Overstappen zorgverzekering: vanaf 12 november

zorgverzekering ziekenhuis overstappen zwangerschap bevalling

Vanaf vandaag is het weer zover: je hebt de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. Dit kan namelijk maar één keer per jaar.

Overstappen tussen 12 november en 31 december 2020

Tussen 12 november en 31 december 2020 kun je overstappen van zorgverzekeraar. Er bestaan twee opties:

 • Sluit voor 1 januari 2021 een nieuwe zorgverzekering af (bij een andere zorgverzekeraar): dan wordt je huidige zorgverzekering automatisch opgezegd
 • Wil je pas tussen 1 januari en 1 februari 2021 een nieuwe zorgverzekering afsluiten? Dan moet je zélf je huidige zorgverzekering opzeggen voor 1 januari 2021.

Waar moet je op letten bij het overstappen?

Waarschijnlijk ga je eerst een prijsvergelijking maken om te checken of overstappen voordelig is voor jou. Houd dan rekening met de volgende 4 punten.

1. Wil je alleen de wettelijk verplichte basisverzekering of ook aanvullend?

Aanvullende verzekeringen zijn lang niet in alle gevallen voordelig. Kijk goed hoeveel je extra betaalt voor het nemen van bepaalde aanvullingen en hoeveel kosten je moet maken om dat er ook uit te halen. 

Alleen als je redelijk veel aanvullende zorg nodig hebt (zoals fysiotherapie of tandzorg) kan het voordeliger zijn. Ook indien je zwanger bent en niet-medisch in het ziekenhuis wil bevallen, kan het aan te raden zijn. Je krijgt dan ook nog andere vergoedingen op het gebied van zwangerschap en bevallen.

Vergelijking: geen zin om het zelf uit te rekenen? Als je op Independer (zorgverzekering) een vergelijk maakt, kun je bij de verschillende onderwerpen (tandarts, fysiotherapie, etc.) klikken op ‘help mij kiezen’. Op basis van jouw input wordt dan bekeken of een aanvullende verzekering raadzaam is.

2. Wil je een natura- of resitutiepolis?

Bij een restitutiepolis zitten alle zorgverleners ‘inbegrepen’. Bij een naturapolis alleen die zorgverleners waarmee jouw zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Bij andere zorgverleners krijg je 50 tot 80% vergoedt.

Ga je voor een naturapolis (= goedkoper), check dan of in ieder geval de dichtstbijzijnde ziekenhuizen zijn aangesloten. Vaak zijn er heel veel zorgverleners aangesloten.

Vergelijking: maak je een vergelijking op Independer (zorgverzekering)? Bij ‘type basisverzekering’ kun je aanvinken dat je alleen naar een natura- of restitutiepolis wil zoeken.

3. Welke hoogte eigen risico wil je?

Het wettelijk verplichte eigen risico is €385. Je kunt het niet verlagen, wel eventueel verhogen.

Verwacht jij de komende 3 jaar geen (hoge) zorgkosten te hebben? Dan kun je eventueel kiezen voor het hoogste eigen risico van €885. Zorg er dan wel voor dat je €885 achter de hand hebt in geval van nood.

De beste vergelijkingswebsites

Mijn favoriete partijen om zorgverzekeringen te vergelijken zijn:

Zelf maak ik meestal een vergelijking op allebei de website en baseer op basis daarvan mijn keuze. 

De bovenstaande links zijn affiliate links. Als jij via deze links een zorgverzekering afsluit, krijg ik daarvoor een kleine vergoeding. Heb je iets aan deze blog gehad? Dan zou het heel fijn zijn als je hier gebruik van maakt!

Ga jij overstappen?

Zelf ga ik dit weekend even wat vergelijkingen maken om te kijken of wij gaan overstappen, maar ik denk het wel! Weet jij het al?

Leave a Reply

This Post Has 11 Comments

 1. GeldHamster ?

  Een restitutiepolis basiszorgverzekering zonder aanvullende verzekering voor het hele gezin met een maximaal eigen risico. Voordeel van die restitutiepolis is recht op vergoeding in plaats van recht op zorg (naturapolis) waarbij je bij alle zorgverleners terecht kan en minder snel te maken met een zorgplafond. Hiervoor betaal je wel iets meer maar kun je verlagen door een hoger eigen risico te nemen. Bij kinderen is het fijn dat die geen eigen risico hebben en gratis meeverzekerd zijn en hiermee ook de (luxe) restitutiepolis voorwaarden en voordelen krijgen.

  1. FinancElle

   Klinkt goed! Jij hebt dus eigenlijk nooit iets zo te lezen 🙂 Stay healthy!

 2. Audrey

  Ik blijf bij mijn huidige aanbieder, maar ik ga nog wel een beetje sleutelen aan mijn polis.

 3. Meer door minder

  Let op je schrijft: “Dan moet je zélf je huidige zorgverzekering opzeggen voor 1 februari 2021”
  Dit klopt niet zie onderstaand stukje.

  Omdat de looptijd van een zorgverzekering één jaar is, kan je aan het eind van het jaar je zorgverzekering stoppen. Dit moet uiterlijk 31 december zijn gebeurd. Je hebt dan tot 1 februari van het nieuwe jaar de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Je nieuwe zorgverzekering gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari.

  1. FinancElle

   Thanks. Iemand wees me erop dat het 1 februari is, dus ik had het 5 minuten geleden aangepast. Toen ging ik nogmaals op onderzoek uit en kwam ik tot de conclusie dat het toch echt 1 januari is. Dus meteen weer aangepast! Dank voor je oplettendheid!

 4. Tiny

  Hier altijd een restitutiepolis, wel 1 aanvullende module voor extra zorgkosten in buitenland, ook maximale eigen risico. Ik zie nu 1 aanbieder die iets goedkoper is, maar het aanvullende deel is weer iets duurder dan mijn huidige verzekering (en valt ook minder onder). Blijf dus bij mijn huidige.

  1. FinancElle

   Hi Tiny, jullie verblijven vaak in het buitenland? Is dit dan binnen of buiten Europa?

   1. Tiny

    Inderdaad vrij veel, dus wil het risico niet lopen dat de kosten veel hoger uitvallen dan de standaard bedragen in Nederland. Wel Europa, maar in sommige klinieken zou het nog weleens kunnen oplopen. Geen risico dat ik wil nemen.

 5. Arjen

  Als ik volgend jaar naar Zuid-Amerika wil, is het dan verstandig om een restitutiepolis te nemen of maakt dat buiten Europa niet uit?

  1. FinancElle

   Het kan verstandig zijn omdat je dan naar elk willekeurig ziekenhuis kan gaan en van de behandeling de Nederlandse kosten vergoedt krijgt. Let dus erg op in het geval de behandelkosten daar hogen liggen dan in NL. Maar het hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke voorkeuren.