Spaartip van de maand: creditcard kosten

Bankkosten besparen en hogere spaarrente

Je betaalt een maandelijks bedrag voor je betaalrekening en de meeste mensen hebben daarbovenop een creditcard. Als je regelmatig geld opneemt of betalingen verricht in het buitenland (met name buiten Europa), lopen de kosten echt op.

Hieronder vind je een overzicht met de goedkoopste opties voor betalen in het buitenland.

Check in mijn andere blog hoe wij €500 aan creditcardkosten bespaarden tijdens onze reis!

Geld opnemen en betalen binnen Europa

Binnen Nederland betaal je niets om geld op te nemen met de betaalpas van je betaalrekening, ook niet als je dat bij een andere bank doet. Dit klinkt misschien logisch voor ons, maar in andere landen betaal je hier wel voor, bijvoorbeeld in Spanje en Duitsland kan dit het geval zijn.

Let op: geld opnemen met je creditcard kost vaak wél geld, ook binnen Europa, dus neem liever geld op met je betaalpas (van je betaalrekening) of eventueel je gratis creditcard (zie hieronder).

Geld opnemen en betalen buiten Europa

Geld opnemen buiten Europa met je betaalpas of creditcard kost geld. De kosten bestaan uit twee onderdelen: een koersopslag en een vast bedrag.

De koersopslag is meestal rond de 1,5 tot 2%. Bij een aantal banken betaal je alleen een vast bedrag van €2,25 per opname als je geld opneemt met je betaalpas (dit geldt onder andere voor ASN Bank, Regiobank en SNS Bank).

Met je creditcard geld opnemen kost ongeveer €4,50 per opname en een koersopslag (ongeveer 1,5 tot 2%), tenzij je een internationale bank zoals N26 gebruikt.

Losse creditcards (Nederland)

In mijn andere blog lees je welke betaalrekening het goedkoopste is, eventueel in combinatie met een creditcard bij die bank. 

Een andere mogelijkheid is een losse Nederlandse creditcard. Dit kan goedkoper zijn als de kosten voor een creditcard bij jouw bank hoog zijn (hoger dan de bedragen die je hieronder vindt).

Opties voor een ‘losse’ creditcard zijn bijvoorbeeld:

 • de Bijenkorf: Mastercard, €20 per jaar (update: gaat verdwijnen in 2022); en

 • ANWB: Visa, €16 per jaar, alleen mogelijk als je lid bent van de ANWB.

Het voordeel van de Bijenkorf kaart is dat je punten spaart die je kunt inwisselen voor korting of gratis winkelen (maar punten sparen gaat langzaam).

Let op dat kopen op afbetaling enorm duur is! Dit geldt voor elke creditcard, dus doe dit nooit. Let ook op dat je je niet laat verleiden meer de kopen dan je van plan was vanwege de punten die je spaart op de Bijenkorf card.

N26 (gratis creditcard)

N26 is een gratis prepaid creditcard (Visa of Mastercard). Het opnemen van geld is goedkoper dan bij veel reguliere banken.

Bij N26 geldt het volgende:

 • Euro’s opnemen met je Mastercard is gratis tot 5 opnamen per maand (daarna €2 per keer).
 • Buiten de eurozone zijn de kosten voor geldopnamen 1,7% (geen koersopslag).
 • Let op: geld opnemen (ook euro’s) met je N26 Maestrocard kost altijd €2.

Geld opnemen buiten de eurozone goedkoper met N26!

Aangezien je bij N26 geen vaste opnamekosten hebt (de €2,25 of €4,50 die Nederlandse banken in rekening brengen) is geld opnemen buiten de eurozone goedkoper met deze kaarten, tenzij de koersopslag van jouw bank lager is dan 1,7% en je hele grote bedragen gaat opnemen.

De links naar N26 zijn affiliate links. Als jij via deze link een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!). 

Vooraf geld overmaken

Een andere manier om de kosten te beperken is vooraf geld overmaken naar je creditcardrekening. Dit geldt voor ICS creditcards (onder andere de creditcards van ANWB, de Bijenkorf, Mastercard classic, World Card, ASN Bank en SNS Bank).

Als je ervoor zorgt dat je voldoende saldo op je creditcardrekening hebt, betaal je naast de koersopslag (2%) maximaal €1,50. ICS vergoedt rente over het positieve saldo.

Direct betalen in de winkel is altijd goedkoper dan contant geld opnemen (rond de €0,15 vaste kosten).

Samenvatting buitenland

De goedkoopste optie is betalen in de winkel. Geld opnemen is altijd duurder, maar als je dit wil doen, liever met je betaalpas dan met je creditcard en altijd in de lokale valuta (‘withdrawal without conversion’). 

Overweeg om vooraf geld over te maken naar je creditcardrekening indien je een ICS creditcard hebt of om over te stappen naar een gratis creditcard (N26). 

Leave a Reply

This Post Has 2 Comments

 1. Karina

  Hoi Financelle, de jaarlijkse kosten van de Bijenkorf card gaan naar 18 euro per jaar. Dit is nog wel steeds een van de goedkoopste opties. Ook handig dat deze creditcard niet bank- of winkelafhankelijk is en je je creditcard niet hoeft in te leveren als je van bank wilt wisselen. Voor het sparen van de punten hoef je deze creditcard echter niet te kiezen, het sparen gaat erg langzaam. Mocht er iemand zijn met een ANWB abonnement, dan zou dat de goedkoopste optie zijn. Ik zet altijd extra geld op mijn creditcard, ook omdat ik het fijn vind dat er geen geld van mijn rekening afgeschreven wordt 😉 ik kom dan niet voor verrassingen te staan na 30 dagen. Bedankt voor je blog, het is interessant om te lezen!

  1. FinancElle

   Hi Karina, dank voor de update en goede tips! Geld op je creditcard zetten is inderdaad heel fijn, dat doe ik ook altijd. Scheelt verrassingen achteraf.