Spaartip van de maand: Vakantie

Bespaartips vakantie spaartip van de maand

Voor de meeste mensen is de vakantie hét moment waarnaar maandenlang wordt uitgekeken. Je spaart er het hele jaar voor en daarom mag en kan alles tijdens de vakantie! 

Wil je toch iets bewuster omgaan met je geld tijdens de vakantie? Lees dan deze blog.

Het vervoer

Vliegen of met de auto? Dit is vaak de eerste keuze die wordt gemaakt. Met de auto kan zeker een goede optie zijn, bijvoorbeeld als je een leaseauto hebt of met meerdere personen gaat. Met name als je langer weggaat en/of van plan ben plaatselijk een auto te huren, raad ik aan met de auto te gaan. Dit is in principe alleen een optie als je binnen Europa blijft.

Maak een goede afweging van de kosten met de auto (vooral benzine en eventueel tol) en de kosten van een vliegticket (en eventueel een huurauto en lokaal vervoer).

De makkelijkste manier om een vliegticket te vinden, vind ik via Google Flights.

Vliegtickets

Laat ik voorop stellen dat ik geen expert ben in het vinden van ultra goedkope vliegtickets. Er zijn boeken geschreven over het vinden van goedkope tickets door middel van zelf te maken software (zoals: Thuisblijven is duurder van Jelmer Boer). Mijn ‘methode’ is gewoon de manier waarop ik altijd zoek via Google Flights. Die methode is afhankelijk van de vraag of je een vaste bestemming hebt of niet.

Startpunt: zoek altijd voor 1 passagier en probeer minimaal 6 weken van te voren te boeken!

 • Indien geen vaste bestemming: als ik in mijn hoofd heb dat ik ergens in Europa een weekendje weg wil en vanuit bijvoorbeeld Eindhoven wil vliegen, begin ik als volgt. Ik typ in van: Eindhoven naar: Europa en vul de data in. De landkaart opent zich dan met opties. Je kunt bij de datum verschillende opties selecteren, bijvoorbeeld een specifieke datum of een weekend in november.

Als ik een weekend in november selecteer, zie ik dat ik bijvoorbeeld voor €34 naar Pisa kan of voor €40 naar Praag. Je kunt dit voor een specifiek land of de hele wereld gebruiken. Je kunt ook altijd verschillende vertrekplaatsen kiezen, zoals Amsterdam of Rotterdam.

 • Indien een vaste bestemming: als ik weet dat ik bijvoorbeeld van Amsterdam naar Tokio wil vliegen, typ ik deze locaties in. Als je dan op de datum klikt, verschijnen de prijzen. De groene zijn de goedkoopste data. Ik wil in november of december gaan. Eerst klik je op ‘resetten’ naast de vertrekdatum.

Ik zie dan dat ik op verschillende data voor €516 een retourtje kan boeken. Bijvoorbeeld van 22 november (heen) tot 11 december (terug). Dit is een vlucht van 17 uur en 35 minuten met een tussenstop. Je kunt nog filteren. Als ik ‘alleen directe vluchten’ selecteer en weer op de data klik en op resetten zie je dat €647 de goedkoopste optie is op verschillende data in november en december.

Accommodatie

Met betrekking tot een accommodatie kies ik voor een hostel/appartement of kamperen. 

Hostel/appartement

Ik boek bijna altijd iets met een eigen kookgelegenheid. Dus bijvoorbeeld een appartement zodat je in ieder geval ‘thuis’ kunt ontbijten. Voor het boeken van een accommodatie gebruik ik Booking.com.

Op Booking.com vul ik de verblijfplaats, -data en aantal personen in. Bijvoorbeeld Porto van 23 tot en met 25 november (2 nachten) met 2 personen.

Ik sorteer de resultaten op laagste prijs eerst en selecteer ‘laat alleen privé accommodaties zien’ (anders krijg je ook slaapzalen). Ik zie dat de goedkoopste accommodatie €36 voor 2 nachten is, maar die heeft maar een beoordeling van 5,9. Dat vind ik te laag. Ik ga dus filteren.

Zelf kies ik meestal voor:

 • 7,5+ beoordeling
 • Eigen kookgelegenheid
 • Favoriete buurt bij gasten
 • Eventueel parkeren

Ik krijg dan voor €69 een kamer voor 2 nachten. Deze heeft een gedeelte badkamer. Wil je dat niet, kun je daar ook een filter voor instellen. Je kunt een kamer met eigen badkamer boeken voor €70 tot €75 voor 2 nachten voor 2 personen!

De blog bevat affiliate links van booking.com. Als jij een boeking maakt via deze links, krijg ik een kleine vergoeding (en daarmee help je mij enorm!)

Kamperen

Een andere optie is kamperen. Dit is niet altijd zo goedkoop als het lijkt, dus kijk online naar de prijzen. Vaak zijn deze afhankelijk van de locatie en faciliteiten. Je kunt besparen op elektriciteit (dit kost vaak een aantal euro per nacht). Neem dan powerbanks en kaarsen mee, meteen lekker romantisch ;). Wij hadden bijvoorbeeld een super fijne camping in Silves, Algarve, Portugal voor €14,50 per nacht voor 2 personen!

Over de locatie: als je een auto tot je beschikking hebt of de stad makkelijk bereisbaar is met het openbaar vervoer, kan het enorm veel geld schelen om net iets buiten het centrum te gaan zitten. Zoek online op wat de leuke (opkomende) buurten zijn!                 

Eten

Je kunt vaak enorm besparen op je vakantie-uitgaven door niet 3 x per dag uit eten te gaan. Lekker picknicken op het strand of in het park net zo leuk zijn! Koop lekkere ingrediënten op de lokale markt bijvoorbeeld. Ik herinner met een heerlijk picknick in een park in Barcelona met vriendinnen waar niets tegenop kan!

Natuurlijk is het ook heerlijk om uit eten te gaan op vakantie. Zelf gebruik ik Tripadvisor voor het zoeken naar restaurants. Zoals je waarschijnlijk weet, zijn de restaurants op die ene boulevard of dat ene bekende plein vaak reteduur en niet perse beter (ik zou zeggen eerder minder goed).

Zoek op Tripadvisor naar restaurants, eventueel met maximaal één $-teken (en dan met goede beoordeling natuurlijk)! Het kost misschien even wat tijd maar het is het waard. Ikzelf heb nog nooit een slechte ervaring gehad met een restaurant dat een goede beoordeling had op Tripadvisor.

Het is verbazingwekkend hoe goed je kunt lunchen voor weinig geld! Steeds vaker hebben restaurants hun menu online staan en kun je de prijzen daar checken.

Activiteiten

Excursies zijn gewoon echt heel erg duur en vaak net zo makkelijk zelf te regelen. Kijk hier altijd even goed naar!

Het beste is tips van locals te krijgen, dus probeer (via via) iemand te pakken te krijgen die misschien op de plek/in het land heeft gewoond!

Samenvatting

Het belangrijkste: geniet op je vakantie (en probeer een budget te houden om verrassingen te voorkomen)! Voorbereiding is key.

Leave a Reply

This Post Has 2 Comments

 1. Angela

  Bedankt voor de handige tips! Google flights kende ik bijvoorbeeld nog niet. ?

  1. FinancElle

   Graag gedaan, dat kan nog goed van pas komen dan!