Northern trust fondsverdeling: update 79/11/10

NT fondsen pier christchurch nz

Voorheen was mijn inleg in de drie Northern Trust fondsen gebaseerd op de toen geldende verhoudingen van 78%/12%/10%.

Per 30 april 2021 zijn deze percentages door marktverschuivingen iets gewijzigd naar 79%/11%/10%. Wat moet je nu doen?

Mijn beleggingsstrategie

Mijn beleggingsstrategie is duidelijk: wereldwijd gespreid indexbeleggen voor de lange termijn. Waarom? Omdat ik op deze manier mijn risico zoveel mogelijk spreid met een zo hoog mogelijke kans op een goed rendement.

Om mijn rendement zo hoog mogelijk te houden, beleg ik graag tegen zo laag mogelijk kosten én in kwalitatief goede fondsen.

Om deze redenen beleg ik:

Over dit laatste ga ik het in deze blog hebben!

De fondsen

De beleggingsfondsen waar het in deze blog over gaat zijn:

 • Northern Trust World Custom ESG Equity Indexfonds (ISIN: NL0011225305) afkorting NT World.
 • Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index (ISIN: NL0011515424) afkorting NT EM.
 • Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon indexfonds (ISIN: NL0013552078) afkorting NT SC.

Waar te koop?

Je kunt deze beleggingsfondsen onder andere aankopen bij de grootbanken (lees daarover in mijn blog De beste broker voor zelf beleggen).

Daarnaast zijn deze 3 beleggingsfondsen de onderliggende fondsen bij het Meesman fonds ‘Aandelen Wereldwijd Totaal’. Je hoeft dan niet zelf de percentages van de NT fondsen in de gaten te houden Lees hierover meer in mijn blog De beste broker voor automatisch beleggen).

Overigens zijn de fondsen ook los aan te kopen bij Meesman.

MSCI indexen

De Northern Trust fondsen volgen een zogenaamde MSCI index. Een index is een ‘groep van aandelen’.

 • het NT World fonds volgt de MSCI World Index. Deze index volgt grote bedrijven wereldwijd. Volgens de MSCI zijn bijvoorbeeld China en Taiwan ‘opkomende landen’ en deze landen zitten daarom niet in deze World Index, maar in de EM index. Lees daarover ook meer in mijn blog IWDA vs. VWRL
 • het NT EM fonds volgt de MSCI Emerging Markets Index. Hierin zitten alle opkomende landen oftewel ‘ontwikkelingslanden’ inclusief China en Taiwan en dan de grote bedrijven daar gevestigd
 • het NT SC fonds volgt de MSCI World Small Cap Index. Deze index volgt kleine bedrijven wereldwijd. In de MSCI World en EM indexen zitten geen kleine bedrijven.

Deze drie indexen ‘groeien’ niet allemaal op dezelfde snelheid. In juli 2020 was de verdeling op basis van de wereldeconomie en rekening houdend met de ESG-uitsluitingen 78% wereld/12% opkomende landen/10% kleine bedrijven.

Door snellere groei van de ‘wereldindex’ ten opzichte van de anderen zijn deze percentages nu verschoven naar 79%/11%/10%.

NT fondsverdeling 30 april 2021
bron: MSCI.com en Northern Trust factsheets (zie tekst hieronder)

In de tabel hierboven zie je de verdelingen tussen de verschillende MSCI indexen (kolommen 2 en 3) en rekening houdend met de NT ESG-uitsluitingen (kolommen 4 en 5) met bijbehorende verhoudingen in procenten (79/11/10%).

De informatie

Je kunt de informatie in de bovenstaande tabel uit verschillende documenten halen. 

Ten eerste de grootte van een bepaalde index (market cap in kolom 2) vind je in deze documenten op pagina 2 onder INDEX CHARACTERISTICS – Mkt cap (USD Millions) – Index.

Vervolgens kun je rekening houden met het feit dat de Northern Trust fondsen de MSCI indexen niet 1-op-1 volgen. Zij sluiten namelijk bepaalde bedrijven of sectoren uit op basis van ‘ESG’: Environmental (milieu), Social (maatschappij) en Governance (bestuur). Dit zorgt voor een duurzamer fonds.

ESG-uitsluitingen

De ESG-uitsluitingspercentages vind je in de factsheets van de betreffende fondsen op pagina 2 onder ESG-UITSLUITINGEN ONS BASIS INDEX – gecombineerd mandje – % van de marktkapitalisatie.

Je kunt in deze lijstjes ook zien welke sectoren precies zijn uitgesloten tegen welk percentage. 

Je komt dan uiteindelijk op de bedragen in mijn tabel in kolom 4 en percentages in kolom 5. Dit zijn de uiteindelijke percentages die je kunt toepassen als je wil inleggen op basis van de wereldeconomie rekening houdend met de ESG-uitsluitingen: 78,95%/11,46%/9,59%, oftewel 79/11/10%.

Maar er is een makkelijkere manier om deze verhoudingen te checken.

De makkelijke manier om de percentages te checken

Er bestaat ook een hele makkelijke manier om deze cijfers en percentages te checken zonder het openen van al deze documenten, namelijk de website: www.marketcaps.site

Als je klikt op ‘Northern Trust Funds’ zie je meteen de juiste percentages verschijnen én op basis van de meest recente stukken. 

Wat moet je nu doen?

Ten eerste is de vraag hoe vaak je deze cijfers ‘moet’ checken. De percentages zullen niet heel vaak wijzigen maar het is misschien goed zijn om één keer per jaar te kijken hoe het ervoor staat. Bijvoorbeeld aan het einde van het jaar.

Nu weet je in ieder geval dat ze zijn gewijzigd dus kun je eventueel actie nemen.

Je kunt twee dingen doen:

 • herbalanceren: check of jouw portfolio inderdaad in deze verhouding is verdeeld. Zo nee, kun je herbalanceren door extra in te leggen of te verkopen; en
 • inleg wijzigen: als je nu maandelijks inlegt op basis van de verhoudingen 78%/12%/10% wil je dat misschien wijzigen naar 79%/11%/10%. 

Eventueel houd je bij het bovenstaande rekening met de cijfers achter de komma. 

Ga jij actie ondernemen?

Zelf heb ik meteen bekeken hoe de verhoudingen er binnen mijn ABN Zelf Beleggen Basis portfolio voorstaan en ga ik de komende maand mijn inleg aanpassen naar de nieuwe percentages. Ik volg zelf liever zo precies mogelijk de percentages.

En jij? Laat je het weten in de comments?

De links naar DEGIRO zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 25 Comments

 1. Iris

  Hi Elle, wat leuk om te lezen, ik volg je blog graag :)
  Als ik het goed begrijp dan maak je zowel bij ABN en bij de GIRO gebruik van ETFs voor aandelen. Je hebt het dus niet over herbalanceren tussen aandelen en obligaties hier, maar richt je 100% op aandelen als ik het goed lees?

  1. FinancElle

   Hi Iris,

   Dat klopt helemaal, ik beleg niet in obligaties :) het gaat inderdaad om de balans tussen de verschillende beleggingsfondsen.

   In de blog over herbalanceren (link) leg ik er meer over uit (+ handige sheet)

   1. Iris

    Interessant! Waarom heb je gekozen voor NT World/EM/SC bij ABN als ik vragen mag? Je hebt toch ook EM/SC ETFs bij de giro aansluitend bij VWRL?

    1. FinancElle

     VWRL heeft al EM. Daar lees je meer over in mijn blog over IWDA vs VWRL (link). Ik beleg bij DEGIRO daarom alleen in VWRL.

     De aanleiding om bij meerdere brokers te gaan zitten was voor mij het feit dat DEGIRO negatief in het nieuws kwam (link blog).

     Het is echt een persoonlijke keuze maar ik voel me ook gewoon prettig bij spreiding zowel tussen brokers als fondsen (fondsaanbieders). Wie weet komt er nog wel een derde bij?

 2. Jennifer

  Hoi Elle,

  Hoe is jouw balans tussen de drie Northern Trust beleggingsfondsen samen en je beleggingen bij Degiro?
  Ik ben benieuwd!

  1. FinancElle

   Hi Jennifer,

   Ik heb daar niet echt een vaste balans voor. Ik beleg al veel langer bij DEGIRO dus dat bedrag is nu hoger. Daarom focus ik me op dit moment meer op ABN. Ik denk uiteindelijk dat ik het 50/50 wil verdelen DEGIRO/ABN.

   Beleg jij ook bij allebei?

 3. Erica

  Ik doe gewoon 80-10-10 inleg en doe verder niet aan herbalanceren.

 4. Maria

  Zo blij dat ik jou gevonden heb! Je uitleg is super goed te volgen. Mijn dank is groot!

  Ik zat al een tijdje bij DEGIRO maar het voelde niet juist; de veranderingen binnen het bedrijf maar ook de tik op de vingers van de AFM. Ik heb mijn account bij de DEGIRO nog steeds, maar al mijn VWRL verkocht en er onder de 20.000 euro VWCE voor gekocht. De rest van mijn investeringen heb ik nu ondergebracht bij de ING (daar was ik al klant) en dat geld verdeeld zoals hierboven beschreven in de Northern Trust fondsen.

  Volgende stap is pensioen gaan opbouwen (ben zelfstandig). Volgens mij had ik daar ook een post over gezien bij je.

  Nogmaals dank voor je geweldige blog!

 5. Maria

  Dank je wel Elle! Probleem is dat ik nog niet zo lang zelfstandig ben en vorig jaar geen winst heb gemaakt. Dan zal er, neem ik aan, ook weinig jaarruimte zijn om te beleggen dit jaar?

  En ik had nog een vraagje. Maar dat gaat over ING en ben je wellicht helemaal niet bekend mee. Maar ik probeer het toch ;)

  Ik heb afgelopen maandag de verdeling gedaan zoals bovenstaand in de Northern Trust fondsen. Ze staan in mijn portefeuille (er staat letterlijk dat ik X aantal stuks in bezit heb) alleen zie ik niets gebeuren. Geen winst, geen verlies. Bij DEGIRO zie je elke dag of je winst of verlies hebt gemaakt. Bij ING dus niets tot nu toe. Misschien werkt de ING gewoon anders, misschien gaat er iets mis.

  Ik kijk ook echt niet elke dag op mijn accounts (I am in it for the long term!) maar ik zie nu 2 dagen later niets gebeuren.

  Mocht je er iets van weten, lees ik het graag :)

  Super bedankt!

  1. FinancElle

   Hi Maria,

   Je jaarruimte is inderdaad gebaseerd op je winst van vorig jaar. Dat zou betekenen dat je in 2022 eventueel kunt starten met pensioenbeleggen, is dat een optie voor je? Eventueel kun je wel uit oudere jaren nog reserveringsruimte hebben (als je bijvoorbeeld in loondienst was). Heb je dat bekeken?

   Ik gebruik zelf ING niet inderdaad, maar ik dacht dat ik bij ABN Zelf Beleggen Basis elke dag een update kreeg. Maar dat weet ik niet zeker! Bij DEGIRO heb je inderdaad een ‘constante’ update, dat is een verschil tussen ETFs en beleggingsfondsen. Misschien kun je even contact opnemen? Volgens mij reageren ze vrij snel via facebook.

 6. Maria Soeters

  Bedankt weer Elle!

  Ik kan zeker kijken hoe dat zat bij loondienst. Heb daarvoor wel een ‘rustjaar’ gehad omdat ik toen stopte met mijn vorige onderneming. Dus ik verwacht weinig, maar ik kan zeker kijken!

  Ik ga inderdaad eventjes bellen met de ING. Dan zal ik het antwoord snel hebben.
  Nogmaals dank en ik blijf je volgen!

 7. UncleX

  Hoi Elle,

  Hoewel ik me al tijden verdiep in FIRE, (index)beleggen en alles wat met geld te maken heeft, heb ik je site pas gisteren (echt) ontdekt. Ik heb pas een paar van je artikelen gelezen, maar ik zal me de komende tijd zeker niet vervelen met het lezen van de rest.

  Ik heb meteen een vraag over het beleggen in de drie Northern Trust fondsen en eigenlijk is dat een hele simpele vraag, namelijk waarom doe je dat zo? Waarom wil je emerging markets en small caps erbij? Als je alleen in Northern Trust World zou beleggen zou je volgens mij een lager risico hebben en gebaseerd op de afgelopen 10 jaar een hoger rendement.

  Ik weet dat veel mensen beleggen in deze drie fondsen, dus wellicht mis ik iets of vergis ik me. Ik ben erg benieuwd.

  1. FinancElle

   Hi! Leuk dat je mijn site aan het ontdekken bent. Als je op zoek bent naar een specifiek onderwerp, laat het vooral weten! Hoe gaat je FIRE journey? Heb je een specifieke leeftijd in gedachten?

   Zelf volg ik zo veel mogelijk de marktkapitalisatie en daar horen ook EM en SC bij. Zelf zie ik dat als meer risicospreiding, ik weet niet precies op welk risico jij doelt?

   Als ik kijk naar de MSCI indexes (world large cap, world small cap en emerging markets) hebben die laatste 2 het beter gedaan in de afgelopen 10 jaar (13% vs. 15,66% vs. 16,38%).

   1. UncleX

    Hoi Elle,
    Mijn FIRE journey gaat voorspoedig, maar ik heb eigenlijk geen hele concrete plannen. Ik ben een geldnerd en sparen/beleggen gaat me goed af. Ik wil onafhankelijk zijn van een bank, hypotheekverstrekker en/of werkgever en dat heb ik eigenlijk wel al bereikt. Ik ben nog niet klaar, maar kan wel tegen een financieel stootje.
    Wat betreft het risico zou ik erwachten dat met name EM een hogere volatiliteit en risico vertonen, maar dat is onderbuik. Echter via de linkjes in dit artikel naar de (USD) MSCI indexen zie ik deze geannualiseerde rendementen over 10 jaar:
    World 12,84%
    EM 5,16%
    SC 12,29%
    Waar haal jij jouw getallen vandaan?

    1. FinancElle

     Je hebt helemaal gelijk over de percentages, mijn fout. Vooral EM is erg achtergebleven de afgelopen jaren (dat wist ik natuurlijk, dus stom dat het me niet opviel). Zelf kies ik er toch voor om deze wel aan te kopen, omdat ik graag wereldwijd beleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst :)

     1. UncleX

      De afgelopen dagen heb ik me wat meer verdiept hierin en gezien dat het een redelijk gangbare strategie is om World/EM/SC te mixen zoals je in dit artikel uitlegt. Tevens ben ik tot de conclusie gekomen dat, zeker over een langere periode van bv. 20 jaar, de mix een beter rendement opgeleverd heeft dan World alleen.

      Blij met deze nieuwe inzichten, hartelijk bedankt!

 8. Joris

  Hi Elle, bedankt voor je duidelijke uitleg. Mede op basis van jouw ervaring ben ik dit jaar ook begonnen met zelf beleggen. De percentages zijn weer bijgesteld en de website met de marketcaps verhuisd, misschien is het handig om dit te updaten?

 9. Mira

  Ik zag dat de verdeling nu op 89,3% world en 10,7% small caps staat, dus geen emerging markets meer. Raad je aan om meteen de hele portefeuille NT hierop aan te passen?

 10. Marina

  Hoi,
  Deze blogpost is al ouder maar Ik ben me aan het verdiepen in beleggen en kwam zo onder andere op deze blogpost uit. Nu wil ik starten met beleggen via zelf op de beurs via ING maar weet ik niet zo goed of het nou verstandig is om op alle drie de NT fondsen te spreiden of alleen op NT World en NT EM zoals ik ergens anders weer las. Ook keek ik net op de site die jij noemt waar je de percentages makkelijk kan checken en daar staat nu bij NT EM: N/A, hoe kan dat? Alvast bedankt! Super handige blog met heel veel interessante tips voor startende beleggers! Dank!

  1. Marina

   Oh wacht ik kijk verkeerd. Ik zie al waar ik fout zat met de percentages. Dan blijft alleen nog de vraag over waarom je kiest voor alle drie de fondsen of maar twee fondsen. :)

  2. FinancElle

   Hi!

   Dank voor je bericht! Zelf beleg ik het liefst zo gespreid mogelijk, dat is ook de kleine bedrijven erbij :)

 11. Mats

  Hi, wat een goed blog heb je geschreven! Weet je wat de verhouding van die drie nu zijn en hoe je deze zelf zou kunnen betekenen? Alvast bedankt!