
Meer en meer mensen lijken er vóór te zijn: kinderen op school leren over persoonlijke financiën.
‘Persoonlijke financiële opvoeding’ zou een verplicht vak moeten worden op de basis- of middelbare school. Op deze manier leert je kind al op een jonge leeftijd wat voor gevolgen het heeft als je bijvoorbeeld schulden hebt. Maar ook hoe je kunt budgetteren, sparen en beleggen voor de lange termijn.
De huidige situatie
Veel mensen leven van salaris naar salaris en bouwen niet aan hun toekomst. Hoewel ons Nederlandse pensioenstelsel erg goed is, komt er ook steeds meer onzekerheid. Wat gaat er gebeuren met de AOW? Er zijn steeds meer ondernemers en zij hebben steeds vaker geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en bouwen geen pensioen op.
Als we als samenleving willen voorkomen dat steeds meer mensen financiële onzekerheid of stress ervaren, is het misschien tijd om (jonge) kinderen al meer te leren over persoonlijke financiën en de consequenties van bepaalde keuzes die je al jongvolwassene maakt.
Nu: ouders of zelf actie nemen
Op dit moment leren de meeste mensen over persoonlijke financiën via hun ouders, bijvoorbeeld door middel van zakgeld. Jouw ouders hebben hierover ook weer van hun ouders geleerd, etc.
Als je ouders weinig kennis hebben over persoonlijke financiën of ze er bijvoorbeeld niet graag over praten, heb jij daarom misschien ook weinig kennis van dit onderwerp. Je kunt zelf stappen nemen om de juiste kennis te vergaren, bijvoorbeeld door financiële coaching.
Boekentips
Voorbeelden van boeken waarbij de schrijvers via andere wegen dan hun ouders hebben geleerd over persoonlijke financiën zijn You are a Badass en Rich dad, Poor dad.
Moet de overheid ingrijpen?
Wat vind jij? Zou de overheid moeten ingrijpen door ‘persoonlijke financiële opvoeding’ als vak in te voeren op de basisschool of de middelbare school?
Ja, zegt onder andere Canadees Kieron Sweeney.
De ‘gouden emmers-methode’
Kieron Sweeney heeft een ‘methode’ ontwikkelt om kinderen op school te leren over persoonlijke financiën, de zogenaamde gouden emmers-methode (‘the golden bucket method’).
Met deze methode legt hij aan kinderen uit dat je je inkomen kunt verdelen over verschillende potjes.
Misschien kan het jou inspiratie geven om jou kinderen om te leren gaan met persoonlijke financiën!
Zelf bekeek ik dit filmpje op een sneller tempo dan de originele versie omdat de spreker – naar mijn mening – langzaam spreekt (klik op het tandwieltje (instellingen) en dan op afspeelsnelheid – 1,25).
Wat vind jij?
Vind jij dat persoonlijke financiën een vak zou moeten worden op de basisschool of middelbare school?

Een goed idee! Vaak leer je thuis weinig over financiele zaken.
Bij veel mensen wordt er thuis niet echt over geld wordt gesproken, misschien kunnen wij dat een beetje veranderen?! Persoonlijk heb ik gelukkig wel redelijk veel geleerd van mijn vader. Vooral ‘nooit geld lenen, alleen voor een huis’ is er met de paplepel ingegoten.
Op dit moment wordt er gewerkt aan een voorstel voor een nieuw vakkenpakket op lagere en middelbare scholen, zie https://curriculum.nu/. Helaas ook daar weinig aandacht voor dit vak. En natuurlijk is er de jaarlijkse ‘Week van het Geld’, maar dat is optioneel en dus afhankelijk van de school/leraar.
Ja, wel jammer. Aan de andere kant begrijp ik het ook, er zijn al zo veel vakken op school. De Week van het geld is een leuk initiatief, hopelijk gaan er steeds meer scholen aan deelnemen. Vooral altijd leuk om te zien hoe leuk de kinderen het (tegen verwachtingen in) vinden.
Ik ben het ermee eens dat hier veel meer aandacht voor moet zijn voor alle kinderen. Zelf denk ik er wel eens over om een eigen organisatie te beginnen die dit aanbiedt als een soort basispakket dat ieder kind volgt zo tussen zn 18e en 22e jaar. Net zoiets als je rijbewijs halen zeg maar.
Bijvoorbeeld de basiskennis van financiën algemeen (breed) als start en daarna extra modules over hypotheek, pensioen, etc. waardoor je steeds meer kunt leren hierover en zelf beter voorbereid bent.
Wat denk jij hiervan? Zou zoiets werken? Zou je aan zoiets willen meewerken? Waarom wel of niet?
Hi Sanne, klinkt super interessant. Ik zou er meer over moeten horen om te verder input te kunnen leveren 🙂