Koopzegels: het rendement

Koopzegels rendement AH jumbo Plus

Wilt u daar koopzegels bij? De meeste mensen zeggen nee. Maar…

Koopzegels van de Albert Heijn hebben een rendement van 6%, die van de Jumbo 4% en die van de PLUS 50%(!). En dat is een heel stuk hoger dan de rente op je spaarrekening. Toch maar eens mee beginnen dan?

Hoe werkt het?

Bij elke besteedde euro kun je een koopzegel kopen. Deze zegels hebben een bepaalde prijs, bijvoorbeeld €0,10 bij AH en Jumbo en €0,02 bij PLUS. Als je AH premium hebt, kun je bij elke besteedde euro twee koopzegels kopen (=€0,20).

Dit houdt in dat je bij €100 aan boodschappen, 100 koopzegels kunt kopen. Bij de AH en Jumbo betaal je voor deze koopzegels €10, bij de PLUS €2.

Als je een volle spaarkaart hebt, betaalt de supermarkt je hier een bepaald bedrag voor. Deze prijs is hoger dan de prijs die jij voor de zegels hebt betaald.

Opbrengst

Een volle spaarkaart ‘verkoop je terug’ aan de supermarkt.

Albert Heijn

Bij de AH is een spaarkaart vol als je 490 zegels hebt. Je hebt hiervoor €49 aan AH betaald, want één ‘spaarzegels’ kost €0,10. De AH geeft je €52 voor een volle spaarkaart.

Je rendement is €3 op elke €49. Dit houdt in een rendement van 6,12%.

Nieuw: je kunt bij AH je koopzegels nu digitaal sparen via de app (ook voor online bestellingen)! Is je digitale spaarkaart vol? Dan moet je nog steeds naar de winkel om je geld te innen. 

Jumbo

Bij Jumbo is een spaarkaart vol als je 25 zegels hebt. Je hebt hiervoor €2,50 aan Jumbo betaald, €0,10 per ‘ spaarzegel’. Jumbo betaalt €2,60 voor een volle spaarkaart. 

Je rendement is €0,10 op elke €2,50. Dit houdt in een rendement van 4%.

Bij Jumbo kun je geen koopzegels kopen bij online bestellingen.

PLUS

Bij PLUS is een spaarkaart vol als je 200 zegels hebt. Je hebt hiervoor €4 aan PLUS betaald, €0,02 per ‘ PLUSpunt’. PLUS betaalt €6 voor een volle spaarkaart.

Je rendement is €2 op elke €4. Dit houdt in een rendement van 50%!

Opbrengst per jaar

Afhankelijk van hoeveel je jaarlijks uitgeeft aan boodschappen kun je de volgende bedragen ‘verdienen’ aan koopzegels.

Koopzegels opbrengst

Doen dus?

Nu zouden we allemaal het liefst naar de supermarkt rennen en voor ons halve maandsalaris aan koopzegels kopen, maar dat is niet mogelijk.

Koopzegels kun je alleen kopen voor het bedrag dat je in die supermarkt aan boodschappen uitgeeft (uitgezonderd alcohol en tabak). Daarnaast zitten er een aantal nadelen aan.

Nadelen koopzegels

Het grootste nadeel is dat je eerst een spaarboekje vol moet krijgen. Ondertussen kun je het boekje kwijtraken of vergeten in te leveren. Niet ingeleverde zegels zijn één van de redenen dat koopzegels aantrekkelijk zijn voor supermarkten. 

Een andere reden voor supermarkten om aan koopzegels te doen is dat de kans groter is dat je terug komt bij die supermarkt. Misschien geef je zelfs meer uit dan je anders gedaan zou hebben. Hier zit het risico voor jou.

Het laatste nadeel: je moet ze allemaal zelf inplakken (behalve als je de AH app gebruikt).

Samenvatting

Koopzegels geven een goed rendement en zijn een aanrader als je altijd naar dezelfde supermarkt gaat (en je het niet erg vindt om zegels te plakken én je boekje niet kwijtraakt).

Je moet je niet laten verleiden om meer te kopen dan je normaal zou doen om zo meer zegels te kunnen kopen, anders is het voordeel van de zegels weg.

Koop jij koopzegels?

Ik koop zelf altijd koopzegels bij AH via de app! Ideaal. En jij?

Mijn opbrengt beleg ik weer 😉 Wil jij ook starten met beleggen? Lees dan deze blogs:

Leave a Reply

This Post Has 17 Comments

 1. Jacques

  Zit er een Coop in de buurt. Dan kun je Cooponlinesparen. Inloggen bij Cooponlinesparen, de internetwinkel zoeken waar je iets wil kopen (doen er veel mee). Iets kopen en je krijgt cooptegoed. Kocht in de aanbieding zo een goedkope (ja, waarom een dure als deze voor mij voldoet) laptop en kreeg 30,- cooptegoed. Krijgt dit wel pas na goedkeuring winkel, na terugstuurtermijn. Maar toch weer mooi meegenomen, een tas vol boodschappen en weinig betalen.

  1. FinancElle

   Bij mij zit er geen in de buurt, maar kan handig zijn voor andere mensen! Thanks

  2. Jacques

   Een wat late comment, maar was op zoek naar rendement op AH-zegels. En kwam daarbij op jouw site. Klopt niet denk ik.

   Zegels plakken is niks, maar het kan via een app tegenwoordig, dus dat maakt het wel anders. Vraag me af of je rendementsberekening klopt. Stel je koopt in een jaar voor EUR 490 aan boodschappen. (Dat is bij ons bij AH per maand, maar dat doet er niet toe voor de berekening). Hiermee investeer je in een heel jaar bij AH EUR 49 in zegels. Je netto opbrengst met een volle “kaart” is EUR 3. Maar dan de rendementsberekening. Je hebt natuurlijk niet een heel jaar EUR 49 geïnvesteerd. Als je boodschappenuitgaven constant zijn gespreid heb je gemiddeld in een jaar de helft geïnvesteerd: EUR 24,50. Dat is volgens mij het relevante bedrag om je rendement te berekenen. Dan is het rendement dat het dubbele dus van wat jij aangeeft. Het blijft natuurlijk kruidenierswerk, maar ach, alle kleine beetjes helpen…….. Of zie ik wat over het hoofd?

   1. GeldHamster ?

    Het rendement blijft het zelfde: 3 euro retour na 490 euro boodschappen. Het is in essentie geen rente maar een soort van ‘cashback’. Het gaat er om hoe snel je je digitale boekje vol hebt, dat bepaalt hoe snel je rendement/cashback maakt. Als je nooit je boekje vol krijgt in twee jaar heb je ook geen recht op twee jaar lang het rendement. Als je iedere maand een vol boekje hebt dan heb je iedere maand cashback. Dit is dan 6% rente per maand en niet per jaar (!). Het gaat dus om de snelheid van het digitaal vol krijgen en niet het zo lang mogelijk sparen van zegels. Voor het lang vasthouden van zegels in een niet vol boekje krijg je geen rente zoals op de bank.

 2. avdrest

  de plus bij mij in de buurt heeft eens in het jaar een verdubbelactie. daar kan je jouw volle spaarboekjes inleveren voor dubbel..
  dus inruilen voor 12€… absoluut een verbetering..

  1. FinancElle

   Wow, dan zet het helemaal zoden aan de dijk! Dank voor het delen!

  2. Ric

   Waar is deze Plus?

   1. Kim

    De Plus in IJsselstein biedt de mogelijkheid om je koopzegels om te ruilen voor bonnen ter waarde van € 8 te besteden bij de Intratuin en lokale ondernemers (heel divers: slager, bakker, speelgoedwinkel, …).

    1. FinancElle

     Leuk! De Plus hier heeft ook dergelijke opties zag ik op hun website. Voor mij is de plus echt te ver weg!

 3. GeldHamster?

  Een vol digitaal spaarboekje kan je laten uitbetalen in contanten of in mindering laten brengen op je af te rekenen bedrag aan boodschappen bij de kassa. In de praktijk zullen de meeste mensen voor het laatste kiezen. Overigens wel erg onhandig als je gewend bent om online boodschappen te doen… haha.

 4. Ferdinand

  En hoeveel tijd kost het jullie dan? Ik kan mij voorstellen dat je elke week je boodschappen doet en 5 minuten besteed aan zegels: zegels vragen, aantal bij houden/plakken, verwerken in een boekje of digitaal boekje. Eigenlijk de hele administratie bij houden. En dat kost je dan ruwweg 4 uur per jaar wat je bij de PLUS 36 euro opleverd.

  Persoonlijk houd ik niet van fratsen. Vind het wel prettig dat mijn geld rendement maakt zonder dat ik ooit iets hoef te doen. Geen administratie of onderhoud nodig.

  1. FinancElle

   Hi Ferdinand, alles is digitaal dus geen extra tijd mee kwijt 🙂

 5. Ben

  Er is geen rente op rente, en je kan niet onbeperkt inleggen, dus het rendement kan je beter anders berekenen. Zelf zie ik het liever als 1% korting op je boodschappen. Hoe meer je gespaard hebt, hoe meer je uitgegeven hebt. Niets tegen dit systeem, maar echt veel verdien je er niet mee.

  1. jacques

   Ja, Ben, ik was er ook achter gekomen dat dit de manier is om er naar te kijken. Je besteedt EUR 520, betaalt EUR 52 aan zegels en krijgt EUR 3. Dus je krijgt EUR 3 korting op EUR 520. Het is minder dan een procent; 0,58%. Bit still, de korting komt voor niks. En met mijn supermarktrekening………..

  2. Jacques

   Ben ook tot het inzicht gekomen dat je geen rendement kunt berekenen, maar dat het idd een korting is.
   Voor EUR 520 aan boodschappen krijg je een korting van EUR 3. Dat is bijna 0,6%. Veel is het niet, maar het kost ook geen moeite.

 6. Adrianus

  Bij de AH kun je overigens al sinds 1/1/21 geen papieren zegels meer kopen, enkel via de app. Volle boekjes kun je nog wel inleveren