No Spend November 2019: de conclusies

No spend november 2019 conclusies

Het zit erop. Dé no spend maand van 2019: No Spend November 2019.

Het was me een maand wel. We zijn geregistreerde partners geworden (zie de foto hierboven) én hebben een huis gekocht. Ondertussen probeerden we zo min mogelijk uit te geven.

Laat december maar komen!

De ups

De verhuizing nam zoveel tijd in beslag dat ik nauwelijks tijd had om na te denken over uit eten gaan of koffie drinken buiten de deur. Dat heb ik dit jaar dan ook een heel stuk minder gemist dan vorig jaar

Het was ook heel prettig dat ik deze maand bijna niets gepland had in de weekenden, door die verhuizing dus. Geen uitdagingen met transport of afspraken buiten de deur.

De downs

Door de verhuizing was het boodschappenbudget (50% van ons ‘normale’ budget) een enorme uitdaging.

Het was allemaal iets minder georganiseerd dan normaal en er moest ook koffie en lekkers worden gehaald voor de schilders.

Het boodschappenbudget hebben nét niet gehaald (zie hieronder). Toch is het een flinke besparing ten opzichte van andere maanden!

De lessen

Met name dankbaarheid staat bij mij hoog op de lijst met dingen die ik tijdens No Spend November ‘leer’. Ik realiseer me extra hoeveel geluk we hebben dat we ons ‘alles’ kunnen veroorloven. En hoe weinig we eigenlijk nodig hebben.

December wordt weer even extra genieten van de kleine dingen zoals een koffietje op de markt na een lekkere winterwandeling en heerlijk uit eten gaan met de familie.

Mijn uitgaven in november 2019

Naast de vaste lasten heb ik het volgende uitgegeven: 

  • boodschappen voor 2 personen: €181,56 (budget: €175, dat is ongeveer 50% van onze ‘normale’ uitgaven)
  • koffie met taart voor ons partnerschap: €50,44
  • tandenpasta: €2,06 (2 voor de prijs van 1)
  • bus naar het vliegveld: €2,82
  • binnenband fiets (lekker band): €2,89

TOTAAL: €239,77 met 2 personen

Boodschappen

Om de uitgaven aan boodschappen zo laag te houden heb ik allereerst mijn eigen bespaartips voor boodschappen gevolgd: één keer per week boodschappen doen bij een B-supermarkt mét boodschappenlijstje.

Daarnaast heb ik erg gelet op het soort eten dat ik maakte. Meer lokale dingen, geen vlees en minder vis en kaas.

Mijn vader was dolgelukkig met de wortelstamp die we voor hem maakten. Er stond ineens veel vaker ‘Hollandse pot’ op het menu. Maar ook veel curry’s, want we hadden nog een paar blikken kokosmelk. En simpele pasta’s met tomatensaus en andere groenten (we hadden ook nog tomatenblokjes in de kelderkast).

Eigenlijk best goed, om eens een maandje wat minder uitgebreid te koken. Zeker met de  decembermaand met veel eten en snoep in aankomst. Afgelopen weekend (in Portugal) hebben we dit al weer dubbel en dwars ingehaald.

Bewuster leven

Tijdens de novembermaand proberen we ook bewuster om te gaan met het verbruik van producten zoals tandpasta, shampoo, vaatwastabletten, wasmiddel, etc.

We proberen overal op de fiets heen te gaan en anders de goedkoopste transportoptie te kiezen.

Transport

Ik kon (voor mijn bedrijf) kiezen om de auto of de bus te nemen naar Nijmegen. Ik kwam erachter dat het met de trein (een dagkaart via de Spoordeelwinkel) de helft goedkoper was dan met de auto (€19 vs. €40). Én ik kreeg er een broodje en sapje van Bakker Bart bij!

De reis met de trein duurt 2 keer zo lang als met de auto (2 uur vs. 1 uur). Toch heb ik hiervoor gekozen, omdat ik ook kan werken in de trein.

Mindset

De mindset die ik altijd voor mezelf wil creëren is genieten van de kleine dingen. Van de vele leuke en fijne moment elke dag weer. Een leven waarbij ik niet altijd bezig ben met meer en groter. Daar heeft deze maand zeker aan bijgedragen.

Wat voor een leven wil jij leiden? En hoe draagt een No Spend maand daaraan bij?

Leave a Reply

This Post Has 2 Comments

  1. Annelies

    Van harte gefeliciteerd met jullie geregistreerd partnerschap en jullie nieuwe huis!
    Fijn dat jullie dankbaar zijn voor alles wat er is!