Jouw échte nettoloon per uur

Jouw echte nettoloon per uur

Misschien weet jij hoeveel je bruto per uur verdient. Zo niet, dan kun je dat vrij eenvoudig uitrekenen: stel je verdient €3.000 bruto per maand en werkt 40 uur per week (zo’n 180 uur per maand), dan is dat ongeveer €17 per uur. Best netjes zou ik zeggen. 

Maar op dit brutoloon moeten nog belastingen en premies worden ingehouden. En dan die 40-urige werkweek. Is dat wel echt 40 uur per week? Of moet je nog regelmatig overwerken en heb je reistijd?

Kortom: er komt meer bij kijken om je échte nettoloon per uur uit te rekenen. Hieronder lees je hoe je dit precies doet en vind je daarvoor een handig spreadsheet!

De berekening

Bij het berekenen van jouw échte nettoloon per uur neem je niet alleen het bedrag dat er netto per maand op je rekening binnenkomt gedeeld door je contracturen, maar kijk je ook naar extra tijd en geld besteed aan werk.

Dus: nettobedrag per maand – extra kosten per maand / contracturen + extra uren per maand = jouw échte nettoloon per uur.

De totale tijd

Voor wat betreft de uren neem je alle tijd die je aan werk besteedt. Dus ook overwerk, reistijd of studietijd. Heb je vaak evenementen voor je werk buiten werktijd? Dan neem je deze tijd ook mee.

Extra kosten

Heb jij voor je werk bepaalde kleding nodig, zoals een pak? Worden deze kosten niet vergoedt door je werkgever? Dan zijn dit extra kosten die je maakt voor je werk. 

Ook lunch in het bedrijfsrestaurant of reiskosten kunnen extra kosten zijn die je maakt in verband met werk. Neem deze kosten allemaal mee voor het berekenen van je echte nettoloon.

De spreadsheet

Wil jij het eens uitrekenen? Download hieronder de spreadsheet!

Wat doe je met dit cijfer?

Het idee achter deze berekening is dat je je meer bewust wordt van hoe lang je moet werken voor je uitgaven. Het is verleidelijk om te denken ‘Oh, dit kost maar 5 of 10 euro’, maar als je weet dat je hiervoor een half uur of uur moet werken, kan dat andere inzichten geven.

Zeker bij grotere uitgaven kan het goed zijn om letterlijk te berekenen hoelang je daarvoor moet werken. Is het het waard dat je bijvoorbeeld 10 uur moet werken voor een nieuwe spijkerbroek? 

Huur jij mensen in?

Voor mezelf vond ik het vooral best schokkend om te zien dat mijn nettoloon maar net iets hoger ligt dan dat van onze schoonmaakster.

Ik betaal haar om mezelf tijd te besparen, maar dan blijkt dat ik daar zelf bijna net zo lang voor moet werken. We betalen haar wel met z’n tweeën dus dat verandert de zaak een beetje, maar toch.

Tijd = geld

Op deze manier nadenken over geld houdt eigenlijk in dat je geld letterlijk ziet als tijd. Op je werk geef jij jouw tijd en energie in ruil voor geld. Natuurlijk is geld (hopelijk) niet de enige reden dat je werkt en geeft het ook voldoening en ontwikkeling, maar toch…

Het is goed je te realiseren dat je voor aankopen tijd en energie opgeeft. Helemaal prima, maar dan moet het het wel waard zijn!

Samenvatting

Het berekenen van je échte nettoloon per uur maakt geld tastbaarder en kan helpen bewuster met uitgaven om te gaan. 

Zoals altijd geldt: denk bij aankopen na of je er echt gelukkig van wordt of dat je bepaalde dingen gewoon koopt uit automatisme. Vaak zul je zien dat ervaringen je gelukkig maken dan spullen!

Heb jij de berekening gemaakt? Zo ja, wat vond je ervan?

Wat nu te doen met je spaargeld? Je kunt het sparen tegen een hogere rente of beleggen.

Leave a Reply

This Post Has 8 Comments

 1. Kaspar

  Al vaker uitgerekend…. en blijft inderdaad beetje sneu. Vooral als je bedenkt dat mijn opdrachtgever bijna 100 euro per uur betaalt voor mij (maar uiteraard niet voor de reistijd)…. Reistijd en alles meegerekend blijft er maar 14 euro over… Tja.

  1. FinancElle

   Toch goed om te weten, maakt je extra bewust van je uitgaven (is het het waard of niet).

 2. Meer door minder

  In het boek je geld of je leven van het “vrekkenpaar” Rob en Hanneke uit 1996 zag ik deze berekening voor het eerst.
  Je wordt er zeer zeker veel bewuster qua uitgave patroon van waardoor het je heel veel geld scheelt.
  Een goed hulpmiddel op je pad naar ‘FIRE of HOT”

  1. FinancElle

   Toevallig ben ik dat boek nu aan het lezen, ga er binnenkort een boekreview over schrijven!

 3. Bart

  Na het lezen van “your money or your life” heb ik dit ook al eens berekend. Inclusief reistijd, overwerken en voorbereiding ben ik ongeveer 2,500 uur per jaar kwijt aan mijn werk. Na aftrek van alle kosten (kleding, lunch) hou ik ongeveer €70,000 netto over. Dat is dus €28 per uur, of een euro per twee minuten, zelfs als ik in de trein een boek aan het lezen ben!

  1. FinancElle

   Je geld of je leven (zie comment hierboven) is inderdaad gebaseerd op het Engelstalige boek. Dat is zeker niet slecht en vooral leuk dat je er zo positief in staat :)

 4. M

  Ik krijg het minimumloon, maar het geeft veel voldoening. Daarnaast werk ik ook een tot twee dagen als zzper en ben ik weer gaan studeren. Ik klus ook nog bij als schoonmaakster. Voor een tientje ga ik bv niet meer schoonmaken. Daar vind ik het te inspannend voor. Ik doe het nu meer om mijn studie en cursussen deels te betalen. Het schoonmaken levert ook meer op dan dat ik naar de sportschool ga. Dan ben ik minimaal 20 euro kwijt plus reistijd.

  1. FinancElle

   Dat klinkt al een geweldige afweging tussen geld en geluk :) Voldoening is uiteindelijk het allerbelangrijkst en gelukkig kun je in Nederland ook met minimumloon een goed spaarzaam leven leiden!