Overzicht – richtlijnen voor uitgaven

Richtlijnen uitgaven overzicht

Misschien heb je geen enkel idee over wat ‘normaal’ is om uit te geven aan verschillende posten zoals woonruimte, eten, vervoer en vakantie. Hieronder per categorie een inschatting. Deze blog kun je als richtlijn gebruiken om meer inzicht te krijgen in jouw financiën.

Let op: het zijn richtlijnen, het is per persoon heel verschillend (bijvoorbeeld kinderopvang kan een hoge uitgavenpost zijn en wonen in een stad is vaak duurder dan daarbuiten). Stel altijd voor jezelf een persoonlijk budget op. 

Onderaan de blog bij samenvatting vind je een overzicht per inkomenscategorie en een cirkeldiagram.

Wonen (huur / hypotheek)

Probeer aan kale huur of hypotheek (aflossing en rente) maximaal 25% van je netto maandinkomen uit te geven. Het bedrag inclusief alle kosten (huur/hypotheek, g/w/l, belastingen én onderhoud) zou ik houden op maximaal 35% van je netto maandinkomen.

Dit betekent dat als je een inkomen van €2.500 netto per maand hebt, je maximaal €625 kale huur of hypotheek kunt hebben of €875 aan woonlasten inclusief alle kosten. Als je alleenstaand bent, zal dit niet altijd makkelijk zijn, vooral niet als je in een duurder gebied woont.

Om te besparen op woonlasten kun je denken aan het kopen of huren van een studio of ‘tiny house’ of aan het delen van een huis of appartement met een huisgenoot.

Als je maximaal 35% uitgeeft aan je huis, houdt dit in dat je nog 65% van je netto maandinkomen overhoudt voor je resterende uitgaven.

Boodschappen

Eerder heb ik een blog geschreven over hoe te besparen op het doen van boodschappen. In die blog vind je ook richtlijnen voor budgetten per week afhankelijk van je gezinssamenstelling.

Ik zou aanhouden om maximaal 7,5% van je netto maandsalaris te besteden aan boodschappen, maar dit kan te weinig zijn met een gezin. In dit geval kun je misschien besparen op uitgaan (zie hieronder bij rest)?

Transport

Vervoer kan een enorme kostenpost zijn. Als je geen auto hebt en in principe alles op de fiets doet, geef je niet veel uit. Voor veel mensen bestaat deze optie niet. Probeer maximaal 5% van je netto maandinkomen uit te geven aan vervoer (inclusief openbaar vervoer). 

Hierbij tel ik de kosten voor benzine voor woon-werkverkeer niet mee, aangezien ik ervan uit ga dat je hiervoor €0,19 per kilometer vergoed krijgt van je werkgever.

Hier kun je meer lezen over of het voor jou goedkoper is om een auto te leasen of kopen.

Vakantie

In Nederland is het betalen van vakantiegeld verplicht (8% van het jaarsalaris). Sommige werkgevers betalen het vakantiegeld op maandelijkse basis uit, de meeste eens per jaar in mei of juni.

Een goed uitgangspunt kan zijn om aan vakanties en weekendjes weg per jaar niet meer dan je vakantiegeld uit te geven. Zet het vakantiegeld zodra je het krijgt op een speciale vakantierekening om ervoor te zorgen dat je het niet aan andere dingen uitgeeft. Je bent dan geen percentage van je netto maandelijkse inkomen meer kwijt.

Weten waarom je zoveel belasting moet betalen over je vakantiegeld? Dat lees je hier!

Verzekeringen en abonnementen

Een vrij grote (en een beetje ‘saaie’) post is verzekeringen en abonnementen. Een basisverzekering kost al snel €100 per maand en een reisverzekering en aansprakelijkheidsverzekering raad ik ook iedereen aan.

Het afsluiten van (sport)abonnementen is erg verleidelijk, maar ook duur. Als je er intensief gebruik van maakt, is het dat geld absoluut waard! Als je het gewoon nog steeds niet hebt opgezegd, een beetje zonde. Lees hier meer over het besparen op abonnementen.

Geef in totaal maximaal 7,5% van je netto maandinkomen uit aan verzekeringen en abonnementen.

Rest

Zoals bij elke begroting, heb je ook bij jouw persoonlijke begroting een post ‘onvoorzien’ nodig. Alle overige uitgaven zoals uitgaan, kleding, onvoorziene uitgaven, etc. kunnen van deze post worden betaalt. De post bedraagt maximaal 20% van je netto maandinkomen.

Totaal en sparen

Indien je bovenstaande uitgaven aanhoudt, zou je in totaal uitkomen op maximaal 75% van je netto maandinkomen. Dit houdt in dat je per maand 25% van je netto maandinkomen zou kunnen sparen (of (een deel) investeren).

Bij een netto maandinkomen van €2.500 komt dit neer op €625. Dat is een heel mooi bedrag!

Met jouw spaarpercentage kun je berekenen hoe lang jij nog ‘moet’ werken.

Samenvatting

richtlijnen voor uitgaven tabel

Leave a Reply

This Post Has 10 Comments

 1. Manon

  Vind je, niet vindt je 😉

 2. Manon

  Klinkt mooi ook; maar 7,5 % uitgeven aan boodschappen…
  Dat is met een inkomen van 2000 euro 37,50 per week. Is dat niet heel erg weinig denk je?
  Wij hebben om en nabij de 2800 euro aan inkomen en hebben een boodschappenbudget van 710 euro per maand (met zijn vieren) en vaak zit ik eerder rond de 750.
  Er gaat hier heel wat doorheen met een volwassen zoon en een tiener in de groei. Plus: we willen graag goed en lekker eten en niet op alles hoeven te beknibbelen.

  Grappig is ook dat je met, stel dat je niet meer hebt/kunt uitgeven, 37,50 per week in aanmerking komt voor de voedselbank.

  1. FinancElle

   Hi Manon,

   Dank voor je uitgebreide en persoonlijk reactie. Leuk om meer te horen over ieders verschillende situatie.

   Dat is natuurlijk ook het lastige aan deze blog, het zijn richtlijnen gebaseerd op een modaal inkomen per persoon. Zodra er kinderen in het spel zijn (zeker als die eten als volwassenen) zie het plaatje er heel anders uit.

   Voor mezelf kan ik zeggen dat bij een modaal inkomen (2.120 per maand) het goed mogelijk is maximaal 7,5% uit te geven aan boodschappen (160 euro per persoon per maand aan boodschappen).

   Al bij al gaat het er denk ik om dat je in staat bent een balans te vinden tussen je uitgaven (aan vaste lasten) en inkomsten en ruimte over te houden om te sparen/beleggen.

  2. Michel

   Andersom is het natuurlijk ook weer zo dat iemand die € 6000 te besteden heeft, niet per se 3x zoveel uitgeeft aan boodschappen, maar misschien juist meer uitgeeft aan luxe artikelen, abonnementen, uitgaan, of vakantie.

 3. Claudia

  Hoi,

  Super leuk om te lezen en geeft mij keer op keer een boost om zuinig aan te doen.

  Ik vraag mij af waar jij verzekerd bent en goedkoopste ziekenfonds etc. enz ons gezin bestaat uit 2 volwassen en 4 kids waarvan 2 om de week.

  Ons inkomsten zijn 2000 per maand en nu ik werk af en aan meer maar zouden het fijn en wen geruststelling vinden om het met de 2000 te kunnen doen en verder sparen en een buffer op te bouwen.

  Heb graag handige tips

  Groetjes claudia

  1. FinancElle

   Hi Claudia,

   Leuk om te horen! Over het vinden van een goedkope zorgverzekering heb ik eerder een blog geschreven. Kinderen tot 18 jaar zijn in principe gratis meeverzekerd maar ik zou wel even goed checken waar de twee kinderen met het co-ouderschap op de polis moeten staan.

   Zelf heb ik niet de goedkoopste zorgverzekering (meer), maar ik weet dat Zekur erg goedkoop is bijvoorbeeld (check hun voorwaarden!).

   Mijn website staat vol met bespaartips en ik heb ook een blog geschreven gaat over het maken van een maandelijks financieel overzicht waarmee je een buffer kunt opbouwen. Als je nog informatie over een specifiek onderwerp zoekt, laat het vooral even weten!

   Succes!

 4. Helena

  Hoi Ellen,

  Een abonnement zoals icloud, dropbox of google drive. Zou je dat bij abonnementen of bij rest zetten?

  Nu je een kind hebt neem ik aan dat er voor haar ook gespaard wordt en/of een post voor extra kosten en/of potje voor benodigdheden opzij wordt gezet. Hoe verwerk je dat in een financieel overzicht?

  Dit artikel is al een tijdje gelden gemaakt. Misschien heb je nu andere/betere inzichten en tips. Zou je hier anders nog een keer een up to date artikel over willen schrijven? Dat zou helemaal leuk zijn!

  1. FinancElle

   Hi Helena,

   Die abonnementen zet ik inderdaad onder abonnementen.

   Voor ons kind sparen wij geen vast bedrag per maand. We hebben voor haar wel een spaar- en beleggingsrekening. De extra kosten zijn eigenlijk eten en drinken (onder boodschappen) en winkelen (kleding). Voor die posten hebben wij ons budget opgehoogd.

   Heb je overigens ook deze blog gelezen over maandelijkse planning? Dan kun je zien welke sheet ik gebruik.

 5. Hofmeier

  Hi, handig artikel!

  Altijd goed om een financieel plan, een persoonlijke begroting (misschien zelfs een meerjarenbegroting) te maken voor een goed financieel overzicht.

  Groet,
  Felix