Modelbeleggen BND nu goedkoper

Modelbeleggen BND goedkoper model vrij

De kosten van modelbeleggen bij Brand New Day (BND) zijn verlaagd. Het gaat om de servicekosten, oftewel de jaarlijkse kosten van het aanhouden van een beleggingsrekening. Deze zijn nu 0,34% per jaar in plaats van 0,44%.

Hieronder lees je precies bij welke rekening de kosten zijn verlaagd en de impact ervan. Na het lezen van deze blog kun jij voor jezelf een keuze maken of je eventueel moet overstappen van vrij beleggen naar modelbeleggen!

Rekeningen bij Brand New Day

Bij Brand New Day kun je de volgende rekeningen aanhouden:

De kostenwijziging gaat over de laatste rekening, de ‘normale’ beleggingsrekening, als je binnen deze rekening kiest voor modelbeleggen. Bij vrij beleggen geldt de kostenwijziging niet.

Servicekosten

Als je een beleggingsrekening aanhoudt bij Brand New Day betaal je jaarlijkse beheerskosten (servicekosten). Deze kosten worden dagelijks berekend over je belegde vermogen en elk kwartaal afgeschreven.

De nieuwe kosten zijn:

  • bij een ‘normale’ beleggingsrekening met vrij beleggen: 0,44% per jaar (geen wijzigingen)
  • bij een ‘normale’ beleggingsrekening met modelbeleggen: 0,34% per jaar (was 0,44%)

Let op: de kostenverlaging geldt dus niet voor een pensioenrekening!

Nu is de vraag: is het dan verstandig om jouw vrij beleggen portfolio om te zetten naar modelbeleggen? 

Modelbeleggen of vrij beleggen: het verschil

Het verschil tussen modelbeleggen en vrij beleggen is:

  • bij modelbeleggen kies je een modelportefeuille met een bepaalde verdeling tussen aandelen en obligaties (= risicoprofiel). Deze portfolio’s bevatten bepaalde fondsen in bepaalde verhoudingen. Check hier welke fondsen in welke portfolio zitten (klik bij het model op ‘bekijk’)
  • bij vrij beleggen kies je zelf de fondsen en onderlinge verdeling.

In mijn andere blog Brand New Day: modelbeleggen of vrij beleggen (fondskeuze) lees je er alles over.

Switchen naar modelbeleggen?

Voor de vraag of jij nu wil switchen van vrij beleggen naar modelbeleggen is het vooral van belang in welke fondsen je nu belegt en wat je voorkeur daarin is.

Zelf beleg ik nu 100% in aandelen. Daarbij past modelportefeuille Zeer Offensief.

Modelportefeuille Zeer Offensief

Zelf beleg ik momenteel 100% in aandelen. Dit komt bij Brand New Day overeen met de modelportefeuille Zeer Offensief.

Hieronder zie je de verdeling binnen het model ten opzichte van mijn eigen keuze.

BND zeer offensief model

Mijn huidige verdeling is op basis van de verdeling van de MSCI Indexen die ik eens per jaar check via deze site: https://hette.ma/marketcap/, zie MSCI Indices – 3 funds.

Verschil tussen model Zeer Offensief en MSCI Indexen

Zoals je kunt zien in de tabel, zit het grootste verschil tussen het model en mijn portfolio in het feit dat in het model Zeer Offensief zowel de ‘hedged’ als ‘unhedged’ variant van het Wereld Indexfonds wordt belegd.

In mijn eigen vrije portfolio, beleg ik alleen in de ‘unhedged’ variant vanwege het risico dat ‘hedgen’ (= het afdekken van valutarisico) kosten met zich mee zou kunnen brengen.

Voor zover ik begrijp, zijn kosten voor hedgen bij Brand New Day niet van toepassing, dus heb ik er zelf geen problemen mee om in het hedged fonds te beleggen. Ik bespaar dan immers 0,1% per jaar aan servicekosten.

Hoeveel levert dat eigenlijk op?

Kostenbesparing in euro’s 

Je bespaart per jaar 0,1% over je volledige beleggingsvermogen. Hieronder zie je de besparing in euro’s is.

BND kostenbesparing model vrij

Het gaat dus niet om hele grote bedragen, maar toch. Wie het kleine niet eert… 

Het praktische gedeelte: hoe omzetten naar modelbeleggen?

Als je hebt besloten dat je wil switchen van vrij beleggen naar modelbeleggen, doe je dat als volgt.

Log in op je account en scroll naar beneden naar risicoverdeling (je zit in het tabblad ‘overzicht’). Er staat dan een kopje ‘Selecteer Vrij beleggen of een modelportefeuille’. Je kunt dan een model kiezen.

Zie hieronder in geel.

BND vrij beleggen omzetten modelbeleggen

LET OP! Zoals je in het plaatje hierboven ziet, heb ik nu ‘opeens’ obligaties in mijn portefeuille. Wat blijkt? Mijn einddatum heb ik ingesteld op 2037 en door de switch is de automatische risicoafbouw in werking getreden. 

Het duurt een paar dagen voordat deze opdracht is doorgevoerd en pas daarna kan ik de einddatum wijzigen of automatische risicoafbouw uitzetten. 

Dus stap 1: check je einddatum. Dit kun je doen bij overzicht – helemaal naar beneden onder rekeningeigenschappen.

Conclusie

Belangrijke noot vooraf: zelf gebruik ik Brand New Day in principe alleen voor pensioenbeleggen. Ik heb ooit een normale beleggingsrekening geopend puur voor mijn blog en daar €50 op gestort. Het gaat voor mij dus om een zeer klein bedrag.

Zelf heb ik het model dat het dichts bij mijn voorkeur ligt (100% aandelen) vergeleken met met mijn huidige fondskeuzes. Aangezien deze verdeling dicht bij elkaar ligt, heb ik besloten te switchen naar modelbeleggen (Zeer Offensief). 

Afhankelijk van jouw gekozen fondsen binnen vrij beleggen (en hoe belangrijk deze keuze voor je is), kun je overwegen om over te stappen naar modelbeleggen om zo te profiteren van het kostenvoordeel.

Ben jij geswitcht? Laat het weten in de comments!

De links naar Brand New Day zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 7 Comments

  1. Fleur

    Dank weer Elle. Ik vroeg me dit al af. Het viel me op dat het unhedged fonds wel betere rente had opgeleverd de afgelopen tijd dan hedged. Zou dit niet met (verborgen) kosten te maken kunnen hebben? Heb je die rentepercentages van afgelopen jaren meegewogen? Hoor graag, thanks!!

    1. FinancElle

      Hallo Fleur,

      Sorry, wat bedoel je met rente?

      1. Fleur

        De opbrengsten over de afgelopen tijd. Behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie in de toekomst, maar het geeft toch te denken?

        1. FinancElle

          Ah de rendementen van de fondsen zijn inderdaad verschillend. Dat komt omdat het unhedged fonds wel ‘last’ heeft van valutaschommelingen en het hedged fonds niet. Ik zeg ‘last’ hebben van, maar valutaschommelingen kunnen natuurlijk ook in je voordeel uitwerken. Dit zie je ook terug in de verschillende rendementen.

          Hopelijk helpt dit!

  2. Martin

    De huidige daling van de euro t.o.v de dollar word veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, de sancties tegen Rusland en de hoge energieprijzen.

    Ik vraag me af of hedgen voor aandelen nuttig is als je voor de lange termijn belegd. Je hebt namelijk niet meer de spreiding over verschillende valuta. Waardoor je een hoger risicoprofiel krijg. Bij obligaties zie ik het nut van hedgen wel.

  3. Harry

    Hoi Elle,
    Ik heb onlangs een rekening geopend bij BND en ben me nu aan het oriënteren op de risicoprofielen. Als complete nieuweling wordt het namelijk wel modelbeleggen.

    Heeft het nut om de inleg te verdelen over twee of meer risicoprofielen? Of kan ik dan beter als nieuweling in een neutraal profiel gaan hangen om te beginnen?

    1. FinancElle

      Hi Harry,

      Dank voor je bericht! Dat heeft niet echt nut omdat er uiteindelijk dezelfde fondsen achter zitten. Ik denk ook niet dat het kan op 1 profiel. Welk profiel te kiezen: de meeste mensen laten dat afhangen van hun leeftijd maar het is natuurlijk ook een persoonlijke voorkeur :).