Spaartip van de maand: boodschappen doen

Bespaartip boodschappen spaartip van de maand

Deze week voor het eerst: de spaartip van de maand! Met daarin deze maand: 11 tips voor besparen op boodschappen doen en koken.

Tip 1. Boodschappenlijstje maken

Stel een menu samen en maak op basis daarvan een boodschappenlijstje. Dan koop je minder snel te veel eten (wat je vervolgens weg moet gooien).

Tip 2. B-supermarkten

Ga naar goedkopere supermarkten. Vooral voor groenten en fruit! Wat je niet kunt vinden bij de B-supermarkt, haal je bij de (goedkoopste) A-supermarkt.

Tip 3. Wekelijkse boodschappen

Doe eens per week boodschappen (met het boodschappenlijstje!) zodat je niet elke dag in de verleiding wordt gebracht om toch wat extra dingen te kopen.

Online bestellen kan hier ook bij helpen.

Tip 4. Minder vlees en vis

Probeer meerdere dagen per week vegetarisch of veganistisch te eten, kaas, vlees en vis zijn duur.

Tip 5. Minder alcohol

Probeer in ieder geval doordeweeks geen alcohol te drinken (ook nog eens gezonder!)

Tip 6. Niet roken

Nou ja… dat spreekt voor zich. Zowel voor je portemonnee als je gezondheid.

Tip 7. Kook vers

Zo min mogelijk pakjes, zakjes en kant-en-klaar maaltijden. Je kunt ook makkelijk je eigen kruidenmixen maken.

Tip 8. Kook meerdere porties

Dit heeft als bijkomend voordeel dat je minder vaak hoeft te koken (hallo tijdsbesparing!). Je kunt het ook invriezen en bewaren voor een later tijdstip.

Tip 9. Lunch

Neem je eigen lunch mee naar werk. Dit bespaart zoveel geld!

Tip 10. Weggooien is zonde

Echt heel erg zonde. Hier kunnen het menu en boodschappenlijstje bij helpen. Ook kun je vaak creatief omgaan met leftovers.

Tip 11. Aanbiedingen

Als laatste punt: aanbiedingen. Hieraan kleeft een voordeel en een nadeel!

Als je alle supermarkten afloopt voor aanbiedingen bestaat de kans dat je uiteindelijk meer koopt dan je had gepland. Dit is ook een van de redenen dat supermarkten überhaupt aanbiedingen hebben.

Aanbiedingen kunnen zeker veel geld besparen, als je van een specifiek product weet dat je het veel gebruikt en/of dat het niet (snel) over de datum gaat. Denk hierbij aan wasmiddel (koop wasmiddel, tandenpasta en shampoo altijd in de aanbieding!) en luiers, maar ook aan producten zoals lang houdbare (plantaardige) yoghurt en melk aangezien die bijna altijd wel ergens in de aanbieding zijn.

Bij aanbiedingen van A-supermarkten zijn de prijzen meestal lager dan de standaard prijzen bij B-supermarkten (zeker bij 50% korting).

Boodschappenbudget

Als je wil besparen, is het handig om een budget te stellen. Stap 1 daarbij is inzicht: wat geef jij maandelijks uit aan boodschappen? Heb je geen idee, houdt dit een tijdje (bijvoorbeeld 3 maanden) bij in een maandelijks financieel plan.

Het grappige effect van het bijhouden van je uitgaven is dat je bijna automatisch minder gaat uitgeven! Doen dus!

Indicatie

Hieronder een indicatie van een boodschappenbudget per huishouden, zodat je een idee hebt of je er heel erg ver boven of onder zit.

Wat ik onder boodschappen versta is: alles wat je in winkels uitgeeft aan eten, drinken en huishoudelijke producten, zoals vuilniszakken, afwasmiddel en wasmiddel.

 • Alleenstaand: €60 per week
 • Samenwonend: €100 per week
 • Gezin met 1 kind (geen baby): €125 per week

Zelf geven wij ongeveer €150 per week uit voor een gezin met 2 kinderen (juni 2023).

Overigens heeft Nibud ook heel uitgebreid geschreven over uitgaven aan voeding. Ik heb een blog geschreven met richtlijnen voor alle uitgaven (niet alleen boodschappen maar ook huis bijvoorbeeld).

Hoeveel besteed jij wekelijks of maandelijks aan boodschappen? Pas je deze tips al toe? 

Leave a Reply

This Post Has 7 Comments

 1. Saskia

  Leuke tips, al probeer ik maar bij 1 supermarkt boodschappen te doen omdat die b-supermarkten vaak ook verleidelijke aanbiedingen hebben die ik echt niet nodig heb. Onze supermarkt heeft wel vaak de vega producten in de aanbieding dus dat scheelt behoorlijk. Ik ben niet vegetarisch maar ben zeker van plan nog minder vlees te eten.

  1. FinancElle

   Hi Saskia,

   Van meer en meer mensen hoor ik dat B-supermarkten ook steeds duurder worden en ze dus gewoon kiezen voor één supermarkt. Zeker ook waar dat je minder verleiding hebt! Klinkt goed!

 2. Ivon

  Ik laat de boodschappen bezorgen, scheelt in impuls aankopen en ik doe eerst het lijstje maken via de aanbiedingen. Daarna vul ik de rest aan met eigen merk producten. Ideaal.

  1. FinancElle

   Super goede tip! Via welke supermarkt? Ik hoor steeds meer mensen over Picnic (online supermarkt).

 3. Meer door minder

  Maak een planning en haal voor meerdere weken tegelijk, hoe minder je in de winkel komt des te minder geef je uit.

  1. FinancElle

   Oh wauw, meerdere weken lijkt me echt een uitdaging! Ik vind het al lastig voor 1 week met verse producten en een niet al te grote koelkast en vriezer.

 4. Marìs | Moneyzz.nl

  Hier een weekbudget van 40 euro voor de boodschappen, maar dat is wel zonder dingen die je maar heel soms koopt; wasmiddel, wc papier, deo, shampoo enz. Daarvoor is nog een apart budget van 10 euro per maand. Maar omdat dat nu krap geworden is ga ik die ophogen naar 20 euro per maand.