Spaartip van de maand: abonnementen

Bespaartip abonnementen spaartip van de maand

Een abonnement op de Linda omdat je daar een gratis blender bij krijgt, een lidmaatschap bij Basic Fit terwijl je nooit naar de sportschool gaat of die ene vereniging waar je al je hele leven lid van bent. Ongemerkt heb je meer abonnementen dan je denkt en gaat er behoorlijk veel geld in zitten.

In deze blog tips om de uitgaven aan abonnementen te verminderen.

Stap 1: overzicht

De eerste stap is inzicht krijgen in welke abonnementen en lidmaatschappen jij allemaal hebt. Zet ze eens gewoon allemaal op een rijtje. Hieronder wat ideeën:

 •           Spotify
 •           Netflix / Disney+ / etc.
 •           Apps
 •           Kranten
 •           Tijdschriften en vakbladen
 •           Loterijen
 •           Games
 •           Sport
 •           Bloemen
 •           Bioscoop
 •           Internet
 •           Televisie
 •           Telefoon
 •           Wegenwacht

Waarschijnlijk weet je uit je hoofd al veel abonnementen die je hebt, maar het kan handig zijn om je bankafschriften na te lopen.

Zet al je abonnementen op een rijtje met de prijs per jaar erachter.

Stap 2: keuzes maken

Als je een goed overzicht heb van welke abonnementen je allemaal hebt, is het tijd om per abonnement voor jezelf te beoordelen of dit abonnement het geld waard is.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een onbeperkt bioscoopabonnement hebt, maar… Als je niet minimaal 2 keer per maand gaat, is het goedkoper om losse tickets te kopen. Hetzelfde geldt als jij elke maand een tijdschrift ontvangt, maar deze eigenlijk maar 3 keer per jaar leest.

Uurloon

Of het abonnement het ‘voor jou waard is’, is heel persoonlijk. Wat voor mij werkt (ook bij andere dingen) is uitrekenen wat ik per uur verdien. Neem je nettosalaris en deel dit door je werkuren inclusief overwerk en reistijd. Je weet dan hoeveel uur je moet werken voor deze aankoop. Is dat het waard?

Goedkopere opties

Eventueel kun je nadenken over goedkopere opties. Is je telefoonabonnement verlopen en heb je geen nieuwe telefoon nodig? Misschien is sim only een optie. Heb je wel echt Spotify premium nodig of luister je maar af en toe? Dan kun je de reclame op de koop toenemen of alleen in specifieke maanden premium aanzetten. 

Eventueel kan rondhoppen bij verschillende aanbieders nog helpen (bijvoorbeeld voor elektriciteit).

Stap 3: opzeggen

Als je hebt besloten om een abonnement op te zeggen, kan het zijn dat je aan een opzegtermijn vast zit. Normaal gesproken is hier het eerste jaar sprake van, daarna wordt het abonnement stilzwijgend verlengd. Als je in deze fase zit is de opzegtermijn vaak één maand.

Tip 1: zeg het abonnement altijd meteen op als je het maar kort nodig hebt en/of zet een herinnering in je agenda.

Kijk voor meer informatie over opzegtermijnen op de website van ConsuWijzer.

Tip 2: ga even een middagje zitten om je abonnementen op te zeggen (ook al is de opzegtermijn nog lang, je kunt beter alvast opzeggen!).

Ik ben heel benieuwd of jullie veel abonnementen hebben waar je eigenlijk niet heel veel gebruik van maakt! Ga jij ze nu opzeggen?

Leave a Reply

This Post Has 2 Comments

 1. Meer door minder

  ik maak qua abonnementen onderscheid in 2 type. Degene die wel (bijvoorbeeld internet) en die niet (bijvoorbeeld loterijen) noodzakelijk zijn. Bij type wel noodzakelijk probeer ik de prijs minimaal te houden. Daarnaast heb ik nauwelijks abonnementen die niet noodzakelijk zijn daar dit ook goed past bij mijn Meer door minder strategie. Heb jij er wel veel?

  1. FinancElle

   Late reactie maar nee, ik heb echt heel weinig abonnementen! Internet en mobiele telefoon, that’s it! O ja, en de binnenspeeltuin voor 1 jaar (EUR 10 per maand per kind)