Jaarruimte pensioen: wat kun je ermee?

Jaarruimte oud en nieuwjaar

De jaarruimte is het bedrag dat jij dit jaar belastingvrij mag inleggen voor je pensioen. Belastingvrij? Ja, de inleg in jouw pensioen is aftrekbaar in box 1 én vrijgesteld in box 3. Pas op het moment dat je daadwerkelijk pensioenuitkeringen ontvangt, betaal je belasting in box 1.

Het kan verstandig zijn om als werknemer te kijken of je nog jaarruimte hebt, in het geval dat je ‘onvoldoende’ opbouwt via je werkgever. Ben je ondernemer? Dan is het sowieso verstandig om je jaarruimte te berekenen en te gebruiken.

Naast de jaarruimte, bestaat er ook reserveringsruimte. Hoe bereken je deze bedragen en wat kun je ermee?

Het belang van pensioen

Je nu zorgen maken over geld ‘sucks’. Maar weet je wat mij pas écht vervelend lijkt? Me zorgen maken over geld als ik 70 ben. Dé reden om ervoor te zorgen dat je pensioen goed is geregeld.

Als werknemer – aanvullend pensioen opbouwen

Ben je in loondienst? Dan bouw je in principe pensioen op via je werkgever (in 99% van de gevallen). Check even via www.mijnpensioenoverzicht.nl of dat voldoende is. Eventueel bestaat de mogelijkheid om extra pensioen op te bouwen, als je nog jaarruimte hebt.

Ondernemer – alles zelf regelen

Ben je ondernemer? Dan is het zéker opletten geblazen. Grote kans dat jij helemaal geen pensioen opbouwt. Ik wil je één ding vragen: wil je daar alsjeblieft nu mee aan de slag gaan?

Stap 1: je jaarruimte uitrekenen.

Jaarruimte: je maximale belastingvrije inleg

De jaarruimte van het huidige jaar (2020) wordt gebaseerd op je inkomsten van het vorige jaar (2019). Om gebruik te maken van je jaarruimte van dit jaar, moet je het geld uiterlijk 31 december 2020 in je pensioenpot stoppen. Anders ben je te laat.

Reserveringsruimte – inhaalregeling

Gelukkig heeft de belastingdienst een soort van inhaalregeling. Dat heet de reserveringsruimte. Dit is de jaarruimte van de afgelopen 7 jaren. Maar let op, de reserveringsruimte is gemaximeerd op de lager bedrag dan de jaarruimte in eerste instantie.

Berekening maken

Dan nu: hoe weet je wat jouw jaarruimte dit jaar is?

Ondernemer: winst uit onderneming 2019

Als je ondernemer bent, is het uitrekenen van de jaarruimte relatief simpel. Je hebt alleen gegevens nodig over je winst uit onderneming vóór de ondernemersaftrek. Je kunt dit bedrag makkelijk vinden in je aangifte inkomstenbelasting of aan je boekhouder vragen. Je kunt de winst uit onderneming waarschijnlijk ook opmaken uit je administratie.

Werknemer – Uniform Pensioenoverzicht (UPO)

Als je werknemer bent en je hebt al pensioen opgebouwd bij je werkgever, heb je een aanvullend document nodig, namelijk het uniform pensioenoverzicht (UPO). Hierin vind je jouw pensioenaangroei over dat jaar, ook wel ‘factor A’ genoemd. Het UPO kun je vinden op de website van jou pensioenfonds. Meestal krijg je hem ook per post.

Nog 3 maanden de tijd

Alles bij de hand? Dan kun je de berekening starten. Als je in 2020 nog jaarruimte hebt, kun je dit bedrag in de komende 3 maanden nog inleggen, uiterlijk op 31 december 2020. Daarna wordt de jaarruimte van dit jaar reserveringsruimte.

Tip: reken begin 2021 al je jaarruimte voor 2021 uit (op basis van de cijfers van 2020), dan heb je nog een heel jaar de tijd om het bedrag (maandelijks) in te leggen.

Rekentool

Op deze webpagina van Brand New Day (mijn favoriete aanbieder van pensioenrekeningen) kun je jouw jaarruimte 2020 uitrekenen, maar ook hoeveel je straks ongeveer nodig gaat hebben en hoeveel je daarvoor nu moet inleggen.

Wat levert belastingvrije inleg op?

Als jij in de hoogste belastingschijf valt, dan betaal je over een gedeelte van je inkomen 49,5% belasting. Indien je een aftrekpost hebt, zoals inleg in je pensioen (binnen de jaarruimte), dan heb je een ‘voordeel’ van 49,5%.

Bijvoorbeeld: je legt €100 in, dan kost dit je €50,50 netto. Val jij in de 37,35% belastingschijf? Dan kost het je €62,65 netto.

Daarnaast is de hele pensioenpot vrijgesteld in box 3. 

Let op: later betaal je wel belasting in box 1 over de pensioenuitkeringen, maar over het algemeen betaal je op dat moment minder belasting omdat je inkomen lager is en je vanaf je AOW-leeftijd geen AOW premies meer betaalt. 
 
Voorwaarden: er zijn spelregels verbonden aan het belastingvrij inleggen en opnemen in/uit je pensioen. Het geld staat op een geblokkeerde rekening en je ‘moet’ er pensioenuitkeringen van aankopen. Je kunt het niet ‘zomaar’ opnemen.
 

Jouw jaarruimte

Heb jij je jaarruimte voor 2020 al uitgerekend? Heb je nog ruimte en wat ga je ermee doen? Deel hieronder je ervaringen!

Leave a Reply

This Post Has 14 Comments

 1. GeldHamster ?

  Zojuist maar weer eens de jaarruimte berekend. Niks helaas. Heeft er ook mee te maken dat mijn factor A 2019 relatief goed is vanwege een goed beurs jaar. Ik heb van m’n oude werkgever nog een beschikbare premie pensioen regeling die op de beurs belegt wordt via Aegon PPI.

  De factor A 2020 heb ik ook al binnen. Nu nog even de jaaropgave afwachten en dan inderdaad vanaf begin volgend jaar inleggen voor pensioen.

  In de veronderstelling dat ik volgend jaar wel extra pensioen premie mag inleggen heb ik dat dit jaar al iedere maand ingelegd via de Giro (normale niet pensioen rekening). Gratis aankopen van de giro kern selectie. Volgend jaar deze bedragen inzetten voor m’n pensioen. Met andere woorden je hoeft niet te wachten tot volgend jaar je kunt het nu al apart zetten en beleggen zodat er al rendement gemaakt kan worden (of niet met een slecht gaande beurs). Ik ben er alleen nog niet uit of ik voor m’n pensioen bij de Giro of Brand New Day ga beleggen. Begin komend jaar maar weer eens in verdiepen.

  1. FinancElle

   Aan de andere kant…. dat betekent dat je al een relatief goed pensioen hebt via je werkgever! Ook iets om blij mee te zijn 🙂 Zelf heb ik ook twee pensioen bij Aegon staan, die doen het dus goed?

   Goed idee om nu al rekening te houden met dat geld!

 2. GVS

  Hi Elle, ik ben sinds 2018 begonnen met pensioenbeleggen en nu bijna alle reserveringsruimte opgebruikt. Prima manier om fiscaal vriendelijk te beleggen (ook bij BND). Een vraag aan jou, mijn werkgever heeft aangegeven dat de pensioenbijdrage van de werkgever verlaagd zal worden, dan zal dan toch betekenen dat mijn pensioenaangroei lager zal worden en mijn jaarruimte dus hoger zal uitvallen, dat klopt toch?

 3. hdg

  Hi Elle, Je schrijft naast de vrije ruimte bestaat de reserveringsruimte. Betekent dat, dat je wanneer je de vrije ruimte verbruikt hebt op de pensioenrekening voor beleggen, de reserveringsruimte extra is? Is de reserveringsrekening additionele ruimte om te beleggen op de pensioenrekening?

  1. FinancElle

   Hi Hdg,

   De jaarruimte is de ruimte van dit huidige jaar (2020). Daarnaast bestaat de reserveringsruimte: dat zijn de jaarruimtes van de afgelopen 7 jaar. Op 1 januari 2021 wordt de jaarruimte 2020 dus reserveringsruimte.

   Je kunt de reserveringsruimte eerst gebruiken en dan de jaarruimte. Het kan dus verstandig zijn om het oudste jaar reserveringsruimte eerst te gebruiken voor je jaarruimte van dit jaar. Omdat het oudste jaar het eerste verloopt. Is het zo duidelijk?

 4. Ien

  Echt fijn om jouw heldere blogs te lezen! Eigenlijk zou ik op deze blog nog graag een vervolg zien nl. waar ga je reserveringen/jaarruimte storten? Ik begrijp dat BND favoriet is (heb ik ook overlijdensrisicoverzekering) maar puur qua product. Waar uit te kiezen? Een beleggings of spaar constructie? Wat zijn belangrijke zaken om op te letten? Verborgen kosten van aanbieders (denk ook aan de Aegon woekerpolissen) etc etc. Want na berekening en besluit obv jouw handige blog wil ik graag ook de juiste vervolgkeuze maken 🙂

  1. FinancElle

   Thanks Ien! Deze blog staat al langer op de planning! Ik ga er echt snel mee aan de slag 🙂

 5. hdg

  Dank je voor de informatie, Elle. Echt verhelderend allemaal! Mijn partner en ik vormen een fiscale eenheid voor de Belastingdienst. We doen dus jaarlijks één belastingaangifte.
  1. Kan in de aangifte over 2020, naast mijn reserveringsruimte, ook de reserveringsruimte van mijn partner aangesproken worden? Zo ja, hoe verwerk ik beide aanspraken van reserveringsruimtes in de Belastingaangifte over 2020?
  2. Ik heb een pensioenrekening bij DEGIRO. Deze pensioenrekening staat op mijn naam en Burgerservicenummer. Kan de reserveringsruimte van mijn partner ook op deze rekening worden gestort? Is deze reserveringsruimte van mijn partner dan ook aftrekbaar, omdat we een fiscale eenheid vormen?

  1. FinancElle

   Graag gedaan.

   De reserveringsruimte is een individuele aangelegenheid (ook al zijn jullie fiscale partners). Jij kunt dus niet de ruimte van jouw partner gebruiken. Hij/zij zal een eigen pensioenrekening moeten openen – op zijn/haar naam. Beide partijen kunnen inderdaad de reserveringsruimte in de aangifte verwerken. Hoewel het een gezamenlijke aangifte is, zijn er nog steeds veel ‘individuele’ vragen, bijvoorbeeld met betrekking tot inkomen en pensioen.

 6. Elona

  Super artikel! Een vraag: hoe en waar leg je dat geld in dat je volgens de jaar- of reserveringsruimte belastingvrij mag inleggen? Moet je daar zelf een pensioenspaarrekening voor openen of is er een andere mogelijkheid?

  1. FinancElle

   Hi Elona,

   Dank je! Daar kun je in mijn blog over pensioenbeleggen (link) meer over lezen. Soms heb je de mogelijkheid om extra pensioen in te leggen bij je werkgeverspensioenfonds, maar ik zou daar zelf niet zo snel voor kiezen omdat ik het dan liever zelf zou regelen. Als jij een heel goed gevoel heb bij het pensioenfonds van je huidige werkgever, kun je dat ook eens checken.

   Laat het vooral weten als je nog vragen hebt!

 7. Rakesh

  Hello Elle

  The link you provided for BND calculation tools is not working. Apart that, is there a way to calculate the annual space and reservation space for 2023?

 8. Javaad

  Thanks for this great article. How do you calculate your reservation space? And if you open a retirement account, how do you specify that the money you’re investing is towards your reservation space?