Een maandelijks financieel plan opstellen (in 3 stappen)

financieel plan maandelijks kijk uit naar de top budget

Een leven zonder maandelijks financieel plan. Het is niets voor mij. Mijn maandelijks inkomsten- en uitgavenoverzicht is namelijk mijn leidraad op financieel gebied.

Wat ik allemaal bijhoud? Hoeveel er inkomt, hoeveel eruit gaat en hoeveel ik elke maand spaar en beleg. Voor wat betreft mijn uitgaven heb ik budgetten voor mezelf gesteld. Hoe meer er binnenkomt, hoe meer ik kan sparen en beleggen.

Computer of papier?

Gebruik je een spreadsheet of maak je het overzicht op papier? Doe wat voor jou werkt. Voor je maandelijkse (algehele) inkomsten- en uitgavenoverzicht is een spreadsheet misschien handiger, maar voor je dagelijkse uitgaven kan papier goed werken. 

Hieronder kun je de spreadsheet downloaden die ik gebruik voor mijn maandelijkse inkomsten- en uitgavenoverzicht. Hij bestaat uit twee tabbladen (uitleg hieronder).

Met of zonder partner?

Geheel afhankelijk van hoe jullie je gezamenlijke financiën hebben geregeld, kun je ervoor kiezen om het overzicht voor jullie samen of apart te maken.

Stap 1: inkomsten

Begin met het maken van een overzicht van je netto inkomsten. Voor veel mensen zullen dit inkomsten vanuit hun werk of bedrijf zijn, maar het kan ook een uitkering of alimentatie zijn.

Heb je variabele inkomsten? Neem dan een gemiddelde of, als je veel zekerheid wil, het laagste bedrag.

Stap 2a: uitgaven – vaste lasten

Stap 2 is het maken van een overzicht van je uitgaven, waarbij we starten met je vaste lasten.

Denk aan:

Vaste lasten: maximaal 40-45% van je inkomen

Zelf vind ik het prettig om te berekenen hoeveel procent van mijn inkomsten ik uitgeef aan vaste lasten. Als richtlijn houd ik aan dat dit maximaal 40 tot 45% zou moeten zijn om voldoende geld over te houden voor variabele uitgaven en sparen of beleggen.

Zijn jouw vaste lasten veel hoger? Neem ze dan eens goed onder de loep om te kijken waar je kunt besparen.

Stap 2b: uitgaven – variabel

Naast je vaste lasten heb je uitgaven die elke maand variëren: je variabele kosten. Voor deze uitgaven gebruik je de tweede tab van de sheet (zie downloadable hierboven).

Ga naar je bankoverzicht van de afgelopen maand en ga per afschrijving na welke bedragen je hebt uitgegeven en waaraan. Neem echt alle bedragen mee. Je gaat je uitgaven indelen in verschillende categorieën, bijvoorbeeld:

Heb je de tweede tab voor een hele maand ingevuld, dan ga je terug naar de eerste tab om de totaalbedragen in te vullen (of te linken).

Variabele uitgaven: maximaal 30-35% van je inkomen

Voor de variabele kosten kun je ook weer berekenen hoeveel procent van je netto-inkomen je hieraan per maand uitgeeft. Mijn indicatie: probeer het op maximaal 30 tot 35% te houden.

Het liefst komen al je uitgaven (vast en variabel) niet boven de 70% uit, zodat je 30% kunt sparen en beleggen. In mijn andere blog lees je meer over indicaties voor uitgaven.

Een betrouwbaarder overzicht: meerdere maanden

Als het goed is, heb je nu een compleet overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Dit is gebaseerd op één maand. Wil je een betrouwbaarder overzicht, neem dan je uitgaven van 3 maanden.

Probeer een paar maanden lang elke dag of week bij te houden hoeveel je uitgeeft, zodat je bewuster bent van je uitgaven. Hierdoor ga je (on)bewust minder uitgeven. 

Wat er onder aan de streep overblijft (inkomsten -/- vaste lasten -/- variabele lasten) kun je sparen of investeren. 

Budgetteren

Met de informatie die je verzameld hebt, kun je gaan budgetteren. Oftewel: per categorie stel je voor jezelf een budget of uitgavendoel. Daag jezelf uit, maar houdt je doelen haalbaar.

Misschien kun je op boodschappen heel makkelijk besparen, of wil je wat minder vaak uit eten gaan. Je hobby’s vind je misschien zo belangrijk dat het al het geld waard is.

Ga voor jezelf na welke uitgaven jou echt gelukkig maken. Welke zijn het echt waard en welke uitgaven doe je uit automatisme?

Stap 3: sparen (en beleggen)

Als je je maandelijkse uitgaven aftrekt van je inkomsten blijft er (hopelijk) onder de streep een bedrag over wat je maandelijks kunt sparen of beleggen.

Heb je nog kortlopende schulden zoals een creditcardschuld of sta je rood? Dan is het misschien een goed idee deze schulden eerst af te lossen. Heb jij nog geen buffer opgebouwd? Dan zou je hiermee kunnen starten. Wil je sparen voor het kopen van een huis? Ga daarvoor.

Heb je voldoende buffer achter de hand, denk er dan eens over na om te starten met indexbeleggen. Met name door het effect van samengestelde rente op de lange termijn kun je hiermee vermogen opbouwen. 

Meer lezen over beleggen? Check dan mijn kennisbank!

Heb jij een maandelijks financieel plan? Of zie je wel hoe je elke maand uitkomt? Laat het hieronder weten in de comments!

Leave a Reply