Pensioenbeleggen: waarom en hoe?

pensioen waarom en hoe

Heb jij nog jaarruimte over voor je pensioen? Dan kun je overwegen om te starten met pensioenbeleggen. 

Waarom beleggen voor je pensioen in plaats van sparen? Nou… Omdat je liever wil dat je pensioenkapitaal nog groeit tijdens de opbouwfase in plaats van dat het stil staat op een spaarrekening. Sparen geeft namelijk momenteel maar (zeer) weinig rente. 

Hoe kun je pensioenbeleggen? Wat zijn de regels tijdens de opbouwfase en hoe werkt het aankopen van pensioenuitkeringen? Waar kun je pensioenbeleggen? Je leest het allemaal hieronder.

Sparen of beleggen?

Starten met pensioenopbouw. Now is the time. Je kunt elk jaar tot 31 december je jaarruimte benutten om zo met belastingvoordeel pensioen op te bouwen. Dit kan op verschillende manieren, waarvan de meest gebruikelijke pensioensparen en pensioenbeleggen zijn.

Bij pensioensparen krijg je rente over je pensioenpot. Deze rente is momenteel erg laag, ongeveer een half procent. Bij pensioenbeleggen is je rendement afhankelijk van de aandelenkoersen.

Als je nog voldoende tijd heb tot aan je pensioen (minimaal 10-15 jaar), wil je misschien wel wat meer risico nemen met het vooruitzicht dat je pensioenkapitaal nog flink aangroeit. Heel simpel: meer risico met een grotere kans op een hoger rendement.

Pensioenfondsen beleggen ook (met jouw geld)

Als je denkt brrr… wat eng dat beleggen. Dat snap ik. Wat ik mezelf altijd wel bedenk: het pensioenfonds waar je geld inlegt via je werkgever belegt ook met jouw pensioenpot. 

Wat is jaarruimte en reserveringsruimte?

Naast je jaarruimte, heb je ook recht op de ‘reserveringsruimte’. Dat is de ongebruikte jaarruimte van de afgelopen 7 jaren. In mijn andere blog lees je meer over jaarruimte, reserveringsruimte en hoe je het uitrekent

De fases: opbouwen en uitkeren

Waarschijnlijk bevind jij je momenteel in de fase waarin je pensioen aan het opbouwen bent. Mooi zo, dat betekent dat je nog iets kunt doen. Dit geldt voor werknemers én ondernemers!

Stap 1: check of je nog jaarruimte hebt via deze website. 

Let op: de deadline om in te leggen is 31 december! Opbouwen maar…. Hoe sneller je begint, hoe meer tijd je geld heeft om te renderen

Op het moment dat je daadwerkelijk met pensioen gaat, eindigt de opbouwfase. Je stopt met opbouwen en je hebt een bepaald pensioenkapitaal beschikbaar. Van dit kapitaal koop je pensioenuitkeringen aan. Hieronder lees je meer over de twee fases.

Fase 1: de opbouwfase

Tijdens de opbouwfase leg je geld in in je pensioenpot. Elk jaar kun je hiervoor je ‘jaarruimte‘ gebruiken.

Je jaarruimte wordt gebaseerd op de gegevens van het vorige jaar. Dus begin 2021 weet jij precies hoeveel je kunt inleggen in het jaar 2021, op basis van de cijfers van 2020. Wil je maandelijks inleggen? Dan deel je dat bedrag door 12 en klaar.

Ondernemer? Voor het berekenen van je jaarruimte heb je jouw winst uit onderneming van vorig jaar nodig. Deze vind je in je belastingaangifte of neem eventueel contact op met je boekhouder/belastingadviseur.

Belastingvoordeel

De inleg is in je pensioenpot is aftrekbaar in box 1 en vrijgesteld in box 3. De aftrekpost in box 1 zorgt ervoor dat je een gedeelte van je inleg weer ‘terugkrijgt’. Afhankelijk van je inkomen is dit ongeveer 37 tot bijna 50%. 

Bijvoorbeeld: je legt €100 per maand in, dit kost je netto maar €50,5 per maand als je in de 49,5% schijf valt.

Let op: bij pensioensparen of -beleggen staat je geld op een geblokkeerde pensioenrekening. Je kunt het alleen gebruiken voor het aankopen van pensioenuitkeringen – zie hieronder. Neem je het toch in één keer op? Dan betaal je enorm veel inkomstenbelasting. 

Hoeveel moet je elke maand inleggen om tot een bepaalde maandelijkse uitkering te komen? Dat bereken je onderaan deze pagina!

Fase 2: de uitkeringsfase

Op een gegeven moment bereik je het punt dat je daadwerkelijk met pensioen wil. Dan ga je met je pensioenpot pensioenuitkeringen aankopen. De uitkeringen komen dus niet uit je pensioenpot zelf!

Je bent niet verplicht de pensioenuitkeringen aan te kopen bij dezelfde ‘organisatie’ als waar je het kapitaal hebt opgebouwd. Je kunt gaan ‘shoppen’ bij verschillende aanbieders.

Stabiliteit in je pensioenpot

Aangezien je de pensioenpot in één keer gaat gebruiken, is het extra belangrijk dat je ervoor zorgt dat je pot tegen je pensioenleeftijd stabiel is. Dit kun je zelf creëren door steeds meer obligaties aan je portfolio toe te voegen, maar sommige beleggingsplatformen (zoals Brand New Day) doen dat automatisch voor je.

Inkomstenbelasting over uitkeringen

Over de maandelijkse uitkeringen betaal je inkomstenbelasting in box 1.

Het idee is dat je inkomstenbelastingtarief straks een stuk lager dan is dan nu. Dus: nu tegen een hoog percentage aftrekbaar (en vrijstelling in box 3), straks tegen een lager percentage belast.

Waarom is je inkomstenbelastingtarief straks lager? Waarschijnlijk verdien je iets minder én als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, hoef je geen AOW-premies meer te betalen. Dit zorgt ervoor dat je gemiddeld gezien maar ongeveer 20% inkomstenbelasting betaalt.

De uitkeringen

Voor wat betreft de uitkeringen hebben je verschillende keuzes. Wil je bijvoorbeeld nog doorbeleggen of niet? Als je zekerheid wil, kies je ervoor om niet langer te beleggen. Ben je bereid meer risico te nemen, dan kun je daar wel voor kiezen.

De uitkeringen duren minimaal 5 jaar of – indien je de uitkeringen al laat starten als je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt – tot minimaal 20 jaar na AOW-leeftijd. Levenslange uitkeringen zijn ook mogelijk, dan is je maandbedrag lager.

Waar kun je pensioenbeleggen?

Als je hebt besloten dat je gaat starten komt de vraag: waar ga je dat doen? 

Er zijn verschillende opties, hieronder vind je er een paar.

 • Brand New Day (gebruik ik zelf): automatisch inleggen in wereldwijde aandelen- en/of obligatiefondsen. Je kunt zelf de verdeling kiezen en naar keuze ‘lifecycle’ beleggen aanvinken. Dan regelen zij de verdeling tussen aandelen en obligaties naarmate je ouder wordt. Er is geen minimuminleg vereist (voor het maximum ben je gebonden aan de jaarruimte van de overheid). BND heeft een goede klantenservice. De afsluitkosten zijn eenmalig €45.
 • Bright Pensioen is een organisatie die zich erg heeft toegelegd op duurzaamheid. Het nadeel van dit platform is dat het pas interessant wordt vanaf een groot vermogen (ongeveer €50.000+) aangezien de lidmaatschapskosten €210 euro per jaar zijn. Ik heb goede verhalen gehoord over het platform, maar ik heb er zelf geen ervaring mee.
 • DEGIRO pensioenbeleggen is ook een optie. Pensioenbeleggen werkt hier helemaal hetzelfde als ‘normaal’ beleggen, maar dan staat het op een geblokkeerde rekening. Er bestaat geen optie tot automatisch inleggen of ‘lifecycle beleggen’. Het vergt dus wat meer doorzettingsvermogen en een duidelijke strategie. Er zijn geen aansluitkosten, wel ‘vertrekkosten’ van maximaal €150.


Wat als je zou overlijden?

Please don’t, maar als je toch overlijdt tijdens de opbouwfase, gaat het geld naar je nabestaanden.

Tijdens de uitkeringsfase is het afhankelijk van de uitkeringen die je hebt aangekocht. 

Beleg jij (extra) voor je pensioen?

Zo nee, kijk er echt eens naar (nu!). Als je eenmaal begonnen bent, is het zo’n opluchting. En… Heb je vragen? Stel ze ook vooral hieronder in de comments!

Update: in de comments is een ‘discussie’ ontstaan over de voor- en nadelen van pensioenbeleggen.

De links naar Brand New Day en DEGIRO zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag – hierdoor ik mijn blog kan blijven runnen. Dankjewel alvast!

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 23 Comments

 1. Angela

  Ja, ik ben ermee bezig! ? Met m’n FIRE wensen in het achterhoofd, bedacht ik me dat pensioenbeleggen misschien wel handig is. Ik hoop rond m’n 55e met pensioen te kunnen, dus het pensioenbedrag wat ik nu zie staan op mijnpensioenoverzicht.nl gaat nog drastisch omlaag. (dat is zo’n 7% per jaar dat je eerder met pensioen gaat, heb ik begrepen?) Dan kan ik beter nu maar alvast een aantal jaar alles maximaliseren.. ?

  1. FinancElle

   Goed dat je ermee begonnen bent. Ik vind het zelf ook belangrijk om nu alle jaarruimte te gebruiken. Hoe eerder hoe beter 🙂

 2. mark

  Maar wat nu als je al fire bent en geen inkomsten uit werk hebt? volgens mij kan je hier dan niets mee toch?
  Oja en dit werkt volgens mij niet “Notify me of new comments via email.” als u/je reageert krijg ik geen bericht.

  1. FinancElle

   Hi Mark,

   Geen inkomsten is geen jaarruimte inderdaad.

   Jammer dat je geen bericht krijgt. Geen idee of andere mensen daar ook last van hebben. Ik ga ernaar kijken. Groet!

   1. FinancElle

    Ik heb het getest, als het goed is ontvang je wel een e-mail als je eerst op ‘confirm’ klikt in de bevestigingse-mail die je ontvangt.

 3. mark

  Deze is misschien wat onzinnig maar grijze tekst tov een witte achtergrond is nou niet echt lekker leesbaar, voor mij tenminste dan

  1. FinancElle

   Dank voor je feedback, ik ga hem iets donkerder zetten.

 4. Meer door minder

  Stel dat je op je 55ste wilt stoppen met werken en je aow gaat in met je 70ste. dan wil je er natuurlijk gebruik van maken. Alleen is de periode dan 55 t/m 70 =15 jaar + verplicht 20 jaar na je aow datum is dus 35 jaar.
  Als je je opgebouw kapitaal moet verdelen over 35 jaar is je per jaar uit te keren bedrag maar weinig.
  bijv. opgebouw kapitaal 159000:35 = 4543 per jaar is 378 bruto per maand.
  Voor de 15 jaar dat je eerder wilt stoppen blijft er netto dus maar relatief weinig over per maand.
  Dit terwijl je focus op het overbruggen tot je pensioen ligt. Wat zie ik verkeerd!!?

  1. FinancElle

   Hallo Meer door minder,

   Het doel van de overheid is simpel: ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen werken tot de pensioenleeftijd. Vanuit dat oogpunt ligt de focus dus juist niet op overbruggen tot pensioen. Zij proberen dat juist tegen te gaan.

   Je hebt twee opties: zoveel pensioenbeleggen dat je voldoende hebt om het over zoveel jaren uit te spreiden, maar dit is erg lastig omdat je vastzit aan de jaarruimte. Of zelf – naast pensioenbeleggen – zelf gaan beleggen om de periode tot je pensioenleeftijd te overbruggen. Dit is dan niet fiscaal voordelig (dus niet aftrekbaar in box 1 en belast in box 3).

 5. Marie-Loes

  Mag ik vragen, welke instelling(en) jij hebt gekozen bij Brandnewday ook qua vrij of model beleggen? Ben je inmiddels toch 1 of meer obligaties gaan toevoegen, welke evt. en waarom (niet)? Is de standaardinstelling met o.a. wereld hedged wat jou betreft ook ‘de juiste’ en waarom (niet)? Er zit mi behoorlijk wat tijd tussen geld overmaken en de uiteindelijke belegging(en) bij BND, waardoor er al snel ook nog een feestdag of weekend tussen zit en ‘vrij beleggen’ relatief wordt? Hierdoor wordt het wenselijk om eerst wat inleg klaar te zetten, of/hoe dat werkt met cashallocatie? Vooraf was mi onduidelijk, dat je eerst zelf instellingen moet kiezen voórdat je een overboeking doet. Als je een (test) cent overmaakt, staat deze bij transacties. Maak je meer over, dan wordt het via BND standaardinstelling belegd. Ik ging er ten onrechte vanuit, dat een overschrijving eerst op de beleggingsrekening (onbelegd) komt te staan, waarna je zelf de instelling(en) en het moment bepaalt. I.h.a. is het veel lezen en is het een kunst om juist datgene te vinden wat relevant (voor je) is? Maandelijks inleggen heeft niet mijn voorkeur, ook al is dat eenvoudiger gezien bovenstaande.

  1. FinancElle

   Hi Marie-Loes,

   Het zijn teveel vragen om gedetailleerd te beantwoorden. Hier kort:
   – geen obligaties (ik leg in mijn andere blog uit waarom niet), ik ga dit later voor pensioenbeleggen wel doen (lifecycle beleggen) maar nu dus nog niet
   – vrij beleggen (100% aandelen)
   – ik heb unhedged gekozen
   – bij automatisch beleggen (bijvoorbeeld BND) werkt het inderdaad zo dat je het geld overmaakt en het dan z.s.m. wordt ingelegd op basis jouw instellingen
   eenmalig inleggen kan ook, maar dan wordt je geld op dat moment belegd

   1. Marie-Loes

    Bedankt voor je reactie. BND werkt via regulier betalingsverkeer, helaas (nog) niet met instant payments. M.a.w. in de praktijk is z.s.m. betrekkelijk. Alleen VWRL met ‘alles-in-1’ bij de giro lijkt ‘luxe’ en risicovoller dan spreiden over aanbieders (=bewerkelijker met evt. mixen 88/12 (emerging) en her/balanceren). Populaire wereldfondsen van bijv. Abn amro/NT en Fitvermogen/NN hebben deze percentages mi ook ongeveer n.a.v. de factsheets, Toch zeggen bloggers, dat alleen VWRL incl. emerging is. Is Groot/Azië bijv. hetzelfde hetzelfde als opkomende landen? M.a.w. zou jij met BND emerging 12% toevoegen aan de 12, die al via BND unhedged aanwezig is? Hoe zie jij (de) emerging/verhoudingen en waarom niet toegepast? Ondanks vinkjes geen automatische reactie ontvangen, was daar geen vraag over?

 6. Beleggertje

  Hallo Elle,
  Eerst: ontzettend bedankt voor je Blogs! Helder, informatief en nooit onnodig lang. Ik ben momenteel aan het kijken waar ik een rekening ga openen voor pensioenbeleggen. Ik twijfel tussen DeGiro (waar ik sindskort al een beleggingsrekening heb) en BND. De kosten lijken in eerste instantie lage bij DeGiro dan bij BND, maar begrijp ik goed dat je bij DeGiro 5% van je kapitaal betaalt op het moment dat je van je pensioenpot pensioenuitkeringen gaat kopen?
  Dank alvast!

  1. FinancElle

   Hi! Dank voor je compliment. Ik ga hier binnenkort een blog aan wijden (pensioenbeleggen DEGIRO vs. BND, misschien betrek ik er Bright ook nog bij).

   Voor zover ik begrijp ziet die 5% op twee situaties. 1. de situatie dat je daadwerkelijk uitkeringen gaat aankopen, dan is dit gemaximeerd op 150 euro. 2. de situatie waarin DEGIRO ‘verplicht’ moet overgaan tot overboeking bijvoorbeeld ingeval van overlijden van de rekeninghouder en nabestaanden nemen geen actie of als 5 jaar na AOW verstreken zijn. Min of meer als ze ertoe gedwongen worden door wetgeving dus. Dan is het niet gemaximeerd.

   1. Beleggertje

    Aha! Dat was mij nog niet duidelijk. Ik kijk uit naar je blog 🙂
    Ik zal tzt natuurlijk vanuit jouw, inmiddels ge-update link, mijn rekening openen 😉

 7. Ro

  Hii, thanks voor de info! Heb via jouw affilliate link een Degiro rekening geopend om er toen achter te komen dat dit om een gewone beleggingsrekening gaat en geen link naar een pensioenrekening van Degiro is. Misschien wel handig om dat duidelijker in je artikel te benoemen 😉

  1. FinancElle

   O nee, wat super vervelend!!! Er stond inderdaad 1 foute link in zie ik nu (dank voor het laten weten!). Ik heb hem meteen aangepast. Is het alsnog gelukt een pensioenrekening te openen? Dank voor het gebruiken van de link, dat waardeer ik echt heel erg!

 8. MPJ

  Hallo,

  Het volgende stuk is volgens mij heel incompleet:

  “Waarom is je inkomstenbelastingtarief straks lager? Waarschijnlijk verdien je iets minder én als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, hoef je geen AOW-premies meer te betalen. Dit zorgt ervoor dat je gemiddeld gezien maar ongeveer 20% inkomstenbelasting betaalt.”

  Je zegt dat er een belastingvoordeel is als je pensioen / AOW gerechtigd bent.
  Maar die grens is toch maar 36.000 ongeveer?

  Dus stel ik krijg AOW + een klein pensioen, 36.000.
  Dan is het toch zo dat ik over elke euro die ik boven die 36.000 verdien als ik met pensioen bent ik hetzelfde bedrag aan belasting betaal als nu? 50%?

  Bovendien, als ik 10.000 pensioenbeleg, dan kan ik nu 5.000 netto belastingvoordeel krijgen ongeveer.
  Maar als die 10.000 eenmaal rendeert en op een gegeven moment als inkomen wordt uitbetaald, dan wordt het dan dan alsnog tegen het dan geldende inkomstenbelasting belast (in mijn voorbeeld). En dat tarief is hoger dan het tarief vermogensbelasting.

  Kost het me dan uiteindelijk niet een stuk meer dan wanneer ik het gewoon zelf beheer en het als vermogen bewaar (als we aannemen dat ik vermogensbelasting kan voorkomen).

  Ik weet het niet hoor, maar volgens mij ligt het echt aan je situatie en plannen of je er iets aan hebt.

  Voor ZZP-ers of voor mensen met veel vermogen en een laag verwacht pensioen is het zeker de moeite waard.
  Maar als je nooit vermogensbelasting hoeft te betalen, en je krijgt een hoog pensioen + AOW, dan vraag ik me af of het je niet uiteindelijk meer kwijt bent aan belasting dan wanneer je het zelf beheert.

  In ieder geval het advies aan mensen om dit verder uit te zoeken, te bespreken met een deskundige (want ik speculeer ook maar wat :)).

  1. FinancElle

   Hi MPJ,

   Het klopt dat het tarief van 19,2% geldt tot ongeveer 36.000 per jaar. Daarboven betaal je tot ongeveer 70.000 per jaar 37,1%. Pas daarboven kom je in de 49,5% schijf. Vrij onwaarschijnlijk met een pensioen, maar het kan natuurlijk.

   Het voordeel van aftrek tegen 49,5% (in jouw geval) en belast tegen 20% (een deel) en 37,1% (een deel) zou dan blijven bestaan.

   Het klopt dat die 10.000 gaat renderen en uiteindelijk voor hogere uitkeringen zorgt, hopelijk. Over die hogere uitkeringen betaal je inderdaad die box 1 belasting. Daartegenover staat wel dat je jarenlang geen vermogensbelasting betaalt en dat je dus de helft ‘gratis’ hebt ingelegd.

   Het is en blijft een persoonlijke keuze. Als je al voldoende pensioen hebt opgebouwd, is zelf aanvullend inderdaad misschien niet meer nodig/lonend. Voor de meeste mensen (zeker ondernemers) geldt dat ze helemaal niets hebben opgebouwd. Hoe dan ook, het is en blijft een keuze die jij voor jezelf in jouw situatie moet maken. Advies inwinnen bij een belastingadviseur is altijd verstandig!

 9. Marijn

  Bij DeGiro zijn de te verwachten vertrekkosten 150 + 5% van de totale waarde:

  * Overboeken kapitaal van DEGIRO: 5,00% van het uit te boeken kapitaal (maximaal € 150,00)
  * Afwikkelen lijfrenterekening: 5,00% van het uit te boeken kapitaal (minimaal € 500,00)

 10. FinancElle

  Hi Marijn,

  Hierboven heeft ‘beleggertje’ daar een comment over achtergelaten waar ik op heb gereageerd.

  Dit is een of-of situatie. Dus of je kapitaal wordt overgeboekt (bijvoorbeeld als je lijfrente-uitkeringen aankoopt = max. 150 euro) of het moet worden afgewikkeld door DEGIRO (bijvoorbeeld omdat je te lang wacht = minimaal 500 euro)

  In situatie 1 is het niet 5% PLUS 150. Het is 5%, gemaximeerd op 150.

  Dit is hoe ik het lees en begrijp, hopelijk helpt het en kun jij je er ook in vinden.