Kinderbijslag: genoeg voor een baby?

baby kinderbijslag betalen eerste half jaar moeder met kind
Rosa is een half jaar oud!

Baby’s zijn duur. Dat is – na gefeliciteerd – het eerste wat je hoort als je vertelt dat je in verwachting bent.

Voordat je baby er is moet er al veel worden aangeschaft. Dat noem ik de babyuitzet. Daar heb ik eerder een blog over geschreven met spaartips voor babyspullen. Ons heeft deze babyuitzet ongeveer €1.500 gekost (in de blog vind je een overzicht).

Als je baby er daadwerkelijk is zijn het eerste half jaar de belangrijkste benodigdheden luiers, melk en kleding. Kun je deze baby benodigdheden voor het eerste half jaar betalen van de kinderbijslag? Dat lees je hieronder.

Kinderbijslag: wat is het?

De kinderbijslag is een toelage die de overheid (SVB) sinds 1941 betaalt aan iedereen met een minderjarig kind. De bijslag wordt betaalt per kwartaal en de hoogte is afhankelijk van de leeftijd van het kind (zie hieronder).

De kinderbijslag is geheel onafhankelijk van je inkomen. Iedereen die in Nederland woont (of werkt) heeft er recht op. 

Het idee achter de kinderbijslag is dat de overheid bijdraagt aan de onderhoudskosten voor kinderen, maar als ouder mag je helemaal zelf weten waaraan je het geld uitgeeft.

De hoogte van de kinderbijslag

Het bedrag aan kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van je kind.

 • 0 t/m 5 jaar: €221,49 per kwartaal of €73,83 per maand
 • 6 t/m 11 jaar: €268,95 per kwartaal of €89,65 per maand
 • 12 t/m 17 jaar: €316,41 per kwartaal of €105,47 per maand

Voor deze blog heb ik bekeken of je het eerste halfjaar van een baby’s leven kunt betalen van de kinderbijslag; in dit geval €73,83 per maand.

Kosten baby in het eerste half jaar

Niet geheel verrassend hebben baby’s in het eerste half jaar van hun leven met name luiers en melk nodig. Oké en kleding, want ze groeien als kool.

Kun je de kosten voor een baby in het eerste halfjaar van het leven betalen met de kinderbijslag? Het simpele antwoord: dat hangt helemaal af van je eigen uitgavenpatroon. Daarnaast is wel of geen borstvoeding erg van invloed op de maandelijkse uitgaven van een baby.

Hieronder het uitgebreidere antwoord. De luiers en melk(poeder) moet wel lukken!

Luiers en melk(poeder): de kosten

Hieronder vind je een inschatting van de kosten voor luiers en melk(poeder).

Luiers

Koop luiers altijd (maar dan ook altijd!) in de aanbieding. Over het algemeen zijn de goedkoopste van Lidl tijdens hun ‘2+1 gratis’ aanbiedingen. Maar Pampers kan er ook wat van met acties als 2+2 gratis (Jumbo), 50% korting (AH), 5 voor €26 (Kruidvat) of de maandbox via Bol.com.

In het begin heb je meer luiers nodig, maar de kleinere maten zijn ook goedkoper. Ik ben voor mijn berekening uitgegaan van ongeveer 4-6 luiers per dag (35 per week en 113) per maand tegen ongeveer €0,15-€0,20 per luier.

In totaal kom je dan uit op €20 per maand. 

Daar komt nog ongeveer €2 per maand bij voor billendoekjes.

Melk

Borstvoeding is in principe gratis, al heb je in dat geval wel iets meer eten nodig. Laten we dat zetten op €10 per maand (een boterham per dag schijnt voldoende te zijn).

Voor wat betreft flesvoeding geldt dat in het begin minder nodig hebt omdat je baby steeds meer gaat drinken. Ik ben uitgegaan van 1 pak melkpoeder per week en 4,5 per maand. Afhankelijk van het merk kost een pak €7-16,50.

Dit komt neer op tussen €30-€75 per maand.

Baby luiers en melk kosten eerste half jaar gemiddeld

Tussenconclusie: melk en luiers

Kun je melk en luiers betalen van de kinderbijslag á €73,83 per maand? In principe wel,  als je niet het duurste melk babyvoeding kiest of borstvoeding geeft en je op de aanbiedingen voor luiers let.

In het goedkoopste geval met flesvoeding houdt je nog ongeveer €25 per maand over voor kleding. Geef je borstvoeding? Dan kun je tot €45 per maand overhouden na het kopen van luiers.

Mijn uitgaven: melk en luiers

Hieronder vind je een overzicht van wat ik het afgelopen half jaar heb uitgegeven aan luiers en melk.

Baby uitgaven luiers en melk eerste half jaar

Totaal luiers en melk per maand (voor de eerste 6 maanden): €59,23.

Voor de luiers: ik heb een luiertaart gekregen met veel luiers in maat 4, dus daar heb ik nog niet veel aan uitgeven. Voor de melk: wij kopen erg dure melk, maar ik geef met name borstvoeding, anders had dit bedrag een stuk hoger gelegen.

Kleding en rest: de kosten

Dit is het gedeelte waar je het echt zo gek kunt maken als je zelf wil. Wij hebben geluk: wij krijgen enorm veel kleding cadeau (met name van mijn schoonouders). Daarnaast krijg ik dingen tweedehands van vriendinnen en mijn zus en koop ik zelf via Marktplaats. Ook heeft mijn moeder best veel dingen bewaard van toen wij klein waren (leuk!)

Als je nog €25- €45 per maand over hebt na luiers en melk, zou ik zeggen dat het moet kunnen lukken, maar echt niet makkelijk. Dan moet je alles tweedehands kopen en zeer beperkt. Daarnaast heb ik hierbij geen rekening gehouden van verborgen extra kosten voor kinderen; denk aan extra kosten voor verzekeringen (bijvoorbeeld aansprakelijkheidsverzekering), gas/water/licht, wasmiddel en eventueel benzine.

Gaat je baby ook naar de kinderopvang? Bekijk mijn spaartips voor kinderopvang hier.

In het geval je inkomen lager is dan €55.382 (twee personen) of €85.890 (alleenstaand) kun je recht hebben op kindgebonden budget. Heb je meerdere kinderen? Dan mag je inkomen zelfs nog hoger zijn (ongeveer €70.000 bij twee kinderen en €74.000 bij drie kinderen).

Mijn uitgaven: kleding en de rest

Hieronder vind je een overzicht van wat ik het afgelopen half jaar heb uitgegeven aan kleding en de rest.

baby uitgaven kleding rest eerste half jaar

Totaal kleding en rest per maand (de eerste 6 maanden): €89,80.

Totaal alle uitgaven in de eerste 6 maanden per maand: €149,03.

Het antwoord: is de kinderbijslag voldoende?

Het kan. Als je de goedkoopste luiers en melk koopt (of borstvoeding geeft) dan kun je nog €25 tot €45 per maand overhouden voor kleding en rest. Daarmee zou je het kunnen redden, als je heel erg let op de kleintjes. Hierbij heb ik geen rekening gehouden met extra verborgen kosten zoals gas/water/licht.

Over het algemeen denk ik niet dat mensen het redden van de kinderbijslag. En dan is het eerste half jaar nog goedkoop. Zodra je kind meer eet, gaat sporten en schoenen nodig heeft dat red je het zeker niet meer.

Wat doe jij met de kinderbijslag?

Veel mensen kiezen ervoor de kinderbijslag te sparen of beleggen voor hun kind, als ze het niet nodig hebben om de kosten te dekken.

Wat doe jij ermee?

Leave a Reply

This Post Has 7 Comments

 1. Gerlinde

  Ik heb geen baby’s meer maar toch leuk om te lezen:) dat kindgebonden budget is nu volgens mij aangepast, wij krijgen het ook ineens ook al is ons inkomen hoger dan wat hier staat. Met terugwerkende kracht ook gekregen van 2017/2018 en 2019!

  1. FinancElle

   Hi Gerlinde,

   Dank voor je opmerkzaamheid. Vanaf 2020 mag je inkomen inderdaad een heel stuk hoger zijn omdat er gewerkt wordt met een afbouw. Bij twee kinderen ongeveer 70.000 en bij drie kinderen ongeveer 74.000 (gezinsinkomen). Ik heb het aangepast!

 2. Bergina De jager

  Wat een lage bedragen qua kinderbijslag jeetje dat is hier toch wel heel anders .. ik zou van deze bedragen echt niet rond kunnen komen denk ik ..

 3. Lauren

  Wij hebben ervoor gekozen de kinderbijslag en het kindgebonden budget te sparen. Onze kinderen zijn nu nog klein (bijna 3 en 1,5 jaar) en ik verwacht dat we het geld harder nodig zullen hebben om sportlessen en studie te betalen.

   1. Lauren

    He Elle! Nee, we hebben ervoor gekozen om in ieder geval het potje voor studiekosten op hun eigen naam te sparen. Voor mijn gevoel is het namelijk niet ‘mijn’ geld, maar heb ik alleen de keuze gemaakt om dat geld te reserveren voor hun leven als (jong)volwassene. Het kindgebonden budget storten we wel in een potje op onze eigen naam omdat het spaardoel ook kortere termijn is (sportlessen) die we ook zullen betalen van onze lopende en/of rekening.