
Als jij je financieel vrij wil voelen, moet je een aantal dingen doen (en laten). Een goed begin is het toepassen van deze 6 ultieme spaartips.
Spaartip 1. Maak een plan
Vaak hoor ik van mensen dat ze nog nooit een overzicht hebben gemaakt van hun maandelijkse inkomsten en uitgaven. Laat staan doelen hebben gesteld op dit gebied. Dit zijn de eerste stappen als je op financieel gebied veranderingen wil doorvoeren.
Een financieel plan met doelen en budgetten zorgt voor overzicht, motivatie en een gevoel van financiële zekerheid. Het aanleren van nieuwe gewoonten kost veel tijd dus zorg dat je goed voorbereid en gemotiveerd bent. Motivatie krijg je vooral door doelen te kiezen waar jij enthousiast van wordt.
Spaartip 2. Stop met excuses
Zorg dat je focust op je doelen en actie neemt in plaats van uitstelt (start niet morgen, maar vandaag).
Het bedenken van excuses is een hele natuurlijk reactie om in je ‘comfort zone’ te blijven. Wil je verandering? Dan moet je dat stemmetje negeren. Jij wil dit en gaat dit doen.
Spaartip 3. Vergaar kennis
Personal finance Goeroe Dave Ramsey stelt dat het op orde brengen van je persoonlijke financiën bestaat uit 20% kennis en 80% gedrag.
Goed nieuws, want dat betekent dat iedereen het kan, jij ook!
Het veranderen van je financiële gedrag (= actief veranderen) gaat het beste samen met het vergaren van de benodigde financiële kennis. Je voelt je dan zelfverzekerder en weet waarom je het doet, welk resultaat je kunt verwachten en op welke manier.
Hoe? Lees één van deze boeken over persoonlijke financiën of volg financiële coaching bij mij.
Spaartip 4. Geef minder uit dan je verdient
Simpel, maar waar. Zorg ervoor dat je elke maand geld overhoudt om te sparen, beleggen of aflossen. Hoeveel? Het liefst minimaal 20-30% (vind hier richtlijnen voor uitgaven).
Een extra stap: krijg je een salarisverhoging? Ga dan niet meer uitgeven, maar spaar meer.
Spaartip 5. Betaal schulden af
Te beginnen met schulden met een hoge rente (zoals rood staan of creditcardschulden). Uiteindelijk wil je zelfs je studieschuld en hypotheek hebben afgelost.
Spaartip 6. Creëer een noodfonds
Het hebben van voldoende buffer is een must voor het creëren van financiële vrijheid én voordat je begint met beleggen.
Iets om te onthouden…
De hoogte van je inkomen bepaalt niet de hoogte van je vermogen. Het gaat erom wat je met je geld doet.
Het lijkt misschien logisch dat mensen met een hoog salaris meer kunnen sparen dan mensen met een lager salaris, maar dat blijkt lang niet altijd waar. Uiteindelijk gaat het erom hoeveel je spaart en investeert!
Pas jij deze spaartips toe? Of heb je nog andere spaartips? Laat het weten in de comments!

Goede tips, ik voerde ze zelf wel al uit, maar wel fijn om dat nog eens herhaalt te zien. Bevestiging dat ik op de goede weg ben!
Super!
Wat leuk om hier je tips te lezen Ellen! Ik merk zelf ook dat ik vaak een excuus zoek om m’n aangifte uit te stellen. Een goede planning maken helpt mij vaak om zaken zoals mijn administratie af te krijgen. Ook is het handig om jezelf wat meer tijd te geven dan dat je echt nodig hebt.
Dank je Marie! Leuk om te horen en jouw tips zijn zeker nog een toevoeging 🙂