Het effect van samengestelde rente (‘compound interest’)

samengestelde rente compound interest betekenis effect

Samengestelde rente ofwel het rente-op-rente effect heeft enorm veel impact je rendement. Het is dé manier om vermogend te worden. Echt bizar om te zien wat het kan doen, zie daarvoor het rekenvoorbeeld onder 2.

Om het belang van samengestelde rente nog even extra te benadrukken: Einstein noemde het het achtste wereldwonder.

Dus. Wat is het en hoe krijg je het?

Wat is samengestelde rente?

Eerlijk gezegd vind ik het woord samengestelde rente een beetje raar. ‘Rente-op-rente’ geeft beter aan wat het inhoudt. Zelf noem ik het meestal ‘compound interest’ (de Engelse term).

Het betekent dat de rente die je behaalt met je vermogen het jaar daarna weer rente genereert en die rente genereert weer rente. Oftewel: een sneeuwbaleffect.

Dit geldt niet alleen voor rente op je spaarrekening, maar ook voor waardestijgingen (en dividenden) op aandelen.

Het effect

Dat klinkt allemaal interessant, maar het begon me pas echt te dagen toen ik een rekenvoorbeeld zag. De resultaten op lange termijn zijn echt verbluffend.

Rekenvoorbeeld: houd je vast!

Een voorbeeld uit het boek ‘the Barefoot Investor’ van Scott Pape.

Persoon 1 (Jack) start op zijn 15e met werken en werkt hard om €5.000 per jaar te investeren in een aandelenfonds. Hij belegt 10 jaar lang op deze manier. Het rendement is 10% per jaar. Dit cijfer is niet uit de lucht gegrepen, de afgelopen 30 jaar hebben aandelen gemiddeld gezien een rendement van 10,8% per jaar gegeven. Na deze 10 jaar stopt hij met inleggen en laat hij het geld verder renderen.

Persoon 2 (Victoria) studeert eerst en begint ‘pas’ op haar 25e met werken. Zij start dan met investeren, net zoals Jack, €5.000 per jaar. Ze stopt niet met inleggen, maar gaat door tot ze 60 is.

In totaal heeft Jack €50.000 geïnvesteerd en Victoria €180.000. Wie heeft er meer aan het einde van de rit (als ze allebei 60 zijn)?

Nu denk je waarschijnlijk Victoria. Tenminste, dat leek mij totaal logisch en mijn vriend kon zich ook niet anders voorstellen. Het blijkt echter dat Jack op zijn 60e €2.709.677 heeft en Victoria ‘maar’ €1.645.197. Meer dan een miljoen meer! Bizar toch?

Zie de berekening in de tabel hieronder.

samengestelde rente voorbeeld

Tijd

Dé sleutel tot succes bij samengestelde rente is tijd. Het is geen korte termijn oplossing, het effect wordt pas echt groot na jaren van beleggen. Het vergt veel geduld en, heel belangrijk, de moed om je aandelen niet te verkopen als de koersen zakken.

Het is nu heel makkelijk om te denken: aargh, was ik maar op mijn 15e begonnen met beleggen. Ik ben geen 15 meer. Dat maakt niet uit. Je kunt alsnog nu starten met beleggen

Meer over beleggen…

Wil jij meer lezen over beleggen? Check dan eens mijn kennisbank, daar vind je alle blogs over dit onderwerp!

Doe jij aan (index)beleggen? Of vind je beleggen in aandelen te risicovol (dat dacht ik namelijk altijd)? Laat hieronder een reactie onder!

Leave a Reply

This Post Has 6 Comments

 1. Paul

  In de praktijk kun je bij beleggen dit principe goed toepassen.
  Bij beleggen wordt je dividend soms contant uitbetaald. Zorg ervoor dat je altijd je uitbetaalde dividend (of rente) opnieuw belegd, zodat het bijdraagt aan het vergroten van je vermogen.

  1. FinancElle

   Hi Paul, bedankt voor je reactie! Dat is helemaal waar, goede aanvulling.

 2. Ronald van der Noort

  Dag Financelle,
  Ik wil voor het eerst van mijn leven gaan beleggen.
  Ik heb 15.000,- aan spaargeld, voor mijn oude dag, waar ik geen rente op vang.
  Ik ben nu 58 jaar jong?
  En wil zo,n 7 tot 10 jaar deze 15.000,- gaan beleggen.
  Wat zou jij mij aanraden om te gaan doen?
  Ik hoor graag wat van jou?
  Mvg
  Ronald

  1. FinancElle

   Hi Ronald,

   Dank voor je reactie. Ik heb geen ‘snel’ antwoord op je vraag. Je kunt beginnen met het lezen van mijn blog over indexbeleggen. In deze blog staan weer verwijzingen naar andere blogs (bijvoorbeeld over hoe je de juiste ETF kiest en het toevoegen van obligaties aan je portfolio).

   Een andere optie is financiële coaching, zodat we op jouw persoonlijke situatie kunnen ingaan.

   Laat het me vooral weten als je nog specifieke vragen hebt!

 3. Syp

  Ik beleg zelf in ETf’s; IWDA en VWRL. Als ik in mijn prognoses doe dan hanteer ik 4 a 5 procent rente. Hanteer jij 10% of geldt dat alleen voor aandelen?

  1. FinancElle

   Hi Syp,

   Zelf ga ik uit van een rendement van 6% per jaar (alleen aandelen-ETFs). 10% is te optimistisch wat mij betreft. Als ik het me goed herinner is het voorbeeld gebaseerd op de Australische aandelenmarkt van de afgelopen 25 jaar. In Nederland zou er bijvoorbeeld al sprake zijn van vermogensbelasting, geen idee hoe dat in Australië is.