
Je huis verduurzamen is goed voor het milieu en – op termijn – vaak voor je portemonnee. In eerste instantie moet je geld investeren in de verduurzaming, maar uiteindelijk levert de verlaging van je maandlasten meestal meer op.
Hoe betaal je deze verduurzaming? In stap 3 hieronder vind je meer over de verschillende opties, namelijk van je spaargeld of een verduurzamingshypotheek. Maar eerst… hoe lang is de terugverdientijd en kun je eventueel subsidie krijgen?
Stap 1: hoe lang duurt het voordat je de investering eruit hebt?
Het verduurzamen van je huis zorgt voor lagere maandlasten. Afhankelijk van welke verduurzaming je kiest, zal het gaan om minder verbruik van gas, water of elektriciteit.
Denk aan:
- zonnepanelen
- zonneboiler
- spouwmuurisolatie
- dakisolatie
- vloerisolatie
- dubbel glas
- HR-ketel
Terugverdientijd uitrekenen
De vraag is hoe lang het duurt voordat je de kosten van de aanschaf en installatie eruit hebt. Hoe reken je dit uit? Heel simpel:
- Wat zijn de kosten van de investering? Voor de meest nauwkeurige inschatting kun je een offerte opvragen bij een gespecialiseerd bedrijf. Eventueel kun je rekening houden met een subsidie (zie stap 2) of te betalen hypotheekrente (zie stap 3).
- Hoeveel gaan je maandlasten omlaag?
- Deel het eerste bedrag door het tweede bedrag en je weet hoeveel maanden je erover doet. Eventueel kun je rekening houden met prijsstijgingen in de toekomst.
Investering (-/- subsidie + hypotheekrente) / verlaging maandlasten = terugverdientijd in maanden
Energiescan HomeQgo
Je kunt ook een energiescan doen via de website van HomeQgo. Deze scan geeft meteen een indicatie van de terugverdientijd.
Als je woning 2 jaar of ouder is, geldt voor de meeste bouwwerkzaamheden het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21%.
Stap 2: kan ik subsidie krijgen?
Voor sommige isolatiemaatregelen kun je een subsidie krijgen: de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Het moet dan gaan om spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie of dubbel glas. Voor zonneboilers en warmtepompen geldt de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).
Er zijn voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van de subsidie. Je moet bijvoorbeeld minimaal 2 verduurzamingsmaatregelen laten uitvoeren. Je leest alles over de subsidies op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Let op: de SEEH geldt t/m 31 december 2020. Daarna geldt de ISDE ook voor isolatiemaatregelen.
Stap 3: hoe betaal ik de verduurzaming?
Je weet nu hoeveel geld je nodig hebt voor de verduurzaming, dan komt de volgende vraag: hoe ga je dit betalen?
De beste optie is om het van je spaargeld te betalen, maar als je dit niet voorhanden hebt, kun je overwegen om de verduurzaming mee te financieren in je hypotheek. Niet alle hypotheekverstrekkers staan hier voor open, maar bijvoorbeeld mijn eigen hypotheekverstrekker bijBouwe wel.
Over dit extra stukje hypotheek betaal je wel rente, dus het duurt daardoor langer voordat je de kosten eruit hebt. De hypotheekrente is aftrekbaar indien je het geld gebruikt voor verduurzamingsmaatregelen. Hieronder lees je meer.
Optie 1: als je een huis gaat kopen
Je hebt een huis op het oog en wil dit huis snel na aankoop verduurzamen. Je kunt dan meer lenen dan de gebruikelijke maximale 100% van de woningwaarde.
Als gaat verduurzamen geldt een percentage van maximaal 106% van de taxatiewaarde van de woning. Over het extra bedrag krijg je hypotheekrenteaftrek, maar je moet het geld dan wel gebruiken voor de verduurzaming van je huis.
Optie 2: als je al een huis hebt gekocht
Als je jouw huidige huis wil verduurzamen, kun je dit meefinancieren in je hypotheek, als de hypotheekverstrekker dit aanbiedt. Dit kan bijvoorbeeld bij bijBouwe.
Loopt jouw huidige hypotheek bij een hypotheekverstrekker die dit niet aanbiedt? Dan kan het interessant zijn om te kijken of het voordelig is om je hypotheek over te sluiten.
Zeker als jouw woning de afgelopen jaren is gestegen in waarde of je veel hebt afgelost, kan je geld besparen op je hypotheeklasten door de hypotheek over te sluiten tegen een scherpe rente. Als je dan toch bezig bent, is het interessant om te kijken of je tegelijkertijd je verduurzaming kunt financieren.
Je kunt alleen je hypotheek alleen verhogen als je hiervoor voldoende beschikbaar inkomen hebt. In veel gevallen is er extra ruimte indien het om verduurzaming gaat.
Bouwdepot
Als je de verduurzaming wilt financieren met je hypotheek, wordt het geld voor de verduurzaming in een bouwdepot gestort.
Je moet vooraf een inschatting van de kosten geven. Als je bepaalde kosten vervolgens daadwerkelijk maakt, dien je de factuur in. Het bedrag van de factuur wordt dan vrijgegeven uit je bouwdepot en je kunt het betalen. Eventueel kun je vooraf – op basis van een offerte – bevestiging vragen of die werkzaamheden kunnen worden betaald uit het bouwdepot voor verduurzaming.
Blijft er na de werkzaamheden geld over in het bouwdepot? Dan moet dit worden gebruikt als extra aflossing op de hypotheek.
Heb jij je huis al verduurzaamd?
En zo nee? Waarom niet?
Ik ben fan van mijn hypotheekverstrekker bijBouwe! Daarom ben ik een samenwerking met ze aangegaan. Deze blog heb ik geschreven in samenwerking met bijBouwe. De tekst is geheel van mij.

Zeker weten. Bij aankoop van de woning meteen zonnepanelen er op. Omdat het verduurzaming betreft kon dat mee in de hypotheek, maar omdat de woning lager getaxeerd is dan de prijs die betaald moest was het effectief toch uit eigen zak. (Vreemde constructie, ik kreeg wel 7000 euro bouwdepot voor de panelen, maar moest vervolgens ruim 22.000 euro eigen geld inbrengen. Toch is dat gunstig, want mocht ik ooit de hypotheek omhoog willen, dan kan dat nu zonder notaris. Mits met voldoende onderpand uiteraard. ).
Zonnepanelen zijn echt (nu nog) een gunstige investering. Mijn hypotheeklasten gingen meteen enkele tientjes per maand omlaag (rentekorting ivm verduurzaming) en de energielasten gaan ook een paar tientjes in de maand omlaag (vanaf 2023 wordt dat wel minder ivm afbouwen salderingsregeling!). Dat betekent dat de panelen in zo’n 8 jaar terug verdiend zijn gok ik. Maar ze maken de woning ook nog eens 5000 euro meer waard.
Andere verduurzaming kon echter totaal niet uit. Gekeken om gas de deur uit te doen. Maar zowel een zonneboiler als warmtepomp installatie zijn schreeuwend duur terwijl de besparingen beperkt zijn. Die verdien je nooit terug! (Plus ze nemen heel veel ruimte in!). Wordt nog wat als over een tijdje iedereen van het gas af moet…. daar moet wel echt nog wat voor geregeld gaan worden, want zoals het nu is is het simpelweg onbetaalbaar. En als de salderingsregeling verdwijnt maar zonnepanelen niet fors goedkoper worden kan dat straks financieel ook niet meer uit.
Super goed. Die lage maandlasten lijken me wel heerlijk! Wij hebben zelf een erg oud huis.
Het zijn natuurlijk twee losse dingen die apart beoordeeld worden, maar ik begrijp dat het een beetje krom voelt. Voor 7.000 euro heb je erg veel panelen toch?
Ik heb een blog geschreven over de terugverdientijd van zonnepanelen. Het is nu inderdaad nog gunstig maar door de onzekerheid in de toekomst heb ik er zelf (nog) niet voor gekozen.
Een zonneboiler is inderdaad meestal niet voordelig (zie mijn blog over de terugverdientijd van een zonneboiler).
Klinkt alsof je huis verder goed geïsoleerd is! Alleen maar fijn…
Voor 6400 euro (excl. BTW – had bedrag iets te hoog benoemd) heb ik 19 panelen inclusief installatie en parallel geschakeld. Dat laatste maakt het wat duurder, maar zorgt dat je nauwelijks last hebt als één paneel in de schaduw valt (en dat gebeurt bij mij regelmatig omdat ik aan beide zijden van de panelen een schoorsteen heb staan). Bij een schakeling in serie leveren alle panelen zoveel op als het paneel dat het minste oplevert, bij schakeling parallel levert ieder paneel maximaal op, ongeacht wat de anderen doen. Ik heb ruim panelen omdat ik elektrisch kook en op termijn een deel van de verwarming via infrarood panelen wil gaan doen. Ik verbruik sowieso redelijk veel stroom, maar dat wordt enkel nog meer (maar in ruil daarvoor dus weer minder gasverbruik!). Ik heb een huis uit 2001, dus redelijk geïsoleerd. Heb verder nog een smart aansturing van de verwarming waardoor ik heel gericht kan kiezen welke ruimtes ik wel en niet verwarm. Bovendien schakelt dit systeem de verwarming automatisch omlaag als het mooi weer is en uit wanneer ik het huis verlaat (althans: als mijn telefoon het huis verlaat! 😉 ) Ook het warm water wordt enkel warm gehouden op de momenten dat ik het nodig verwacht te hebben. Dat systeem heeft me zo’n 600 euro gekost, maar scheelt me in de wintermaanden zo’n 10 euro stookkosten. Dus die heb ik ook met een jaartje of 7 a 8 terug verdiend én levert direct al veel gemak op! (zo kan ik bijvoorbeeld via de smart speaker middels een spraakopdracht vragen om de verwarming wat hoger te zetten!).
Wat betreft de prijsstunters met zonnepanelen moet je toch echt wel voorzichtig zijn! Oplichten is namelijk niet enkel aan de orde bij de aankoopprijs maar ook bij de advisering…. Mijn buren hebben bijvoorbeeld 24 panelen liggen maar krijgen daar beduidend minder stroom van dan ik met ‘slechts’ 19 panelen…
Hun 24 panelen waren relatief goedkoop. Maar die liggen dus in serie (ze hadden géén idee dat dat ook anders kon!) en in de praktijk leveren ze toch fors minder op dan geadverteerd (terwijl het wel gewoon van een merk is dat goed bekend staat). Hierbij is het ook relevant te kijken hoe lang panelen een mooie opbrengst hebben. Dat wordt met de jaren namelijk altijd minder… Dus goedkoop is toch wel vaak duurkoop!
Hi Kasper,
Waar is dat smart systeem van? Of hoe werkt dit?
Over zonnepanelen kreeg ik inderdaad onder de blog daarover ook heel veel reacties dat het veel goedkoper kan etc.
Er zijn diverse smart verwarming systemen. Ik heb gekozen voor Tado. Niet de goedkoopste, maar wel héél uitgebreid systeem.
Zag onder het blog over zonnepanelen de opmerkingen over dat duurdere zonnepanelen oplichting zouden zijn. Heb één en ander goed uitgezocht en heb het voor een zeer nette prijs. Goedkoper had vast gekund, maar dan had ik ook ingeleverd op kwaliteit en dus opbrengsten… Geloof dus héél weinig van die verhalen.
Dank voor je terugkoppeling! Daar moet je ook een maandelijks lidmaatschap voor hebben toch?
Dat moet niet, maar wil je van alle functies gebruik maken, dan wel ja. Die kosten moet je er dan weer vanaf haken bij het berekenen van de terugverdien tijd. Maar het gaat mij persoonlijk niet zozeer om terugverdienen, meer om het gemak en het stukje duurzaamheid.
Thanks. Ons gaat het ook niet om het terugverdienen (ik betwijfel of we iets zouden besparen), maar we vinden het gewoon irritant om ‘voor altijd’ maandelijks terugkerende kosten te hebben.
Daarom betaal ik het per jaar. Goedkoper en geen omkijken meer naar voor een jaar. ?
Mijn nieuwbouwwoning werd in 2017 opgeleverd met zonnepanelen op het dak. Met drielaagse isolerende beglazing en vloerverwarming is verder verduurzamen, in bijvoorbeeld een zonneboiler of warmtepomp, voor ons helemaal niet rendabel. Om de maandlasten lager te krijgen is aflossen voor ons een betere methode.
Ik zou ieder wel aanraden ook eens lokaal bij hun gemeente te kijken welke regelingen er zijn. Op dit moment bestaat er bij ons in de gemeente een loket waar je voor hele kleine bedragen geld terug kunt krijgen. Besteed je 50 euro aan verduurzaming (bijvoorbeeld LED-lampen in je huis) krijg je 20 euro terug en bij 100 euro krijg je zelf 50 euro terug. Kleine bedragen, maar is mooi meegenomen.
Hi Danny,
Goed om te horen dat je huis zo goed geïsoleerd is. Hier het tegenovergesteld… een vooroorlogs huis!
Dank voor de tip, daar ga ik zeker eens naar kijken.
Zeker, zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en HR++ glas icm kunststofkozijnen. Deels zelf gefinancieerd en deels met een familielening (met HRA).
Dus een oud huis gekocht en opgeknapt? Gaaf hoor!
Zijn kunststof kozijnen meer isolerend dan houden? En staat het mooi bij jullie huis?
Ons hoekhuis is 50 jaar oud en oorspronkelijk gebouwd als huurwoning. De bouwstandaarden waren wat lager dan koopwoningen.
Kunststof kozijnen zijn hol van binnen waardoor de stilstaande lucht zorgt voor extra isolatie.
De kunststof kozijnen van tegenwoordig zijn erg mooi en nauwelijks van hout te onderscheiden. Van buiten hebben we een houtstuctuur wat er goed past in de wijk. We zijn blij dat we af zijn van de schilderkosten die toch met 1 keer in de 3 jaar langs moest komen. Je kan ook voor kozijnen berekenen hoe lang de terugwintijd is. Natuurlijk veel langer dan zonnepanelen, maar nooit meer schilderen is echt een pre
Dat lijkt me een lekker idee. Wij gaan in de lente onze houten kozijnen inderdaad weer laten schilderen 🙂 Ze zijn nog niet aan vervanging toe… Wie weet ooit in de toekomst!
eigelijk moet je gewoon hier kijken: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/
Hi Mark,
Dank voor de tip. Op zich geeft die pagina goede indicaties van de besparing, maar niet gericht op jouw huis en het geeft ook geen indicatie van de kosten.
Huis is redelijk/goed geïsoleerd. Door het overschot aan energie van mijn panelen te gebruiken voor elektrisch + infrarood bij-verwarmen en daarnaast elk jaar voor de bonus over te stappen zijn mijn jaarkosten bijvoorbeeld dit jaar 12 x 10 = 120 euro – bonus van 250 euro = 130 euro retour van leverancier. Mijn maand kosten dit jaar is dus +/- 10 per maand retour. Ik heb ook wel eens een lagere bonus in een jaar dan moet ik dus iets per maand betalen. (maar dit is dus nooit veel)
Wat heerlijk, dat je gewoon geld krijgt in plaats van dat je moet betalen! Geniet ervan!
Top top top artikel! Worden we alleen maar blij van dat je al deze initiatieven op een rijtje zet. Goede tips voor hoe om te gaan met de kosten 🙂