Nieuwe spaarbank: einde NIBC Direct

sparen voor uitzicht en reizen strand

Sparen, het is een belangrijk onderdeel van mijn financiële plan. Zelf spaar ik voor vijf verschillende doelen bij twee verschillende banken. 

Voor de korte termijn spaar ik bij mijn huisbank en voor de lange termijn spaarde ik tot nu toe bij NIBC Direct. Door de steeds lager wordende rente daar, ben ik nu overgestapt naar Lloyds bank

Hieronder lees je de impact van het overstappen, mijn overwegingen en hoe het praktische gedeelte verliep.

De links naar de banken in deze blog zijn geen affiliate links #nospon. 

Mijn spaarplan

Zelf heb ik vijf spaarpotjes bij twee verschillende banken.

Korte termijndoelen

Voor mijn korte termijndoelen (1 jaar-) kies ik voor eenvoud: sparen bij mijn huisbank SNS Bank tegen 0,01% rente tot €25.000

 • Spaarpot 1: vakantie
 • Spaarpot 2: zorgverzekering (deze betalen we eens per jaar)

Voor de langere termijndoelen (1 jaar+) ga ik voor de – liefst Nederlandse – bank met de hoogste spaarrente

 • Spaarpot 3: buffer (dit is een vastgesteld bedrag)
 • Spaarpot 4: verbouwing (over een aantal jaren willen wij onze garage verbouwen en hiervoor sparen we elke maand een bedrag)

Sparen voor kinderen

Voor kinderen zijn er andere dingen die je moet afwegen en andere rentes die van toepassing zijn (link naar de uitgebreide blog daarover). Dit zijn onze keuzes daarin:

Nederlandse banken met ‘hoge’ spaarrente

Laat duidelijk zijn dat vandaag de dag geen enkele bank een hoge spaarrente biedt. Maar onder het mom van ‘wie het kleine niet eert….’ ben ik toch op zoek gegaan naar de Nederlandse bank met de hoogste spaarrente om daar mijn buffer en verbouwingsspaarpot te stallen.

Voorwaarde: geen lopende rekening bij dezelfde bank nodig

Een voorwaarde is dat ik bij de bank een gratis spaarrekening moet kunnen aanhouden. Om echt gratis te zijn, kan het niet verplicht zijn om bij die bank ook een lopende rekening aan te houden, want daarvoor betaal je. Ik wil de spaarrekening koppelen aan de lopende rekening bij mijn huisbank (= SNS Bank).

Opties

Toen bleven er voor mij twee opties over:

Toen ik 1,5 jaar geleden (na het kopen van ons huis) opnieuw ging zitten voor ons spaarplan, was NIBC Direct de beste optie met een spaarrente van 0,2%

Inmiddels heb ik sinds februari 2021 elke maand (!) een e-mail ontvangen met daarin een rentewijziging (lees: renteverlaging). Ik had al vaker positieve verhalen gehoord over Lloyds Bank en toen ik op 30 juni jl. van NIBC Direct de e-mail kreeg dat de bonusrente op de kwartaalspaarrekening wordt geschrapt was het tijd om over te stappen. Naar Lloyds Bank.

Lloyds Bank

Lloyds Bank is een Engelse bank met een ‘vestiging’ in Nederland. De Nederlandse vestiging opereert onder een bankvergunning in Duitsland. 

Op dit moment heeft Lloyds Bank een spaarrente van 0,3% per jaar.

Update: per januari 2022 wordt de spaarrente verlaagt naar 0,05%.

Het effect van de verschillende spaarrentes

spaarrente leaseplan vs nibc vs lloyds

In de rechterkolom zie je het bedrag per jaar dat je meer aan rente krijgt in het beste geval (nu: Lloyds Bank). 

Ik vroeg in mijn Instagram stories of jullie zouden overstappen naar een andere spaarbank om €26 per jaar meer spaarrente te krijgen op €10.000 spaargeld. 66% zei ‘nee’. Ik behoor dus tot de overige 34% en gelukkig verliep de overstap heel soepel.

Rekening openen bij Lloyds Bank en overstap

Mijn grootste twijfel om een rekening te openen bij Lloyds Bank was altijd de Duitse bankvergunning. Met deze vergunning valt de bank gewoon onder het Europese depositogarantiestelsel, maar als er iets gebeurd moet de claim in Duitsland worden afgehandeld.

Die kans is niet super groot én ik vind Duitsland een betrouwbaar land dus ik heb me erover heen gezet: inmiddels heb ik een rekening geopend bij Lloyds Bank.

De procedure verliep super makkelijk en snel. Bij NIBC Direct toen was dit een drama (maar ik kreeg een reep Tony Chocolonely om het goed te maken!), nu was het binnen 10 minuten en 2 werkdagen later geregeld. 

Vervolgens was het een kwestie van mijn spaargeld vanuit NIBC Direct terug overmaken naar mijn SNS Bank betaalrekening (die is daaraan gekoppeld) en het weer overmaken naar mijn Lloyds Bank spaarrekening. Laat die rente maar komen!

Nadeel: geen gezamenlijke spaarrekening

Eén nadeel bij Lloyds Bank vind ik dat de spaarrekening maar op één naam kan staan. Je kunt geen gezamenlijke spaarrekening hebben en dat kan bij NIBC Direct wel.

Waar spaar jij?

Spaar jij gewoon bij je huisbank of kies je ook voor een hogere spaarrente? Maak je eventueel nog gebruik van een termijndeposito?

Laat het weten in de comments!

Leave a Reply

This Post Has 12 Comments

 1. Veertigermetkids

  Wat vind je van de Renault Bank via Raisin tegen 0,35% obv Frans deposito garantie?

 2. Veertigermetkids

  Wat vind je van de Renault Bank (0,35% via Raisin) met Frans depositogarantiestelsel?

  1. FinancElle

   Hi! Ik ken die bank niet, maar ik vond overstappen naar een bank met een Duitse bankvergunning al een ding dus Frankrijk zal ik niet snel doen. Heb jij er ervaring mee?

   1. Veertigermetkids

    Renault Bank is pas deze week geïntroduceerd in Nederland. Ze gaan ieder geval concurreren met Lloyds door de iets hogere rente. Ik hoor experts zeggen dat ze meer bankinitiatieven verwachten vanuit bedrijven om zo geld bij particulieren op te halen. Dit is voor bedrijven een goedkope manier en particulieren kunnen meeprofiteren door een wat hogere rente dan de reguliere banken. Een beetje zoals DELA (geen bank) en Leaseplan het ook doen.

 3. Happylights

  Ik heb deze overstap ook gemaakt (klein deel waar ik direct over kan beschikken staat bij mijn huisbank, de ervaring leert dat overboeken van een spaarrekening (waar de bulk van het spaargeld staat) elders naar je huisbank soms wat langer duurt dan gewenst) en dit artikel https://radar.avrotros.nl/amp/hier-krijg-je-nog-een-redelijke-spaarrente-maar-zijn-deze-banken-veilig/
  hielp me ook om te bepalen of ik het veilig vond om over te stappen naar een bank die onder een buitenlands deposito garantie stelsel valt:

  Hoogleraar Brakman van de RUG zegt in het artikel het volgende hierover:

  “‘Voor consumenten maakt dit helemaal niets uit’

  Steven Brakman, hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, verklaart dat dit helemaal niets uitmaakt voor consumenten. ‘Banken uit de Europese Unie mogen op basis van de vergunning in hun eigen land ook actief zijn in andere landen.’

  Maar is het veilig?

  Bij al de garantiestelsels die onder een Euro-land vallen is het gegarandeerd dat je je spaargeld tot 100.000 euro terugkrijgt als een bank omvalt. Dat gebeurde in 2008 bijvoorbeeld bij Icesave. Het geld is inmiddels door de IJslandse overheid terugbetaald. ‘Het duurde even. Maar alle spaarders hebben tot 100.000 euro hun geld teruggekregen. Je kunt echt zonder problemen je geld stallen bij een bank die onder een buitenlands garantiestelsel valt’, aldus Brakman.”

  1. FinancElle

   Dank voor het delen! Goed om te lezen.

   Dat overboeken duurt inderdaad net wat langer, dus vandaar dat ik ook altijd wat spaargeld bij mijn huisbank heb staan 🙂 We doen het dus precies hetzelfde!

 4. mark

  NIBC Direct spaardeposito’s
  NIBC Direct spaarrekening
  NN spaardeposito’s
  NN spaarrekening
  ing spaardeposito’s
  ing groenrente deposito’s
  ing beleggingen
  BLG bijspijker pensioen

  ben er vast nog wat vergeten….

  Lender en Spender ook voor kinderen mogelijk! (echt sparen is het natuurlijk niet, er zit wel wat risico aan)
  Samen in geld oké wat meer voor paps en mams (maar wel met een mooie rente, deze zou je dan weer kunnen storten op de kinderspaarrekening)

  1. FinancElle

   Heb je deze rekeningen allemaal? Wat veel! Zit daar een bepaalde reden achter? Hebben de deposito’s een bepaald doel? Op korte termijn?

   1. mark

    zijn allemaal 10 jaars deposito’s toendertijd eigelijk gekeken waar je de meeste rente kreeg en dat wisselde steeds weer. het doel was en is eigelijk de rente naast het idee dat je geld veilig is. het is allemaal geld wat niet direct nodig is anders is 10 jaar niet handig. L&S en SIM is eigelijk voor mij het nieuwe deposito sparen naast Lendahand het geld laten staan en leven van de rente. het beleggen is voor mij nog een mysterie ik zie hier nog niet goed in hoe je hier rijk van kunt worden.
    , maar goed das idd voor de langere termijn. (L&S is nu 3,8% en SIM 5,3% Lendahand 3%) Ik denk zelf dat je je geld beter bij deze partijen kunt plaatsen ondanks het risico dan voor 0,35% gaan dat levert niets op met een inflatievan 2%.

    1. FinancElle

     Hi Mark, zelf heb ik niet zoveel met langlopende deposito’s (10 jaar+). Dan kan ik het beter indexbeleggen zou ik denken? Maar natuurlijk is een deposito veiliger! Nu krijg je voor 5 jaar vast een rente van 0,5%. Om te huilen! Waarschijnlijk heb jij nog een stuk hogere rentetarieven.

     Als je vragen hebt over beleggen, laat het vooral weten!

 5. peter

  ik ben ook overgestapt van nibc naar lloyd, alleen jammer dat lloyd geen app heeft maar alleen website.

  1. FinancElle

   Toevallig! Zelf ben ik echt helemaal niet van de apps dus ik wist het niet eens. Goed dat je het deelt