Hypotheek oversluiten: is dit het moment?

oversluiten hypotheek kosten voordelen nadelen

Je hypotheek oversluiten betekent dat je je oude hypotheek in één keer aflost en tegelijkertijd een nieuwe hypotheek afsluit. De voornaamste reden om dit te doen is het verkrijgen van een lagere hypotheekrente (en hierdoor geld besparen!).

Momenteel sluiten mensen hun hypotheek massaal over, omdat de rente aan het stijgen is door de Coronacrisis. Ze willen nu nog gebruik maken van de historisch lage rente.

Hieronder lees je wanneer oversluiten voordelig kan zijn!

Wat is oversluiten?

Je hypotheek oversluiten betekent het volledig aflossen van je hypotheek en tegelijkertijd afsluiten van een nieuwe hypotheek. Aan oversluiten zijn kosten verbonden.

Kosten

Indien je nog in de rentevaste periode zit, moet je in principe bij het volledig aflossen van je (huidige) hypotheek boeterente betalen.

Daarnaast zijn er kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek: bijvoorbeeld notariskosten, taxatiekosten en advieskosten. 

Hoogte boeterente berekenen

Wil jij een indicatie van de hoogte van je boeterente? Die kun je berekenen op berekenhet.nl. Wil je de hoogte van de boeterente precies weten? Vraag dan een aflosnota op bij je hypotheekverstrekker.

De betaalde boeterente is eenmalig fiscaal aftrekbaar.

Hoogte afsluitkosten 

De afsluitkosten voor je nieuwe hypotheek bedragen ongeveer €3.000 tot €5.000 (ongeveer €1.000-€1.200 notariskosten, €500 taxatiekosten, €1.000-€3.000 advieskosten en eventuele andere kosten).

De kosten kunnen lager zijn als je bij dezelfde hypotheekverstrekker blijft (je hebt dan geen nieuwe taxatie en hypotheekakte nodig).

Fiscaal aftrekbaar, maar let op de bijleenregeling

De kosten die je maakt voor het afsluiten van je nieuwe hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar, voor het gedeelte dat ziet op de eigenwoningschuld.

Als je een hogere hypotheek afsluit om de afsluitkosten te betalen, zijn de kosten maar gedeeltelijk aftrekbaar (bijvoorbeeld 225.000/230.000e deel). Dit komt door de bijleenregeling.

Geen geld beschikbaar om de afsluitkosten te betalen? Eventueel is rentemiddelen en optie.

Wanneer is oversluiten voordelig?

Oversluiten is gunstig als het verlagen van je hypotheekrente op termijn zoveel voordeel oplevert, dat dit voordeel hoger is dan de kosten die je maakt (zie hierboven).

Indien je nog een hele lange rentevaste periode hebt waardoor de boeterente heel hoog is, zal het minder snel voordelig zijn. Wil je binnenkort gaan verhuizen? Ook dan is oversluiten meestal niet voordelig. Bij een bankspaarhypotheek is oversluiten bijna altijd onvoordelig.

Berekening maken

Op de site van IkbenFrits.nl kun je een snelle berekening maken waardoor je een indicatie krijgt of oversluiten voor jou voordelig kan zijn. 

Extra tip

Let op dat je huidige inkomen en waarde van je huis hoog genoeg moeten zijn om een nieuwe hypotheek te kunnen afsluiten (met name van belang als je situatie is gewijzigd ten opzichte van toen je je hypotheek afsloot).

Coronacrisis

De Coronacrisis (maart & april 2020) zorgt ervoor dat de hypotheekrente is gaan stijgen. Veel mensen hebben de afgelopen tijd hun hypotheek overgesloten, omdat ze nog gebruik willen maken van de historisch lage rente.

Niemand kan met zekerheid zeggen wat de trend voor de komende tijd gaat zijn, maar het zeker een idee om eens te kijken of oversluiten voordelig is voor jou!

Is oversluiten voordelig voor jou?

Of zit jij goed bij je huidige hypotheekverstrekker? Laat het weten in de comments hieronder!

Leave a Reply

This Post Has 2 Comments

  1. GVS

    Hallo Elle, ik wil je eerst bedanken voor de duidelijke teksten die je schrijft, het leest heel prettig. Ik hoor veel mensen in mijn omgeving vol trots roepen dat ze hun hypotheek hebben aangepast van b.v. 5% naar 2 % en dus denken 3% rente te besparen. Wat ik daar in mis is dat de aftrek van rente daarin niet wordt meegenomen. Even grofweg uitgaande van het hoogste percentage belastingaftrek en het eigen woningforfait reken ik dan met 40% belastingaftrek. de genoemde 5% wordt dan 3% netto en de 2% wordt dan 1,2 %. verschil 1,8% in plaats van de genoemde 3% besparing. Natuurlijk is een besparing altijd goed maar er gaan eerst uitgebreide berekeningen aan vooraf waarbij je de te maken kosten in moet opnemen. Ik heb een annuïteitenhypotheek en los elk jaar een deel van mijn hypotheek extra af en ben ik ook niet zeker of ik in de nabije toekomst verhuis. Tot nu toe zie ik nog geen voordeel om over te sluiten naar een lagere rente.