IWDA of VWRL: de beste wereldwijde ETF

IWDA VWRL stijgende lijn aandelen ETFs

Mijn beleggingsstrategie? Maandelijks geld inleggen in een wereldwijd gespreid portfolio. Het liefst houd ik het daarbij zo simpel mogelijk.

Bij DEGIRO heb je daar in principe maar één ETF voor nodig: VWRL. Maar waarom kies ik voor VWRL van Vanguard en niet voor IWDA van iShares?

In deze blog ga ik in op de verschillen en voor- en nadelen van beide ETFs.

Meer lezen over de verschillende brokers? Check dan mijn blog over de beste broker voor zelf beleggen.

Een wereldwijd gespreid portfolio

Zelf volg ik het liefst de wereldeconomie. Ik volg zo veel mogelijk de verdeling van de huidige markt, om mijn risico zo veel mogelijk te spreiden met een zo groot mogelijke kans op een goed rendement (100% aandelen).

Een wereldwijd gespreide ETF heeft aandelen in een heel groot deel van alle beursgenoteerde bedrijven ter wereld, denk aan 80-95%.

IWDA vs. VWRL – de verschillen

Over welke ETFs hebben we het hier?

 • IWDA: iShares Core MSCI World, ISIN: IE00B4L5Y983
 • VWRL: Vanguard FTSE All-World, ISIN: IE00B3RBWM25

Deze ETFs zitten allebei in de kernselectie van DEGIRO, waardoor je deze eens per kalendermaand kunt aan- of verkopen zonder transactiekosten.

IWDA VWRL morningstar informatie overzicht
Bron: Morningstar.nl

De belangrijkste verschillen tussen IWDA en VWRL uit de bovenstaande tabel zijn:

 • het aantal aandelenposities binnen IWDA is veel kleiner (1.587 vs. 3.480), dit komt onder andere door de kleinere spreiding in regio’s (zie hieronder).
 • het rendement van de afgelopen 5 jaar van IWDA was hoger (12,76% vs. 12,51%), dit komt door de kosten en de spreiding in regio’s (zie hieronder).
 • het dividend wordt automatisch herbelegd in IWDA, VWRL keert het uit

Let op: voor VWRL is er een kopie van deze ETF beschikbaar die het dividend wel herbelegt, VWCE. Lees daarover meer mijn andere blog VWCE nu in de kernselectie: overstappen?

Spreiding (regio’s)

Je ziet het al een beetje in het aantal aandelenposities (1.587 in IWDA, 3.480 in VWRL), maar IWDA heeft een veel kleinere spreiding in regio’s dan VWRL.

IWDA spreiding

IWDA market allocation geen EM
Bron: IWDA fact sheet

VWRL spreiding

VWRL market allocation - china taiwan
Bron: VWRL fact sheet

Wat je hierboven ziet is dat binnen VWRL China en Taiwan twee van de top-10 landen zijn (5,4% en 1,9%). In IWDA ontbreken deze landen. Hierdoor zijn ontwikkelde landen (zoals de VS en Nederland) relatief gezien meer vertegenwoordigd.

In IWDA zitten geen of bijna geen Latijns-Amerika, Europa opkomende landen, Afrika en Azië opkomende landen.

Voor mij is dit dé reden om niet voor IWDA te kiezen maar voor VWRL. IWDA is naar mijn mening onvoldoende gespreid. 

Heb jij de voorkeur voor een ETF ‘zonder’ emerging markets? Dan kan IWDA een goede keuze zijn voor jou. 

Overigens zorgt de uitsluiting van bepaalde landen / bedrijven er wel voor dat IWDA duurzamer is dan VWRL (3/5 vs. 2/5). Hoewel ik me dan wel afvraag hoe goed het is voor de wereld als we allemaal niet meer in opkomende landen beleggen. Of moeten ze eerst maar starten met duurzamer ondernemen?

Kosten / rendement

De fondskosten van IWDA zijn lager dan die van VWRL (0,20% vs. 0,22%). Dit heeft invloed op het rendement.

Daarnaast zitten er ‘verborgen kosten’ in de ETFs door middel van dividendlekkage.

IWDA VWRL dividendlekkage
Bron: financiële jaarstukken iShares 2020 (p. 44 en 99) en Vanguard 2020 (p. 66)

Dividendlekkage zorgt voor extra jaarlijkse kosten. Deze komen tot uitdrukking in het rendement. 

Dividendlekkage + kosten 2020:

 • IWDA: 0,258% + 0,20% = 0,458%
 • VWRL: 0,248 + 0,22% = 0,468%

Een verschil van 0,010%.

De bovenstaande cijfers zijn op basis van dividenduitkeringen van 2% per jaar van de waarde van de ETF, dit is een gemiddelde. 

Het rendement per jaar over de afgelopen 5 jaar:

 • IWDA: 12,76%
 • VWRL: 12,51%

Het verschil in rendement (0,25%) is een stuk groter dan enkel het verschil in kosten. Dit wordt waarschijnlijk vooral veroorzaakt door het verschil in spreiding (regio’s). Emerging markets / opkomende landen hebben de afgelopen 5 jaar minder rendement behaald dan ontwikkelde landen.

Conclusies

 • De prijs van IWDA is iets lager; heb je maar €65 per maand om in te leggen dan kan dit een overweging waard zijn
 • VWRL heeft een grotere spreiding dan IWDA (met name in opkomende landen)
 • De afgelopen 5 jaar heeft IWDA een beter rendement behaald (0,25% per jaar) – in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst
 • IWDA is accumulating, VWRL distributing – eventueel is VWCE beschikbaar als accumulating variant van VWRL

Voor mij: VWRL

Ik blijf bij mijn oude vertrouwde VWRL, en jij? 

Laat je het weten in de comments hieronder?


De links naar DEGIRO zijn een affiliate links. Als jij via deze link een account opent, krijg ik daarvoor een bedrag (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 18 Comments

 1. Sevda Stoyanova

  Vacantei

 2. Christiaan

  Ik heb de Vanguard ook maar ook de IShares S&P 500! Deze ETF’s keren dividend uit maar dat is niet heel veel. Heb je weleens gedacht aan een hoog dividend ETF, en zo ja welke? Ik twijfel nog namelijk.

  1. FinancElle

   Hi Christiaan,

   Thanks voor je comment!

   De S&P500 is weer een hele andere ‘focus’ omdat je daarmee belegt in de grootste Amerikaanse bedrijven. Als jij denkt dat deze de komende jaren (net zoals de afgelopen jaren) harder gaan groeien dan de rest kan het een weloverwogen keuze zijn om daar ook in te beleggen.

   Over high yield dividend ETFs, die koop ik zelf niet. Heb daar in mijn andere blog over leven van dividend (link) iets meer over geschreven.

   1. Christiaan

    Dankjewel, ik blijf er voorlopig ook even vanaf

 3. Marcel

  Hoi Elle, duidelijk verhaal, dank daarvoor. N.a.v. jouw analyse overweeg ik mijn portefeuille aan te passen en IWDA plus EMIM te vervangen door VWRL.

  1. FinancElle

   Hi Marcel, als je IWDA combineert met EMIM kan dit ook voor een brede (wereldwijde) spreiding zorgen, maar het is net iets ‘ingewikkelder’ omdat je de verdeling in de gaten moet houden en dat is bij DEGIRO in combinatie met het aankopen van hele stukken niet altijd makkelijk.

  2. Marcel

   IWDA en EMIM gekocht in de goede tijd. Nu inruilen voor VWRL is een (te) kostbare aktie. Overigens staat EMIM wel in de kernselectie.

   1. FinancElle

    Hi Marcel,

    Blijkbaar is er iets misgegaan met mijn reactie want hij staat er twee keer – zie hieronder. EMIM zit inderdaad in de kernselectie sinds de update!

 4. mark

  Beste Elle,

  Ik heb niets tegen vwrl maar je moet niet vergeten dat deze bij de geldgidsscore op 50% uitkomt en dus als je net begint en meer risico zou kunnen nemen, niet moeten he, het misschien niet de beste keuze is?
  het 5 jaar gemiddelde rendement is 11,6% kan me haast niet voorstellen dat ze het mis hebben maar kan natuurlijk.
  U spreekt natuurlijk uit eigen ervaringen maar ik mis een bredere visie ook bij andere hoor.

  en het constant noemen van de…. begint wel wat vervelend te worden, snap dat dit voor inkomsten zorgt maar maakt een artikel minder geloofwaardig, meer geschreven in belang van een mogelijke vergoeding dan om anderen te helpen, excuus als ik u hiermee onrecht aan doe en uw goede bedoelingen kleineer.

  1. FinancElle

   Hi Mark,

   Alle content op mijn blog is gratis beschikbaar – wil je geen gebruik maken van mijn affiliate links, doe het vooral niet. Het is wel een mooie manier om je dankbaarheid te uiten als je iets aan mijn werk hebt.

   Meer risico is zelf niet iets waar ik naar op zoek ben. Ik houd het simpel met een gespreid risico – voor de lange termijn. Informatie over producten met meer risico kun je vast op andere blogs vinden!

   Zelf beleg ik o.a. via DEGIRO en komt deze vraag vaak voorbij. Mooi onderwerp dacht ik zo!

 5. Freddy Naegels

  Bedankt voor deze boeiende vergelijking. Ik ben het met je eens dat de Vanguard tracker, met zijn betere spreiding, met name in Aziatische groeilanden een veiligere keuze is voor de “Buy and hold” core positie van je portefeuille. Voor Belgische beleggers betekent de distributievariant wel dat je 30% belasting kwijt bent op de coupon. Bedankt vor het vermelden van de kapitalisatie variant. Al vinden sommige beleggers het wel leuk om regelmatig wat centen op hun rekening te zien verschijnen om leuke dingen mee te doen. Bovendien is het niet uitgesloten dat bij toekomstige belastingsverhogingen de kapitalisatie varianten harder gaan aangepakt worden. Dus ik zou niet direct gaan verkopen om te switchen. Eventueel kan je nieuwe aankopen naar de VWCE sturen.

 6. Venkat

  Very informative. Standard question i come thorugh every month when i want to invest through Degiro. Thanks for sharing your thoughts. i have a question. How do you see splitting my investment across VWRL and IWDA and VUSA (one each every month). Does it make sense from your perspective? or better go with VWRL only every month?

  1. FinancElle

   Hi Venkat,

   Personally it’s not a choice I would make. With VWRL you have worldwide shares, then with IWDA more focus on worldwide minus emerging markets and then with VUSA more focus on US large cap.

   If this is a concious choice because you have more trust in developed countries and US large cap it can be good for you!

 7. Marie-Loes

  VDEV (2183 aandelen) is alleen ontwikkelde landen/Binck en wellicht (hierdoor) relatief lager jaarlijks rendement. Wel lager geprijsd nu € 74,02 t.o.v. VWRL € 99,24. VDEV heeft lager dividend en lagere kosten 0.12% t.o.v. VWRL/0.22% en 3350 aandelen. Hoe lees jij de verschillen t.o.v. elkaar?

  1. FinancElle

   Hi Marie-Loes,

   Lastig om zo input te geven. Ik weet niet waarom je VDEV wil kopen? Zit er een achterliggende gedachte achter? Waarom alleen ontwikkelde landen? Dit product is niet 1-op-1 te vergelijken met VWRL.

   Bij DEGIRO is deze alleen te koop aan LSE en buiten kernselectie dus dan zit je met aansluitkosten en transactiekosten, ik weet niet hoe dat bij Binck zit.

 8. Paul

  Dag Elle, ik ben van plan over te stappen van Peaks naar DeGiro en daar ETF’s uit de kernselectie te gaan kopen om kosten te besparen. Nu heb ik bij Peaks na 3 jaar een potje van ongeveer €4000,- bij elkaar belegd. Waar ik over twijfel: is het handig om dat hele bedrag in een keer over te hevelen? Een deel van de risicospreiding is ook kopen voor verschillende prijzen. Nu een relatief groot bedrag voor dezelfde prijs kopen voelt enigszins riskant. Wat adviseer jij?

  1. FinancElle

   Hi Paul,

   Het risico dat je loopt is koersrisico. Dat wil zeggen: je verkoopt alles bij Peaks en er gaan een paar dagen overheen voordat dit geld ook daadwerkelijk op je rekening staat. Vervolgens moet je het overboeken naar DEGIRO (via iDeal direct geregeld) en daar een order plaatsen (kan ook direct geregeld zijn). In deze paar dagen kan de koers gestegen zijn. Het zal vooral van belang zijn hoeveel dagen er zitten tussen verkoop bij Peaks en het geld op je bankrekening.

   Het is erg persoonlijk waar jij je goed bij voelt in deze. Ik zou zelf ineens alles doen, maar als jij je daar niet prettig bij voelt, kun je het misschien in 2 of 3 delen doen? Of je zou bij Peaks kunnen checken (via de chat bijvoorbeeld) hoeveel dagen zij hiervoor nodig denken te hebben.

   Hopelijk helpt dit!