Spaartip van de maand: kinderopvang (+ andere opties)

Kinderopvang goedkopere opties

Kinderopvang is Nederland is duur… Heel duur. Afhankelijk van je inkomen krijg je gelukkig een deel van de kosten vergoedt in de vorm van kinderopvangtoeslag.

Soms zijn er ook goedkopere opties voor kinderopvang beschikbaar, bijvoorbeeld een gastouder of nanny. De goedkoopste optie is en blijft familie, maar dat is niet altijd mogelijk.

Hier vind je al mijn ‘spaartips van de maand‘ bij elkaar!

De kosten van kinderopvang

Kinderopvang kost ongeveer €8 tot €8,50 per kind per uur, al zijn er ook duurdere opties beschikbaar zoals flexibele kinderopvang. Bij de meeste kinderopvangcentra kun je alleen halve dagen (5,5 uur) of hele dagen (11 uur) afnemen. Per dag betaal je dan ongeveer tussen de €88 en €93,50.

Heb je twee kinderen en breng je deze twee dagen per week naar de opvang? Dan komt dat neer op ongeveer €1.620 per maand. Gelukkig hebben we de kinderopvangtoeslag.

Kinderopvangtoeslag

Van de overheid kun je een deel van maximaal €8,02 per uur vergoedt krijgen in de vorm van kinderopvangtoeslag. De exacte hoogte is met name afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen en dat van je partner (eventueel).

Als jullie gezamenlijke inkomen €20.000 of lager is, krijg je 96% van het bedrag tot maximaal €8,02 per kind vergoedt.

Verdienen jullie allebei modaal (€34.000 bruto per jaar, €68.000 voor 2 personen) dan krijg je voor het eerste kind ongeveer 72% vergoedt en voor het tweede (en volgende) kind ongeveer 92%.

Voorbeeld

Jij en je partner werken allebei 4 dagen per week (32 uur). Eén dag per week past een familielid op en twee dagen in de week gaan jullie twee kinderen naar de kinderopvang.

Jullie inkomen bedraagt in totaal €80.000 bruto per jaar (geen aftrekposten). In dit geval krijgen jullie ongeveer 63,1% tot maximaal €8,02 vergoedt voor het eerste kind en 90% voor het tweede kind.

Twee dagen per week x 11 uur is 22 uur per week en 99 uur per maand. Als jullie kinderopvang duurder is dan €8,02, krijgen jullie voor het eerst kind (793,98 * 63,1%) €501 en voor het tweede kind €714,58 (90%).

In totaal krijgen jullie per maand €1215,58 vergoedt. Als de kosten voor de kinderopvang €8,30 per uur zijn, betalen jullie €1643,40 per maand.

Jullie betalen uiteindelijk €427,82 per maand zelf.

Voorwaarden en proefberekening

Check alle voorwaarden voor de kinderopvangtoeslag op de website van de belastingdienst. Hier kun je ook een proefberekening maken.

Een handige tabel met percentages vind je op de website van de rijksoverheid.

Gastouder

Een gastouder is een persoon die thuis maximaal 6 kinderen opvangt. Indien deze persoon in het bezit is van de benodigde papieren en geregistreerd is in het Landelijk Register Kinderopvang, kun je kinderopvangtoeslag krijgen (als je aan de voorwaarden voldoet). Je moet de gastouder dan boeken via een gastouderbureau.

Een gastouder is vaak een stuk goedkoper dan de kinderopvang. Dit heeft meerdere redenen. Als eerst is het uurtarief lager, ongeveer €6 tot €6,50 per uur, afhankelijk van de tarieven van het gastouderbureau. Een andere reden is dat een gastouder vaak flexibeler is. Je betaalt niet per halve dag (5,5 uur) of hele dag (11 uur), maar alleen voor de uren die je daadwerkelijk gebruikt.

De flexibiliteit kan daarnaast een groot voordeel zijn als je wisselende diensten werkt. De mate van flexibiliteit verschilt per gastouder, je zult dit dus moeten bespreken.

Het nadeel van een gastouder is dat je zelf voor vervanging moet zorgen als de gastouder ziek is of op vakantie gaat.

Nanny

Een nanny is feitelijk gezien een gastouder, maar deze persoon komt bij jou thuis in plaats van dat je de kinderen wegbrengt. Prijstechnisch kan het vooral voordelig zijn als je meerdere kinderen hebt.

De kosten van een nanny variëren, maar liggen ongeveer tussen de €15 en €20 per uur. Vanaf twee kinderen kan het dus al voordeliger zijn dan de kinderopvang. Sommige mensen vinden het erg fijn dat de nanny thuis komt en soms kan deze persoon ook wat (kleine) huishoudelijke taken op zich nemen.

Let op: een nanny valt meestal onder de zogenaamde ‘regeling dienstverlening aan huis’. In dat geval heeft de persoon recht op vakantiegeld en doorbetaling bij vakantie (4 keer het aantal werkuren per week) en ziekte (maximaal 6 weken (twee wachtdagen), minimaal 70% van het loon).

Conclusie

De goedkoopste optie voor het opvangen van je kinderen is meestal een gastouder. De uurtarief zijn wat lager dan die van een kinderopvang en het bijkomend voordeel is dat je vaak geen halve (5,5 uur) of hele (11 uur) dagen hoeft af te nemen. Als je een geregistreerde gastouder gebruikt via een gastouderbureau kun je ook kinderopvangtoeslag krijgen, als je aan de voorwaarden voldoet.

Indien je 2 of meer kinderen hebt, kan een nanny voordeliger zijn dan kinderopvang of eventueel een gastouder. Het voordeel is dat de nanny bij jou thuis komt en een klein beetje huishoudelijk werk kan verrichten. Let wel op de regeling dienstverlening aan huis.

De reden dat de meeste mensen toch voor een kinderopvang kiezen? Meer toezicht en meerdere kinderen om mee te spelen.

Welke keuze heb jij gemaakt voor je kind? Speelt geld daarin een rol? Ben je blij me je keuze?

Vind jij het lastig te bepalen welke optie voor jou het goedkoopst is of hoeveel kinderopvangtoeslag je precies krijgt? In een financiële coachingssessie kan ik je helpen een berekening te maken en de verschillende opties tegen elkaar af te wegen.

Leave a Reply

This Post Has 2 Comments

  1. Sas

    Ik ken iemand die deelt de kosten van de Nanny met een bevriend gezin. 2 dagen bij hun, twee dagen bij het andere gezin. Totaal 4 kinderen.
    Scheelt een hoop (we 1 extra bedje nodig).