IACK: inkomensafhankelijke combinatiekorting

IACK werken met baby

Werken jij en je partner allebei én hebben jullie één of meer thuiswonende jonge kinderen? Dan kun je recht hebben op de zogenaamde inkomensafhankelijke combinatiekorting, oftewel de IACK.

Als je alleenstaand en werkend bent met één of meer thuiswonende kinderen kun je ook recht hebben op de IACK. 

Hoe hoog is het bedrag aan IACK, hoe kun je het krijgen en wanneer krijg je het?

Voorwaarden IACK

Om recht te hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting, moet er een kind op jouw adres staan ingeschreven. Dit kan ook een stiefkind of pleegkind zijn. Voor co-ouders zijn er speciale regelingen.

Het kind moet jonger zijn dan 12 jaar en minimaal 6 maanden ingeschreven staan op hetzelfde adres. Als je baby wordt geboren op of na 1 juli in een bepaald jaar, heb je voor dát jaar geen recht hebt op IACK. Wel eventueel voor het volgende jaar.

Jij én je partner moeten allebei betaald werk doen. Dit is de reden dat de IACK is ingevoerd: stimuleren dat beide partners werken. Als je alleenstaand en werkend bent, kun je ook recht hebben op de IACK.

Hoogte IACK

De fiscale partner met het laagste arbeidsinkomen krijgt de IACK. Het arbeidsinkomen moet minimaal €5.072 zijn (in 2020), dan ontvang je 11,45% van je arbeidsinkomen boven dit bedrag.

Is je arbeidsinkomen tussen de €5.072 en €30.233? Dan ontvang je 11,45% van je arbeidsinkomen minus €5.072.

Bijvoorbeeld

Je arbeidsinkomen is €22.000 in het jaar 2020, dan ontvang je 11,45% over (€22.000 -/- €5.072). Dit komt neer op €1.938.

Het maximale bedrag is €2.881 (in 2020). Dit bereik je bij een arbeidsinkomen van €30.233.

Als je IACK krijgt, wordt je ‘belastingvrije som‘ hoger. 

Ondernemers

Als ondernemer heb je ook recht op IACK. Als ‘arbeidsinkomen’ geldt jouw winst uit onderneming vóór de ondernemersaftrek en MKB-winstvrijstelling.

Hoe krijg je de IACK

De IACK is een korting op je inkomstenbelasting in box 1 (arbeidsinkomen). Je krijgt deze korting door aangifte inkomstenbelasting te doen. Na de aangifte wordt er een aanslag opgelegd.

Je werkgever houdt geen rekening met de IACK bij de inhoudingen op je salaris (loonheffing).

Maandelijks ontvangen

Wil je het bedrag toch per maand ontvangen? Dan kun je eventueel een voorlopige aanslag aanvragen. Zelf vind ik het fijner om een bedrag terug te krijgen en dit extra af te lossen op mijn hypotheek of te beleggen.

Krijg jij IACK?

Zie je het als een extraatje of ontvang je het op maandelijkse basis? Waar gebruik je het voor?

Leave a Reply

This Post Has 6 Comments

 1. Lauren

  Wij ontvangen dit bedrag eens per jaar en tot dusver gebruikt om te sparen voor het aflossen van een studieschuld. Die is nu afgelost, dus het volgende doel wordt om het geld te gebruiken voor aanvullend pensioen (mijn partner heeft enkele jaren gewerkt bij een werkgever die geen pensioen aanbood). Op die manier hoeven we ook onze buffer niet aan te spreken.

  1. FinancElle

   Hi Lauren,

   Wat geweldig dat jullie het ook opsparen en voor een specifiek doel gebruiken. Dat moet een heerlijk gevoel zijn om die schuld afgelost te hebben! Binnenkort ga ik een blog schrijven over het opbouwen van (aanvullend) pensioen!

 2. poirebusinessMarijke

  Leuk en interessant artikel. Had nog niet eerder over de IACK gehoord ! Hoe kan ik aanspraak maken op deze korting ? Op het moment dat ik Inkomstenbelasting aangifte doe?

  1. FinancElle

   Hi Marijke,

   Inderdaad, in de aangifte worden bepaalde vragen gesteld waaruit dan duidelijk zal worden of je recht heb op de IACK. Het bedrag wordt ‘verrekend’ met je resterende inkomstenbelasting. Op de aanslag die je naar aanleiding van de aangifte krijgt zie je of je uiteindelijk geld terugkrijgt. Als je in loondienst werkt en verder geen belastbare elementen hebt, is de kans groot dat je het hele bedrag van de IACK terugkrijgt.

 3. GeldHamster ?

  De VVD heeft nu iets in z’n verkiezingsprogramma wat hierop aansluit: “ Mensen die fulltime werken krijgen een werkbonus. De VVD introduceert een (combinatie)korting in de inkomstenbelasting voor mensen die fulltime werken.”
  Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5195150/vvd-verkiezingsprogramma-voor-de-tweede-kamerverkiezingen

  Misschien een idee ? voor een nieuw artikel (wat dit zou betekend naast de huidige combinatiekorting) of aanvulling op deze?

  1. FinancElle

   Thanks voor de info. Ik ben zelf niet zo’n fijn van zulke ideeën. Als fiscalist in het algemeen niet van teveel sturing door belastingen. Waarom zou iedereen fulltime moeten werken? Maar oké, dat is een hele andere discussie.