In welk land word je het makkelijkst rijk?

waar in de wereld word je het makkelijkst rijk
Spoiler alert: Nieuw-Zeeland staat in de lijst!

Een land waar je makkelijk rijk kunt worden. Dan denk je misschien aan een land met lage belastingen en een klein sociaal vangnet, de typische ‘American Dream’. Socioloog Harald Eia onderzocht of dat eigenlijk wel klopt. Het antwoord? Nee.

De resultaten van het onderzoek van Harald Eia zetten je aan het denken (mede door de grappig manier waarop hij ze presenteert!). Lees (en kijk) hieronder meer.

Harald Eia

De Noorse Harald Eia is een socioloog, komiek en documentairemaker. Toen hij studeerde schreef hij zijn thesis over de rijken. Hij stelde deze vraag tijdens een college aan zijn professor: ‘Waar in de wereld is het het makkelijkst om rijk te worden?’.

De professor gaf als antwoord: in een land met vrije markten, lage belastingen en weinig inmenging van de overheid.

Het onderzoek en de resultaten

Het onderzoek van Harald Eia gaf een andere uitkomst.

Allereerst heeft Harald Eia gekeken hoeveel zogenaamde UHNWI’s (Ultra High Net Worth Individuals) er op de wereld zijn. Dat zijn er in totaal 170.000.

Puur gekeken naar de hoeveelheid UHNWI’s per land staan bovenaan de lijst: China, het VK, Duitsland, Japan en de VS. Maar, als je rekening houdt met het aantal inwoners per land, dan ziet de lijst er ineens heel anders uit. 

Relatief gezien, komen Denemarken, Canada, Nieuw-Zeeland, Zweden en Noorwegen het beste uit de bus. Juist de landen met hoge belastingen en een groot sociaal vangnet dus. 

Belastingparadijzen zijn overigens buiten beschouwing gelaten in de lijst met aantal UHNWI’s per land. 

Hoe komt dit?

Er zijn verschillende redenen waarom deze landen, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, meer rijke mensen hebben.

Ten eerste: gratis of goedkoop studeren zorgt ervoor dat meer mensen hun talenten kunnen benutten en geld kunnen verdienen.

Bijvoorbeeld: verdeel alle vaders in 5 inkomensklassen (laag naar hoog) en doe dat vervolgens ook met hun zonen. In de ‘perfecte’ sociale wereld zouden de zonen van vaders met een laag inkomen ook naar een hoog inkomen moeten kunnen gaan en andersom.

In (bijvoorbeeld) Scandinavië is dit vele malen makkelijker is dan in (bijvoorbeeld) de VS. De voornaamste reden hiervoor is dat studeren heel erg duur in in Amerika. Zonen van vaders met een laag inkomen hebben weinig kans om te gaan studeren en een hoger inkomen te krijgen.

Ten tweede: een hoger minimumsalaris. Het klinkt heel erg onlogisch dat je rijker kunt worden van hogere minimumlonen, want ondernemers (vaak rijken) moeten hun werknemers hogere lonen betalen. Wat blijkt? Als minimumsalarissen hoger zijn, werken we veel meer aan technologische ontwikkeling om werknemers te vervangen en worden we veel productiever.

Aan de andere kant worden in socialistische landen de hogere salarissen naar beneden gedrukt. In Amerika lopen de salarissen veel meer uit elkaar. Omdat ondernemers ook niet zulke hoge salarissen hoeven te betalen, ontstaat er meer winst. In die zin zou je dus kunnen zeggen dat de overheid kapitalisten tegemoetkomt.

De video zien?

Wil je de hele presentatie terugzien? Zie hieronder (duur 15:41 minuten)

Persoonlijk vind ik het een van de beste TED talks ooit, wat vind jij?

Leave a Reply

This Post Has 4 Comments

  1. Bart

    “Omdat onze minimumsalarissen hoger zijn, werken wij veel meer aan technologische ontwikkeling om werknemers te vervangen en worden dus veel productiever.”
    Een ander aspect van het verhogen van minimumlonen is dat wanneer burgers meer te besteden hebben bedrijven meer verkopen.

    1. FinancElle

      Dat is ook helemaal waar, het is eigenlijk een cirkel! Leuk inzicht 🙂

  2. Edwin Schroijen

    Hoe definieer je rijk..is toch heel relatief begrip..we hebben al onze basisbehoeften af en toe extra’s, enkele vakantie per jaar, 2 auto’s eigen woning..kinderen die hogere studies doen en op kamers zitten..elke dag eten naar ons behoefte..en toch beschouwen we het als doorsnee hier..anderzijds wanneer je andere landen ziet met riante villa’s en chique auto’s..moeten we dat als doel hebben ?? Lijkt me waanzinnig ver gegrepen en niet realistisch in ons systeem hier..

    1. FinancElle

      Hi Edwin,

      Dank voor je reactie.

      In dit geval heeft hij onderzoek gedaan naar UHNWI’s, dat is kort gezegd $30 miljoen vermogen of meer. Heel veel geld dus.

      Dat neemt niet weg dat je niet rijk kunt zijn / je rijk kunt voelen met heel erg veel minder ? het is super fijn dat jij je realiseert dat jouw situatie niet ‘doorsnee’ is. Dan geniet je extra van die vakantie, je huis en de auto’s.

      Ik probeer daar elke dag bij stil te staan! Mijn doel is in ieder geval niet een riante villa, dat kun je in mijn blog ‘hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken’ lezen 😉