Spaartip van de maand: overstappen

Overstappen energie

Vind jij die reclames ook zo irritant? ‘Stap nu over en bespaar honderden euro’s per jaar’.

Hoe irritant ook, je kunt écht makkelijk geld besparen door het overstappen van energieleverancier, internetaanbieder of verzekeraar

Simpel is het, want energieleveranciers en internetaanbieders bieden overstapservice. Het enige wat jij hoeft te doen is online een vergelijking maken en een nieuw contract afsluiten. Ik doe het elk jaar.

Hieronder lees je hoe het werkt, waarom je geld bespaart en hoeveel je kunt besparen.

Energieleverancier (tot €400 per jaar besparen)

Overstappen van energieleverancier levert al snel een paar honderd euro per jaar op. Dit komt omdat energieleveranciers welkoms- en overstapkortingen bieden aan nieuwe klanten. Daarbovenop biedt een vergelijkingswebsite vaak nog extra korting.

Stap 1: energieleveranciers vergelijken

Maak een energievergelijking via Gaslicht.com en/of PriceWise.com.

In de vergelijkingstools kun je aangeven bij welke leverancier je nu zit en zie je in één oogopslag hoeveel je kunt besparen. Daarnaast kun je allerlei filters instellen. Hoe lang wil je dat je contract loopt? 1 jaar of 2 jaar of langer? Wil je alleen groene stroom uit Nederland? Ook dat kun je aanvinken.

Stap 2: overstappen of bellen

Je kunt ervoor kiezen om meteen via de vergelijkingssite je nieuwe energieleverancier te kiezen en over te stappen. De overstap wordt helemaal geregeld door je nieuwe energieleverancier dus dat is een fluitje van een cent. Je bent eigenlijk binnen een kwartier klaar.

Wil je toch graag bij je huidige leverancier blijven? Een belletje kan wonderen doen. Houd de vergelijking bij de hand zodat makkelijk kunt aangeven hoeveel je zou besparen met overstappen en vraag gewoon om dezelfde korting.

In mijn andere blog vind je meer tips om te besparen op gas, water en licht.

Internet- en TV-aanbieder (tot €200 per jaar besparen)

Bij je internet- en televisieaanbieder heb je meestal een 1 of 2-jarig contact. Is dit contract afgelopen of loopt het bijna af (binnen een paar maanden)? Dan is dit een goed moment om te kijken of overstappen jou geld kan besparen. Vergeet niet meteen een melding in je telefoon te zetten voor als je nieuwe contract weer bijna afloopt!

Aanbieders geven vaak de eerste paar maanden een lager maandtarief aan nieuwe klanten. Daarom levert het voordeel op om elk jaar over te stappen. Daarnaast geeft vergelijkingssite Pricewise nog extra cashback op sommige aanbieders.

Stap 1: aanbieders vergelijken

Als je een vergelijking maakt via Pricewise kun je verschillende internet- en televisieaanbieders aanvinken en de prijzen met elkaar vergelijken. Overstappen wordt voor je geregeld maar kan soms wel een paar maanden duren. Vraag de overstap dus op tijd aan.

Stap 2: overstappen of bellen

Ook hier geldt weer: blijf je liever bij je huidige aanbieder? Bel ze op en zeg dat je erover denkt om naar een andere aanbieder te gaan vanwege de geboden korting. Ze zullen je waarschijnlijk meteen een aanbod doen.

Combineren energie, internet en mobiele telefonie (tot €60 per jaar besparen)

Soms kun je je internetaanbieder en/of energieleverancier en/of mobiele telefoonaanbieder combineren waardoor je extra korting krijgt.

Bijvoorbeeld:

Mobiele telefoonaanbieder (tot €500 per jaar besparen)

Niet alleen voor je vaste telefoonlijn is overstappen mogelijk, maar ook voor je mobiele telefoon. Je krijgt vaak de eerste maand of eerste paar maanden een korting, terwijl bestaande klanten die niet krijgen. Gek eigenlijk.

Pricewise heeft alle aanbieder inclusief kosten op een rijtje gezet. Hier vind je de vergelijkingstool voor sim only abonnementen.

Verzekeringen

Bij verzekeringen heb je bijna altijd twee aanbieders nodig: één voor je zorgverzekering en één voor je andere verzekeringen (schadeverzekeringen).

Zorgverzekering (tot €500 per jaar besparen)

Overstappen van zorgverzekering kan maar één keer per jaar: van half november tot en met 31 december. Hier gelden geen kortingen dus het draait vooral om wat voor soort zorgverzekering je neemt (online verzekeraar, hoog of laag eigen risico, wel of geen aanvullende verzekering).

Het is belangrijk om goed te overwegen wat belangrijk en noodzakelijk is voor jou. Ik heb hier eerder een uitgebreide blog over geschreven: Zorgverzekering: tijd om over te stappen?

Vergeet niet dat ineens betalen soms een korting oplevert. Dit kan ook aan te raden zijn als je vermogensbelasting moet betalen.

Schadeverzekeringen

Vaak lopen de contracten van schadeverzekeringen geen jaar maar zijn ze op elk moment opzegbaar. Je kunt dan op elk willekeurig moment kijken of overstappen voordelig is (en of alle verzekeringen nog relevant voor je zijn). 

Stap 1: welke verzekeringen zijn voor jou nodig?

Kijk welke verzekeringen jij nodig hebt, bijvoorbeeld:

  • Woonverzekeringen (inboedel- en opstal, eventueel all risk, glas en buitenhuis)
  • Aansprakelijkheidsverzekering, deze kun je samen met de woonverzekeringen vergelijken en afsluiten
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Autoverzekering
  • Rechtsbijstandsverzekering

Stap 2: verzekeraars vergelijken

Voor je woonverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekering kun je één vergelijking maken.

Voor andere verzekeringen kun je nog aparte vergelijkingen maken, zoals voor je autoverzekering.

In principe kun je alle verzekeringen los afsluiten bij de verschillende verzekeraars, maar vaak geeft combineren voordeel vanwege pakketkortingen. Het handigste is om alles even op een rijtje te zetten en te kijken wat voor jou het beste is. Dit kost wat meer tijd, maar dan heb je zeker een passend pakket.

Zo wilden wij eigenlijk onze woonverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekering bij Univé afsluiten, maar toen bleek dat de autoverzekering goedkoper is bij de HEMA en in verband met de hogere pakketkorting kwam het geheel goedkoper uit bij HEMA.

Pakketkorting (tot €100 per jaar besparen)

Ook al is een bepaalde verzekering ergens anders goedkoper, soms loont het toch om alle schadeverzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Dit is niet alleen overzichtelijk, maar je krijg ook pakketkorting op je verzekeringen.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij:

  • HEMA: stapelkorting, 2,5% korting bij twee verzekeringen, 5% bij drie, etc. (tot maximaal 15%)
  • Univé: pakketkorting, 2% korting bij twee verzekeringen, 3% bij drie, etc. (tot maximaal 10%)

En jij?

Stap jij elk jaar over? Of ben je naar aanleiding van deze blog van plan om over te stappen? Deel jouw ervaringen in de comments!

Deze blogs bevat affiliate links. Als jij je via deze links registreert, krijg ik een kleine vergoeding. Daarmee help je mij en mijn blog enorm!

Leave a Reply