Losse aandelen of toch indexfondsen?

losse aandelen indexfondsen taart stuk delen

Beleggen in losse aandelen. Het heeft een bepaalde aantrekkingskracht. Zeker als het om bekende bedrijven gaat. Stel je voor: je bent aandeelhouder van Apple, Tesla of Heineken!

Dan hoor je ook nog eens regelmatig verhalen over enorme rendementen. Wow, heb je gehoord dat iemand afgelopen maart $150.000 in Tesla heeft belegd en dat is nu $1 miljoen waard?! Je kent de verhalen wel. Als je het daarmee vergelijkt is indexbeleggen maar een saaie bedoeling…

Toch kies ik voor indexbeleggen. Ik beleg niet in losse aandelen. Hoe leuk en spannend het ook klinkt. Waarom niet? Dat lees je hieronder. 

Losse aandelen: de juiste kiezen

Als je een los aandeel koopt, wordt je aandeelhouder van één bedrijf. Simpel gezegd wed je daarmee op één paard. Je moet daarom zeker weten dat jij er vertrouwen in hebt dat dit bedrijf (dit aandeel) gaat groeien. Niet zomaar groeien, maar harder gaat groeien dan ‘de rest’. 

Hoe kun je hierin de juiste keuze maken? Je kunt natuurlijk puur op je gevoel af gaan. Je hebt een iPhone, rijdt een Tesla en drinkt Heineken dus dat zal wel goed zitten. Dat kan, maar dan lijkt het meer op gokken. Het is verstandig om daadwerkelijk een analyse te maken van het bedrijf/het aandeel.

Analyseren van een aandeel

Als je enigszins een beeld wil krijgen van de ‘realistische’ waarde van een bedrijf en daarmee het aandeel, is het verstandig om de financiële cijfers te bekijken (fundamentele analyse). Eventueel kun je ook naar de koers kijken. Hoe heeft die zich ontwikkelt en kun je daarin een lijn ontdekken (technische analyse)? Verder: wat zijn de verwachtingen, wie staat er aan het roer? Wat voor plannen heeft deze persoon? Investeren, uitbreiden, dividend uitkeren, andere markten aanboren?

Moraal van het verhaal: wil je enigszins weten waar je instapt, dan is het verstandig wat onderzoek te doen. Zelfs na het doen van een analyse, bestaat er geen enkele zekerheid op een (goed) rendement. De markt is soms (of vaak) totaal onvoorspelbaar. 

Overigens is het ook nog een kunst om de juiste bedrijven te vinden. Als je kijkt naar de best presterende bedrijven van het afgelopen decennium wereldwijd, zijn dit niet perse de ‘bekende’ bedrijven.

Deze vorm van beleggen (proberen het juiste aandeel uit te kiezen) heet ‘stock picking’. 

Indexfondsen: een gemiddelde

Voor mij is het heel simpel. Ik heb geen zin en tijd om 1. te leren hoe ik precies bedrijven kan analyseren en 2. de economie / markt / aandelenprijzen ‘constant’ in de gaten te houden. Ik wil het risico ook niet lopen. KISS: keep is simple stupid. Dat is mijn strategie.

Dus ik kies voor indexfondsen met een grote spreiding. Daarbij heb ik minder kans op enorme, explosieve rendementen, maar ik loop ook minder risico op grote verliezen. 

Het rendement: een vergelijking van de AEX

Hoeveel kan dat rendement nu daadwerkelijk verschillen? Dat heb ik vergeleken op basis van de resultaten van de AEX.

De AEX is de Amsterdamse index van de 25 meeste verhandelde aandelen. 

Het rendement van de AEX: 9,34%

Voor het gemiddelde rendement van de gehele AEX heb ik gekeken naar een indexfonds dat de AEX volgt (VanEck Vectors™ AEX UCITS ETF). Het rendement per jaar over de afgelopen 10 jaar is: 9,34%.

Let op: de AEX bestaat maar uit 25 bedrijven dus een indexfonds dat de AEX volgt, zou ik zelf niet kopen. Het gaat hier even puur om de vergelijking.

De hoogste rendementen 

Een aantal van de best presterende bedrijven genoteerd aan de AEX behaalden over de afgelopen 10 jaar een rendement per jaar van:

 • ASML 29,15%
 • DSM 14,56%
 • Ahold 11,19%
 • Heineken 10,41%

Een heel mooi resultaat van ASML dus. Hoewel het weinig is in vergelijking met Tesla (genoteerd aan de NASDAQ): 70,29% per jaar over de afgelopen 10 jaar. Het rendement over 1 jaar? Maar liefst 576,26%. Dit is echt ongekend. Een zeepbel/bubbel wordt het genoemd.

De laagste rendementen

Een aantal van de slechts presterende bedrijven genoteerd aan de AEX behaalden de afgelopen 10 jaar (negatieve) rendementen per jaar van:

 • Royal Imtech -15,75% (faillissement)
 • ArcelorMittal -8,36%
 • KPN -4,24%
 • Aegon 0,37%

Grafiek: het hoogste en laagste resultaat

AEX resultaat inleg 1000 euro 10 jaar

* de berekening is gemaakt op basis van het geannualiseerd rendement van de afgelopen 10 jaar. 

* ik heb geen rekening gehouden met eventuele beheerskosten of transactiekosten. Bij DEGIRO zijn er geen jaarlijkse beheerskosten en kost het aankopen van een AEX aandeel €2 + 0,03% (maximaal €30). Bij een eenmalige aankoop van €1.000 heeft dit nauwelijks effect (€2,30), bij een maandelijkse aankoop meer (zeker bij kleine bedragen).

ASML: €12.910 vs. AEX: €2.430 vs. ArcelorMittal €420

Als je 10 jaar geleden voor €1.000 aan ASML aandelen had gekocht, waren ze nu ongeveer €12.910 waard geweest op basis van een jaarlijks rendement van 29,15%.

De gehele AEX behaalde de afgelopen 10 jaar ‘maar’ 9,34% per jaar aan rendement. Op basis daarvan zou de waarde nu ongeveer €2.442 zijn. Allebei mooie resultaten overigens, mede mogelijk gemaakt door het effect van samengestelde rente.

Een verlies had je ook kunnen leiden. En dat over 10 jaar tijd. Als je bijvoorbeeld ArcelorMittal of Imtech had gekocht.

Moraal van het verhaal: er zijn altijd opties om meer rendement te behalen dan met mijn saaie beleggingsstrategie. Maar dat vraag is of jij er de tijd in wil steken en het risico wil lopen.

Ooit kocht ik wel aandelen

Toen ik net startte met beleggen, heb ik een aantal losse aandelen gekocht. Een aantal heb ik met een mooie winst verkocht, onder andere ASML, ASMI en BESI. Die waren nu veel meer waard geweest. Een aantal aandelen heb ik nog, omdat ik ze niet met verlies wil verkopen. Toentertijd kocht ik ze gewoon op gevoel. Nu weet ik wel beter… 

Lees hier de 5 dingen die ik had willen weten voordat ik startte met beleggen

Heb jij weleens losse aandelen gekocht?

Hoe kies jij losse aandelen uit? Behaal je er goed resultaat mee? 

 

De links naar DEGIRO zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 8 Comments

 1. Pieter

  Dag Elle,

  Met veel plezier lees ik je zeer informatieve posts en er is zeker wat voor te zeggen om in ETF’s te beleggen (of een mix van ETF’s en aandelen) in verband met risicospreiding.

  Klopt de berekening dit je hier geeft wel? In het voorbeeld van ASML zou de waarde van de aandelen van €1000,- na 10 jaar met een jaarlijks rendement van 29,15% (juist door het effect van samengestelde rente uitkomen op €12910,53 en de AEX met jaarlijks 9,34% rendement op €2442,25.
  Het verschil is dus wat groter.

  Om vooral wat bij te dragen aan de discussie over ETF’s en aandelen:
  Met deze getallen in het hoofd kunnen mensen wellicht een andere verdeling aanhouden als je uitgaat van €1000,-: een verdeling van €100 ASML en €900 ETF zou in dit voorbeeld een eindresultaat geven van (€1291,05 + €2198,03 = ) €3489,-, wat toch zo’n 40% meer rendement is.

  Groeten,

  Pieter

  1. FinancElle

   Beste Pieter,

   Dank voor je opmerking, dat waardeer ik erg. Er zat een fout in de formule bij een aantal eindberekeningen. Ik heb het aangepast in de blog en de grafiek.

   Een mix van ETFs en aandelen is inderdaad wat uiteindelijk heel veel mensen doen. Ze nemen een percentage van hun inleg om mee ‘te spelen’. Doe jij dat ook?

   In je voorbeeld pakt het inderdaad heel mooi uit, maar dan neem je natuurlijk ook het best presterende aandeel in een heel goed presenterende markt.

   Nogmaals dank voor je input!

 2. Meer door door

  Er is een korte periode in mijn leven geweest dat ik speculeerde met aandelen dat heeft weliswaar mooie resultaten opgeleverd alleen zitten hier wel een paar nadelen aan t.w: zeer arbeidsintensief, zeer risicovol, heeft niets te maken met het normale beleggen, geeft uitermate veel spanning waardoor slecht voor je gestel.

 3. Angela

  Losse aandelen kopen zal ik nu nog niet zo snel doen, maar ik zie er wel wat in om dit tzt als aanvulling op de spreiding te zien: pensioenbeleggen, index beleggen, een stukje crowd funding, misschien wat in edelmetalen en dan wat losse aandelen. Ik ben er nog niet helemaal over uit, want ja: dat stukje analyseren vind ik wel lastig. Ik ga liever op gevoel, maar dat is misschien niet zo verstandig. ?

 4. Marc

  Hi Elle,
  Leuk artikel, ben benieuwd of je in je berekeningen ook dividend hebt meegenomen? Ben even te lui om het zelf door te rekenen 🙂

   1. Dennis

    Ha FinancElle!

    Erg goed stuk, ik zal hem doorsturen als ik weer eens een vraag over beleggen krijg. 🙂

    Ik beleg slechts in losse aandelen, dat zijn er maar een handjevol. Hoewel ik ze uitgekozen heb, zie ik mijn portefeuille als een etf die ik zelf heb uitgezocht. Het gaat om zo’n 6 bedrijven totaal op dit moment.

    Ik kies mijn aandelen door vooral veel nieuws/forums te (blijven) lezen over technologische ontwikkelingen. Bedrijven die opvallen hou ik vervolgens in de gaten. Als ze 1 of 2 flinke groei momenten hebben gehad, zonder dat de koers flink daalde na afloop, duik ik in de cijfers van dat bedrijf. Als ze weinig schuld hebben, en de afgelopen jaren steeds positieve kwartaal cijfers presenteren, zijn ze door de selectie heen. Dan laat ik het bezinken en koop ik aandelen als het even later nog steeds een goed idee lijkt. 🙂

    Ik begon in juli 2020 met beleggen en ben steeds meer risico gaan nemen. Momenteel zit ik op zo’n 160% winst over mijn hele portefeuille, waarvan een groot deel van die winst in januari 2021 is behaald.

    Omdat ik voor mijn gevoel de smaak te pakken heb, ben ik de laatste weken een beleggingsstrategie aan het bekijken die nog meer risico/rendement heeft. Maar dit is echt heel bizar en niet echt normaal voor iemand die net begint. Ik heb er veel uren in gestoken en ook veel geluk gehad. Ook hou ik van meer risico, maar ik zou de meeste mensen een etf aanraden. Het bespaart tijd, is beter voor je hart en levert zonder al te veel gedoe een heel mooi (stressvrij) rendement op!

    Lees je vooral goed in en zorg dat het leuk blijft. 🙂 Belangrijk daarbij is dat je niet meer risico neemt dan je kunt dragen en geld belegt dat je kunt missen.

    1. FinancElle

     Hi Dennis,

     Leuk om te lezen hoe jij je aandelen uitkiest en het lijkt ook aardig aan te sluiten bij wat ik in mijn blog schrijf. Fijn dat het voor jou zo succesvol is tot nu toe!

     Je laatste punt is het belangrijkste: het risico moet je kunnen dragen en het geld echt kunnen missen.