Mijn beleggingsstrategie: buy & hold

buy and hold beleggingsstrategie

Vorige week schreef ik een blog over indexbeleggen. Door indexbeleggen te combineren met een buy & hold strategie, kun je een gespreide beleggingsportefeuille creëren voor de lange termijn. Daar ga ik voor!

Wat houdt de buy & hold strategy in en wat is het nut ervan? Dat lees je hieronder!

Buy & hold = Kopen & vasthouden

De buy & hold strategie is een beleggingsstrategie voor de lange termijn. Het houdt in dat je niet probeert de markt te ‘timen’ door precies op het juiste moment aan te kopen en weer te verkopen, maar dat je koopt en aanhoudt voor de langere termijn, denk aan minimaal 15 jaar. Het is daarom een passieve vorm van beleggen

Waarom? De aandelenmarkt is erg beweeglijk (op de korte termijn) en de koersen zijn onvoorspelbaar. Het lukt zelfs professionele beleggers op de lange termijn bijna niet om op een hoger rendement uit te komen dan de stijging van de index. Daarom ga je bij de buy & hold strategie niet proberen te voorspellen wat er gaat gebeuren, maar je koopt aan op een vast tijdstip en verkoop niet in de eerstkomende 15 jaar.

De reden dat je belegt voor de lange termijn, is dat je weinig last wil hebben van tijdelijke kleine (of grote) schommelingen. Als we de kleine schommelingen eruit filteren, wordt de groei bepaald door de daadwerkelijke groei van bedrijven en niet van wat Trump toevallig gisteren heeft getweet (bij wijze van). 

Daarnaast kan het effect van samengestelde rente zo zijn werk doen!

Emoties de baas blijven

Het vasthouden van de aandelen is een erg belangrijk. Dit betekent: je doet niets als de prijzen kelderen. Je doet ook niets als de prijzen enorm hoog zijn en je al 10 of 20% winst hebt gemaakt. 

Klinkt eigenlijk best een beetje saai he? Klopt, het is geen spannende strategie, maar een betrouwbare strategie waarbij je risico’s zoveel mogelijk spreid en je je emoties de baas blijft.

Raak niet gestrest als de prijzen dalen. Stop zelfs niet met kopen (als regelmatig aankopen onderdeel uitmaakt van je strategie). Blijf gewoon op jouw vaste moment kopen. Probeer bij voorkeur de markt tussendoor helemaal niet te checken, meestal spelen je emoties daardoor alleen maar op. Maak geen gekke sprongen, just buy & hold.

Crisis

Er kan een crisis komen. Nou ja, er zal een crisis komen. Crises zijn normaal in een economie. De economie gaat nu eenmaal gepaard met pieken en dalen. Maar wanneer er één komt? Dat weet niemand (hoe graag sommige mensen je ook willen laten geloven dat zij het wel weten). 

Bij de buy & hold strategie is het ‘key’ om je daar niet gek door te laten maken. Jij houdt je gewoon aan je strategie. Op de lange termijn is een crisis niets meer dan een dipje in de opwaartse lijn van de wereldeconomie.

Hoe vaak aankopen?

De meeste mensen leggen maandelijks een vast bedrag in. Dit voelt veilig en het is prettig omdat het dan vast onderdeel wordt van je ‘uitgaven’. Toch is uit onderzoek gebleken dat een groter bedrag in één keer beleggen in veruit de meeste gevallen meer oplevert. 

Je kunt (automatisch) een vast bedrag overmaken naar het beleggingsplatform nadat je je salaris hebt ontvangen. Je maakt dit bedrag over naar het platform en koopt op een vaste datum een aantal ETFs of trackers. 

In deze blog lees je meer over het benodigde kapitaal om te starten met beleggen.

Welke ETF?

In deze blog vind je een 4-stappenplan voor het kiezen van de juiste ETF.

Richtlijn

Als richtlijn kun je aanhouden maximaal 10% van je maandelijkse netto-inkomen of 10% van je vrij besteedbare vermogen te beleggen. 

Zorg ervoor dat je voldoende geld overhoudt voor noodgevallen (een buffer) en korte termijn spaardoelen. Beleggen doe je alleen met geld dat je kunt missen op de lange termijn.

Als je vragen of opmerkingen hebt over deze strategie, laat het vooral weten hieronder in de comments!

Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 11 Comments

 1. mariimma

  Ik vind het interessant dat je een maximum noemt dat je baseert op netto-inkomen. Daar heb ik toch wel een andere mening over.
  Het bedrag dat je belegt, baseer je op je uitgavepatroon en op hoeveel “reserve” je hebt. Daarbij ga je ervan uit dat het geld dat je belegd hebt, “weg” is en dat er vervolgens genoeg geld over is om van te leven, inclusief het opvangen van tegenslagen.
  Hoe hoog die reserve dan zou moeten zijn is – heb ik inmiddels geleerd – heel persoonlijk. Sommige mensen gaan er bijvoorbeeld vanuit dat ze hun baan verliezen én de auto stuk gaat én de wasmachine, de koelkast, de e-bike en de laptop, nét in dezelfde maand als zij die dure vakantie hebben gepland.

  Ik niet. Maar dat is dus een persoonlijke keuze.

  1. FinancElle

   Hi Mariimma,

   Dank voor je reactie! Het is geen maximum (ook geen minimum), maar een richtlijn. Een getal wat ik zelf gebruik en vaak vinden mensen dat interessant om te weten 🙂

   Uiteraard is het super belangrijk dat je een buffer aanhoudt en die is inderdaad heel persoonlijk, daarover heb ik ook in mijn blog 3 doelen voor een financieel gelukkig leven geschreven toevallig!

   1. mariimma

    Ah okay… dan had ik dat blijkbaar verkeerd gelezen…

    1. mariimma

     ah… ik zie dat je de tekst aangepast hebt…! Zo is het wel wat minder onlogisch inderdaad, dat was wat ik bedoelde…! 😉

     1. FinancElle

      Hi Mariimma,

      De tekst heb ik niet aangepast, maar ben blij dat het duidelijker is 🙂

 2. Richard

  De aankoop strategie buy and hold is simpel: koop elke maand voor een vast bedrag waardoor je een groter aantal aandelen koopt wanneer de koers laag is en een kleiner aantal wanneer de koers hoog is. Dit zorgt voor een gemiddelde lage aankoop prijs.

  De verkoop strategie vind ik lastiger: als je voor een gemiddeld bedrag per maand verkoopt, verkoop je weinig als de koers hoog is en veel als de koers laag is. Als alternatief kan je een vast aantal per maand verkopen zodat je een groter bedrag hebt bij een hoge koers dan bij een lage koers. Omdat het maandbedrag erg kan fluctueren hou ik een clash buffer van een aantal maanden aan. Bij een hoge piek (hoogste koers in een jaar) verkoop ik extra, bij een dalende koers en voldoende buffer vetkverik niets.

  Wat is jouw kijk hierop? Doe ik het goed of zijn er betere manieren?

  1. FinancElle

   Hi Richard,

   Bedankt voor je reactie! Het idee van buy & hold is niet perse om gemiddeld laag te kopen, maar om de emoties weg te halen en de historische lijn van de markt te volgen. Anders zou je gaan proberen de markt te timen door laag te kopen en hoog te verkopen (en dit is gebleken – meestal – onsuccesvol).

   Dit houdt in dat je dezelfde strategie kunt toepassen bij de verkoop. Als je gaat proberen te verkopen als de prijzen ‘hoog’ zijn, ben je eigenlijk aan het timen. Je weet niet of de prijzen echt hoog zijn, misschien gaan ze nog wel veel verder omhoog.

   Zelf zou ik ervoor kiezen te verkopen voor een vast bedrag per maand, het bedrag dat ik nodig heb om van te leven. Dit omdat ik pas van plan ben te verkopen als ik financiële onafhankelijkheid heb bereikt. Ik weet natuurlijk niet waarom jij nu verkoopt.

   Ik begrijp overigens helemaal de strategie die jij kiest, het voelt natuurlijk heel raar om te verkopen als je denkt dat de prijzen gaan stijgen. Het is alleen wel belangrijk je te realiseren dat je daarmee (gedeeltelijk) aan het timen bent.

 3. Anne

  Beste Elle,

  Ik heb een vraag. Blijf je dan tot je gaat verkopen (in jouw geval rond je 50ste) iedere maand een klein bedrag inleggen als je je salaris krijgt? Of stop je op een gegeven moment met bedragen inleggen per maand? En ook leg je maandelijks een zelfde bedrag in of soms ook juist wat grotere investeringen?
  Alvast bedankt voor het antwoord.

  Groetjes,
  Anne

  1. FinancElle

   Beste Anne,

   Inderdaad. Blijven aankopen tot het moment dat ik financieel onafhankelijk ben (of totdat ik stop met werken). In principe een vast bedrag per maand ja, maar omdat ik ondernemer ben schommelt mijn inkomen nogal. Als je in loondienst bent zou je een vast bedrag per maand kunnen overmaken! Veel mensen willen nu door de lage prijzen extra bijkopen.

   Hopelijk heb je er iets aan!

   1. Jaap

    Beste Elle,

    Je kiest voor buy & hold strategie. Een beleggingsstrategie voor de lange termijn. Dit spreekt mij ook aan om te doen.
    Nu las ik bij Degiro dat een geplaatste order (market order, doorlopend) op de Euronext 1 jaar geldig is, en op de Amerikaanse beurs 90 dagen. Winst of verlies. Dan is het toch nog steeds risicovol met de wetenschap dat je alles weer kwijt kunt raken?
    Of haal ik nu dingen door elkaar?
    Ik vind het nogal spannend om te beginnen, en wil graag een maandelijkse inleg doen tot m’n pensioen. Maar wel met de wetenschap dat er over 40 jaar uberhaupt wat verdient is op het moment dat ik alles verkoop.

    Ik hoor graag van je.

    mvg
    Jaap

    1. FinancElle

     Hi,

     Als je een order plaatst, wordt het aandeel (als het goed is) op een gegeven moment aangekocht en bestaat de order niet meer. Ik gebruik zelf een limit order. Dus ik zeg: ik wil een VWRL kopen voor EUR 98. Zodra hij EUR 98 aantikt, koopt hij en is de order weg. Je ziet hem dan verschijnen in je transacties.

     Bij een market order wordt altijd aangekocht, omdat je geen prijs opgeeft. De order zal nooit lang blijven bestaan. Ik gebruik dit type niet omdat het risicovol is.