Kleine ondernemersregeling: korting op je btw

Kleine ondernemersregeling (KOR)

Je zou haast denken dat het onmogelijk is… Korting krijgen op je belasting?! Van de belastingdienst?! Maar jawel… Het is mogelijk om btw-vermindering te krijgen als je een ‘kleine ondernemer’ bent. Dit heet de kleine ondernemersregeling (KOR).

Een kleine ondernemer ben je als je in een jaar minder dan €1.883 aan btw moet betalen (dit cijfer geldt voor het jaar 2019). Je kunt dan in aanmerking komen voor vermindering van de btw óf je hoeft zelfs helemaal geen btw te betalen. Daarnaast kun je eventueel ontheffing van de administratieve btw-verplichtingen krijgen. Er zijn een aantal extra voorwaarden, daarover lees je hieronder meer.

LET OP: lees in mijn andere blog meer over de KOR vanaf 2020. De KOR is grondig gewijzigd!

De voorwaarden

Om de kleine ondernemersregeling te mogen toepassen, moet je voldoen aan 4 voorwaarden:

Voor de toepassing van de KOR hoef je geen toestemming van de belastingdienst te vragen (voor ontheffing wel, daarover lees je hieronder meer).

De belastingdienst gaat uit van een kalenderjaar, maar als jouw boekjaar afwijkt, mag je daarvan uitgaan.

De vermindering + rekenvoorbeelden

Je kunt een volledige vermindering claimen én ontheffing van administratieve btw-verplichtingen aanvragen als je (zonder toepassing van de regeling) €1.345 of minder aan btw betaalt. In dit geval is het resultaat van de regeling dat je geen btw betaalt.

Voorbeeld €1.345 of minder

 • te betalen btw (op leveringen): €3.000 (vraag 5a in de btw-aangifte)
 • aftrekbare voorbelasting (op inkoop) €2.000 -/- (vraag 5b)
 • = te betalen btw-bedrag €1.000

Aangezien het te betalen btw-bedrag minder is dan €1.345, krijg je door de KOR een vermindering van het totale te betalen bedrag (€1.000).

 • KOR vermindering €1.000 -/-
 • je betaalt € 0

Voorbeeld €1.345 tot €1.883

Indien je meer dan €1.345 maar minder dan €1.883 aan btw zou betalen zonder de toepassing van de KOR, krijg je een korting van 2,5 x de btw minus de voorbelasting, voor zover dit bedrag lager is dan €1.883.

 • te betalen btw-bedrag (vraag 5a -/- vraag 5b) is €1.600

Aangezien je boven de €1.345 maar onder €1.883 zit, ga je de som toepassen.

Som: ((€1.883 – (btw bedrag = 5a -/- voorbelasting = 5b)) x 2.5

 • in dit geval €1.883 -/- €1.600 = €283. €283 x 2.5 = €707,50 -/-
 • je betaalt (€1.600 -/-707,50) = €892,50

Let op: de korting of vermindering kan nooit leiden tot een teruggaaf van btw (een negatief bedrag).

Indien er sprake is van verlegde btw, is de berekening van de KOR iets ingewikkelder.

Periode

Je kunt zelf kiezen of je de vermindering per maand, per kwartaal of per jaar in de btw-aangifte toepast. Per jaar is een veiligere (en makkelijkere) keuze.

Per maand of kwartaal – schatting

Als je de KOR maandelijks of per kwartaal wil toepassen, maak je vóór het doen van de eerste btw-aangifte van dat jaar een schatting van de vermindering.

Dit is de voorlopige vermindering die je de rest van het jaar toepast. Aan het einde van het jaar (bij de laatste aangifte) bereken je de definitieve vermindering. Als de btw-vermindering lager is dan verwacht, moet je geld terugbetalen.

Per jaar

Zelf ben ik voorstander van het toepassen van de korting per jaar. Je past de vermindering dan in de laatste aangifte van het jaar toe. Hiermee voorkom je dat je een tegenvaller hebt als je toch meer btw moet betalen dan verwacht. Als je een vermindering krijgt, is dit een mooie meevaller!

Ontheffing administratieve verplichtingen

Een ontheffing van administratieve btw-verplichtingen kun je aanvragen als je verwacht een aantal jaren €1.345 of minder btw te moeten betalen.

Als je een ontheffing hebt, hoef je geen btw-aangifte te doen en geen facturen te versturen. Dit is een enorme administratieve verlichting. Het enige wat je nog hoeft te doen is inkoopfacturen bewaren (minimaal 7 jaar).

Nadelen ontheffing

 • als je ontheven bent van btw-verplichtingen, mag je geen btw meer in rekening brengen aan jouw afnemers, anders vervalt de ontheffing. Sommige ondernemers (als cliënt) vinden dit niet prettig.
 • eventueel door jou betaalde voorbelasting (op inkoop) kun je niet meer terug claimen, dus dat is ongunstig als je grote investeringen doet.
 • neem je goederen of diensten af van een ondernemer uit het buitenland? Dan moet je alsnog aangifte doen. Dit geldt eveneens als btw wordt verlegd.
 • eventuele administratieve verplichtingen voor de inkomstenbelasting blijven bestaan!

Je vraagt de ontheffing aan bij jouw belastingkantoor (per brief).

KOR verwerken in de inkomstenbelasting

Het belastingvoordeel door de toepassing van de KOR moet je als ‘winst’ rekenen voor de berekening van de inkomstenbelasting. Daardoor verhoogt dit eventueel je te betalen inkomstenbelasting.

Wijzigingen per 2020

Vanaf 2020 wordt de KOR grondig gewijzigd. Vanaf dan wordt gekeken naar de omzet in plaats van de te betalen btw. Je omzet mag maximaal €20.000 bedragen. Het plan is dat de regeling ook gaat gelden voor BV’s, stichtingen en verenigingen.

Meer lezen over btw (wanneer ben je btw-ondernemer en wat zijn je verplichtingen)? Dat doe je in deze blog!

Leave a Reply

This Post Has One Comment

 1. Yuliya Falilyeyeva

  dank je wel! het was erg nuttig voor mij