Peaks: de nieuwe kostenstructuur

peaks nieuwe kostenstrcutuur vrouw in SF

Peaks heeft ‘een nieuwe kostenstructuur’: dat is de marketingtechnische beschrijving. Ik noem het gewoon: Peaks wordt duurder, behalve in één geval. Namelijk bij een belegd vermogen van €29.940 of meer.

Kort gezegd betaalde je eerst €1 per maand óf 0,5% per jaar over je belegde vermogen en nu ga je €1 per maand én 0,5% per jaar over je belegde vermogen betalen. Nou ja, het is nu geen €1 per maand meer, maar €0,99.

De vraag is: wat heeft dit voor gevolgen en moet je nu overstappen?

Wat is Peaks?

Peaks is een beleggingsplatform waarmee je op een hele eenvoudige manier kunt beleggen. Je opent een account via je telefoon, activeert de vriendencode (NELSOi152 voor ons allebei €5 gratis tegoed) en kiest een portfolio. Vervolgens: inleggen maar. De rest gaat automatisch.

Het inleggen kan ook nog eens op legio manieren. Je kunt bijvoorbeeld je bankenapp koppelen en dan bij elke betaling je wisselgeld beleggen. Volgens mij is Peaks de enige die dat op deze manier aanbiedt, waardoor ze razend populair zijn. Vooral onder jongeren. 

De huidige kostenstructuur

In de huidige (of oude) kostenstructuur zijn er twee opties:

 • optie 1: je belegde vermogen is onder de €2.500: je betaalt €1 per maand aan beheerskosten
 • optie 2: je belegde vermogen is boven de €2.500: je betaalt 0,5% per jaar aan beheerskosten

Overigens betaal je de beheerskosten altijd per maand, ook bij optie 2. Het is dan per maand 1/12e van 0,5% van de gemiddelde waarde van je beleggingen in die maand.

Duurder onder een belegd vermogen van €2.400

Procentueel gezien is Peaks momenteel duurder onder een belegd vermogen van €2.400. Dan bedragen de beheerskosten meer dan 0,5% per jaar. Daarom is het onder de huidige kostenstructuur van belang om het bedrag van €2.400 zo snel mogelijk bij elkaar te krijgen.

Zeker bij zeer kleine belegde vermogen wordt je rendement totaal opgegeten door de kosten, of zelf meer.

Lees alles over Peaks en het rendement onder de huidige kostenstructuur in mijn andere blog.

De nieuwe kostenstructuur

Per 1 april wordt Peaks dus duurder. Er komen dan 3 pakketten:

 • start (één beleggingsrekening): €0,99 per maand + 0,5% per jaar
 • compleet (drie beleggingsrekeningen): €1,99 per maand + 0,5% per jaar
 • premium (vijf beleggingsrekeningen): €4,99 per maand + 0,3% per jaar

Ik heb eerlijk gezegd niet echt een idee waarom iemand 5 beleggingsrekeningen bij één beleggingsplatform zou willen hebben, maar misschien weet jij dat? 

Peaks schrijft ‘voor de een is het misschien iets duurder en voor de ander goedkoper’. Ik kan me maar één situatie bedenken waarin de nieuwe kostenstructuur goedkoper wordt.

Een belegd vermogen van €29.940 of hoger: nieuwe structuur goedkoper

Bij het ‘premium’ pakket zijn de beheerskosten €4,99 per maand + 0,3% per jaar over je gemiddelde belegde vermogen. Aangezien het jaarlijkse percentage lager is dan in de huidige structuur (0,3% in plaats van 0,5%), kom je op een gegeven moment op een bedrag uit waarbij de nieuwe kostenstructuur voordeliger is.

Dat bedrag is €29.940. De beheerskosten bedragen bij dit bedrag effectief 0,5% per jaar. Bij een belegd vermogen van €58.000 zit je zelfs op 0,4% effectieve beheerskosten per jaar.

Heb jij €29.940 of meer op je Peaks beleggingsrekening staan? Dan worden de kosten lager voor jou. Wel even ‘overstappen’ naar het premium pakket.  

Voor de rest van deze blog ga ik uit van het start pakket (€0,99 per maand + 0,5% per jaar).

De nieuwe kosten in procenten van je belegde vermogen

Hieronder zie je een tabel met de kosten in de oude structuur en de nieuwe structuur op basis van een bepaald belegd vermogen.

Tot en met een belegd vermogen van €2.250 zitten de beheerskosten effectief boven de 1% per jaar. Onacceptabel wat mij betreft.

Het verschil tussen de oude en nieuwe structuur is met name groot voor belegde vermogens tussen de €1.000 en €2.250. Jullie gaan bijna een half procent per jaar meer betalen.

Meer lezen over het effect van kosten? Check mijn blog over compound interest. Kosten werken hetzelfde, maar dan in de min.

Peaks nieuwe kostenstructuur tov oud

Moet je nu overstappen?

Je moet natuurlijk helemaal niets, maar als je belegde vermogen onder de €2.250 zit en je verwacht hier ook niet op korte termijn boven te komen, zijn de beheerskosten boven de 1% per jaar. Dat is voor mij persoonlijk onacceptabel. Onder de €1.250 zit je zelfs rond de 1,5% of hoger. Dan is het echt tijd voor actie!

Het probleem met andere brokers is dat je geen mogelijkheid hebt om je wisselgeld in te leggen. Dan moet je zelf bijvoorbeeld €1 per dag opzij zetten om het vervolgens eens per maand of per 2 maanden in te leggen.

Overstappen met een (zeer) klein belegd vermogen

Als je wil overstappen, zou ik allereerst overwegen over te stappen naar ‘zelf beleggen’. Dit bestaat in allerlei vormen, bijvoorbeeld ook met een automatische incasso en automatische orders, waardoor je niet zo veel meer zelf hoeft te doen.

Wil je perse blijven ‘portfoliobeleggen’ zoals ik het noem, dan zijn er voor (zeer) kleine vermogens wat mij betreft 5 opties (zie hieronder op alfabetische volgorde).

De 5 opties portfoliobeleggen (zeer) kleine belegde vermogens

 • ABN Begeleid Beleggen: de jaarlijkse kosten zijn rond de 1% per jaar (afhankelijk van je profiel), dus dit is vooral een optie als je bij Peaks onder de €2.000 aan belegd vermogen zit en hier voorlopig niet boven komt én je al een betaalrekening bij de ABN hebt. Per keer moet je minimaal €50 inleggen (per inleg, er is geen minimum per maand). Je kunt bijvoorbeeld €1 per dag naar je beleggingsrekening overmaken en zodra je €50 hebt dit inleggen
 • Brand New Day (modelbeleggen): de jaarlijkse kosten zijn rond de 0,6% per jaar. Dat is het op een na laagste percentage uit dit rijtje en een goede optie als je bij Peaks onder de €12.500 aan belegd vermogen hebt. Na het openen van een beleggingsrekening kun je kiezen voor ‘een model’, oftewel een bepaald portfolio. De minimuminleg is €50 per keer (niet per maand)
 • Evi Go: afhankelijk van het gekozen portfolio zijn de kosten hier rond de 1% per jaar, dus ook vooral een optie als je onder de €2.000 aan belegd vermogen zit en daar voorlopig blijft. De inleg is minimaal €50 per maand. Het meest risicovolle profiel heeft 81% aandelen (= zeer offensief)
 • Meesman: hier zijn de beheerskosten 0,5% per jaar (het laagste percentage!) en er geldt een minimale inleg van €100 per maand. De transactiekosten zijn 0,25% (per transactie), maar dit heeft op de lange termijn erg weinig invloed op je rendement (ten opzichte van jaarlijks terugkerende kosten). Peaks heeft ook transactiekosten (0,03-0,05%)
 • Semmie: de kosten zijn net onder de 1% per jaar. Er geldt eenmalig een minimale inleg van €500. Het meest risicovolle profiel (offensief) bestaat voor 70% uit aandelen. Als je een account opent via deze link betaal je 3 maanden geen beheerkosten

In mijn blog over de beste broker voor automatisch beleggen ga ik dieper in op de kosten en opties.

Overstappen: hoe doe je dat?

De makkelijkste manier om over te stappen is alles bij je huidige broker verkopen (in dit geval Peaks) en alles weer opnieuw in te leggen bij je nieuwe broker. Let wel op dat hier soms een paar dagen overheen gaan en dat gedurende deze dagen de koers kan wijzigen (=koersrisico). 

Wil je toch echt perse Peaks?

Vind jij Peaks gewoon super fijn en wil je hier blijven? Dat begrijp ik. De manier van inleggen, het overzicht, het werkt gewoon super prettig. Maar dan heb ik één verzoek voor je: breng je belegde vermogen zo snel mogelijk boven de €2.500, maar nog liever €12.500 zodat je aan de 0,6% zit. 

Ga jij een beleggingsrekening openen bij Peaks? De eerste 3 maanden zijn gratis én je krijgt €5 euro gratis beleggingstegoed.

€5 gratis beleggingstegoed

Als je via deze link een account opent (via je telefoon), kun je vervolgens binnen 48 uur een actiecode invoeren voor gratis €5 beleggingstegoed: NELSOi152. Klik op menu (rechtsonder) ‘actiecode  verzilveren’.

Wat ga jij nu doen?

Ga je weg bij Peaks? En zo ja: waarheen? Laat het weten in de comments!

De links naar Brand New Day en Peaks zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 21 Comments

 1. Meer door minder

  Voor mijn gevoel moet je voor beleggen maar niet instappen bij Peaks. Het klink wel leuk om met je wisselgeld te beleggen maar in dit geval is er maar één die er beter van wordt maar dat is niet de belegger.

  1. FinancElle

   Onder de oude kostenstructuur was het nog wel leuk als je de kans had om enigszins snel naar een paar honderd euro belegd vermogen te groeien, dat geldt onder de nieuwe kostenstructuur zeker niet meer!

 2. Ingrid

  Ik heb gisteren een klacht ingediend omdat ik de verhoging niet acceptabel vind.
  Eerst via de chat maar het leek wel of ik met een robot aan het praten was.
  Hij snapte er niets van en ik heb gevraagd of ze telefonisch contact met mij willen opnemen.
  Veel verwacht ik er niet van.

  1. FinancElle

   Hi Ingrid,

   Helaas vrees ik dat ze het niet zo snel weer zullen wijzigen, maar altijd goed om je punt te maken. Ben je van plan om over stappen? Overigens mailde iemand me gisteren de reactie die zij van Peaks heeft gekregen. Ze zeggen dat ze in 3 jaar tijd de kosten nog nooit hebben verhoogd en dat de maximale verhoging 1 euro per maand is. Dat klinkt natuurlijk heel erg weinig, maar zoals je in de tabel kunt zien heeft dat procentueel vaak enorm veel impact!

   1. Ingrid

    Hoi Elle,
    Ik weet nog niet of ik ga over stappen.
    Ik heb er wel een redelijk bedrag op staan en kan het dan wel naar DeGiro doen , maar ook daar heb ik momenteel mijn twijfels over.

 3. Ellen1979

  Dank voor het overzicht. Ik was al aan het kijken hoeveel me dit ging schelen. Op dit moment heb ik 4500 bij Peaks staan, meest pittig, “heet” dus, en sta op +12 %. De 0,3 % extra kosten, dan is dat maar zo. Ik laat het dus nog maar zo.
  Leg 50,- p/m in. En ik vind het vooral leuk voor erbij. Worden de kosten nog hoger ga ik weer rond kijken.

  1. FinancElle

   Hi Ellen,

   Ik heb even snel een berekening voor je gemaakt. Als je nu 4.500 hebt en elk jaar 600 euro inlegt, dan heeft 0,3% een impact van rond de 700-800 euro in 15 jaar tijd (op basis van een rendement van 5 of 6%). Dat is ongeveer 15 maanden aan inleg.

   In jouw geval begrijp ik overigens best dat je blijft zitten hoor. Lagere kosten dan 0,75% waarbij een inleg van 50 euro per maand mogelijk is krijg je eigenlijk alleen bij een vorm van zelf beleggen.

 4. Clien

  Ja, ik ben overgestapt… puur vanwege de kosten, het rendement was namelijk best lekker op het moment. Maar ik wil inzetten op beleggen voor langere termijn en dan zijn die kosten toch vervelend.

  Naar Meesman…

  1. FinancElle

   Hi Clien,

   Ja dat is het lastige, op dit moment heeft eigenlijk iedereen rendement. De markten gaan gewoon als een speer. Dus ik hoor ook regelmatig: ik ga niet weg bij Peaks want het rendement is goed. Klinkt alsof jij een weloverwogen beslissing hebt gemaakt!

 5. Dennis

  Hoihoi, Ik was ergens in mei/juni vorig jaar al overgestapt vanwege de kosten. Ik zit met name bij DeGiro, en dan hoofdzakelijk enkele ETF’s uit de kernselectie, welke 1x maand gratis aan te kopen zijn. Peaks vond (en vind) ik erg mooi, en het was voor mij de start van mijn beleggingsactiviteiten. Maar dus de kosten, maar toch ook wel het “avontuur” van zelf kunnen kiezen waarin je belegd wilde ik ook wel. Ik ben binnen de DeGiro dan ook aardig aan het verkennen (geweest) ook met aandelen, maar nu toch vooral 1x maand inleg in kernselectie :). Mijn DeGiro was ik eerst al gestart parallel naast Peaks, maar op gegeven moment dus mijn Peaks-pot verkocht en overgeheveld.

  Leuke blog overigens, ik volg/lees al een tijdje mee :)

 6. Lars

  Hoi, ik heb 2 jaar geleden kunnen profiteren van een jongeren actie van Peaks. De actie is inmiddels afgeschaft en ik begrijp waarom. Ik heb namelijk geen maandelijkse kosten tot m’n 23e levensjaar. Tenzij ik boven de 2500eu kom dan moet ik alsnog die 0,5 per jaar gaan betalen. Ik zit er nog onder na 2 jaar (rond de 2100eu nu). Ik ga dit jaar die 2500 bereiken dus ga ik ook kosten moeten betalen en ik twijfel nu om over te gaan stappen omdat de kosten verhoogt gaan worden. Ik twijfel omdat ik in die 2 jaar wel een mooi rendement heb opgebouwd, volgens peaks 20% gemiddeld per jaar. Is het zonde om mijn rendement op rendement weg te vagen? Mijn alternatief is vwrl maandelijks aanschaffen bij DeGiro uit de kernselectie

  1. FinancElle

   Hi Lars,

   Wat een grappige actie, daar had ik nog nooit van gehoord. Ben je al bijna 23? Is het niet mogelijk om geld van je account te halen zodat je onder de 2.500 blijft? Of staat daarover iets opgenomen in de actievoorwaarden?

   Maargoed, als je nu een wereldwijd gespreid portfolio hebt en deze verkoop en ergens anders iets soortgelijks terugkoopt, is je rendement in principe niet weg. Je hebt meer geld om VWRL van te kopen. Alleen dat groene cijfer (je rendement) is dan wel weg. Je begint weer op nul omdat je bent overgestapt. Wel moet je rekening houden met de tijd die zit tussen de verkoop bij Peaks, het moment dat het geld op je rekening staat en je aankoop bij DEGIRO. Als hier een paar dagen tussen zit loop je koersrisico.

   Hopelijk helpt dit!

   1. Mascha Koetsier

    Hoi,
    Ik heb me net aangemeld bij Peaks. En ik lees nu allemaal verhalen over de hoge kosten per 1 april.
    Ik heb al redelijk wat spaargeld opgebouwd de afgelopen jaren. Heeft het zin om meteen een bedrag op Peaks te zetten boven de 12.500? Ik heb het portfolio Heet.
    Groetjes, Mascha

 7. Sophie Westerhof

  Ik ga nu beginnen met beleggen en ik overweeg Meesman, goede verhalen over gehoord en als ik het hier zie komt ie qua tarief ook aardig goed uit de vergelijking. Ben wel van plan om voor de lange termijn te beleggen om optimaal van de rente op rente te kunnen profiteren. Zou dat op de lange termijn – als ik op den duur een groter vermogen heb – ook nog een goede keuze zijn, naar jouw mening? Of zijn er dan betere partijen om passief te beleggen met indexfondsen? Ben benieuwd, dankjewel!

  1. FinancElle

   Hallo Sophie,

   Wat leuk dat je gaat beginnen met beleggen! Meesman daar heb ik zelf positieve ervaringen mee, wij hebben daar een rekening voor ons dochter. Het is lastig te zeggen of dat de beste keuze is. Zelf beleg ik daar niet (ik beleg ook voor de lange termijn). Je vind mijn beleggingsstrategie in mijn blog over starten met beleggen (link).

   1. Sophie Westerhof

    Dankjewel!! Ik ga ernaar kijken! :)

 8. Bram Loose

  Weg bij peaks en naar Semmie

  1. FinancElle

   Hi Bram,

   Leuk dat je dit laat weten! En waarom Semmie? Andere opties overwogen (bijvoorbeeld die ik hierboven noem)?

   1. Bram Loose

    De kinder rekening, geen vast bedrag inleggen of minimaal 100. Reviews gelezen, positief. Zit in veel andere plannen deze sluit goed aan.