Hoeveel kost een kind van 1 tot 2 jaar (dreumes)?

dreumes kosten kinderbijslag

Onze dochter is inmiddels geen baby meer, maar een dreumes (= een kind van 1 tot 2 jaar). Hoeveel kost een kind van 1 tot 2 jaar per maand? Is dit duurder of goedkoper dan een baby?

Een dreumes is aan de ene kant duurder dan een baby want; ze eten (best veel!), kleding slijt door kruipen, lopen en vallen en het speelgoed wordt iets uitdagender. Aan de andere kant… Er vallen ook kosten weg: vooral melkpoeder, als je dat gebruikte.

Ik kan voor mezelf wel de conclusie trekken: ons kind is in de afgelopen maanden een stuk duurder geworden en dat gaat vanaf nu nog meer van toepassing zijn want Rosa gaat sinds ze 15 maanden is naar de kinderopvang. De opvangkosten zijn net zo hoog als alle andere kosten bij elkaar (!)

Hoe hoog zijn de kosten voor een dreumes? En kun je deze betalen vanuit de kinderbijslag?

Hoogte van de kinderbijslag

In 2021 bedraagt de kinderbijslag voor een kind van:

 • 0 t/m 5 jaar: €223,37 per kwartaal oftewel €74,46 per maand
 • 6 t/m 11 jaar: €271,24 per kwartaal oftewel €90,41 per maand
 • 12 t/m 17 jaar: €319,10 per kwartaal oftewel €106,37 per maand

Kosten van een dreumes – eten en luiers

In principe heeft een dreumes geen melkpoeder meer nodig (zeggen ze) maar kan die gewone melk drinken of hoe je dat zelf wil invullen. Dat is een flinke besparing, maar… Inmiddels eten ze ook vrij veel normaal voedsel.

Ik denk dat onze dreumes maar net iets minder eet dan ik. Het is lastig om te zeggen hoeveel we per maand specifiek aan eten voor haar uitgeven, maar ik denk rond de €100 (ons budget voor 3 personen is €390 per maand) ten opzichte van €37 per maand in de eerste 6 maanden.

Dit betekent dat wij aan eten alleen al meer kwijt zijn dan het bedrag aan kinderbijslag! Waar ik dacht dat het met een baby’tje nog wel eventueel zou moeten lukken om rond te komen van de kinderbijslag, lijkt me dat bij een dreumes bijna onmogelijk. Zeker aangezien je ook nog luiers nodig hebt.

Luiers kopen wij altijd in de aanbieding. Een beetje vooruit plannen doet wonderen en dreumesen zitten toch maandenlang in maat 4. Wij vinden regelmatig goede aanbiedingen bij Bol.com en Kruidvat. Wil je het goedkoopste van het goedkoopste? Wacht dan tot Lidl 2+1 gratis heeft.

Wij zijn aan luiers ongeveer €18 per maand kwijt (ten opzichte van €21 euro per maand de eerste 6 maanden).

Mijn uitgaven: melk, eten en luiers 

Hieronder een overzicht van onze uitgaven van maand 6 tot maand 15 (in totaal 9 maanden).

dreumes kosten eten melk luiers
Uitgaven eten en luiers maand 6 tot maand 15

Kosten van een dreumes – kleding en rest

Dan het leuke gedeelte… Kleding! Dit kocht ik op het begin vooral via Marktplaats, maar ik merk dat dit toch iets lastiger wordt nu Rosa ouder wordt. De kleding slijt meer omdat ze het langer dragen en er de hele dag in rondkruipen/rennen.

Onze kosten voor kleding vallen toch nog steeds mee omdat we veel krijgen: tweedehands kleding van vrienden en cadeaus van mijn schoonouders. Dit scheelt enorm!

Aan kleding hebben we in de afgelopen maanden ongeveer €45 per maand uitgegeven ten opzichte van €26 per maand in de eerste 6 maanden.

Dan de rest. Dit is het grootste verschil: €122 per maand ten opzichte van €64 in de eerste 6 maanden. Een nieuwe kinderwagen, tafel en stoeltjes en leertoren waren de grootste uitgaven. Stuk voor stuk goede aankopen waar we erg veel gebruik van maken.

Mijn uitgaven: kleding en rest

Hieronder een overzicht van onze uitgaven van maand 6 tot maand 15 (in totaal 9 maanden).
dreumes kosten kleding en rest
Uitgaven kleding en rest maand 6 tot maand 15

Hoeveel kost een dreumes per maand?

Aan de meest noodzakelijke dingen (eten en luiers) hebben wij van maand 6 tot maand 15 ongeveer €129 per maand uitgegeven. 

Aan kleding en rest ongeveer €167 per maand.

In totaal komt dit neer op bijna €296 per maand. 

Eerlijk gezegd schrik ik best van dit bedrag. Aangezien de kinderbijslag ongeveer €75 per maand bedraagt, blijft er nog €220 per maand over en dit bedrag is exclusief kinderopvang, verzekeringen (de aansprakelijkheidsverzekering is bijvoorbeeld duurder) en g/w/l, uitjes en benzine.

En dan sparen en beleggen we ook nog voor haar!

Wat vind jij?

Is dit bedrag hoger of lager dan je had verwacht? En heb je weleens bekeken hoeveel je elke maand aan je kind uitgeeft?

Laat hier je reactie achter!

This Post Has 12 Comments

 1. GeldHamster 💰

  Heeft het inzicht in deze kosten nog invloed op het totaal aantal kinderen dat je hoopt te krijgen in de toekomst in relatie tot FIRE?

  1. FinancElle

   Hi! Tot nu toe niet echt. Het zal duurder worden maar aan de andere kant wordt onze hypotheek steeds lager!

 2. Paul

  > Eerlijk gezegd schrik ik best van dit bedrag. Aangezien de kinderbijslag ongeveer €75 per maand bedraagt, blijft er nog €220 per maand over.

  Waarom schrik je hiervan?
  Zelf vind ik het onwenselijk dat anderen voor iemand anders zijn kind moeten betalen.
  Ik schrik er dus vooral van dat er 900 euro belastinggeld naar ouders gaat. En met meer kinderen wordt dat ook nog eens meer.

  Ter info, ik ben aanhanger van de club van 10 miljoen en denk dat het beter voor Nederland is om hier met minder mensen te wonen. Subsidie op kinderen dient dan ook afgebouwd te worden om de bevolkingsgroei te verlagen.

  1. FinancElle

   Ik schrik gewoon van het bedrag op zich. Dat bedoelde ik niet in relatie tot de hoogte van de kinderbijslag. Ik uit hier geen politieke meningen 😉

  2. Martijn

   Minder mensen zou goed zijn voor deze aardbol, maar wat je hier schrijft is een beetje kort door de bocht. Krimpende bevolking betekent ook minder belasting en pensioeninkomsten, terwijl de groep ouderen dan relatief groeit. Krimp stimuleren zou dan averechts kunnen werken. Overbevolking is slechts één argument.

 3. Meer door minder

  Bij meerdere kinderen zal in de eerste jaren de gemiddelde kosten wat dalen daar je een behoorlijk aantal spullen weer kan gebruiken voor de volgende. Daarnaast denk ik dat relatief gezien de kosten nogal meevallen t.o.v. de leeftijd dat ze naar het middelbaar en hoger gaan. Wat je m.i. er voor terug krijg is pas werkelijk onbetaalbaar. (leuke foto’s heb je er elke keer weer bij zeg!)

  1. FinancElle

   Ja, het wordt zeker nog duurder, daar zijn we ons van bewust! Goedkoper per kind hangt er miss ook vanaf of je de kleren kunt hergebruiken en het leeftijdsverschil? In welke leeftijd zitten jullie nu?

   Oohhhh het is echt elke cent waard!!!! Thanks 🙂

 4. Lauren

  Ik vind dat jullie het nog netjes doen! Zo precies als jij heb ik het nooit uitgerekend maar met 1 kind waren wij gemiddeld genomen zo’n €300 per maand meer kwijt (exclusief opvang). Met 3 kinderen is het nu ongeveer €400, de jongste is 6 maanden en de oudste wordt binnenkort 4.
  Toont Rosa al interesse in het potje? Met een zindelijk kind heb je in ieder geval geen onkosten voor luiers meer 😉

  1. FinancElle

   Dus met 1 kind zaten jullie op hetzelfde als wij? 300 euro per maand? Met 3 kinderen is het 400 per kind (1.200) of 400 in totaal? Ze vindt het potje zeer interessant, maar niet om haar behoefte op te doen haha

 5. Lauren

  Hoi Elle, ja met 1 dus €300 en die €400 is voor alledrie de kinderen. De jongste 2 zitten nog in de luiers en de baby krijgt op dit moment nog 100% borstvoeding met af en toe oefenhapjes. Vooral met het doorgeven van kleding besparen we nu flink. De jongste krijgt kleding van haar broers én haar nichtje.

  Jammer dat ze het potje nog niet op wil, ze is natuurlijk nog wel erg jong maar je hoort wel eens verhalen van kinderen die voor hun tweede zindelijk zijn. (Niet die van mij)

  1. FinancElle

   Oh wauw bizar dat het zo weinig verschil maakt! Echt fijn om kleding te krijgen, dat hebben wij ook veel hoor. Vooral voor de basics, rompertjes etc.

   Ach ja dat potje komt wel. 2 jaar duurt nog even 🙂

 6. Lauren

  Ja, zeker. Ik verwacht dat het nog wel gaat oplopen zodra de jongste ook gaat mee-eten en de kinderen naar school/op sport gaan. En t.z.t. ook dingen als zakgeld erbij komen.