Spaartip van de maand: gratis softwarepakket

Computersoftware gratis officepakket

Deze blog is kort, maar ik wilde het met je delen. Het is namelijk gewoon een hele goede (en makkelijke) bespaartip en ik denk dat veel mensen het niet weten. 

De spaartip van de maand: een gratis ‘office’ pakket (computersoftware).

Microsoft Office

Jarenlang gebruikte ik Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, etc.). Geweldig in gebruik, wel vrij duur. Momenteel ongeveer €120 voor onbeperkt gebruik op één apparaat.

Deze ‘home & student’ versie update zichzelf niet en als hij erg verouderd is, moet je het opnieuw aanschaffen.

Gratis software

Eind 2018 kocht ik een nieuwe laptop (geloof het of niet, de accu van mijn oude laptop was na 6 jaar ontploft). Daarom moest ik een nieuw ‘office’ pakket aanschaffen en ik vind €120 best wel veel geld.

Toen kwam ik erachter dat er een alternatief is en je dit soort computersoftware ook gratis kunt downloaden. Dit wordt ook wel open-source software genoemd. Het gebruik ervan was even wennen omdat sommige knoppen op andere plekken zitten, maar verder werkt het op dezelfde manier. Ik ben er erg tevreden over!

De software die ik gebruik is van LibreOffice. De verschillende programma’s zijn onder andere:

 • Writer voor tekstdocumenten
 • Calc voor spreadsheets en
 • Impress voor presentaties.

Er zijn ook andere opties beschikbaar dan LibreOffice (onder andere van Google), dus kies vooral degene die jij fijn vindt!

Welk officepakket gebruik jij? Had je al eerder van gratis pakketten gehoord?

Leave a Reply

This Post Has 6 Comments

 1. Kaspar

  Wat heeeel veel mensen ook niet weten. Als je schoolgaande kinderen hebt kun je via Surfspot (veel middelbaar en hoger onderwijs) of schoolspot (lager onderwijs) een onderwijslicentie kopen. Microsoft Office is dan vua Surfspot 4 euro voor 10 (!) apparaten en bij schoolspot 27 euro voor 1 apparaat …. en het is gewoon geheel legaal. Zie zoveel mensen met kinderen moeilijk doen (illegaal downloaden, knoeien met open source die net niet werkt…) terwijl office voor hen dus niet heel duur is

 2. Nelis

  Zelf werk ik op een Apple. Apple levert vergelijkbare software gratis mee en het is compatible met Office. Zowel voor je Mac als iPhone/iPad.
  Pages-Word, Numbers-Excel, Keynote-Powerpoint.

  1. FinancElle

   Zelf had ik hiervoor een MacBook en ik was hier niet van op de hoogte. Bedankt voor de aanvulling!

 3. Angela

  Ik had er wel eens van gehoord, maar wist geen namen. dus bedankt voor het delen! En kun je in die LibreOffice dan “normale” excel/word bestanden openen en bewerken die je al had?

  1. FinancElle

   Zeker, dat kan allemaal! Je kiest dan gewoon het andere programma om het document te openen.