Ongemerkt sparen: twee ‘bijzondere’ spaarmethoden

Kaasschaafmethode spaarmethoden 52 weken spaarchallenge

Bij mij gaat sparen eigenlijk automatisch. Nou ja, letterlijk gezien gaat het ook automatisch omdat ik automatische overboekingen heb ingesteld, afgestemd op mijn gemiddelde uitgaven.

Houd ik in een bepaalde maand meer geld over? Dan gaat er wat extra naar de spaarrekening. Boek ik een vakantie? Dan haal ik geld van mijn spaarrekening.

Wil jij net even wat extra motivatie om te sparen? Of heb je niet echt een strategie maar geef je gewoon je geld uit totdat het op is? Misschien werken deze twee bijzondere spaarmethoden voor jou!

De 52 weken spaarchallenge

In deze spaarchallenge spaar je 1 euro in week 1, 2 euro in week 2, 3 euro in week 3 en juist, 52 euro in week 52. Na 52 weken heb je dan €1.378 gespaard, een mooi bedrag!

Ik vind het een leuk idee en misschien werkt het voor jou! Bij deze spaarmethode wordt het bedrag elke week hoger en in de laatste maand spaar je dus heel veel (€202) in vergelijking tot de eerste maand (€10).

Op het einde is het dan misschien niet meer heel ongemerkt, zeker als je het ‘extra’ spaart (bovenop je normale spaarbedrag). Aan de andere kant, je kunt er langzaam maar zeker aan wennen.

Spaar je nu niets? Dan kan dit zeker een hele goede start zijn. Go for it!

De kaasschaafmethode

Bij de kaasschaafmethode rond je je banksaldo op je lopende rekening steeds af en boek je het restant over naar je spaarrekening.

Bijvoorbeeld: log elke dag in op je internetbankieren en maak de ‘centen’ over naar je spaarrekening. Dus: €5,65 wordt €5 (je maakt €0,65 over naar je spaarrekening). Door de kleine bedragen merk je hier hoogstwaarschijnlijk erg weinig van en dan is het dus echt een vorm van ongemerkt sparen! Aan het einde van het jaar heb je toch rond de €150 extra gespaard (natuurlijk afhankelijk van het aantal centen en hoe vaak je iets koopt).

Wil je niet elke dag inloggen en/of het groter aanpakken? Dat kan ook! Rond dan je banksaldo elke week (bijvoorbeeld elke zondag) af op €50 (€189 wordt €150). Dan spaar je hoogstwaarschijnlijk meer dan €1.000 per jaar!

Ook hier weer geldt: spaar jij op dit moment niet echt volgens een vaste strategie of geef je gewoon alles uit totdat je niets meer over hebt, dan is dit een super goed optie! 

Mijn spaarmethode

Zoals gezegd, zelf gebruik ik geen van bovenstaande spaarmethoden. Ik houd van het creëren van overzicht en goede gewoontes.

Mijn spaarmethode: zoek door middel van het opstellen van een maandelijks financieel plan uit hoeveel geld je per maand nodig hebt om een gelukkig leven te leiden, houd je vaste lasten laag en boek de rest van je inkomen automatisch over naar je spaarrekening(en).

Daarnaast geloof ik er heilig in dat het helpt om korte- en langetermijndoelen te stellen omdat het enorm veel motivatie geeft. Zo is mijn langetermijndoel financieel onafhankelijk zijn voor mijn 50e!

Zoek uit wat voor jou werkt!

Sparen in een groep? Meedoen met een spaarchallenge? Een doel uittekenen in een grafiek? Het kan voor jou echt werken! Dat geldt ook voor de bovenstaande spaarmethoden. Zoek uit wat werkt voor jou en ga ermee aan de slag!

Welke spaarmethode pas jij toe? Ik ben heel benieuwd of iemand de 52 weken spaarchallenge of kaasschaafmethode gebruikt!

Wil je wel sparen maar lukt het gewoon niet? Houd je elke keer aan het einde van je geld een week over? Hier kunnen we samen een oplossing voor vinden tijdens een financiële coachingssessie

Leave a Reply

This Post Has 28 Comments

 1. Angela

  Ik ben er eentje van het overzicht behouden en hou dan ook geen geld over om een van de spaarmethodes toe te passen. Ik weet precies hoeveel ik uitgeef en hoeveel ik kan sparen. Afhankelijk van de boodschappen die ik doe, wil ik nog wel eens wat overhouden. Maar ook dat sluis ik gelijk weg. Beide spaarmethodes lijken me allebei wel erg leuk!

  1. FinancElle

   Klinkt goed, heel knap dat je dat zo vol kunt houden!

   1. Angela

    het kost wel wat toewijding maar geeft heel veel voldoening. zeker met het einddoel in gedachten: fulltime (werkloos) genieten van mijn jonge oude dag! 😀

 2. A. De Lange

  Hoi! Leuke blog!! Maar waarom met de 52 weken spaarchallenge niet beginnen met 52 euro en afbouwen naar 1 euro? Je bouwt dan vanaf het begin over een hoger bedrag rente op. Scheelt toch weer een beetje ondanks de lage rente! En in de dure decembermaand hou je wat meer over ..!

  1. FinancElle

   Hi, dank je! Dat is ook een super leuk idee inderdaad, zeker handig in december!

 3. Janet

  Leuk hoor zo’n 52 weken challenge. Je kunt er ook voor kiezen een aangepaste te doen als het teveel is. Je hebt ze ook van 0,25 per week of van 0,20 die dan eerst oplopen en daarna aflopen. Dan spaar je wel maar iets meer dan €100, maar je spaart dan toch.

  1. FinancElle

   Hi Janet, helemaal waar! Alle beetjes helpen 🙂

 4. Manon

  Leuke spaar ideeen!
  Ik heb de 52 weken challenge geprobeerd met lagere bedragen, maar het werkt niet echt voor mij.
  Wij sparen iedere maand vaste bedragen over 7 potjes en kijken om de paar maanden opnieuw of alles nog goed gaat.
  Ik heb ook een vast boodschappenbudget en ben gestopt met van alles en nog wat bestellen met het idee; “komt eind van de maand wel weer”. Gewoon voor alles een potje, werkt super 🙂

  1. FinancElle

   Dank je! Leuk om te horen hoe jij het doet. Gestopt met online bestellen is een heel goed idee, het gaat gewoon te makkelijk!

 5. Mo

  December komt mi op € 208 (4×52) in de 52 weken challenge

 6. Anja

  Ik kan altijd heel gemotiveerd BEGINNEN aan zulke challenges, maar volhouden, ho maar. Nu staat er dus gewoon een automatische afschrijving naar m’n spaarrekening ingepland.

  1. FinancElle

   Hi Anja! Ja, de automatische overschrijving werkt bij mij ook het beste 🙂 Leuk om te horen dat dat voor meer mensen geldt.

 7. B.

  Sparen in deze tijd, geen tot zeer weinig rente. Ik ben dit jaar geswitcht naar nog meer aflossen van mijn hypotheek. Er staat een basisbedrag op de spaarrekening voor onvoorziene dingen en eventueel vakantie o.i.d. Dat wat ik meer heb dan gemiddeld genomen gaat nu automatisch mijn hypotheek in. Enig hierbij is dat je het niet beschikbaar hebt voor andere dingen, maar elke maand gaat mijn te betalen hypotheekpremie naar beneden.

  1. FinancElle

   Ja, de spaarrente is inderdaad historisch laag. Extra aflossen op je hypotheek kan een zeer goed alternatief zijn (mits je zoals jij voldoende buffer aanhoudt).

   Meer en meer mensen kiezen ook voor (index)beleggen (of een combinatie van extra aflossen en beleggen).

   Ga zo door!

 8. Marja

  Ik heb de 52 wk challenge gedaan en een jaar volgehouden. Echt een kik. Nu doe ik het anders want in dec was het toch pittig. Nu begin ik met wk 1 en dan wk 52 , dan wk 2 en dan wk 51. Zo spaar je elke maand ongeveer 100 euro in mijn geval beter verdeeld. Dus ben dit jaar weer met goede moed begonnen.

  1. FinancElle

   Hi Marja,

   Wat leuk om eens een verhaal te horen van iemand die de spaarchallenge echt heeft gedaan! En dus ook succesvol afgerond.

   Goede middenweg die je nu doet, succes!

 9. Jade

  Wij zijn in januari begonnen met de 52 weken spaarkalender. Wij doen het random maar hebben de meeste hoge bedragen al gehad. Er zit nu bijna 900 euro in de spaarbox en we kunnen nu ook af en toe een laag bedrag in de box doen. Mijn dochter kruist het bedrag door en mijn zoontje doet het bedrag in de spaarbox. Zo helpt iedereen mee en zien ze wat sparen inhoudt.

  1. FinancElle

   Hi Jade, wat een super leuk idee om jullie kinderen er ook zo bij te betrekken! Hebben jullie een bepaald doel?

   1. Jade

    We willen volgend jaar een verre reis maken. Van dit geld kunnen we leuke dingen / excursies van doen.

 10. Annika De Nooij

  Het wisselt bij ons per maand enorm wat er over blijft, dus een automatische afschrijving werkt niet. Als bijvoorbeeld de contributie voor het schaatsen (+extra training en wedstrijdabonnementen) eraf gaat moet je denken aan een bedrag van rond de 400 euro. Die maand wordt er dus minder gespaard dan andere maanden. Wij houden gewoon in een excell bestandje bij wat er binnenkomt en uitgaat. Alles wat overblijft gaat per maand naar de spaarrekening en daar verdelen we het over verschillende spaarvarkens: hypotheek, vakantie en overig. De hypotheek loopt bij mijn schoonouders en is gunstiger als we die 1x per jaar in 1x betalen. We hebben er ook over gedacht om ‘m in 1x af te lossen, maar dat was qua belasing voor hen niet handig en bij een plotseling overlijden voor ons niet zo handig.

  1. FinancElle

   Klinkt als een overzichtelijk systeem in Excel! Zeker met die potjes. Eventueel zou je een potje kunnen maken voor bijvoorbeeld schaatsen waar je dan elke maand een bedrag (automatisch) naar overmaakt. Als je het dan daadwerkelijk moeten betalen doe je dat van het potje. Goed bezig en ga zo door!

 11. Inge

  Zodra ons salaris gestort is maak ik mijn hele salaris over naar de spaarrekening en leven we van 1 salaris. Alleen als het écht nodig haal ik er iets af. De drempel om dat te doen is best hoog dus dat scheelt geld uitgeven. Dit werkt bij ons al jaren véél beter dan achteraf overmaken wat ‘er over’ blijft.

  1. FinancElle

   Hi Inge, klinkt als een goed systeem. Fijn dat het precies zo uitkomt dat jullie één salaris kunnen sparen! Hebben jullie een specifiek doel?

 12. mark

  Ik mis eigelijk crowdfunding in dit verhaal je kan bij bv lender en spender met heel weinig risico 4% halen en bij sameningeld ook 4 a 4,9% dat lijkt mij ook best handig (begonnen in 2017)
  Ik heb zelf 30% in groenrente deposito’s en spaardeposito’s 10% aandelen en etf’s 60% crowdfunding over 12 platforms en leef nu 2018 hier van maar heb zelf weinig kosten.

 13. Anna Aarons

  Dag Elle,

  Ik ben blij dat ik je website gevonden heb! Je artikelen en uitleg zijn heel overzichtelijk en duidelijk weergegeven. Veel hiervan kan ik gebruiken bij de “financiele opvoeding” van mijn kinderen. Dus…..dank!

  Bij de 52-weken methode is het bedrag in december relatief hoog en dat is juist een maand waarin ik veel kosten heb. Hierdoor is die methode voor mij niet prettig (maar dat is geheel persoonlijk uiteraard)

  De “onmerkbare” spaarmethode die ik toepas is een dagelijkse en wordt automatisch overgeboekt naar een spaarrekening:
  Maandag 1 euro
  Dinsdag 2 euro
  Woensdag 4 euro
  Donderdag 8 euro
  Vrijdag 16 euro
  Zaterdag & Zondag elk 5 euro.

  Op deze manier spaar ik dus wekelijks (en echt ongemerkt) 41 euro wat neerkomt op goed 2000 euro per jaar!
  Zelfs als je het zou halveren krijg je echt een leuk spaarpotje.

  Hopelijk heb ik hiermee een kleine bijdrage geleverd als dank voor het delen van je kennis.

  Groet,
  Anna

 14. Manon

  Ik weet ook nog een leuke:
  Boodschappen doen en het geld dat je bespaart ivm korting/reclameartikelen ook wegzetten naar je spaarrekening