Indexbeleggen: de beste manier om te beleggen

indexbeleggen de beste manier om te beleggen

Meer en meer mensen in Nederland ontdekken indexbeleggen. Door de vele voordelen is het naar mijn mening dé beste manier om te (starten met) beleggen. Het grootste voordeel? De spreiding van je risico.

Wat is indexbeleggen?

Een index is een bepaalde groep van aandelen. Zo is de AEX (Amsterdam Exchange Index) de index van de 25 ‘grootste’ bedrijven genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

Indexbeleggen houdt in dat je belegt in een fonds dat een index volgt. Deze indexfondsen worden ‘ETFs’ of ‘trackers’ genoemd. 

ETF staat voor Exchange Traded Fund. Een ETF wordt ook wel vergeleken met een boodschappenmandje. Het boodschappenmandje (de ETF) bevat allerlei verschillende aandelen of obligaties

Met de aankoop van één ETF beleg je in één klap in verschillende bedrijven. Deze bedrijven kunnen over de hele wereld en in allerlei verschillende sectoren zitten. Het is dé manier om je risico te spreiden.

Het kiezen van de juiste ETF kan erg lastig zijn, daarom heb ik hiervoor een 4-stappenplan gemaakt.

Voordelen

Het grootste voordeel van indexbeleggen is het spreiden van risico (je belegt niet in één bedrijf, maar in meerdere bedrijven met het aankopen van maar één product). De meeste ETFs bestaan uit aandelen van heel veel verschillende bedrijven (denk aan honderden of zelfs duizenden). 

Daarnaast is indexbeleggen goedkoop en eenvoudig. Zelf beleg ik in ETFs via DEGIRO. In mijn andere blog lees je meer over de verschillende brokers om zelf te beleggen.

De bovenstaande link van DEGIRO is een affiliate link. Als jij via deze link een DEGIRO acccount opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!). 

Te verwachten rendement bij indexbeleggen

‘In het verleden behaalde rendementen geven geen garantie voor de toekomst’. Maar toch, om een idee te krijgen bij het mogelijk te verwachten rendement, gaan we naar het verleden kijken.

Het hangt af van naar welke index je kijkt, maar als we kijken naar het cumulatieve rendement van de MSCI World Index (een index van 23 landen die ongeveer 85% van de totale herkapitalisatie vertegenwoordigt) over de afgelopen 25 jaar, zien we een cumulatief rendement van 198%. Dat is gemiddeld 7,92% per jaar. Als je hierbij nog ‘compound interest’ meeneemt, kan dit een enorm rendement tot gevolg hebben.

Let wel: dit rendement ging met pieken en dalen, tussen 2000 en 2002 (internetbubble) en 2001 tot 2007 (kredietcrisis) halveerde de waarde. Vandaar is het belangrijk om een beleggingsstrategie te volgen (en niet uit paniek alles te verkopen om het moment dat de aandelenprijzen ‘crashen’).

Passief beleggen, minder rendement?

Het leek mij altijd zo logisch dat actief beleggen veel meer rendement oplevert dan passief. Mensen die er echt veel kennis van hebben (fundmanagers) weten toch precies wanneer ze moeten aankopen en verkopen? 

Niets blijkt minder waar. Er zijn al zoveel onderzoeken naar gedaan en keer op keer blijkt dat de meeste fondsmanagers (75-95%) slechter presteren dan de markt. Het blijkt nauwelijks te voorspellen wat de markt gaat doen. Onlangs las ik zelfs dat de mensen die het beste presteren de mensen zijn die vergeten waren dat ze ooit aandelen hadden gekocht.

De reden hiervoor? Emoties beïnvloeden je keuzes. En emoties zijn niet echt handig bij beleggen. De aandelenmarkt is nu eenmaal zeer moeilijk te voorspellen.

Samenvatting

Indexbeleggen met een buy & hold strategie is een passieve vorm van beleggen. Je bent niet erg actief bezig met het  constant kopen en verkopen van specifieke aandelen of obligaties op een specifieke tijd (‘timing’), maar je koopt een ETF of tracker waarin heel veel verschillende aandelen of obligaties zitten. 

Op de lange termijn levert het over het algemeen meer rendement dan actief beleggen, zeker gezien de lage kosten.

Het is altijd van groot belang dat je je beleggingsstrategie blijft volgen en niet alles verkoopt als de aandelenmarkt ‘crasht’. 

En jij?

Ben jij al begonnen met beleggen? En doe je dan aan indexbeleggen of een andere vorm? 

Meer lezen over beleggen? In mijn kennisbank vind je al mijn blogs over dit onderwerp.

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder indexbeleggen. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 10 Comments

  1. Bart

    Mooie heldere samenvatting van indexbeleggen.
    Zou jij aanraden om een paar (2 of 3) ETF’s te nemen, of voor 1 (MSCI World waarschijnlijk)?

    1. FinancElle

      Hi Bart,

      Dank voor je reactie en fijn dat je het duidelijk vond. Ik kan niet adviseren welke keuze ik zou maken in deze. Het is ook geheel afhankelijk van welke andere ETF’s je dan zou nemen. Risicospreiding is uiteraard belangrijk. Misschien kun je kijken naar het rendement behaald in het verleden met de verschillende ETF’s die je in gedachten hebt? Niet dat dit een garantie is voor de toekomst, maar het kan een indicatie geven.

      Lees vooral ook eens http://www.Financieelonafhankelijkblog.nl, daar kun je echt enorm veel informatie vinden over dit onderwerp!

  2. Bart

    Dank je.

  3. Grace

    Hallo Financelle, vraag me af wat voor account je via DeGiro hebt: basis of custody? Ben me aan het orienteren en loop hiertegenaan. Ben een kleine belegger: een paar duizend euro’s, maar wil hier op termijn mijn pensioen mee aanvullen. Dank en een fijne dag, Grace

    1. FinancElle

      Hi Grace, dank voor je reactie en leuk dat je wil gaan starten met (pensioen)beleggen via DeGiro.

      Het verschil tussen een custody en basis account is dat bij basis je effecten uitgeleend (mogen) worden aan derde partijen. Bij een custody mag dat niet. Een custody account is wel duurder, bij dividenduitkeringen betaal je namelijk 1 euro + 3% (maximaal 10%) van het dividend aan DeGiro.

      Het hangt er eigenlijk met name vanaf hoeveel risico jij wilt lopen. Als je het risico dat de partij waaraan DeGiro de effecten heeft uitgeleend niet kan terugbetalen wil uitsluiten, kun je voor de custody gaan (tegen hogere kosten!). Anders is een basisaccount prima. De keuze is eigenlijk heel persoonlijk.

      Als je hierover meer wil lezen, lees dan ook eens deze blog van Mr. FOB.

      Groet,

      Elle

  4. Niels

    Beste Elle,
    Ik ben 43 jaar, alleenstaand en begin net met beleggen voor een goed pensioen, hoewel ik ergens in mijn achterhoofd ook streef naar finaciële onafhankelijkheid, weet niet of dit haalbaar is. Rekening bij Degiro geopend, ben woonachtig in België. Ik heb lang getwijfeld, ik heb beleggen lange tijd als iets on-ethisch gezien. Wat de investeerder/belegger aan dividend krijgt gaat ten koste van het salaris van de wernemer. En ETF’s, hoe weet ik of er geen bedrijven in zo’n ETF in de wapenhandel of genetische manipulatie zitten (bijv. Monsanto)? Zijn er “ethische ETF’s” die jij me kunt aanraden?
    Dank,
    Niels

    1. FinancElle

      Beste Niels,

      Hartelijk dank voor je bericht en leuk dat je ook denkt over financiële onafhankelijkheid. Zelfs al zou je een (paar) jaar eerder kunnen stoppen met werken is dat al mooi meegenomen (als dat je doel is).

      Ik weet niet of je één-op-één kunt zeggen dat dividenduitkeringen kortingen op de lonen van werknemers veroorzaken, maar dat is waarschijnlijk ook niet echt vast te stellen. In die zin voelt beleggen voor mij niet als onethisch. Je zou ook kunnen denken dat door het extra kapitaal het bedrijf harder kan groeien en dus meer werknemers kan aannemen. Overigens stelde onlangs iemand mij onder deze post de vraag of ik peer-to-peer lending niet als onethisch ervoer (of dat ik in ieder geval mijn lezers daarop moest wijzen). Interessant om daarover na te denken.

      Ik denk regelmatig na over het feit dat ik waarschijnlijk beleg in bedrijven die actief zijn in sectoren waar ik helemaal niet achter sta. Op dit moment zal ik eerlijk zeggen dat ik me daardoor niet laat leiden. Ik ga nu gewoon voor zekerheid en een hoog rendement (een individualistische benadering dus).

      Maargoed, jouw vraag is of ik ETFs ken met ethisch verantwoorde bedrijven. Ik wil je hiervoor graag verwijzen naar deze post van Mr. FOB. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

      1. hertoginvanbrabantpleinplaceduchessedebrabantNiels

        Dank voor de info! Ik blijf dit blog volgen.

  5. Rene Steverink

    Duidelijke site en goed beschreven. Zelf ben ik ook begonnen met beleggen en doe dit met een groter risico op aandelen van vooral kleinere bedrijven via daytraden maar soms ook langer van dagen, weken tot maanden vasthouden wat dus swing traden is. Oftewel op koersfluctuaties inzetten en bij stijging verkopen. Heb je hier zelf ook ervaring mee?