Prinsjesdag 2021: wijzigingen voor 2022

prinsjesdag 2022

Dit jaar is mijn blog over Prinsjesdag kort maar krachtig, want heel veel spannends is er niet gebeurd. Hieronder lees je wat de gevolgen zijn van het belastingplan 2022 (als het wordt aangenomen).

Zelf vind ik altijd vooral de nieuwe tarieven inkomstenbelasting in box 1 en 3 interessant; die vind je hieronder. Met de tabel in paragraaf 2 kun jij berekenen hoeveel je salaris vanaf januari 2022 omhoog gaat door de belastingwijzigingen (altijd leuk!).

Inkomstenbelasting box 1 – verlaging tarief

In box 1 worden je inkomsten uit werk en woning belast. Dit is onder andere je loon of winst uit onderneming. In 2022 gaat het tarief in de eerste schijf omlaag (van 37,1% naar 37,07%).

inkomstenbelasting box 1 2022
 • De bovenstaande tarieven gelden voor mensen die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt
 • Het bedrag in de eerste kolom is voor 2020 en 2021 €68.507 in plaats van €69.398

Werken gaat meer lonen, want niet alleen gaat het inkomstenbelastingtarief in de eerste schijf iets omlaag, ook gaan de maximale bedragen van de heffingskortingen omhoog.

Maximale bedragen algemene heffingskorting en arbeidskorting

heffingskortingen 2022

Let op: het maximale bedrag van de inkomensafhankelijk combinatiekorting gaat omlaag van €2.815 naar €2.497. Dit komt tot uiting in de aangifte inkomstenbelasting 2022 (die doe je in 2023).

Hoeveel extra loon krijg jij?

In de tabel hieronder kun je aflezen hoeveel salaris jij extra krijgt in 2022 (bij een gelijkblijvend loon).

Het is niet veel dit jaar, omdat het belastingtarief in de eerste schijf maar 0,03% omlaag gaat. De mensen met een inkomen van €40.000 gaan er procentueel gezien het meest op vooruit (0,6%). 

inkomsten box 1 extra 2022

Uitleg tabel: als jij een bruto jaarsalaris van €25.000 hebt, houd je daar nu (in 2021) een bepaald bedrag aan over.

In 2022 kun je daar ongeveer €45 per jaar of €3,75 per maand netto bij optellen (0,18% van €25.000 – ik heb het gemiddelde van de twee percentages genomen). Het is dus een percentage van je brutosalaris dat je er netto bij krijgt.

De bovenstaande tabel dient als inschatting. In de berekening heb ik alleen rekening gehouden met de inkomstenbelasting, algemene heffingskorting en arbeidskorting en niet met eventuele aftrekposten (zoals pensioen of hypotheekrente), andere heffingskortingen of inkomsten in box 2 of 3.

Inkomstenbelasting box 3 (vermogensbelasting) – verlaging fictief rendement

In box 3 worden je inkomsten uit sparen en beleggen belast.

De vrijstelling in box 3 wordt in 2022 een klein beetje verhoogt: van €50.000 naar €50.650 (het dubbele geldt voor fiscale partners).

Daarnaast gaat de percentages voor het fictieve rendement iets omlaag ten opzichte van 2021, door de lagere spaarrente. Aangezien het belastingtarief gelijk blijft (31%), wordt de effectieve vermogensbelasting in 2022 iets lager dan in 2021.

box 3 2021 en 2022 picture
 • De bedragen in de eerste kolom zijn €50.000 en €950.000 in 2021

De effectieve belasting in de ‘eerste schijf’ wordt 0,03% lager. Als jij bijvoorbeeld op 1 januari €60.650 aan spaargeld en beleggingen hebt, betaal je in 2022 €56 in plaats van €62 in 2021. Dit komt door de hogere vrijstelling en het lagere fictieve rendement.

Overige wijzigingen

De volgende wijzigingen waren al gepland:

Wat vind jij van de wijzigingen? Deel het in de comments!

Leave a Reply

This Post Has 10 Comments

 1. Kaspar

  Dus er verandert onder de streep financieel bar weinig. Tientje meer salaris, tientje minder aftrek.
  Wel is alles fors duurder geworden (met name gas en stroom en ongetwijfeld straks ook de zorgverzekering), dus de koopkracht gaat omlaag.

  1. FinancElle

   Erg weinig veranderingen op het gebied van inkomstenbelasting inderdaad. Energie daar schrokken wij ook erg van, wat een verschil!

 2. Tiny

  Kom wel iets gunstiger uit paar tientjes meer salaris. Aftrek woning lijkt ondanks het zakken van het percentage gunstiger te zijn, door het gefaald EWF. Maargoed, intussen wordt alles sowieso duurder, dus of je er echt op vooruit gaat…

  1. Tiny

   Oeps, gedaald bedoelde ik, niet gefaald…

  2. FinancElle

   Hi Tiny, met alleen deze inkomstenbelasting wijzigingen ga je er inderdaad denk ik niet op vooruit. Dat moet dan toch in een salarisverhoging zitten die ten minste gelijk is aan de inflatie (of hoger!).

 3. Meer door minder

  Mijn verwachtingen komen overeen met de wijzigingen per 2022. Persoonlijk probeer ik zo min mogelijk vatbaar te zijn voor de overheidspoespas door het creëren van langlopend besparingen zoals bijvoorbeeld op energie. waardoor ik kan zeggen dat ik door mijn zonnepanelen niet of nauwelijks last heb van de eventuele hoge prijzen.
  Mijn stroomkosten zijn nagenoeg nul en de stroom die ik over heb gebruik ik voor de infraroodpanelen en elektrische bijverwarming waardoor mijn gas verbruik meestal niet verder komt dan +/- 120 m3. door de bonus en de hoge Vermindering energiebelasting (min 558 euro)krijg ik de laatste jaren eigenlijk meer geld terug dan ik betaal.
  Verder vermijd ik een groot deel van het duurder worden door zeer selectief te zijn met het inkopen van voedingsmiddelen e.d. Heb net nog even gekeken naar het budget hiervoor(vergelijkbaar met blogger zuinigaan ) Dit is al bijna 5 jaar nagenoeg gelijk. Verder levert het niet kopen van allerlei overbodige troep nogal wat voordeel op. Kortom ik leef in mijn eigen gecreëerde bubbel meer dan plezierig.

 4. Richard

  Wat ik opvallend vond is dat het rendement op sparen gezet is op -0.01% Dwz een negatief rendement op sparen. Terwijl dit in de praktijk alleen geldt voor spaarvermogens van meer dan 100.000 of zelfs 150.000 afhankelijk van je bank.

  Bedankt voor je blog, Ik ben ook in de ETF VWRL gestapt en kreeg vandaag zowaar wat dividend ervan 🙂

  1. FinancElle

   Klopt, maar aan de andere kant betaal je ook alleen vermogensbelasting bij 50k+ of in het geval van fiscaal partnerschap 100k+. In dit zin valt het wel weer beter te rijmen vind ik. En het is ook zeker een trend.

   Leuk dat je er iets aan hebt. Ik heb mijn dividend ook net in mijn vrije ruimte staan, leuk altijd!

 5. Jan de Voogd

  Het is wenselijk de tarieven uit te splitsen in premies volksverzkeringen (en dan weer AOW-premie apart) en tarieven inkomstenbelasting. En voorts weer apart voor degenen die wel en niet de AOW-leeftijd hebben bereikt. Reden: de bovengoemde gecombineerde tarieven betaan slechts voor binnenlands belastingplichtigen. Er zijn echter ook nog enkele hondedrdduizenden buitenlands belastingplichtigen die geheel of ten dele over hun inkomen ib betalen ana Nederland, en slechts zelden verzekerd zijn vvoor de volksverzekeringen. Het omgekeerde komt ook voor.

  1. FinancElle

   Hallo Jan, er zijn inderdaad (veel) uitzonderingssituaties mogelijk. Ik kies ervoor deze in mijn blog niet (allemaal) te behandelen. Goed dat je ons erop wijst!