Spaartip van de maand: brandstofkosten

Brandstofkosten benzine bespaartips goedkoop

In Nederland is de benzine duur. Ontzettend duur. Dat is niet altijd fijn, maar gelukkig zijn er vele manieren om op brandstofkosten te besparen

Tip 1: je manier van rijden

Rijd minder (fiets meer) en in een kleinere auto. Dat zijn inkoppertjes! Daarnaast zijn er nog heel veel dingen die je kunt doen, denk aan:

 • schakel niet te laat, maar ook niet te vroeg
 • rijd rustig aan (vooral als de motor koud is)
 • laat de auto uitrollen in de versnelling (niet in zijn vrij)
 • zorg voor de juiste bandenspanning
 • parkeer je auto in de rijrichting
 • neem geen onnodig gewicht meer
 • start de motor pas als je klaar bent om te gaan rijden
 • gebruik cruise control
 • doe zuinig aan met de airco
 • houd ramen dicht

Tip 2: goedkopere brandstof

Zoals de meeste mensen weten, is tanken op de snelweg een stuk duurder dan daarbuiten. Zorg dat je auto is volgetankt voordat je de snelweg op gaat. Daarnaast zijn onbemande tankstations vaak goedkoper dan bemande.

Zorg dat je rondom je huis weet waar je het goedkoopst kunt tanken. Dit kun je heel makkelijk opzoeken via de website van DirectLease Tankservice. Ben je onderweg? Gebruik dan de app om de goedkoopste benzine in de buurt te vinden!

Door een goedkoper benzinestation te kiezen, kun je makkelijk €15 euro of meer per tankbeurt besparen!

Ga je naar het buitenland? Check dan de brandstofkosten daar! Misschien is het goedkoper om je tank niet vol te gooien voordat je vertrekt.

Tip 3: samen rijden of openbaar vervoer

Carpoolen kan veel geld besparen, vooral voor lange afstanden! Heb je al eens van BlaBlaCar gehoord? Via deze website kun je een rit of meerijder zoeken.

Reken uit of het openbaar vervoer misschien goedkoper is, vooral als je alleen reist of je veel parkeerkosten kwijt bent. Zelf gebruik ik daarvoor twee websites.

Op Routenet.nl reken ik uit wat de brandstofkosten voor deze rit ongeveer zouden zijn. Vervolgens check ik op 9292.nl wat de kosten met het openbaar vervoer zouden zijn.

Bijvoorbeeld: Eindhoven naar Amsterdam centraal met de auto €18,24 en met het OV €21,64 (zonder korting). Als je in Amsterdam nog moet parkeren, kun je beter met het OV gaan.

Het fijne aan OV vind ik dat je ondertussen lekker kunt werken of lezen. Vooral geschikt als je buiten de spits reist (check dan ook of er dagkaarten te koop zijn online of bij de drogist!). Heel soms is het zelfs sneller dan met de auto.

Hoe reis jij? Met de auto? En maak je dan gebruik van deze bespaartips?

Leave a Reply

This Post Has 8 Comments

 1. Geen Geld

  Het klinkt flauw, maar ik probeer zo min mogelijk te rijden. Ik gebruik hem alleen als ik met openbaar vervoer er twee keer zo lang over doe. Alles in een straal van 10 kilometer doe ik gewoon op de fiets.

  1. FinancElle

   Klinkt als een goede (en gezonde!) gewoonte. Zelf vind ik met OV reizen ook fijn, sommige mensen hebben er een hekel aan.

 2. Geldmeneer

  15 euro met een goedkoper tankstation? Er van uitgaande dat je normaal al niet langs de snelweg tankte, moet je zelfs met 10 cent verschil(=veel) een tank van 150 liter hebben. Dat heeft zelfs een Hummer niet.

  Goedkopere brandstof zou ik eerder zoeken in LPG of diesel (bij langere afstanden) of elektriciteit.

  1. FinancElle

   Dank voor je reactie! Bij mij in de buurt kost een tankstation aan de snelweg bijvoorbeeld 1,83 (Euro95) en een onbemande 1,59.

   Met een tank van 60 liter kom je dan aan bijna 15 euro per tankbeurt. Dit is dus wel vergelijking met tanken aan de snelweg! Daarbuiten zal het veel minder schelen.

   De andere opties zijn zeker ook het overwegen waard (afhankelijk van hoeveel je rijdt natuurlijk)!

 3. Audrey

  Ik woon in de buurt van de grens, dus ik tank in Duitsland. Daar heb je de app (en website) clever-tanken.de voor tarieven, dat is ideaal. Boodschappen doen we vaak te voet, of ik stop ergens op de route vanaf mijn werk naar huis.

  1. FinancElle

   Goede tip van die Duitse website! Perfect voor mensen die daar in de buurt wonen 🙂

 4. GeldHamster

  Heb jij ooit wel eens iemand in je auto gehad met Blabla car? Ik heb eens een account gemaakt en ritten gepost maar nooit iemand die daarop reageerde.

  DirectLease Tankservice. Deze gebruik ik ook al een tijdje, werkt super goed! Vooral de lijst functie is handig en dat je soms kan zien dat een tankstation morgen goedkoper gaat zijn. Goede aanrader.

  1. FinancElle

   Zelf heb ik mijn auto daar nooit aangemeld. Wij hebben pas sinds januari een auto in Nederland! Misschien net pech gehad?