Review Mintos (peer-to-peer lending): rendement na 1 jaar

Mintos 1 jarige ervaring review

In juni 2018 ben ik begonnen met beleggen via Mintos, een peer-to-peer lending platform. Hieronder mijn review over Mintos!

Wat is Mintos? Hoeveel rendement leverde het me op? Hoe heb ik het eerste jaar heb ervaren? Hoe kun jij ook starten met beleggen via Mintos? Je leest het allemaal in deze blog!

Wil je een Mintos account openen? Gebruik dan deze link.

Wat is Mintos?

Mintos noemt zichzelf een ‘marketplace for loans’. Het is een peer-to-peer (ook wel crowd-lending) platform dat je kunt gebruiken om geld uit te lenen aan andere personen of bedrijven. Mintos verstrekt zelf geen leningen, ze zijn een tussenpartij tussen investeerder en kredietverstrekkers (‘loan originators’).

Mintos is een platform met zogenaamde auto-bid of auto-invest, wat inhoudt dat je geld automatisch geïnvesteerd wordt op basis van de voorwaarden die jij hebt ingesteld. Hoe je dit instelt? Daarover hieronder meer.

Rendement

De voornaamste reden waarom je je geld investeert… Een zo hoog mogelijk rendement behalen tegen een zo laag mogelijk risico. Mintos heeft mij een jaarlijks rendement van 10,88% per jaar opgeleverd. Is dit veel? Ja.

Over dezelfde periode (1 juni 2018 tot en met 31 juli 2019) heeft de ETF VWRL 7,10% per jaar rendement behaald. Dan is Mintos in mijn geval dus een stuk hoger (in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst!).

Meer lezen over VWRL en indexbeleggen? Check dan deze blog.

Je kunt het niet echt tegen elkaar afwegen, maar een P2P lending is risicovoller dan indexbeleggen. De kans dat een groot beursgenoteerd bedrijf failliet gaat is beduidend kleiner dan dat Mintos of een loan originator failliet gaat. Het effect zal ook veel kleiner zijn omdat een ETF over het algemeen veel meer gespreid is. 

Aan de andere kant vind ik het een fijn idee dat er bij een lening geen waardefluctuatie kan plaatsvinden en dat veel loan originators via Mintos terugkoopgarantie bieden.

Het is aan jezelf om af te wegen of het hogere rendement opweegt tegen de hogere risico’s. 

Positieve punten Mintos

In het eerste jaar beleggen via Mintos heb ik de volgende voordelen ervaren:
 1. buy back garantie
 2. auto-invest 
 3. rating loan originators
 4. tweedehands markt
Lees hieronder meer!
 

1. Buy back garantie

Veel Mintos loan originators bieden een terugkoopgarantie. Dit houdt in dat als de betaling 60 dagen te laat is, het bedrag van de lening door de loan originator aan jou wordt terugbetaald. In de auto-invest heb ik ingesteld dat ik alleen leningen wil mét buy back garantie.

Indien een loan originator failliet gaat, heb je in principe geen garantie (dan hangt het af van hoeveel bezittingen het bedrijf nog heeft).

2. Auto-invest

De auto-bid of auto-invest van Mintos is erg gebruiksvriendelijk en werkt over het algemeen goed. Hoe werkt dit?

Mijn strategie voor het instellen van de auto-invest is als volgt (let op: dit zijn persoonlijke keuzes en moet niet gezien worden als een advies!)

 • alleen loan originators met A en A- rating
 • alleen personal loans en short-term loans (op basis van de Mintos statistieken hebben deze historisch gezien een lagere kans op ‘defaults’) 
 • alleen eurolanden
 • minimale rente 8%
 • mét buy back garantie (ja)
 • duur lening minimaal 4, maximaal 28 maanden
 • maximaal €15 per lening

Hieronder vind je printscreens van de website van Mintos (je vindt dit in het menu onder ‘Invest’ – ‘Auto Invest’).

Mintos auto-invest settings rating loan type
Hier kun je de rating, het type lening, landen en buy back garantie selecteren
Mintos auto-invest settings interest rates and term
Hier kun je minimale en maximale rente en looptijd selecteren
Mintos auto-invest settings maximaal bedrag
Hier kun je je minimale en maximale bedrag per lening instellen (minimaal €10)

3. Ratings loan orginators

Afgelopen jaar heeft Mintos de rating van de kredietverstrekkers toegevoegd waardoor je dit nu makkelijk in één oogopslag kunt ziet (zonder onderzoek te moeten doen). Ze updaten het elk kwartaal.

4. Tweedehands markt

Op de tweedehands markt (‘secondary market’) kun je leningen verkopen of kopen.

Als je echt je geld nodig hebt kun je ze hier verkopen (eventueel met verlies). Het is een manier om vervroegd uit te stappen.

Als je snel of goedkoop wil instappen, kun je hier ook terecht. Er is ook een auto-invest voor de secondary market.

Mindere kanten Mintos

In het afgelopen jaar heb ik twee dingen als nadelig ervaren:

 1. Geen late fee payment
 2. Effect auto-invest

Hieronder lees je daarover meer.

1. Geen late fee payment

Veruit de meeste kredietverstrekkers betalen geen fees als de betaling te laat is. Je krijgt dan 0% rente over de verlate periode (terwijl de lening wel doorloopt).

Bijvoorbeeld: je hebt een lening van 2 maanden met een rente van 12%. De eerste maand betalen ze volgens afspraak, maar de tweede maand blijft de betaling uit. Na 60 dagen wordt de buy back uitgevoerd.

Nu is de duur van je lening 4 maanden in plaats van 2 maanden en is de rente effectief maar 6% (in plaats van 12%).

2. Effect auto-invest

Afhankelijk van hoe ‘streng’ je je auto-invest instelt, zijn er soms te weinig leningen beschikbaar. Dit kan ook te maken hebben met veranderingen in de markt. Toen je startte waren er misschien voldoende leningen tegen 12% rente beschikbaar, maar een half jaar later is die rente niet meer marktconform. Je zal regelmatig moeten checken of je auto-invest nog marktconform is en je geld wordt geherinvesteerd. 

Heel af en toe loopt de auto-invest vast, maar dit wordt altijd snel opgelost.

Starten met beleggen bij Mintos? Gebruik deze link.

Conclusie

Mintos is een zeer gebruiksvriendelijke platform met een goed rendement. Zal ik doorgaan met beleggen via Mintos? Ja. Ondanks dat het misschien niet helemaal in lijn is met de buy & hold strategie, voor mij weegt het hoge rendement op tegen de risico’s. Houd altijd een buffer (spaargeld) achter de hand.

Meer lezen over beleggen? Check mijn kennisbank (kopje beleggen).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder peer-to-peer lending.

Deze blog bevat een referentielink van Mintos. Als jij jezelf via deze link registreert, krijgen wij allebei een bonus. Dit heeft op geen enkele wijze invloed op de inhoud van deze blog.

Leave a Reply

This Post Has 27 Comments

 1. TheMoneyMindset

  Zelf maak ik geen gebruik van Mintos. Wel mooi rendement voor het eerste jaar. Ik ben benieuwd hoe het zich verder gaat ontwikkelen!

  1. FinancElle

   Zeker mooi! Wie weet volgend jaar weer een update…

 2. Lele

  Bij meer risico zullen de meeste mensen minder inleggen. Een rendement van 10% voor een paar duizend euro zet weer minder zoden aan de dijk dan een rendement van 4% voor 50.000 euro. Het is maar net hoeveel je durft in te leggen en hoe zeker je van je zaak bent.

  1. FinancElle

   Lastig om in zijn algemeenheid te stellen, denk ik. Wat jij ook zegt… Ligt er ontzettend aan hoe risico avers een persoon is en hoe hij/zij zich daarbij voelt. Kan me voorstellen dat er genoeg mensen zijn die denken hey, hier is mijn rendement veel beter! Ik ga alles hierin stoppen.

 3. Eenvoud en Geld

  Elle, Heb je ook stil gestaan bij het morele aspect van geld uitlenen aan particulieren tegen relatief hoge rendementen? Ik investeer ook op mintos en heb deze afweging gemaakt, maar ik kan me ook voorstellen dat niet iedereen zich hier mee kan verzoenen. Goed om te benoemen, zodat men weet waar men aan begint.

  1. FinancElle

   Beste, daar was ik inderdaad vanochtend over aan het nadenken en dit is inderdaad een punt. Ik vroeg me af of het aan mij is mensen hierop te wijzen. Als je in ETFs belegt, zitten daar vaak ook bedrijven in die misschien niet altijd moreel verantwoord handelen, moet ik mensen daar ook op wijzen?

   Dank voor je aanvulling! Food for thought!

   1. mark

    Ik zou zeggen moeten niet, maar denk wel dat het gewaardeerd wordt als je het wel benoemd, het is voor mij een reden ook bv NN euro green bond funds te hebben

 4. Ingrid

  Peaks in 1 jaar 14,27 % rendement.

  1. FinancElle

   Hi Ingrid, ik hoor dit vaker en zou willen dat ik er dieper inhoudelijk op in kan gaan, maar ik heb zelf geen Peaks en kan dus ook niet checken wat het daadwerkelijk rendement is. Als jij dit rendement gehaald hebt is dat geweldig en ik zou zeggen ga zo door!

   Op basis van hun website en andere blogs zijn de (verwachte) rendementen vele malen lager (maximaal 5,69%). Ik weet niet of in het rendement dat jij (denk ik) van de website haalt rekening is gehouden met de relatief hoge kosten (1 euro per maand of 0,5% van het belegde vermogen als boven €2500) en of het echt per jaar is (misschien beleg je al 1 jaar en 3 maanden) of doorlopend (wat de meeste platformen doen).

   Ik zou super graag je input ontvangen!

   1. Ingrid

    Jammer dat je steeds weer met de hoge kosten van Peaks komt.
    Dit rendement is zeker van 1 jaar, vanaf het begin zelfs 15,7%
    Hier zijn alle kosten van af.

    1. FinancElle

     Ik begrijp dat het vervelend is, maar kosten hebben nu eenmaal een heel groot effect op rendement. Als jij blij bent met Peaks is dat super, maar ik wil graag een onafhankelijk beeld schetsen.

     Het punt is niet of jij dat rendement hebt behaald (dat kunnen we berekenen want de website van Peaks geeft duidelijk aan welke ETFs er in de Peaks portfolio’s zitten), het punt is dat je soortgelijke ETFs ook via een ander platform zou kunnen aankopen, tegen lagere kosten met dus een beter resultaat.

     Dat neemt niet weg dat Peaks veel geautomatiseerder is dan bijvoorbeeld DeGiro, deze hogere kosten zijn dus ook meer dan logisch en het voor veel mensen meer dan waard!

     1. Ingrid

      Ik zit ook bij DeGiro, waar ik ook kosten betaal en ik weet ook dat kosten effect hebben op het rendement.
      Verkoop je de aandelen op het goede moment of juist niet dan heeft dit veel meer effect op het rendement.
      Ik zou je toch zeker aanraden om je wat meer te verdiepen in Peaks om een onafhankelijk beeld te schetsen.

     2. FinancElle

      Dank je voor je input. Ik ga me zeker verder verdiepen in Peaks! Het staat op de lijst voor een toekomstige blog 🙂

 5. Angela

  Interessant! Duidelijk en helder omschreven, ik ga me er toch eens in verdiepen. Ik denk dat ik Mintos sneller overzie dan het “normale beleggen”. Bedankt voor deze blog!

  1. FinancElle

   Laat me vooral weten als je vragen hebt! Wie weet is het iets voor je…

 6. Jac Cox

  Hallo, hoe is het nu, na een jaar corona, met het Mintos rendement? Ik las dat er veranderingen zijn in de werking hun systeem die niet door iedereen als positief worden ervaren. Ik heb erover gedacht ook via Mintos te investeren, maar ben op dit moment toch nog een beetje huiverig.

 7. Tooske

  Hi, wat een waardevolle blogs schrijf je Elle. Echt interessant! Vooral het indexbeleggen is leuk om over te lezen. Kwam deze over Mintos ook tegen en vraag me af hoe je er nu over denkt, nu we een corona crisis verder zijn. Nog steeds een aanrader?

  1. FinancElle

   Hi Tooske,

   Dank voor je compliment. Een tijd geleden heb ik mijn geld uit Mintos gehaald omdat wij toen een huis kochten en het geld liever daarin wil de steken. Ik kan dus niet zeggen hoe het de afgelopen tijd met Mintos is vergaan! Voor mij geldt nog steeds wat ik eerder ook hebt geschreven, het zou nooit mijn hoofdfocus zijn (dat is en blijft indexbeleggen), maar als je het prima vind om met een kleiner bedrag wat meer risico te lopen met de hoop op een hoger rendement, kan het leuk zijn om erbij te doen.

   Ik denk erover om binnenkort weer wat te gaan inleggen. Heb jij voor jezelf een keuze gemaakt?

 8. Anne-lise

  Moet ik meerdere strategieën aanmaken met een maximum van Bv die 15 euro als ik dus meer geld heb om te investeren?

  1. Anne-lise

   En hoe hoog zal ik mijn portefeuille grootte moeten instellen? Is daar een richtlijn voor?

  2. FinancElle

   Hi Anne-Lise, in principe kun je één strategie aanmaken waarbij je dan aangeeft dat je van het bedrag maximaal 15 euro per lening wil investeren. Dat ga je dus in heel veel verschillende leningen investeren (afhankelijk van het bedrag dat je beschikbaar hebt). Hopelijk is het zo duidelijker!

   1. Freek

    Is dat minimum bedrag opgehoogd naar 50 euro?

 9. Nadine

  Werkt deze link nog? Starten met beleggen bij Mintos? Gebruik deze link voor 0,5% cashback op je geïnvesteerde bedrag (de eerste 90 dagen). Ik heb erop geklikt maar zie nergens de 0.5% cashback verschijnen.

  1. FinancElle

   Hi Nadine,

   Nee momenteel is er geen cashback actie van toepassing. Mijn excuses, ik zal het aanpassen in de blog!

   Groet,

   Elle

   1. Nadine

    Thanks voor de reactie!