Spaartip van de maand: koken

kooktips besparen kookboek
Een van mijn favoriete kookboeken: Lisboeta van Nuno Mendes (klik op de foto)

Koken is één van mijn grootste hobby’s. Soms uitgebreid, maar doordeweeks bijna altijd simpel. Meestal maak ik veel te veel. Maar eten weggooien? Dat doe ik zelden!

Hoe kun je besparen in de keuken? Hieronder 7 tips!

Tip 1: boodschappen

Koken begint met het doen van boodschappen. De belangrijkste bespaartips: maak een boodschappenlijst op basis van een weekmenu en ga maar één keer per week naar een goedkope supermarkt.

In mijn andere blog vind je meer bespaartips voor het doen van boodschappen.

Tip 2: mealpreppen / batch cooking / zondagskoken

Het is maar hoe je het noemen wil. De hipste term is mealpreppen. Oftewel: op zondag (of een andere dag) kook je voor de hele week of een aantal dagen vooruit.

Zelf doe ik dit nooit, maar wat ik wel doe is batch cooking. Meerdere porties tegelijk koken. Eerlijk gezegd doe ik dit niet zozeer uit besparingsoverwegingen, maar gewoon omdat ik altijd teveel kook. Deze tip is overigens ook heel handig voor de mensen die niet zo van koken houden! Kook altijd meerdere porties en vries ze eventueel in. Dan ben je ook weer minder geneigd om iets af te halen!

Kliekjes over? Gooi ze niet weg maar maak er weer iets anders mee. Ik ga altijd naar de website van AH (Allerhande) en typ het ingrediënt in. Zo krijg ik weer inspiratie.

Tip 3: houd het simpel

En dan bedoel ik echt simpel. Pasta met tomatensaus, soep met brood of een salade van leftovers. 

Tip 4: kijk in je voorraadkast

Zelf kan ik altijd nog wel een maaltijd maken met de dingen in onze voorraadkast. Ik wil er ook voor zorgen dat er niets over de datum gaat dus ik check regelmatig wat er nog allemaal ligt! 

Tip 5: geen kant-en-klaar producten 

Koken uit pakjes en zakjes is wat mij betreft zoooo 2000. Tegenwoordig kun je overal een makkelijk recept voor vinden en vers is nu eenmaal goedkoper én lekkerder. 

Voorgesneden groenten zijn natuurlijk wel makkelijker, maar wat mij betreft wel minder lekker. 

Tip 6: kruiden uit eigen huis/tuin

Gezellig toch? Zo’n basilicumplantje voor het raam? Voor €1 koop je er één bij de Lidl. Binnen doet hij het zo’n twee weken, maar buiten kun je er de hele lente en zomer mee doen. Heerlijk die verse kruiden en een stuk goedkoper. 

Tip 7: ben creatief met recepten

Zelf struin ik regelmatig internet af voor recepten. Die zijn niet altijd heel ‘Hollands’. Dus ben ik regelmatig creatief met de ingrediënten. Ook omdat ik in een dorp woon en nu eenmaal niet altijd alles kan kopen. 

Probeer dingen die duur zijn of waar je niet makkelijk aan kunt komen te vervangen door andere dingen. 

En jij?

Houd jij van koken? Of is het een noodzakelijk kwaad? Heb je nog tips? Lekkere recepten zijn altijd welkom!

Leave a Reply

This Post Has 2 Comments

 1. Els

  Goedemorgen Elle, ik ben net als jij gek op koken en eten. Heb meteen het boek Lisboeta opgezocht en kon het tweedehands bestellen. Wacht met smart af want alleen al bij die amandelroomdriehoekjes loopt het water in mijn mond. Zo pik ik steeds leuke en goede tips van je mee. Dank je wel. In Coronatijd heb ik veel meer geld aan boodschappen uitgegeven en elke dag heerlijk gekookt. Het hielp ons er op een veilige en prettige manier doorheen te komen. Sparen ging toch nog automatisch doordat we in ons huiskamerrestaurant aten.?

  1. FinancElle

   Hallo Els! Wat super leuk dat je het boek hebt besteld! Mijn favoriete recepten zijn açorda de camarões (met extra spinazie) en bacalhau á Brás (met salade on the side). De arroz de marisco is ook heerlijk trouwens 🙂

   Heel herkenbaar hoor, dat van de corona tijd!