor iemand anders zijn kind moeten betalen.
  Ik schrik er dus vooral van dat er 900 euro belastinggeld naar ouders gaat. En met meer kinderen wordt dat ook nog eens meer.

  Ter info, ik ben aanhanger van de club van 10 miljoen en denk dat het beter voor Nederland is om hier met minder mensen te wonen. Subsidie op kinderen dient dan ook afgebouwd te worden om de bevolkingsgroei te verlagen.

  1. FinancElle

   Ik schrik gewoon van het bedrag op zich. Dat bedoelde ik niet in relatie tot de hoogte van de kinderbijslag. Ik uit hier geen politieke meningen 😉

  2. Martijn

   Minder mensen zou goed zijn voor deze aardbol, maar wat je hier schrijft is een beetje kort door de bocht. Krimpende bevolking betekent ook minder belasting en pensioeninkomsten, terwijl de groep ouderen dan relatief groeit. Krimp stimuleren zou dan averechts kunnen werken. Overbevolking is slechts één argument.

 3. Meer door minder

  Bij meerdere kinderen zal in de eerste jaren de gemiddelde kosten wat dalen daar je een behoorlijk aantal spullen weer kan gebruiken voor de volgende. Daarnaast denk ik dat relatief gezien de kosten nogal meevallen t.o.v. de leeftijd dat ze naar het middelbaar en hoger gaan. Wat je m.i. er voor terug krijg is pas werkelijk onbetaalbaar. (leuke foto’s heb je er elke keer weer bij zeg!)

  1. FinancElle

   Ja, het wordt zeker nog duurder, daar zijn we ons van bewust! Goedkoper per kind hangt er miss ook vanaf of je de kleren kunt hergebruiken en het leeftijdsverschil? In welke leeftijd zitten jullie nu?

   Oohhhh het is echt elke cent waard!!!! Thanks 🙂

 4. Lauren

  Ik vind dat jullie het nog netjes doen! Zo precies als jij heb ik het nooit uitgerekend maar met 1 kind waren wij gemiddeld genomen zo’n €300 per maand meer kwijt (exclusief opvang). Met 3 kinderen is het nu ongeveer €400, de jongste is 6 maanden en de oudste wordt binnenkort 4.
  Toont Rosa al interesse in het potje? Met een zindelijk kind heb je in ieder geval geen onkosten voor luiers meer 😉

  1. FinancElle

   Dus met 1 kind zaten jullie op hetzelfde als wij? 300 euro per maand? Met 3 kinderen is het 400 per kind (1.200) of 400 in totaal? Ze vindt het potje zeer interessant, maar niet om haar behoefte op te doen haha

 5. Lauren

  Hoi Elle, ja met 1 dus €300 en die €400 is voor alledrie de kinderen. De jongste 2 zitten nog in de luiers en de baby krijgt op dit moment nog 100% borstvoeding met af en toe oefenhapjes. Vooral met het doorgeven van kleding besparen we nu flink. De jongste krijgt kleding van haar broers én haar nichtje.

  Jammer dat ze het potje nog niet op wil, ze is natuurlijk nog wel erg jong maar je hoort wel eens verhalen van kinderen die voor hun tweede zindelijk zijn. (Niet die van mij)

  1. FinancElle

   Oh wauw bizar dat het zo weinig verschil maakt! Echt fijn om kleding te krijgen, dat hebben wij ook veel hoor. Vooral voor de basics, rompertjes etc.

   Ach ja dat potje komt wel. 2 jaar duurt nog even 🙂

 6. Lauren

  Ja, zeker. Ik verwacht dat het nog wel gaat oplopen zodra de jongste ook gaat mee-eten en de kinderen naar school/op sport gaan. En t.z.t. ook dingen als zakgeld erbij komen.

 7. Joris

  Kinderbijslag is bedoeld als bijdrage in de kosten, niet om dekkend te zijn. Daarvoor is het bij lange na niet genoeg.

  Met drie kinderen (geluk) van hetzelfde geslacht (toeval) en een interval van +- een maand steeds 2 jaar (grotendeels toeval) lukt het heel goed om kleding door meer dan 1 (en soms zelfs alle drie) te laten dragen. We kopen veruit de meeste kleding (en speelgoed) tweedehands via Marktplaats, bij kringloop en op rommelmarkten. Ze zien er altijd verzorgd, netjes en ‘hip’ uit want de criteria voor tweedehands kleding zijn bij ons simpel: leuk, heel, netjes en schoon. De oudste is oud genoeg om te beseffen dat het tweedehands is; het doet hem/haar niets – is als een kind zo blij met een voor hem/haar nieuw kledingstuk.

  Tweedehands is overigens niet uit noodzaak; we hebben het oprecht goed genoeg om alles nieuw te kunnen kopen, maar we willen het niet. Niet zozeer uit milieuoverwegingen als wel dat we het zonde vinden als er nog zulke mooie kleding (en andere dingen) tweedehands beschikbaar is. En voor hetzelfde geld heb je tweedehands een veelvoud aan kledingstukken waardoor je meer kan variëren.

  1. FinancElle

   Helemaal mee eens! Zo kijk ik er ook tegenaan. Al koop ik lang niet alles tweedehands 🙂 vind het soms veel werk! Gemakzucht dus….

 8. Mar

  Leuk om te lezen en goed om zo eens (in detail) op een rijtje te hebben. Dit ga ik ook eens doen! Ik ben zelf moeder van een kleintje (6 maanden) en tijdens de zwangerschap gezocht naar artikelen met realistische inschatting van het budget voor oa de uitzet. Wij hebben veel spulletjes gekregen of via marktplaats gekocht, maar toch kwam ik niet uit met de indicatie die het Nibud hiervoor gaf.
  Het viel me op dat hier maar weinig (Nederlandse) blogs over te vinden zijn: wil je hier misschien een rubriek van maken? En wat meer ‘financial momblogs’ schrijven? Ik denk dat het een gat in de markt is;).

  1. FinancElle

   Hi Mar,

   Het geeft zeker veel inzicht zo alles op een rij! Ben benieuwd of jij ver van mijn kosten afzit. Ik zal in ieder geval dit soort blogs de komende jaren blijven schrijven. Als je nog specifieke onderwerpen of vragen hebt, laat het zeker weten.

 9. Mar

  Leuk om te horen dat je hier verder over blijft schrijven.
  Ben het op een rijtje aan het zetten en (met name over periode 0 tot 6 maanden) vielen drie punten alvast op:
  – Timing: de kinderbijslag wordt per kwartaal uitbetaald, maar voor de eerste uitbetaling kan timing nadelig uitpakken. Ter voorbeeld: mijn kleintje is begin januari geboren, maar de eerste kinderbijslag is op 1 juli gestort. Mocht je dus afhankelijk zijn van deze tegemoetkoming, dan heb je al een vrij dure (want uitzet) en lange periode erop zitten.
  – Borstvoeding: afhankelijk van de ‘hulpmiddelen’ die je nodig hebt is borstvoeding niet perse goedkoper. Ik heb al 400 euro uitgegeven (excl een consult van lactatiekundige die werd grotendeels vergoed door verzekeraar) voor een kolfapparaat, geschikte kleding, compressen/verzorging, diepvrieszakjes etc. Daar had ik heel veel pakken flesvoeding voor kunnen kopen;)
  – Uitzet: ik kom op ongeveer 1700 euro uit, dat is exclusief kleding voor mij. Als ik vergelijk het overzicht uit jouw blog, dan zie ik dat we met name aan de meubels (van marktplaats maar gezocht op bepaalde merken) en babybadje (nieuw, specifiek merk om badje op te kunnen vouwen) meer uit hebben gegeven. Ik denk daarmee dat de richtlijn van 1500 euro redelijk realistisch kan zijn, mits je de nodige spullen krijgt en je (bij aankopen op marktplaats) geen specifieke voorkeur hebt. Nieuwprijs is (in mijn ervaring nu) meestal 2x wat wij op marktplaats uitgeven.

  1. FinancElle

   Dank voor het delen! Leuk om het zo van iemand anders te horen.
   – De kinderbijslag heb ik nooit over nagedacht, hoop dat mensen daar inderdaad in de eerste tijd niet van afhankelijk zijn. Voor de uitzet wordt het sowieso lastig omdat je die natuurlijk vooraf al nodig hebt.
   – Voor borstvoeding heb ik absoluut niet veel geld uitgegeven. De elektrische kolf was 80 euro en werd vergoed door de aanvullende verzekering (heb je dat bekeken?). Kleding heb ik daar niet echt veel voor aangeschaft, ik was toch meestal thuis. Kompressen ook amper gebruikt (heb nog 1,5 pak liggen) en 1 tube zalf gebruikt. Vond je het die uitgaven uiteindelijk waard?
   – Uitzet klinkt netjes! Dat babybadje hebben wij erg weinig gebruikt, maar voor de eerste weken is het wel handig. Jullie hebben niet zoveel ruimte? Die 2 keer kan ik me ook in vinden, al is het ook heel vaak 3 keer vooral bij kleding!

 10. Margot Kamphuis

  Leuk inderdaad om zo eens op een rij te zetten en bij een ander te zien. Voor wat betreft het opvouwbadje: wij vinden het echt ideaal, dan kan het in de badkamer blijven staan zonder dat het in de weg zit. Jullie kiezen voor een gewoon bad of douche?

  Heb het inmiddels de uitgaven van de eerste 6 maanden op een rijtje proberen te krijgen (met dank aan het geheugen en de inbox). Ik hou ook van cijfertjes en het uitzoeken (belastingadviseur!) deel het daarom graag even zo:

  – Luiers en billendoekjes in eerste half jaar gemiddeld EUR 25 per maand.
  Als ik vergelijk met jouw blog zitten we hierbij wat boven jouw maandgemiddelde.

  – Kleding (incl inbaker slaapzakjes, winterpak, slabbetjes) in uitzet en het eerste half jaar gemiddeld EUR 68 per maand. Dit is grotendeels tweedehands of gekregen, een klein deel nieuw gekocht.
  Als ik vergelijk met jouw blog zitten we hierbij ruim boven jouw maandgemiddelde, zat in de EUR 25 bij jou ook de uitzet erbij? Netjes in elk geval;) En de 3 keer regel bij kleding herken ik ook, ik kijk op marktplaats meestal naar verkopers die meerdere sets/kledingstukken naar mijn wens in de aanbieding hebben, en dan kan ik een pakketprijs afspreken.

  – Voeding gemiddeld EUR 15 per maand. Naast borstvoeding geven we ook flesvoeding, aan einde van eerste half jaar hier ook pap/vast voedsel (weliswaar minimaal;)) van gekocht.
  Dit brengt mij ook meteen op jouw vraag: of de investering in borstvoeding het waard is. Als ik financieel kijk, dan heeft de investering zich nog niet uitbetaald, oftewel het eerste half jaar flesvoeding zou goedkoper zijn. Mijn verzekering heeft een deel hiervoor vergoed, daarvoor heb ik het consult van de lactatiekundige grotendeels betaald. Dat scheelt! Qua uitgave voor een kolf kan je het ook zo gek maken als je zelf wilt (door de bomen het bos niet meer zien;). Toelichting: in dit geval neemt de investering voor borstvoeding over de maanden lineair af (hoe langer ik geef, of bij meer kinderen, hoe goedkoper het gaat worden). Heb het er nog eens bij gepakt: investering in het eerste jaar is voor mij ongeveer EUR 540, als ik reken met de bekende EUR 15 per pak flesvoeding dan kan ik voor dat bedrag 36 pakken aanschaffen. Als we uitgaan van 1 pak per week (niet voor de hele kleintjes van toepassing, maar gem. in eerste jaar) dan is de ‘investering’ bij ongeveer 3/4 jaar eruit. Die periode is nog wat langer voor ons omdat we ook flesvoeding geven. Maar…. cijfers zijn maar cijfers en ik ben nog steeds tevreden met de combinatie die we hebben gevonden:)

  – Verzorging EUR 20 per maand. Hier zit oa zonnebrand, vitamine druppels, bad en huidverzorging etc bij. Deel ligt nog in voorraad dus is per maand wel minder. Ik heb deze categorie bij jou nog niet gezien, heb jij hier minimaal aan uitgegeven of bij jullie eigen drogisterij kosten gerekend?

  – De rest categorie overig EUR 45. Hier zitten oa flesjes/spenen, geboortekaartje, online cursus babymassage bij in.

  – Eigen bijdrage kraamzorg: eenmalig EUR 56.

  – Kinderopvang netto EUR 844 per maand. Onze kleine gaat sinds ze drieënhalf maand oud is voor 3 hele dagen naar de kinderopvang. Dit is daarmee verreweg de grootste kostenpost geworden. Wij hebben toen ook gekeken naar een gastouder, als we daarvoor hadden gekozen was het wel wat goedkoper geweest. Een oppas aan huis gaat eigenlijk niet vanwege het thuiswerken, opa’s/oma’s of andere vrienden/familie vragen is natuurlijk helemaal de goedkoopste oplossing, maar zij wonen wat verder weg en zijn wat ouder dus dat is voor ons geen optie.

  Ben benieuwd hoe deze kosten veranderen in het tweede half jaar.

  1. FinancElle

   Leuk om allemaal te lezen. Luiers kopen jullie wel altijd in de aanbieding? Kleding daar zat bij ons echt alles bij inderdaad. Maar wij hebben op het begin echt bijna niks hoeven kopen, die kleine kleertjes heb je maar zo kort aan dat het allemaal als nieuw blijft! Inbakeren hebben wij niet gedaan en winterpak ook niet nodig gehad (ze is in maart geboren). Kolf kun je inderdaad heel duur maken, heb ik niet gedaan (en toch erg tevreden over!). Verzorging zit wel verwerkt in de kosten maar echt weinig aan uitgegeven hoor. Die vitamine druppels inderdaad en wat massageolie. Pas onlangs een keer 70 euro uitgegeven aan zonnebrand etc. Kinderopvang is en blijft gewoon een enorme kostenpost! Hopelijk bevalt het wel?!

 11. Mar

  Luiers kopen we inderdaad vrijwel altijd in de aanbieding, heb een paar verschillende merken uitgeprobeerd en daardoor niet de meest scherpe aanbiedingen gehad;). Zeker kinderopvang bevalt goed! Rosa gaat nu ook toch?