Pensioenbeleggen: de voor- en nadelen

pensioenbeleggen fietsen toekomst voordelen nadelen

Ik zeg altijd maar zo: nú financiële stress hebben ‘sucks’. Echt. Maar stel je voor dat je financiële stress hebt als je 70 bent! Dat lijkt me pas écht vreselijk. Moraal van het verhaal: regel je pensioen! Hoe eerder je start hoe beter.

Voor het regelen van je pensioen heb je 2 opties: met of zonder fiscaal voordeel. Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen van pensioenbeleggen mét fiscaal voordeel.

Voordeel 1: fiscaal voordeel

Het grootste voordeel van pensioenbeleggen mét fiscaal voordeel? Het fiscale voordeel (joh!).

De inleg op je pensioenrekening is onder voorwaarden aftrekbaar in de inkomstenbelasting (box 1) én vrijgesteld van vermogensbelasting (box 3).

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor aftrekbare pensioenpremies zijn:

 • je legt in op een kwalificerende pensioenrekening; en
 • je hebt jaarruimte beschikbaar

Een kwalificerende pensioenrekening is een geblokkeerde rekening, bijvoorbeeld een pensioenbeleggingsrekening bij Brand New Day, daar beleg ik voor mijn pensioen.

Gevolgen fiscaal voordeel

Een aftrekpost in box 1 zorgt ervoor dat je belastbare inkomen lager wordt. Je hoeft over het bedrag van de inleg nu geen inkomstenbelasting te betalen.

Het gevolg hiervan in cijfers:

 • is jouw belastbare inkomen lager dan €68.500? Dan krijg je een ‘korting’ van 37,35% en betaal je maar 62,65%. Leg je €100 in? Dan betaal je €62,65 netto.
 • is jouw belastbare inkomen hoger dan €68.500*? Dan krijg je een ‘korting’ van 49,5% en betaal je 51,5% zelf. Leg je €100 in? Dan betaal je €51,50 netto.

* de aftrekpost kan je belastbare inkomen zodanig verlagen dat je over een gedeelte 37,35% voordeel hebt in plaats van 49,5%.

In de toekomst, op het moment dat je maandelijkse pensioenuitkeringen ontvangt, zijn deze inkomsten wél belast in box 1. Hoogstwaarschijnlijk is je belastingtarief dan lager, omdat je eventueel in een lagere schijf valt én omdat je vanaf de AOW-leeftijd geen AOW-premies meer betaalt. Dit scheelt 20% in de eerste schijf.

Meer lezen over het boxenstelsel? Lees mijn blog Box 1, box 2, box 3: hoe zit dat?

Let op: je moet jaarruimte hebben

Zoals gezegd: het bovenstaande geldt alleen als de pensioenrekening kwalificerend is en je jaarruimte hebt.

Kort gezegd is de jaarruimte het maximale bedrag dat je van de belastingdienst belastingvrij mag inleggen. Je mag best meer inleggen, maar dan is het bedrag niet belastingvrij. Dat is onverstandig, omdat je dan nu inkomstenbelasting moet betalen, en later bij de uitkering nog een keer.

Naast de jaarruimte kun je ook reserveringsruimte hebben, dat is onbenutte jaarruimte van de afgelopen jaren.

Meer lezen over jaarruimte? Check mijn blog: Jaarruimte: wat kun je ermee?

Voordeel 2: zelf bepalen waar(in) je belegt

Als je in loondienst werkt, moet je vaak verplicht deelnemen aan een bedrijfspensioen. Je hebt dan geen vrije keuze waar en waarin je belegt. Het pensioenfonds doet dat voor jou. Dit is anders als je zelf gaat pensioenbeleggen.

Dan beslis je zelf bij welke aanbieder je gaat beleggen voor je pensioen en in welke fondsen. Door de juiste verdeling tussen aandelen- en obligatiefondsen heb je ook invloed op het risicoprofiel.

Lees mijn andere blog voor meer informatie over de fondsen waarin ik beleg voor mijn pensioen.

Nadeel 1: geblokkeerde rekening

Je pensioenrekening moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Eén van de voorwaarden is dat je pensioenrekening ‘geblokkeerd’ is. Je mag het geld niet zomaar opnemen (zie nadeel 2 voor meer over de voorwaarden).

Doe je dit wel? Dan betaal je er ineens inkomstenbelasting in box 1 over (tot 49,5%) én een ‘boete’ van 20% (revisierente). Dit kan dus oplopen tot bijna 70%. Een uitzondering geldt bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

Waarom doet de belastingdienst dit? Om jou te beschermen. Het ingelegde geld is voor je pensioen en niet voor een ander doel. Misschien is dit wel een voordeel? Zeker als je bedenkt dat deze rekening ook buiten een eventueel faillissement valt. En… Hoe eerder je begint, hoe langer het geld kan renderen.

Nadeel 2: de regelgeving kan wijzigen

De enige reden waarom je het geld ‘mag’ opnemen, is voor het aankopen van periodieke uitkeringen. De uitkeringen moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

 • de uitkeringen moeten in gelijke termijnen worden uitbetaalt (‘periodiek’)
 • de uitkeringen moeten minimaal 20 jaar duren, als ze ingaan voor de AOW-leeftijd tot minimaal 20 jaar na de AOW-leeftijd* 

* in bepaalde situaties kunnen de uitkeringen in minimaal 5 jaar worden uitbetaald (de tijdelijke oudedagslijfrente). Dit is een optie waar veel mensen momenteel gebruik van maken. Onlangs werd er in de politiek over gesproken om deze mogelijkheid af te schaffen. Uiteindelijk is dit niet doorgegaan.

Let op: er geldt een overgangsregeling als er geen stortingen meer zijn gedaan na 2013. Deze biedt meer flexibiliteit. 

Dit is een voorbeeld van hoe de regelgeving omtrent pensioenen kan veranderen. Voor veel mensen is dit een reden om te zelf in de hand te houden.

Wat weegt zwaarder?

Zelf denk ik dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. Zeker als je bedenkt dat nadeel 1 (het geld staat op een geblokkeerde rekening) ergens ook wel een voordeel is. Je kunt het geld nergens anders aan besteden.

Zelf houd ik van de combinatie: zelf beleggen én pensioenbeleggen. 

Twijfel jij of je een pensioengat hebt? Lees mijn blog Heb jij voldoende pensioen opgebouwd?

Vragen? Stel ze hieronder in de comments of lees de pensioenbeleggen FAQDe links naar Brand New Day zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 18 Comments

 1. Jelle

  Bedankt voor het blog en de info! Ik lees ze regelmatig en leer elke keer weer iets nieuws. Ik vraag me af of het zinvol is om voor een aantal jaar in te leggen op een pensioenbeleggingsrekening. Het lijkt mij van wel, maar ik ben benieuwd hoe jij daar over denkt. Afgelopen jaar en de komende paar jaar weet ik zeker dat ik jaarruimte heb. Daarna is het nog onzeker. Mijn plan is om gebruik te maken van de jaarruimte die ik nu en de komende jaren heb, en wie weet kan ik daar later nog meer bijleggen.

  1. FinancElle

   Hi Jelle, leuk om te horen. Dank je.

   Dat kan zeker zinvol zijn, het zal vooral afhankelijk zijn van de looptijd. Doe stel je heb nog 20 jaar te gaan tot je pensioenleeftijd en je legt nu een paar jaar in, heeft het nog lang de tijd om te renderen. Of bedoel je dat je nog maar een paar jaar hebt tot je pensioenleeftijd? Dan zou ik het heroverwegen.

   Let wel op bij het kiezen van een aanbieder. Sommige aanbieders werken met een vaste kostencomponent en dat kan duur uitpakken bij een klein belegd vermogen.

   1. Jelle

    De looptijd is heel lang, want ik heb nog een kleine 40 jaar tot pensioen te gaan. Goede tip om rekening te houden met de vaste kosten. Dan zit ik denk ik wel goed bij Brand New Day. Ik heb al een account bij DEGIRO voor normale beleggingen en ik vind het ook fijn om beiden van elkaar gescheiden te houden.

    1. FinancElle

     Dan ben je er op tijd bij, goed bezig! Klinkt alsof je dezelfde overwegingen hebt als ik. Let op de deadline van 31 december voor inleg (indien van toepassing). Succes!

 2. Meer door minder

  Ben je werknemer en krijg je huursubsidie en/of zorgtoeslag of raak je onverhoopt een periode in de bijstand dan telt geblokkeerd geld niet mee als vermogen. Dat kan een voordeel zijn.

  1. FinancElle

   Sorry, bedoel je dat je pensioenpot niet meetelt voor de vermogensgrens voor toeslagen en bijstand?

   1. Meer door minder

    Ja

    1. FinancElle

     Ah ja, inderdaad. Ik denk dat de meeste mensen hun pensioenpot ook echt niet als vermogen zien. Onbewust misschien? Omdat het bedrag vaak ook een beetje onbekend is als je in loondienst werkt.

 3. SW

  Ik heb zelf helaas geen jaarruimte (werk in loondienst en bouw pensioen op bij ABP), dus helaas kan ik niet pensioenbeleggen. Denk dat ik me daarom maar op ETF’s ga focussen. Of is er – naar jouw weten – een andere fiscaal voordelige manier om pensioen op te bouwen, voor mensen die geen jaarruimte hebben? Bedankt alvast voor je reactie!

  1. FinancElle

   Geen jaarruimte is aan de ene kant jammer, aan de andere kant betekent het dat je alles nu al gebruikt. Ook fijn! Fiscaal voordelig sparen / beleggen kan eventueel nog met groensparen (blog) of beleggen in groenfondsen (blog). Dat ziet dan alleen op box 3.

   Je hebt ook geen reserveringsruimte?

 4. Josefien

  Goeie blog! Heel informatief en eerlijk.

  groet,
  josefien

 5. Fleur

  Hi Elle, dank voor alle nuttige blogs! Ik zit zelf momenteel enorm in dubio of ik mijn jaarruimte moet storten. Ik heb bij BrandNewDay een pensioenrekening geopend. Ik heb nog zo’n 30 jaar te gaan voordat ik met pensioen ga. Ik heb het gevoel dat de beurzen nu zo enorm hoog staan dat ik eigenlijk aan het wachten was tot het wat zou zakken… Niemand heeft een glazen bol, maar ik ben toch benieuwd of je mijn gevoel snapt? Wat zou je me aanraden? Misschien tijdelijk al het geld in “cash” stoppen of in zeer defensief totdat ik wat meer vertrouwen heb? Ik ben benieuwd hoe jij dit ziet.

  1. FinancElle

   Hi Fleur, ik snap jouw gevoel helemaal. Ik heb gisteren een storting gedaan om het jaar financieel af te sluiten en vond dat ook best even lastig. Wat als?

   Ik denk dat die gedachten normaal zijn. Ik heb ze wanneer ik de storting ook doe. Als de markt net omlaag gaat, denk ik ‘misschien zakt hij nog veel meer’. Ik probeer dat soort emoties er gewoon echt buiten te laten. Dit is voor de lange termijn.

   Ik kan je verder niets aanraden, dit is hoe ik er zelf in sta. Succes met je keuze!

   1. Fleur

    Dankjewel, goed om te lezen dat jij dat ook hebt… Ik kijk het even aan, en hoop dat ik mijn koudwatervrees op een gegeven moment opzij kan zetten 🙂

 6. Marc

  1 Van de grootste nadelen die hierboven niet is genoemd is de inkomstenbelasting wanneer je je pensioen opneemt. Als je 20 tot 30 jaar belegt is dit een enorm bedrag en weegt niet op tegen het fiscale voordeel dat je bij je inleg hebt.

  1. FinancElle

   Hi,

   Als je de pensioenleeftijd bereikt, betaal je geen AOW premies meer. Normaal gesproken is je pensioen sowieso lager dan je huidige inkomen dus is het % waartegen je nu aftrek hebt waarschijnlijk hoger dan wat je straks betaalt. Maar natuurlijk is dit iets om rekening mee te houden!

 7. Rakesh

  Hello Elle

  Thanks for the article. I have one question though. Can I withdraw the entire amount in the pension account once I retire? If not, how will I get that money back?

  1. FinancElle

   Hi Rakesh,

   No, in principle you need to ‘buy’ monthly pension payments. See ‘nadeel 2’