Spaartip van de maand: elektriciteit/ gas/ water

Besparen Elektriciteit gas water

Het koude weer en de donkere dagen zijn weer begonnen. Tijden waarin we veel gas, water en stroom verbruiken. Hoe kun je daarop besparen? Dat lees je in deze blog.

Voorschot gas en elektriciteit instellen

In Nederland betalen we voor gas en elektriciteit een maandelijks voorschot aan een energieleverancier naar keuze. Aan het einde van het jaar vindt de jaarafrekening plaats. Je krijgt geld terug of moet bijbetalen.

Je kunt er tot op bepaalde hoogte voor kiezen om je voorschot hoger of lager te zetten. Zelf krijg ik liever geld terug dan dat ik moet bijbetalen, dus staat mijn voorschot iets hoger.

Voorschot water

Voor je waterleverancier heb je geen keuze. Het water wordt geleverd voor de leverancier in jouw regio. Er zijn 10 waterleveranciers in Nederland. Voor het water geldt ook dat je een voorschot betaald en dat aan het einde van het jaar de afrekening plaatsvindt.

11 bespaartips voor gas, water en elektriciteit

Gas, water- en energieverbruik verminderen en daardoor geld besparen doe je door de volgende 11 tips toe te passen:

Spaartip 1: Korter of minder vaak douchen

Een douchebeurt van 10 minuten kost ongeveer €0,65, een bad €1,25. Als je elke dag doucht en dit per dag verkort van 10 naar 5 minuten, kun je ongeveer €120 per jaar besparen (per persoon). Je kunt de timer op je telefoon of kookwekker gebruiken. Eens per 2 dagen douchen is ook een optie.

Een gezonde maar extreme maatregel: een koude douche in de ochtend (die is dan vanzelf ook kort).

Eventueel kun je een zonneboiler overwegen.

Spaartip 2: Kranen

Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen / scheren en laat lekkende kranen repareren.

Spaartip 3: Koken

Houdt de deksel op de pan tijdens het koken (dan kookt je water ook sneller!).

Spaartip 4: Volle vaatwassers / wasmachines

Laat witgoedapparaten alleen draaien als ze vol zijn (niet té vol) en op lagere temperaturen. Een andere bespaartip: gebruik niet te veel wasmiddel, dat is écht niet nodig.

De kosten van een wasbeurt zijn ongeveer €1,60 op 90 graden, €1,30 op 60 graden en €1,10 op 40 graden. De kosten van een droogbeurt (met de droger) zijn ongeveer €2,00! Misschien kan de droger de deur uit?

Spaartip 5: Zonnepanelen

Zelf je elektriciteit opwekken door middel van zonnepanelen, goed voor het milieu en na een aantal jaren ook goed voor je portemonnee.

Spaartip 6: Koelkast / vriezer

Als je een oude koelkast of vriezer hebt die veel energie verbruikt, loont het om een nieuwe te kopen met energielabel A++. Vaak heb je het aanschafbedrag binnen enkele jaren (3 á 4 jaar) terugverdiend door besparing op stroomkosten.

Voor een nieuwe koelkast zijn de gebruikerskosten tussen de €70 en €80 per jaar, afhankelijk van het gebruik en de grootte. Voor oude (bouwjaar 2000) het dubbele.

Andere tips: het is beter voor je portemonnee én je voedsel om de koelkast niet te koud te zetten. De gemiddelde stand (2-3) is zeker koud genoeg. Zorg er ook voor dat de deur van (met name) de vriezer goed sluit, kristalvorming in je vriezer betekent dat hij niet goed sluit.

Spaartip 7: Lampen

Gebruik LED lampen en zet je lampen uit als er niemand in de kamer is.

Spaartip 8: Stekkers / snoeren

Haal apparaten zonder aan/uit knop uit het stopcontact. Dit scheelt een paar euro per jaar per stekker (afhankelijk van het apparaat of het soort oplader).

Gebruik een stekkerdoos met schakelaar zodat je de hele stekkerdoos kunt uitschakelen. Dit is vooral besparend bij apparaten met een stand-by stand.

Spaartip 9: Verwarming

Een groot deel van het totale gasverbruik gaat op aan het verwarmen van je huis. Tips om hierop te besparen:

 • zet alleen verwarmingen aan in kamers waar je bent (meestal de woonkamer en keuken).
 • zet verwarmingen uit die vlakbij een raam hangen of waar een bank of kast voor staat of gordijnen voor hangen
 • zet de verwarming op 14-15 graden een half uur tot een uur voordat je gaat slapen of het huis verlaat. Gebruik deze temperatuur alleen als je langer dan een paar uur van huis gaat. 
 • last but not least de oude gouden tip: zet je verwarming 2 graden lager en trek een extra trui aan (je hoort nu waarschijnlijk de stem van je opa of oma in je hoofd).

Je bespaart hiermee honderden euro’s per jaar.

Spaartip 10: Isolatie

Isoleer je huis (muren, daken, ramen, deuren en vloeren). Vaak verdien je de kosten binnen een paar jaar terug en soms betaalt de overheid mee!

Spaartip 11: Wisselen van gas- en energieleverancier

Vaak krijg je bij energieleveranciers een welkomskorting. Zo kan switchen tussen leveranciers lonen. Kijk hier of jij kunt besparen (vergelijking)!

Leave a Reply

This Post Has 2 Comments

 1. Finansjaal

  Goed tips, zeker handig in deze tijd ook! Een aanvulling op je tip over de koelkast / vriezer; probeer deze ook zo vol mogelijk te houden. Desnoods gewoon met water (in bakjes of flessen). De koelkast / vriezer verliest namelijk koude lucht wanneer je hem opent. Door zoveel mogelijk lucht op te vullen met massa neemt het temperatuurverlies (en daarmee ook de kosten) enorm af.

  1. FinancElle

   Wat een grappige tip! Gelukkig zit die van ons (gezin van 4) altijd aardig vol 😉