Kan iedereen FIRE worden?

FIRE acai bowl in san francisco

FIRE betekent Financial Independent Retire Early. In het Nederlands: financieel onafhankelijk. Het betekent dat je niet meer hoeft te werken als je dat niet zou willen; je kunt leven van je (belegde) vermogen.

Is dit voor iedereen haalbaar? Voor bijna iedereen wel, in een bepaalde vorm. Maar nee, niet voor iedereen. Zo simpel is het gewoon. En dat heeft twee redenen.

Ten eerste heb je er een bepaalde mindset voor nodig en ten tweede kunnen bepaalde mensen niet (volledig) deelnemen aan de arbeidsmarkt, waarbij zij ook nog hogere kosten hebben.

FIRE: hoeveel heb je daarvoor nodig?

Hoeveel je nodig hebt voor financiële onafhankelijkheid hangt af van hoe lang je van het belegde vermogen wil leven. Wil je er de rest van je leven mee kunnen doen en niet afhankelijk zijn van een pensioen, dan heb je een flink belegd vermogen nodig, ongeveer 25 keer je jaaruitgaven

Je kunt dan jaarlijks 4% van je ‘FIRE vermogen’ opnemen zonder dat het vermogen ooit opraakt.

Heb jij vanaf pensioenleeftijd voldoende pensioen opgebouwd en wil je ‘maar’ 5 of 10 jaar eerder stoppen met werken, dan heb je niet perse 25 keer je jaaruitgaven nodig. Dan heb je voldoende aan 6 of 11 keer je jaaruitgaven bijvoorbeeld. Nog steeds een flinke smak geld, afhankelijk van je uitgaven natuurlijk.

Inkomsten -/- uitgaven

In de uitgaven zit het hem vaak. Natuurlijk kun je op allerlei manieren je inkomen verhogen (go for it!), maar heel veel impact heb je ook op je uitgaven. Ga hier eens kritisch naar kijken, bijvoorbeeld door middel van maandelijkse financiële planning.

Het verschil: beleggen

Heel simpel: het verschil tussen je inkomsten en uitgaven ga je sparen, extra aflossen en/of beleggen. Om concrete stappen richting FIRE te zetten, is het handig om te werken richting een ‘savings rate’ van 20 tot 25% van je netto inkomen.

Als je 25% van je netto inkomen belegt, duurt het 4 jaar om 1 keer je jaaruitgaven te hebben ingelegd. Dan zou je denken ja… maar dan duurt het 40 jaar om 10 jaaruitgaven bij elkaar te krijgen, dan bén ik al met pensioen.

Het voordeel is dat door beleggen op de lange termijn je geld voor je gaat werken. Als je geld bijvoorbeeld elke jaar 10 verdubbeld, heb je al een flinke voorsprong te pakken. Dit gaat veel sneller dan je denkt!

Probleem 1: je mindset

Het eerste probleem dat jou tegen kan houden om FIRE te worden is je mindset. Zelf zie ik veel problemen met financiële mindset. Dat varieert van een laag zelfvertrouwen (‘ik kan het toch niet’) tot excuses (‘ja maar ik heb pech gehad’ en ‘dit heb ik nu echt even nodig’ en ‘ja maar ik leef maar één keer’). 

Ik zeg je niet dat je jouw mindset moet veranderen, maar als je iets wil veranderen in je gedrag, dan is dit vaak de eerste stap. Het is best moeilijk om daarin kritisch te zijn op jezelf en de juiste balans te vinden. Je wil nu leven en gelukkig zijn én werken aan je toekomst

Voor FIRE heb je wel een bepaalde mindset nodig. En een doel dat jou enorm motiveert. Onthoud dat het voor niemand vanzelf komt. Sommige mensen hebben misschien iets ‘meer geluk’, maar iedereen doet en laat er bepaalde dingen voor.

Dat is niet voor iedereen weggelegd. Simpelweg niet iedereen wil dat. Dat snap ik. Je weet nu in ieder geval dat de mogelijkheid bestaat.

Ik wil het op zich wel, maar…

Als jij iemand bent die het ‘op zich wel wil’ en een prima salaris heeft, dan is dit misschien het moment om je te realiseren dat je kritisch naar je gedrag kunt kijken. Wijzen naar een ander of een oorzaak die buiten jezelf ligt is vaak het probleem. Misschien wil je het toch niet echt?

Probleem 2: je gezondheid

Ik ben gezegend met een gezond en sterk lichaam. Ik weet dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Er zijn mensen die niet volledig kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt. En die daarbij ook nog hogere (zorg)kosten hebben. 

Dan wordt er aan twee kanten aan je getrokken. Ik kan hier een lang verhaal schrijven over hoe moeilijk dit is, maar ik denk dat we er allemaal een voorstelling van kunnen maken.

Zit jij in een dergelijke situatie? Dan voelt het misschien als een vicieuze cirkel. Je wil in mogelijkheden geloven maar ze lijken er voor jou niet te zijn. Ik hoop dat je toch op een bepaalde manier voor jezelf een gevoel kun creëren dat je wel invloed hebt op je leven, je geluk en je geld. 

Dat je weet dat de kleine beetjes helpen. Al kun jij €30 of €50 per maand opzij zetten voor je lange termijn toekomst, dat het helpt. Het gaat je op een dag echt iets brengen.

Wat denk jij?

Is FIRE voor iedereen mogelijk? Is het voor jou mogelijk? Deel je reactie hieronder in de comments!

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 14 Comments

 1. Lotte

  Ik denk dat het tot op zekere hoogte voor iedereen wel mogelijk is, maar ik vraag me af of het haalbaar is om 25% van je inkomsten apart te zetten als je het minimumloon (of iets daarboven) verdient? Misschien is het dan alleen mogelijk om bijvoorbeeld 5 of 10 jaar eerder te stoppen voor je pensioen. Wat natuurlijk ook al fijn is!

  Voor mijzelf is het grote bezwaar dat ik niet de stress wil hebben van een gigantisch vermogen en ook niet zo goed weet of ik er 100% achter sta om véél geld te beleggen (vooral door het lezen van het boek Fantoomgroei is dit bezwaar toegenomen).
  Daarnaast vind ik het niet zo erg om te werken. Zolang ik zuinig leef en weet ik dat niet meer dan 2 à 3 dagen hoef te werken om rond te kunnen komen houd ik dit denk ik wel mijn hele leven vol. 😉 Maar ik snap wel heel goed dat het ook heerlijk kan zijn om te weten dat je op een bepaald moment niet meer hóeft te werken!

  1. FinancElle

   Hi Lotte!

   Volgens mij denken wij er helemaal hetzelfde over 🙂 het is vaak mogelijk, eventueel op een aangepaste wijze.

   Het hebben van een groot vermogen kan inderdaad best spannend zijn. Ik ga er vanuit dat het langzaam groeit. Je eraan gewend raakt. Dat boekt zegt toch juist dat wij – arbeiders – steeds harder moeten werken voor ons geld? Dat de grote bedrijven meer en meer profiteren van ons? Ik vind het in dat oogpunt juist idealistisch als ik me daaraan weet te onttrekken. En als ik aandeelhouder ben, in plaats van weer een ander groot bedrijf.

   Jouw levensstijl klinkt als HOT, heb je mijn blog daarover weleens gelezen? Ik vind dat ook een geweldige levensstijl. Het blijft zoeken naar de balans tussen HOT en FIRE voor mij!

   1. Lotte

    Leuk, ik herken me inderdaad wel meer in HOT! 🙂 Interessante blog ook weer hierover.

    Ja, in die zin is het wel beter dat het geld naar ons gaat ipv een andere multinational. 😉 Ik blijf er alleen wat kritisch naar kijken of ik afhankelijk wil zijn van groei die momenteel vaak ten koste gaat van de arbeiders en kleinere ondernemingen. En die groei is er alleen maar dankzij het excessieve consumeergedrag waar we zelf niet aan mee willen doen. Maar goed, ik ben ook geen econoom natuurlijk. Dus mijn redenering zal vast niet helemaal waterdicht zijn. 😉 Ik ben alleen wel twijfelachtig geworden over de beurs door wat ik hierover heb gelezen.

 2. Boris

  De leeftijd waarop je begint maakt ook veel uit. Ik ben 45 en ken FIRE nog maar net. “Vroeger” had je minder opties, maar vooral kwam je minder in aanraking met dergelijke informatie en prikkelingen om na te denken hierover.

  Ik vrees dat ik nu toch wat te laat ben (desalniettemin goed om na te blijven denken hoe je met geld omgaat).

  1. Mokum Finance

   Beste Boris, nooit te laat om aan te haken toch? Ben zelf ook pas rond jouw leeftijd serieus in aanraking gekomen net FIRE (maar had al wel een redelijk spaarpotje) en nu (7 jaar later) komt FI in zicht. Uitgavenpatroon aanpassen en gedisciplineerd maandelijks beleggen doet het meeste werk, saai maar waar, succes!

   1. FinancElle

    Gaaf dat je het zo snel hebt kunnen bereiken! Weet je wanneer je ongeveer zou kunnen stoppen met werken? Ga je het ook echt doen?

  2. FinancElle

   Hi Boris,

   Uiteraard! Hoe eerder je start, hoe ‘beter’. In de zin dat je meer tijd hebt. Aan de andere kant verdien je vaak minder en heb je in die zin misschien minder financiële ruimte. Je bent zeker niet te laat! Heb je het Plakband pensioen weleens gelezen?

 3. Meer door minder

  Nee niet iedere kan fire worden en/of bereiken maar ik denk wel dat redelijk wat mensen (die dat echt willen) minimaal een paar jaar eerder(of iets meer) kunnen stoppen met (betaald) werken.
  Nog meer dan wat er aan inkomen binnen komt gaat het namelijk om zelfdiscipline en uitgave beheersing.
  Wat ook erg meehelpt hierin is koersen op je eigen plan en zeker niet meelopen met,”de meute”.

 4. Boris

  Dank allen.
  Ik zal ‘Het plakbandpensioen’ eens bekijken.

  Als ik single was en zonder gezin was dit makkelijk geweest. Maar ik ga nog maar weer eens aan het rekenen.

  1. Kaspar

   Grappig, ik ben single (wel een gezin) en loop er juist altijd tegenaan dat je als single zeer beperkt bent qua mogelijkheden. Simpelweg omdat je naar verhouding zo verschrikkelijk veel meer kosten hebt! Als ik de kinderen en hun kosten even buiten beschouwing laat geldt nog steeds dat ik niet gek veel minder kosten heb dan een stel. Je hebt nog steeds een huis nodig, een auto (ivm reizen voor werk écht nodig), je betaald nog steeds alle verzekeringen e.d., je huis moet ook opgewarmd en het licht moet branden… Boodschappen zijn IETS goedkoper (maar niet heel veel – een maaltijd voor twee is vaak nauwelijks duurder dan dezelfde maaltijd voor één – op te lossen door voor twee dagen te koken – maar dat wil je niet altijd). Zorgverzekering is goedkoper, het huis kan wellicht iets kleiner. Dus alles wordt wel iets minder duur als alleenstaande, maar het zal zeker niet halveren ten opzichte van de kosten die een stel maakt. Maar: je hebt toch echt maar één inkomen (of ten minste: niet twee volledige inkomens) en daarover betaal je naar verhouding fors meer belasting! (Bijvoorbeeld twee salarissen van 2000 bruto betekent 3600 euro netto. Eén salaris van 4000 euro bruto betekent echter 2900 euro netto. Dus de eerste 700 euro in de maand ben je dan al kwijt!).

   Voor mij is het single zijn dan ook de grootste uitdaging mbt vermogen opbouwen. Ik heb een zeer goed salaris plus nog wat andere bijverdiensten. Maar het blijft puzzelen iedere maand. Inmiddels bouw ik na 10 jaar héél hard sparen eindelijk weer vermogen op middels een eigen huis (mede door een gift van mijn ouders. Anders was het nooit gelukt!), maar dat heeft me dus 10 jaar gekost… En daarmee stond mijn vermogen na 10 jaar heel hard werken dus op 0…(inmiddels dankzij aflossen weer iets vermogen opgebouwd – maar een nieuw huis is duur – dus het gaat nog wel een paar jaar duren voordat ik echt wat op ga bouwen). Super blij met waar ik nu financieel sta. Maar FIRE begin ik niet aan, HOT of eerder met pensioen is voorlopig ook niet aan de orde… (sterker nog: zo het er nu voor staat zal ik na mijn pensioenleeftijd mogelijk zelfs nog moeten werken om rond te komen.. Maar heb er wel vertrouwen in dat ik dát tijdig nog recht weet te breien!).

   1. Tiny

    De meeste makkelijke situatie is als DINK’s en dan ook nog in goede gezondheid. 2x een inkomen en door gebrek aan kinderen heb je relatief lage kosten.

 5. Beleggertje

  Ik denk dat je een heel eind komt met de juiste mindset en bewust omgaan met je financien. Toch denk ik niet dat FIRE daarmee voor iedereen weggelegd is. Een gezin met kinderen en een inkomen van (net boven) het minimum zie ik het niet voor elkaar krijgen in combinatie met een fatsoenlijke levensstandaard (en daarmee bedoel ik niet 2 keer per jaar op vakantie, maar gewoon gezonde voeding kopen etc).

 6. Nicole

  Ik ben in 2005 gaan beleggen en ik heb dit jaar mijn baan opgezegd. Wat ik er voor gelaten heb, is dat ik gekozen heb om mijn huis in Nederland te verruilen voor een veel goedkoper huis in het buitenland, maar wel met meer terrein. Daar zijn we nu hard bezig om wat meer zelfvoorzienend te worden. Dat vergt ook wel enige investeringen, maar zal ons ook opleveren in de toekomst. Ik ben 55 jaar oud, dus ik had ook wel een aardig deel pensioen opgebouwd en ik leg vrijwillig in voor de AOW, waar ik hier goed van kan leven straks. Dat is trouwens erg goedkoop als je nauwelijks inkomsten hebt (550 euro per jaar ongeveer). Met de huidige huizenprijzen is het buitenland zeker een overweging waard. Verder was het ook een beetje een droom van mij om in een land met een beter klimaat een wat relaxter buitenleven te leiden.

  1. FinancElle

   Wat een gaaf verhaal Nicole! Dank voor het delen. Waar wonen jullie nu? Bevalt het? Zelf mis ik altijd lopen en fietsen heel erg in het buitenland (dat je gewoon naar de supermarkt of het park kan zonder de auto te hoeven pakken).