
Met Black Friday in het vooruitzicht en ‘Singles Day’ net achter de rug, heb ik een blog geschreven met spaartips op het gebied van shoppen. Want laten we eerlijk zijn… Die kortingen zijn toch wel heel verleidelijk!
Korting
Uiteindelijk draaien Black Friday en soortgelijke evenementen maar om één ding: korting, korting en nog eens korting. Kleding, elektronica, accessoires en dat allemaal in de uitverkoop. Heerlijk toch, dat gevoel dat je eigenlijk geld hebt bespaard door het kopen van iets met korting?!
Maar bespaar je wel echt geld? Of geef je stiekem meer uit dan dat je normaal zou doen? Uiteindelijk is de vraag: had je een dergelijk product ook gekocht als je geen korting had gekregen?
Tip 1: Marketing
Achter deze kortingen zit een hele grote marketingtruc, namelijk: we kopen met z’n allen veel meer dan we eigenlijk van plan waren, waardoor winkels alsnog meer winst maken. Meer winst terwijl ze minder voor een product vragen.
2e gratis, kortingsstickers, rode actieletters: ons hart gaat er sneller van kloppen en we kunnen er niets aan doen. Dus onthoud: it’s a trap!
Tip 2: Lijstjes, lijstjes, lijstjes
Lijstjes… Ik hou ervan. Lekker overzichtelijk. Ik kan me voorstellen dat jij er een gruwelijke hekel aan hebt, maar het werkt echt. Ik schreef er al eerder over in mijn blog over het besparen op boodschappen doen.
De Tip: schrijf op wat je nodig hebt en laat je niet verleiden om andere dingen te kopen (dingen die niet op het lijstje staan).
Tip 3: Stel jezelf de vraag
Heb ik dit echt nodig en wil ik dit echt hebben? Deze vragen kun je jezelf stellen. Op het moment dat je met die mooie schoenen in je handen staat, denk je misschien: ach, ik koop ze gewoon. Dat begrijp ik en het is niet altijd makkelijk een bewuste keuze te maken.
Hopelijk helpt het om op dat moment jezelf deze vragen te stellen en ben je achteraf opgelucht als je iets niet hebt gekocht. Stel dat je een aantal dagen later nog aan die schoenen denkt, kun je het altijd nog eens overwegen!
Als je ongepland iets koopt nog een laatste tip: bewaar het bonnetje. Blijk je toch niet zo happy te zijn met de aankoop als je dacht, kun je bij de meeste winkels je aankoop terugbrengen (mits ongebruikt).
Wat ook helpt? Het berekenen van je echte nettoloon per uur.
Tip 4: Online shopping
Voor mijzelf is online shopping de verleidelijkste vorm. Heb jij dat ook? Dat je zoveel leuke dingen ziet als je eenmaal op die website zit? En dan stop je die toch maar even ‘voor de zekerheid’ in het winkelmandje (lekker overzichtelijk). En voor je het weet klik je op ‘bestel’. Extra verleidelijk wordt bij websites waar je toch pas achteraf hoeft te betalen.
Eerlijk gezegd heb ik hier maar één oplossing voor: jezelf niet in de verleiding brengen. Kijk gewoon niet meer op die websites.
Tip 5: Geluk
Uiteindelijk komt het er allemaal op neer wat jou gelukkiger maakt. Er is helemaal niets mis met winkelen, maar wel met kopen om te kopen en je achteraf te realiseren dat je dat kledingstuk nog nooit hebt aangehad of die camera nooit gebruikt.
De meeste aankopen geven slechts een kortstondig geluksgevoel. Op langere termijn maken spullen niet gelukkiger. Sommige mensen (zoals de bekende schrijver Marie Kondo) beweren zelfs dat juist het wegdoen van spullen gelukkiger maakt! Minimalisme is deze dagen niet voor niets super populair. Het overwegen waard, denk ik zo 🙂

3 foutjes gezien in dit artikel… Maat wel wat geleerd!
Als je me laat weten waar je een schrijffout ziet op mijn website pas ik het meteen aan! Daar ben ik alleen maar heel blij mee 🙂